Guest vlada72

SKIATOS-UPAKOVANI RAJ

5592 poruke u ovoj temi

Da li neko ima iskustva sa traženjem slobodnog smeštaja na ostrvu u drugoj polovini avgusta? Planiram da dođem na ostrvo bez rezervisanog smeštaja i da na licu mesta potražim? Da li je ovako nešto izvodljivo s obzirom da bi gužva trebala da je manja od 15. avgusta?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Pre 5 sati, putnik032 je rekao/la:

Od 05.09. sam u toj vili (Makis), navodno na prvom spratu ( tako mi je receno u agenciji), pa me zanima vila ( položaj, topla voda, wi-fi, uzbrdica ( dužina) i sve što ti misliš da bi tebe zanimalo pre nego što si došla. 

Prošle godine sam bio u Makisu. Prizemlje, ali je terasa malo uzdignuta i rastinjem ograđena, tako da je naporno da neko upadne nepozvan. Ima još dva sprata. Vila je sasvim OK. Tople vode naravno ima kao i svuda po Grčkoj, nije bilo problema.

Wifi nije postojao. U opisu u agencijama se pominje slab signal i slično, ali tamo fizički ne postoji ruter, nema interneta! Zauzvrat vas upućuju da možete na internet u vilu koja je stotinak metara dalje a drzi je ista agencija/vodič, ali nam se nisu svideli mrki pogledi gazde/gazdarice i ostalih gostiju kada bismo to radili.

Pogled na grad je izvanredan! Čak i sa prizemlja. E, ali to plaćate velikom uzbrdicom. 5-10 minuta uzbrdo, što može biti problematično ako je vrućina ili ako idete natovareni robom iz prodavnice ili ako se mrtvi umorni noću vraćate iz grada. Dvorište i travnjak oko vile su veliki, nije skučeno.

Ako ste kolima, onda vam uzbrdica neće smetati (osim ako je motor slab, pa ne može lepo da izvuče uz uzbrdicu).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Pre 13 sati, putnik032 je rekao/la:

Od 05.09. sam u toj vili, navodno na prvom spratu ( tako mi je receno u agenciji), pa me zanima vila ( položaj, topla voda, wi-fi, uzbrdica ( dužina) i sve što ti misliš da bi tebe zanimalo pre nego što si došla. Unapred hvala

To si trebao da pitas pre nego sto si platio aranzman.

Sad je kasno i odgovori samo mogu nepotrebno da te ubedace ili dezinformisu.

Savet za buducnost.

Raspitaj se pre nego sto nesto uzmes. Kad se odlucis dodatne informacije ti nista ne znace osim da te mozda smore sto sigurno ne zelis.

Ides na odmor, opusti se  i uzivaj, mani wi fi i uzbrdicu.

Ziveces lako i bez tih informacija a ako ti je nesto od toga bitno, e pa o tome si onda trebao da mislis pre uzimanja aranzmana.  

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
U 11/08/2016 at 23:55, tsonga je rekao/la:

 

U 11/08/2016 at 9:57, putnik032 je rekao/la:

Od 05.09. sam u toj vili, navodno na prvom spratu ( tako mi je receno u agenciji), pa me zanima vila ( položaj, topla voda, wi-fi, uzbrdica ( dužina) i sve što ti misliš da bi tebe zanimalo pre nego što si došla. Unapred hvala

To si trebao da pitas pre nego sto si platio aranzman.

 

Hvala na sugestijama, ali mislim da se nismo najbolje razumeli.

Kao što vidiš iz mojih pitanja ja tačno znam šta su "problemi" sa vilom Makis i želim da čujem mišljenje osobe koja je trenutno u njoj. Sem informacije da sam na prvom spratu, da je vila na uzbrdici i da je pogled divan, mozda mi bude značajna informacija da nema npr. dubokih tanjira i tiganja, a to mi agencija ne može dati. Inače, pre rezervacije pročitano sve o vili i na "preporuku" forumaša MikiSale( i njegove Staše) i Bojan81NS na 291 strani odlučeno za vilu Makis.

Još jednom hvala na sugestijama.  

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vila Pantheon preko Plana Tours? Ima li neko da je bio u toj vili? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto smo se sinoc vratili sa Skijatosa i iz pomenute vile, da krenem redom. Vilu Makis smo izabrali na osnovu uglavnom pozitivnih komentara sa ovog foruma, a u trenutku kada smo birali i uplacivali aranzman za Skijatos u ponudi je pored ove vila bila jos samo vila Manolas. 

Vila Makis je najbliza 4. stanici, na pristojnom je polozaju sto se tice blizine grada. Sto se tice uzbrdice, ona iznosi nekih 200 - 250 metara, a poslednja trecina brda je bas strma. Svi koji su isli peske su prilicno negodovali, posebno kada su se vracali sa plaze ili natovareni iz prodavnice. Automobil ako se ne ubrza dovoljno od podnozja ne moze ni drugom da savlada najstrmiji deo uzbrdice. Dakle, iz naseg ugla, uzbrdica nije blaga, ali je ipak individualno da li ce nekome to predstavljati problem. Nama jeste, iako smo bili kolima i pesacili samo uvece do grada.

Bili smo smesteni na drugom spratu vile i odatle se verovatno pruza najlepsi pogled na grad i more...20160801_120337.jpg.1b77eb5ab34c1808d3a1

Tople vode je uglavnom bilo. To znaci da ako dodjete ranije sa plaze (18-19h) bice tople vode, ali se u kasnijim vecernjim satima znalo desiti da je nema dovoljno, dok ujutru skoro nikada nije bilo, sto znaci da je oni verovatno greju na solarnu energiju.

Wi-Fi :

Pre 22 sata, dekinis je rekao/la:

Wifi nije postojao. U opisu u agencijama se pominje slab signal i slično, ali tamo fizički ne postoji ruter, nema interneta!

Upravo kako je objasnio dekinis, u vili Makis nema interneta!

Sobe su opremljene posudjem, imaju serpu, tiganj, duboke i plitke tanjire, case i solje. Nista od toga nismo koristili, jer uvek praktikujem da nosim svoju serpicu i kupim plasticne tanjire i escajg. Ono sto je primetno ne samo u vili Makis, vec na mnogim mestima u Grckoj, kad jednom uloze novac u nesto, ne pada im na pamet da nekada to zamene, obnove i sl. - npr. zica za ves na nasoj terasi je na mnogim mestima zardjala, kao i nesto od posudja i escajga, a to sigurno nije ulaganje koje vlasnici ove vile ne mogu sebi da priuste. 

Peskiri i posteljina se menjaju jednom, 5. ili 6. dana boravka, dok se sobe ciste na svaka tri dana.

Kada bismo ponovo isli na Skijatos, vila Makis ne bi bila nas izbor. Ipak, kao sto je rekao Tconga, ovaj odgovor ne bi trebalo da te ubedaci, jer je ovo samo subjektivno vidjenje i ne znaci da cete i vi biti nezadovoljni. Osim toga, mi smo bili smesteni na 2. spratu, gde su sobe drugacije od prizemlja i 1. sprata.

 

Izmenjeno (Ana-Jo)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na odgovoru. Jos mi samo reci kakva je situacija sa komarcima u vili i ima li negde blizu otvoren WI FI.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo sam se vratila sa Skijatosa. Bila sam smestena u vila Manolas. Vila sa predivnim dvoristem, prizemlje i prvi sprat, sasvim pristojan smestaj, sve sto je potrebno     od escajga, ali ima i toster, mikrotalasnu npr. Jedino sto je namestaj, kao i oprema malo stariji, i kao sto je neko primetio, Grci jednom uloze i posle im ne pada na pamet da obnavljaju - mene su npr jako nervirala vrata od terase koja su zapinjala svaki put kada se otvaraju/zatvaraju - nesto sto se inace lako popravlja, ali neko nije imao volje... Tople vode je nestajalo, tj. posustajalo oko 22-23h, pretpostavljam jer je tada bila najveca potrosnja. 

Wifi solidan u basti vile, slabiji ili se gubi u sobama.

Posteljina se menjala na 5 dana, a peskiri svaki treci dan, a cistacice su cistile (prebrisavale) sobu i kupatilo svaki dan. 

Inace polozaj Manolasa je nekih 500m od grada Skijatosa, i u blizini pocetne stanice autobusa, sto je odlicno, posto su guzve bile izuzetno velike, pa lepo sednete. Desavalo se da vec na 4oj stanici ne moze vise niko da udje u autobus. 

U blizini je i Asteras supermarket, najveci i najpovoljniji na ostrvu.

Takodje, moram spomenuti da je vila Manolas i u blizini aerodroma i avioni se cuju i lepo vide kako slecu i uzlecu. Naviknete se na te zvuke, nocu uglavnom nema letova, a preko dana i niste tu. 

U principu, preporuka za vilu Manolas, sve je blizu, grad, market, pocetna stanica, a smestaj pristojan.

Autobusi idu na svakih 15min, do 12-1h. Cena od pocetne do krajne 26 te stanice (plaza Koukounaries, Banana i Ampelikia) je 2 evra, a otprilike od pocetne do 13te stanice je 1,6 evra. Bile su velike guzve, nekad smo i propustali autobuse jer ne mozemo da udjemo, a desavalo se da i autobusi prodju pored stanice jer nema mesta za nove putnike. Pretpostavljam da ce kako prolazi spic sezone i guzve biti manje.

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

У Грчкој је већином загревање воде помоћу соларне енергије. Што у преводу значи: нема сунца = нема топле воде, тј. има топле воде док се не потроше залихе. После тога следи туширање хладном водом.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U Amy do sada nije bilo problema sa toplom vodom u bilo koje doba dana. Ciscenje sobe svaki dan, zamena peskira i posteljine na 3. dan. Komaraca ima vrlo malo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Када следећи пут будете у Грчкој, баците поглед на кров. Видећете соларни панел и велики резеорвар за воду. А онда уђите у своје купатило и потражите бојлер у истом.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

sasvim logicno da je struja deficitarna na tako malom ostrovu i da se pribegava alternatinim (?) resenjima

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U celoj Grčkoj je zadnjih par decenija obavezna ugradnja solarnih kolektora i solarnih bojlera u svim (samo turističkim?) objektima. Obični centralni električni bojleri se eventualno koriste za dogrevanje ako nestane tople vode.

Inače, struju Skiatos dobija sa kopna, kablovi dolaze kod plaže Agia Eleni, pored puta na vrhu brda se može videti transformatorsko postrojenje.

 

Izmenjeno (dekinis)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Grci su solarne pamele imali i pre cetrdesetak godina. Tako greju vodu, to nije nista novo kod njih, ali jedno veliko ali, vlasnici vila su DUZNI da uvece dogrevaju vodu strujom ali to ne rade svi i to bi tebalo videti sa predstavnikom agencije da urgira.

Do sada sem jedne godine nigde nisam imao problem sa toplom vodom uvece (posto voilim da se istusiram i pred spavanje, doduse i biram kvalitetniji smestaj) osim jedanput i posle moje zalbe kod predstavnika  agencije i to je regulisano.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Konačno nađoh malo vremena da opišem ovogodišnje utiske sa Skiatosa.

Bili smo sredinom jula, i čini se da je to i najbolji period: juna je praznjikavo, avgusta pretrpano.
Vreme je bilo izvanredno. Prvih 7 dana se nijednom nisam oznojio: bilo je 26-28 stepeni, uvek uz vetrić, a noći su bile vrlo prijatne. Klimu uopšte nismo uključivali, blaga promaja je bila dovoljna da rashladi apartman. Tek zadnjih par dana su večeri i noći postale neprijatno tople i sparne, a bilo je i jakih udara vetra.

Smeštaj je bio u vili Sirios (preko Plana tursa smo išli), i lokacija je odlična, 100-ak metara od stanice 3 i marketa Marinopulos/Carrefour (o njemu kasnije). Dobro, možda nam je posle Makisa i njegove uzbrdice, od prošle godine, sada svaki smeštaj u gradu super :)
Svi studiji/apartmani su na prvom spratu i dosta su prostrani, sve je potpuno OK, skoro nikakve zamerke nismo imali. Jedino je dolazilo do povremenih preopterećenja i prekida kod Interneta.
Ispred vile je bila "stanica" čuvenog Omnitursovog autobusa koji vozi do svih plaža :)
U vezi ovih buseva se vodila rasprava u našem društvu, da li ih uopšte koristiti ili koristiti gradske buseve. Gradski busevi nude slobodu da idete i vraćate se kad hoćete, ali i rizik da ne uspete da se popnete u bus pri povratku, zbog gužve. 
Odlučili smo da ipak koristimo taj bus, i to se pokazalo kao dobra odluka. Sprijateljili smo se sa puno ljudi iz busa i imali veliko društvo za bilo koju plažu, a i večernje izlaske.
Cena je 25 evra za celu smenu, bus kreće u 10:30 ka plažama, vraća se u 19:15 sa Kukunariesa. Svako ima mesta za sedenje. Naporno je bilo upamtiti na kojim se mestima čeka bus pri povratku, jer se ne čeka na uobičajenim stanicama, da ne bi ostali ljudi navalili da ulaze misleći da je ovo gradski bus. Ni dan danas nisam siguran gde bih čekao, malo je nejasno objašnjavao. Ali je ionako velika većina ljudi silazila i penjala se na zadnjim stanicama.

Što se plaža tiče, najopuštenija mi je delovala Agia Eleni, zatim Ampelakija/Mistic kao malo skuplja varijanta, i naravno Kukunaries, sa kojom nema greške. Mlađi članovi ekipe su Bananu uvek birali. Nakon isprobavanja Trulosa (delovalo trulo :) ), Ahladiesa i još nekih, odlučili smo da batalimo eksperimente i vratimo se plažama na krajnjem zapadu. Na Agia Eleni gosti ležaljke plaćaju 4 evra (bar u ovoj smeni), na ostalim plažama je 8 evra za par ležaljki i suncobran. Ako odaberete samo jednu ležaljku u senci četinara, to je 4 evra.

Ono što mi se svidelo kod većine plaža je velika površina pod četinarima, oseća se njihov intenzivan miris, čak i kad ste daleko u vodi, a i zaglušujući zvuk zrikavaca.

Gosti Skiatosa mi deluju da su na dosta višem nivou od gostiju na nekim drugim kod nas popularnim destinacijama: lepše i kulturnije se oblače i ponašaju, sve nekako prefinjenije i bezbednije deluje.

Krstarenje: brod Poseidon. Mana: oseća se dim unutra, zagušljivo je dosta, a gornja paluba nije pokrivena, direktno bije sunce, nemate gde da se sklonite. Išli smo do Lalarije, bez talasa, izvanredni utisci. Onda Skopelos, plažica Agios Joanis i crkvica na steni, pa grad Skopelos. 
Ono što mi je zapalo za oko je da su svi ljudi stekli utisak da na Skopelosu uopšte nema plaža, da su sve stene, i da uopšte nije vredan odlaska na letovanje tamo. To su mi i prethodnih godina ljudi pričali, da su takav utisak stekli na krstarenjima. Pošto znam kako izgledaju plaže Skopelosa, nisam siguran da li turistički radnici sa Skiatosa namerno hoće da "ocrne" Skopelos, da ljudima ne padne na pamet da sledeći put letuju tamo već da se vrate na Skiatos, ili je to sasvim slučajno ispalo...

Marinopulos/Carrefour: prošle godine nam je bio glavni i jeftini izvor snabdevanja, i zato odmah po dolasku poveli smo omanju grupu ljudi iz naše smene do ovog marketa, osećajući se kao iskusni vodiči :). I onda unutra zapanjeni gledali kako je market poluprazan, a što je najgore, nije bilo uopšte vode, hleba i još nekih artikala koji su od puta iscrpljenim ljudima odmah bili preko potrebni. Kao za maler, u to vreme ni po okolnim marketima nije bilo vode (potrefilo se), pa smo se onako mrtvi-žedni osećali kao u nekoj pustinji, daleko od oaze. Ipak, narednih sati su marketi dobili makar vodu, a Marinopulos se do kraja smene nije popunio artiklima, priča se i da je bankrotirao, i o tome verovatno može koju reč da kaže neko ko je sada tamo ili se u skorije vreme vratio.

Dodavaću još neke možda nekom korisne stavke, onako kako ih se budem setio. 
 

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka