meda

Kolima iz Srbije za Tursku

3197 poruka u ovoj temi

Upravo stigli u smestaj u Istanbul.

Resena cuvena dilema oko putarina. Uspeli smo da kupimo HGS nalepnicu posle granice nekih 5 km gde je veliki bilbord i logo PTT tu je odeljenje poste.

A to je bilo oko pola 12 uvece po njihovom vremenu. Tako da ima. 

Nisu nam naplatili dezinfekciju na granici, samo nam je pokazao da prodjemo (ispred nas jeste naplacivao nekima sa BG tablama i Turcima).

Izmenjeno (nikolapfc89)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

dneske

Izvinjavam se, nisam odmah pročitao tvoj post i video da si me pomenuo. Nemoj da te Tegonija plaši, njoj je krivo zbog tako lepe destinacije. I ja sam bio svuda ( i u Stambolu i u Kapadokiji i u Sideu i Saklikentu i Kušu...) pa mi opet krene voda na usta kad pomislim. Bez zezanja, mislim da je tura prilično lako izvodljiva i da čak možeš da ubaciš i još nešto uz put. Što se tiče Stambola, ako planiraš još koji put za Tursku, mislim da je bolje da kombinuješ popodnevni obilazak i noćenje pa u povratku opet. Mi smo ove godine za popodne obišli Aja Sofiju i krstarili po Bosforu, stigli na zalazak sunca i večerali na Galata mostu. Svake godine odradimo po neku atrakciju, Istambul se ionako ne može obići ceo u jednoj poseti. Za Kapadokiju ti je tri dana puna kapa, što se Ankare tiče, ja sam tamo prenoćio preklane, ove godine smo svratili na kafu, meni se ona nije dojmila, simpatična tvrđavica i prelepa panorama sa nje... sve ostalo novogradnja. Kad krenete iz Kapadokije obavezno svratite u Konju, prelep grad sa mnoštvom atrakcija. Lako se ulazi i izlazi dovoljno je 2-3 sata za sjajan utisak. Side za kupanje, tri dana je malo za obilazak okoline, Saklikent kanjon je na putu od Antalije za Marmaris, prelepa destinacija, dovoljno 1,5-2 sata. Kušadasi za tri dana i ne daje više vremena sem posete Efesu ( ako tamo ideš, preporučujem da zaobiđeš novokomponovane atrakcije tipa kuća majke Božije i ostale svece i mučenike i usredsredi se na stari Efes i Seldžuk sa tvrđavom i crkvon Otkrovenja, za to ti je dovoljno pola dana) I, mada sam i ja jednom noćio u Čanakkalu ne preporučujem posebno. Maketa Trojanskog konja i minijaturna tvrđava. Jedino sko želiš da se vozaš po Dardanelima. Mislim da bi ti bolje legao put do Stambola, možda sa posetom Bursi od 2-3 sata i trajektom od Jalove preko Mramornog mora.  

Tura je vrlo izvodljiva sem ako ne bude neko njesra sa Koronom. Ja treću godinu za redom ne planiram Tursku što ne znači, sko svi budu zatvoreni ili preskupi, da se nećemo sresti u nekoj kasabi Male Azije.

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Đokaputnik,

Hvala puno na savetima.Plan se polako definiše,videćemo kakva će luda tura da ispadne.Javljam kad uklopim sve detalje.

Kakva je situacija sa javnim parkinzima u Istanbulu i Ankari,vidim da smeštaji nude javni parking uz doplatu.Nije problem doplata nego me zanima generalno da li su bezbedni parkinzi.Iskreno ostavio bih auto na parking i da ga ne diram 3-4 dana,da koristim gradski prevoz. 

E sad kakva će situacija sa koronom da bude,ne se znae :).Ako nam se ukrste putevi pijemo hladni Efes na Galata mostu :).

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Generalno, u Tursko su autovi prilično bezbedni. Ostavljao sam kola gde stgnem, od Jedrena do Kurdistana i od Crnog do Sredozemnog mora. Javni parking je ulica, može i tako a može i privatni parking (koji je džabalesko) pa onda imaš i čuvara i kamere. Napisao sam negde da u Turskoj klozeta i parkirališta ima gde god da se okreneš. To će ti biti najmanji problem. 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nas smestaj je imao garazu. Medjutim kad smo stigli kasno u noc bilo je mesta na ulici i tu sam parkirao, rekoh da se ne smaram tad sa garazom pa cu ujutru. Tu je i ostao svaki dan.

Jeste ovo dalje od grada ali guzva je ista. 

Video sam da ima dosta parking garaza ili otvorenih placeva po gradu pa je to najmanji problem tamo. Pritom je i cena cini mi se smesna za 24h. Vidjao sam nase tablice na dosta takvih.

Sto se tice voznje tamo to je uzas u gradu. Autoput i nekako. Kulturu nemaju ni pesaci ni vozaci. Moze da prica sta ko hoce za nasu voznju, mi smo gospoda za ono. 

Cena goriva je odlicna pa se sa te strane isplati.

Sto se tice guzve na granicama, u oba smera nije bilo nikoga. Pozurili smo nazad i po njihovom vremenu bili oko 7 ujutru na granici, jedini auto. Nerealno.

Procedura je jednostavna. Samo preterase sa brojem zaustavljanja. Pogotovo kad je sezona. Birokratija i sve ok ali daj. Na izlazu nas je slikao kamerom onom na kucici, trazio da pomerim auto napred da bi to uradio i putnicima iza. Ne znam zasto niti da li to svi rade. Pitao je ko je Nikola, verovatno povodom one price ko vozi na ulazu mora i na izlazu?! Nista nas nisu smarali sve je bilo samo ok, ok, ok. Na ulazu se lako moze naci HGS. Kupili smo ga u ponoc maltene. Ne znam sta se Mladja pravi lud. Na prvom kiosku moze da se dopuni samo, ali nam je rekao decko da napred posle par km ima nalepnice.

Gde mogu da proverim stanje HGS od kuce? Nece da mi se registruje na nekim od onih sajtova. Pitao me dokle idemo, ja sam rekao Kucukcekmece i sa nalepnicom nam je naplatio 135 tl. To je ok, nego cisto da znam za ubuduce.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

nikolapfc89

Jel ste vi uzeli hotel ili neki privatni smestaj?

Mi planiramo za Sretenje put Istanbula ali posto nas je petoro vise bi nam odgovarao neki apartman jer su sve hotelske sobe zbudzile po 5 kreveta u mali prostor, ali sve sto sam procitala, svi u Istanbulu uzimaju hotel.. jel ima iko iskustva sa privatnim smestajem u Istanbulu i da li se to uopste preporucuje?

Msm, bzvz pitanje, vec smo ranije u Jedrenama npr uzimali privatni stan, ali mi bas neobicno sto ovde niko ne pominje nista drugo sem hotela 

 

Izmenjeno (Pegi-peg)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo pre par godina preko bukinga rezervisali apartman u jednom aparthotelu u Sultanahmetu. Veče pred put javio nam se vlasnik da nam kaže kako je došlo do zabune, naš apartman nije slobodan, nudi nam drugi smeštaj i bla bla... Mi smo odbili i otišli u sasvim  drugi  hotel, nije bilo mnogo biranja jer se sve dešavalo takoreći u 5 do 12. Ali naše loše iskustvo ne znači da u Ist. ne treba uzimati apartmane... Bilo je još tada bajnih apartmana u ponudi, naročito oko Taksima. Gledajte ocenu, broj recenzija, i ko ih piše. Ocena 8 sa par stotina recenzija zapadnih gostiju  vredi više nego ocena 10 sa  par recenzija koje su pisali rodjaci vlasnika... 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja od kada putujem redovno nekih desetak godina, prva opcija mi je uvek airbnb bilo letovanje, city break, praznici, nova godina..

Nisam neki ljubitelj hotela. Ne zelim da budemo smesteni kao sardine, a hrana mi nije toliki bitna. Pogotovo za Istanbul gde je dorucak svuda dzabe i ima svasta. Ovo je prvi put da kada bilo gde putujemo nismo nista stavili u frizider osim vode :D

Sto se tice Istanbula poceo sam da gledam mnogo ranije. Izbor je ogroman. Sve novi stanovi i zgrade. Cene pristojne a svi potenciraju na cistoci. Cim se izadje izvan samih popularnih lokacija za smestaj ponuda je ogromna.

Meni licno nije nikad prvi pik centar grada zbog guzvi i parkinga. A i ne znaci mi nista lokacija pogotovo sto su svuda cene prevoza odlicne.

Tako i sada je lokacija bila Kucukcekmece. Na manje od desetak minuta pesacenja do stanice i oko 35 minuta do grada metroom (Eminonu stanica npr). Zgrada nam je bila nova, parking na ulici a mogli smo i garazu da koristimo. Grejanje odlicno, cisto tako da se sija i mirise na dezinfikovani. Posto smo dolazili kasno u noc, idealno je bilo sto smo imali lockbox gde je bio kljuc od stana. Pa smo bez problema usli u 1 ujutru. 

Jako dobar izbor stanova po gradu. Dosta ih ima u neboderima na 25+ spratu :D

Ali to su sve novi moderni kompleksi sa parkinzima. Lici na A blok sve.

 

IMG-20220102-223535.jpg

 

IMG-20211231-093347.jpg

IMG-20211231-093349.jpg

 

IMG-20220102-223702.jpg

IMG-20220102-224007.jpg

IMG-20220102-224010.jpg

IMG-20220102-224016.jpg

IMG-20220102-224021.jpg

IMG-20220102-224025.jpg

IMG-20220102-224031.jpg


 

Izmenjeno (nikolapfc89)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam koji problem imate kada je moja konstatacija izazvala roman o vozacima u Beogradu. Niti je to poenta mog pisanja.

Sluzbeno vozilo staro godinu dana je preslo malo vise od 120.000 km. Plus na privatnom planu prelazim jako puno km isao sam kolima u Prag, Cirih, Minhen, Bec, ko zna koliko puta u Budimpestu, celu zemlju obisao, Grcku celu, isao na ostrva Krit, Kefalonija itd itd. Tako da mislim da sam dovoljno kompetentan da ocenim kada neko zna ili ne da vozi. 

Tamo ne postoje pravila na ulici. 

Sto se njih tice, oni koji idu u domovinu kroz Srbiju, najmanje su opasni oni sto jure. Veca su tempirana bomba oni sto voze u brzoj traci 110 ili u koloni i prave guzvu. Izazivaju incidente i naglo koce kada su radovi na putu ili ulecu ispred znakova.

Nije poenta da li se bojim, vec sam video dovoljno. U gradu su uzasni. Autoput je dobar i voze normalno. 

Isto kao sto ste napisali da se pausalno ocenjuje isto tako nije istina da se u Beogradu svira stranim tablicama. 

Mene izludjuju losi vozaci ne tablice, pa makar sve BG bile.

Izmenjeno (nikolapfc89)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 Nikola, ja sam od onih seljaka kojima nije problem da sa sela zapucaju na kafu u K. Mihajlovu i parkiraju kola u Sremskoj, a imam i nešto stana upravo na N. Beogradu. Kad pričam o vožnji kroz Beograd znam o čemu pričam. A imam i preko milion kilometeri u gumama po Srbiji i po belom svetu. 

Problem naših šofera je provincijalizam duha, to da su drugi loši a mi eto Bogom dano dobri. To da smo mi u bari bolji navigatori od onih u okeanu. Da smo mi sa Avale bolji planinari od onih sa Kavkaza. Da naših 23 hiljade proizvedenih autova vrede više nego turskih milion i tristo hiljada. Da beogradska dva bulevara i 107 šorova daju bolje vozače nego desetine istambulskih avenija i bulevara i hiljade džada i sokaka. Da se na srpskih 400 kilometar autostrada rodi više Sena i Šumahera nego na turskih dvadesetak hiljada. 

Loši vozači su loši i na drumu i u gradu, a najlošiji su bahati. A u Srbiji su najbahatiji oni u službenim kolima. Nervozni, srljaju, jurcaju, zaleću se, divljaju, trube, ne ispuštaju mobilku iz ruke... Svaka čast izuzecima. 

I još nešto. Moji surdučki seljaci, kad krenu u Zemun na pijacu ostave auto u Batajnici pa na 706 i za pola sata su u Munze. Ti si profesionalac, mani se Čekmedžeta, pravac na Sultanahmet, pokaži Turcima kako se vozi. 

I bez obzira što volim da karikiram, zaista mislim da priča o Turcima kao lošim vozačima ne pije vodu, da potiče iz davnih dana, kada tvoja generacija još nije bila rođena, i da nema veze sa činjenicama. Sve ovo zato da ne plašimo ljudi koji planiraju da se prvi put otisnu autom u Tursku i upuste se u vožnju kroz njene gradove. 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li neko ko je prelezio granicu kolima, mogao da pokaze antigenski test na telefonu ili je moralo da se odstampa? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nisu trazili nikakav dokaz o statusu vezano za koronu (test ili prelezana ili vakcina) niti pitali.

Ali smo imali odstampane papire kod nas (o antigenskom testu na engleskom).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Turska (Istanbul) za NG, pre toga noćenje u Sofiji - Bugarska, kolima.

Bugari su tražili "sertifikate", dao sam im lažni ag test koji je naravno prošao. Turci ništa nisu pitali, pa ni za HES kodove, koje sam, naravno, imao ispravne. U povratku je naš granični policajac tražio testove kad je čuo da smo bili u TR, pa sam ga edukovao da to ne važi ako se ulazi drumskim putem iz Bugarske. Inače je odustao jer sam mu zahtevao napismeno, potpisano i pečatirano rešenje o karantinu/izolaciji, taman da ne radim tih desetak dana na mufte, ali se posle konsultacija (ahahaha) s kolegama i verovatno šefom popišmanio. Eto samo da znate kakvih goveda ima koji nam rade na prelazima, a nemaju pojma, pritom njih mi plaćamo. Možete misliti kako se zaposlio.

Inače do Istanbula ima HGS kapija, ali bez rampi, tako da ostaje nejasno kako i šta oko putarine... Gorivo jeftino, ispod Evra i benzin i motorin (dizel). Ako nešto nekog zanima pitajte.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se sa Djokom da se oni koji razmišljaju o putovanju kolima u Tursku ne trebaju ovde plašiti o nekom haosu na turskim drumovima.

Turci imaju nekoliko nepisanih pravila u vožnji na koje se lako navići . Npr, kad se se uključuju na put sa dve trake u jednom smeru i vide vas da im idete u susret, očekuju da se pomerite u levu traku (naravno ako je slobodna) i pustite ih da se mirno uključe u desnu. Na semaforima prolaze kroz prvi i drugi sekund crvenog, ali to nisu nikakve kamikaze jer to rade pre nego što se na raskrsnici drugima otvori zeleno svetlo. U svemu ostalom su izuzetno kulturni vozači koji će vas  često  i pustiti da prodjete iako nemate prednost, a o kvalitetu turskih drumova je mnogo toga napisano. 

Kolima sam prosao mnogo zemalja. Ako na letovanju ne predjem bar 3000. km osećam se kao da od kuće nisam ni mrdnuo. Francuska, Italija, Turska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Grčka uzduž i popreko i nigde bezobraznijih vozača nego u Beogradu nisam video. Pogotovo vole da legnu na sirenu kad ugledaju tablice koje ne pripadaju njihovom centru sveta. Par puta sam zaustavljao kola i pitao ih što mi sviraju. Redovno su se takvi pravili gluvonemi i gledali samo pravo. 

Tako da ko razmišlja da li da ide u Tursku kolima - slobodno na put. Moja relacija za ovo leto je : Bursa-Side-Alanja-Konja-Goreme-Ankara- Istanbul..18 noćenja. 

Srećan put svima! 

Izmenjeno (sasha72)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka