ivkis

KAVALA

299 poruka u ovoj temi

Kavala je lep grad, kao i Bojanove fotke. Bravo!

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Meni se iskreno vise svidja Kavala nego Solun (ima i dosta lepih plaza, nije samo grad sa lukom), podseca me na Monte Carlo :) . Plus ima i dosta radnji za shoping i cene su bile dosta povoljne, jer naravno i tamo su poceli popusti :) .

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo jos nesto iz Kavale:

Kalamitsa Beach, na pocetku grada kad se ide iz Nea Peramosa :)

dscn2897.jpg

dscn2898.jpg

Crkva u Kavali do Aquaduct-a

dscn2968.jpg

Prelepi detalj ispred Crkve :)

dscn2967.jpg

Jos jedna crkva na kraju starog dela grada

dscn3001.jpg

Egipatski smek Kavale :) Imaret nazalost, od kako je zasticen kao nasledje, radi kao luksuzni hotel

dscn3002.jpg

I za kraj prelepi zalazak sunca iznad Kavale :)

dscn3000.jpg

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Još jednom bravo!!!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nemam pojima :D . Sudeci po slici nagadjam nesto, ali necu da lupetam. Ako znas dobro je da mi objasnis :) .

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Како нађох, на слици је мозаик испред цркве/храма/катедрале Св. Апостола Павла, као сећање где је проповедао веру Христову.

Kavala(or Neapolis): Following the vision of the Macedonian man Paul received at Troas, St. Paul journeyed to Neapolis. He landed here with Timothy and Silas. It may be that Luke the Evangelist, also joined Paul here at Neapolis. This ancient city of Neapolis was later renamed Christoupolis because it was the first European city to accept Christianity. The city of Kavalla appears as a great amphitheatre surrounding the harbour. In the Roman period, the city acted as a port for the important Roman garrison at Philippi about fifteen kilometers away.

With the rise of Ottoman control, the fourteenth century Ottomans renamed the port Cavallo, from the Latin word "horse", perhaps because of the shape of the peninsula. Sultan Sulieman "the Magnificent" added stability to the city by providing the impressive aqueduct that carried water from springs on the upper slope of Simvolo.

Inside the walled village of the Cavallo of the Ottoman Empire Muhammad Ali (1769-1849) was born. Ali was the Egyptian ruler of peasant revolt of 1805. As a result of the revolt, Muhammad Ali eventually broke with the Ottomans and established the last dynasty on the Egyptian throne that ended with King Fuad in 1953 (with the rise of Nasser).

Kavala was occupied by Bulgarians, and eventually fell to German control by 1941. It was not until after World War II that the port was returned to Greece in late 1944. It now serves as the principal port for the export of tobacco, wheat, textiles and sugar beets.

The city has several important churches that attract visitors: the Church of St. Paul (established 1928); and the Church of St. Nicholas, which was converted to mosque under Ottoman occupation. All the churches had the desire to recall the "initiation of Christendom in Europe" in Paul's Second Mission Journey. Beyond the churches, other historical sites of interest include: the "Old Quarter" named Panayia, after the Virgin Mary Church that once stood in the district on the peninsula area in the east of city. The fortress is from the early Paleologian Byzantine revival 13th CE. The former "Imaret" is one of the largest Muslim buildings in Europe (Kowa, "Bistro!"). Other important Ottoman buildings include the "House of Muhammed Ali" and the Kameres Aqueduct, built by Suleiman.

Ако помаже, ето.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

The former "Imaret" nazalost je sada hotel :(

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

dsc0433td.jpg

dsc0439cv.jpg

dsc0441iq.jpg

dsc0470w.jpg

dsc0472n.jpg

dsc0473d.jpg

dsc0476o.jpg

dsc0478sx.jpg

dsc0480u.jpg

dsc0487cg.jpg

dsc0488jd.jpg

dsc0496z.jpg

dsc0649pf.jpg

dsc0677pa.jpg

dsc0697w.jpg

dsc0708qm.jpg

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kakvo je mesto Nea Iraklitsa, da li je neko bio tamo? Zainteresovana sam da letujem tamo, jer mi se cini da ima lepu gradsku plazu a i u blizini je Kavale! Bilo kakva informacija o mestu, smestaju u Nea Iraklitsi je dobrodosla!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Razmisljamo da napravimo jednodnevni izlet sa Tasosa do Kavale. Isli bi smo trajektom pa nas interesuje koliko je daleko centar grada od pristanista, moze li se peske? Prvobitno smo mislili autom, u odlasku ili povratku, ali posto smo procitali da je guzva i problem za parkiranje, a hvata nas petak kad se budemo vracali, odustali smo od te varijante.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sve što vredi videti je na 15-ak minuta pešaka od luke tako da je to odlična opcija... i mi planiramo isto za ovu godinu. Ima neki sajt gde su opisani svi "pešački" itinereri. Sada nemam vremena, ali naći ću i dati link.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Može se peške, luka je takoreći u centru. Imaš u blizini šetalište uz vodu sa baštama-kafićima, zatim uzvišenje sa starim delom grada i tvrđavom. Blizu je i mala pešačka zona sa radnjama i kafićima koja nije na samoj obali. Lep beli grad. Iako sam stekla utisak da funkcioniše više kao tranzitno nego kao turističko mesto, pravi je biser koji ima sve što je potrebno za kvalitetan odmor.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

naći ću i dati link.

EVO!

Kavala Attractions

Port to Imaret - 0.25 KM, 5 minute strenuous walk

Port to Fortress - 1 KM by taxi, 3 minutes or 15 minute strenuous walk

Port to Church of Panagia - 1 KM by taxi, 3 minutes or 15 minute walk

Port to Aqueduct - 0.75 KM, 2 minutes or 15 minute walk

Port to Promenade - 1 KM, 3 minutes or 15 minute walk

Port to Archaeology Museum - 1.25 KM, 4 minutes or 20 minute walk

Link to Full-Page Google Map

Most of Kavala's historic attractions are on the rocky peninsula acropolis where the first settlement of Neapolis was founded. The most obvious attraction is the Fortress which sits at the top of the hill. The fortress we see today is primarily the work of the Ottoman sultan Suleiman the Magnificent during the 16th century. Closer to the passenger terminal is the Imaret the mudrassah, created by Muhammad Ali in the early 19th century that now serves as a luxury hotel. Ali's birth home is walking distance from the Imaret. The Church of Panagia and the historic lighthouse are situated high above the Bay of Kavala at the end of the peninsula. During the Byzantine era a massive aqueduct (called Kamares) was built to supply the old city with water. The well-maintained structure stands high above the city streets in the center of the city. A modern seaside promenade has been constructed on the northern side of the port and offers restaurants and tavernas with great views. The Archaeolocical Museum of Kavala includes artifacts from the Neolithic age through many centuries of Macedonian, Thracian and Greek history. The colorful modern Agora section of the city offers a shopping market with a wide variety of local products.

Evo i LINK

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U povratku sa Tasosa svratili smo u Kavalu i samo da vam ukratko prenesem utiske. Ustvari, kako ne treba raditi.

Išli smo bez navigacije, a ja sam mislila da postoji jedna glavna ulica koja vodi u grad, i da će nas ta ulica, naravno uz odgovarajuće oznake, dovesti do centra, tu ćemo parkirati kola i prošetati istim.

Međutim, u praksi je ispalo sledeće.

U grad smo došli bez problema, čak uspeli proći i pored akvadukta i na kraju se spustili do luke. To sve se dešavalo oko 13h. Kad smo pokušali da pronađemo parking videli smo da je to gotovo nemoguća misija! Sva parking mesta su bila puna, jedino prazna su bila ona rezervisana za invalide i za TAXI. Upali smo u neku gužvu, kružili, i na kraju uspeli da pronađemo parking nekih 500 m od šetališta uz luku. Parking se do 16 h plaćao 3 evra, posle 16h plaćao se mislim 1,90 evra. Mi smo kao što sam napisala stigli oko 13h.

Prošetali smo malo šetalištem, i jednom ulicom pored šetališta. Nismo našli centar. Videla sam tvrđavu gore na brdu, nisam znala kako da dođem do nje. Imaju neke turisitičke mape u gradu, bacila sam pogled na njih i ne sećam se ni šta je pisalo. Valjda od one silne vrućine. Nikakvih posebnih radnji nisam videla, ali sam zato videla temperaturu na jednom hotelu koja je bila 35 stepeni!

Onda smo seli u kola i otišli..

Kavala jest lepa, ali mislim da me više neće videti. Ili barem dok ne nabavim navigaciju :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kavala je lepsa od Soluna po meni ali ako imas vremena da prosetas malo duze ne na 1-2 sata i to po najvecoj vrucini :) Do brdo se stize na krajem luke pa nagore gde ima prelepa crkva ili kod Aquadukta pa nagore ulicica sto ide :) Lepe su i dve zgrade u centru kod malog trga kod autobuske stanice :) Ima i dosta butika za shoping, kako i prelepa Kalamitsa Beach na sam ulaz u grad ali sa strane Soluna :)

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907234
    Ukupno poruka