hmmm

Posao i zivot na srednjem istoku - pitanja i odgovori

2040 poruka u ovoj temi

Moja prijateljica koja zivi u Dubaiju radi u Abu Dabiju, vozi svaki dan tamo - vamo,nije joj uopste lako, ali eto ako ona kao zena moze to da izdrzi verujem da moze svako.

Nisam je mnogo raspitivala o ostalim detaljima jer se zaista jako retko cujemo pa ne stignem da je pitam ni za zdravlje, ali po slikama koje gledam vidim da stigne da napravi i veceru za prijatelje, i da odu ne neke izlete da se druze. Njen suprug radi u nekoj avio kompaniji a ona u nekoj firmi za odrzavanje ali je u kancelariji kao logistika i po slikama vidim da je to fin posao, mislim na okruženje... i kako sam skapirala ona ima bolja primanja od njega ( neprijatno mi da pitam koliko :blush:) Tamo je već 10 godina i kako vidim ne namerava a se vrati obzirom da se pre dve godine udala za nekog Marokanca :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dali moze neko da mi kaze kakve su sanse za posao elektroinzenjera- magistar telekomunikacija u Abu Dabiu ili Dubaiu sa iskustvom od deset godina rada.Posto mi engleski nije bas najbolji, dali moze da se nadje bilo koji posao dok ne usavrsim jezik.Dali je dobro da prvo dodjem na turisticu vizu i onda trazim posao.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Lepo za tvoje prijatelje - ako ih bolje poznajete, predlozila bi ti da i njih pitate u vezi posla. Ne da vam ga traze, vec cisto onako, ako cuju nesto i slicno, da vam jave.

Nažalost nisu tako dobri prijatelji ,više poznanici i ne usuđujem se,

da ih tako nešto pitam. :crven-od-stida:

Smajlići su preslatki :hello: i ja jedva čekam da ih upotrebim ..

Moja prijateljica koja zivi u Dubaiju radi u Abu Dabiju, vozi svaki dan tamo - vamo,nije joj uopste lako, ali eto ako ona kao zena moze to da izdrzi verujem da moze svako.

:)

Možeš li nam napisati ,ako znaš, kako je ona dobila posao u Abu Dhabiji ,tj.kako je dobila prvi posao u UAE,jer posle nije problem.

Dali moze neko da mi kaze kakve su sanse za posao elektroinzenjera- magistar telekomunikacija u Abu Dabiu ili Dubaiu sa iskustvom od deset godina rada.Posto mi engleski nije bas najbolji, dali moze da se nadje bilo koji posao dok ne usavrsim jezik.Dali je dobro da prvo dodjem na turisticu vizu i onda trazim posao.

Pročitaj ovu temu od početka pa će ti biti sve jasno! :pop:

Inače ja uveliko konkurišem ovih dana,verujem da sam svim agencijama za zapošljavanje u Uae dojadila :dosada: .Zapravo konkurisem za sve i svašta..

Idem sad da spavam , :josspavanja:,da napunim baterije za sutra :komp: .

Pozdrav

Izmenjeno (Jana71)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ona je krenula kao stjuardesa -zemaljska, znaci nije letela nego na aerodromu ...kako to vece ide.Otisla je pre deset godina kad smo jos studirale u Skoplju, mislili smo da je luda :lud:

Ali eto ispostavilo se da je dobro uradila :) Ali iskreno nismo imale prilike da sednemo ko ljudi i da se bas onako ispricamo pa da saznam da li je sve to sjajno i bajno kako izgleda na slikama, jedino smo se jedno vece isplakale jedna drugoj jer je svaka otisla na neku stranu i nikako das e vidimo :tuga:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav.

Na tvoja pitanja je vec na neki nacin u toku teme odgovoreno, ali probacu ukratko da prepricam.

Sanse za posao za izinjera, manje-vise bilo koje vrste, su veoma dobre, ne samo u Emiratima vec u celom regionu. Sto se tice bas specificno telecomunikacija, to je veoma popularna i trazena struka. Iskustvo od deset godina rada koje navodis, ako je usput vezano za struku, je takodje veoma povoljno.

Naci bilo sta, t.j. bilo koji posao, za pocetak nije preporucljivo - razlozi su mnogobrojni, detalje mozes da nadjes na prethodnim stranicama. Ako vec zelis da usavrsis jezik, boje je da to uradis putem neke skole/centra za jezike kod nas, pre odlaska.

U slucaju da imas mogucnost da dodjes turisticki u Emirate kod nekog koga poznajes - znaci, u goste - i onda da trazis posao, iskoristi tu mogucnost, sigurno ce se isplatiti. ALI ako nemas kod koga da dodjes, vec planiras sam turisticki da dolazis, da snosis trosak puta, smestaja, hrane, to nije uopste preporuceno, posto ti niko ne garantuje da ces uopste ili "brzo" naci posao (moze potraga, pa i na licu mesta, da potraje nekoliko meseci), a troskovi zivota i smestaja bi ti u tom slucaju bili ogromni - hiljade eura su u pitanju, ako ne i vise.

Nažalost nisu tako dobri prijatelji ,više poznanici i ne usuđujem se, da ih tako nešto pitam. :crven-od-stida:

Razumem :hello:.

.............. jedino smo se jedno vece isplakale jedna drugoj jer je svaka otisla na neku stranu i nikako das e vidimo :tuga:

Sledeci put, zvrcnite i mene pla%C4%8De.gif.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

zvrcnucemo te hmm ... ali najiskrenije se nadam iz nekog tvog komšiluka pa da se lepo isplačemo uživo :klap:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Moze!

Ja cu da donesem vino ... :ziveli: ... kad nemam rakiju ... :vestica:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hmmm, hvala ti puno na odgovoru.Imam rodjake u Omanu, ali su oni rodjaci samo kad njima nesto treba i na pitanja dali tamo ima posla odgovor je uvek isti, i kod njih je kriza :pokazuje prst: .Moracu sam da se snadjem i bacam se na ucenje jezika.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

... kad nemam rakiju ... :vestica:

hhmmmh bwate imw waki radzu :alarm::excl: :excl:

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I ja bi s vama rado plakala :kmeee: u Omanu,uz neki drinkić :ziveli: , bilo bi suza koliko god treba.

Hmmm je pominjala da treba slati propratno pismo,međutim meni ga retko traže kad konkurišem preko ovih

agencija .

Pravo da vam kažem ,više ne znam kome sam šta slala. :retard: Ne vodim neku evidenciju,tako da ako neko zaista

bude zvao ,tj, ako me iznenadi telefonom ,neću znati ,ni za koji posao ,nni koja firma . :razmislja:

Bilo bi lepo da dobijemo neko obaveštenje mailom ,da se možemo pripremiti,pročitati ponešto o toj firmi itd.

Osim toga stalno sam u nedoumici šta da odgovorim kad postave pitanje koliku platu očekuješ i kolika ti je trenutna zarada.

Pozdrav za sve! :hello:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jana, ja sam slala mejlove na sve strane i kada sam totalno zaboravila dobila sam dva poziva i dva mejal u istom danu :) ( ne u Omanu vec u nasoj zemlji) Ono sto hocu da ti kazem da ne odustajes da ne padas u bedak ako te niko ne zove, zbog toga sto si ti potrosila koji sat da pronadjes oglas i posaljes CV neces nista izgubiti a mozes dobiti mnogo. Tako da samo pozitivno! :srce:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hmmm, hvala ti puno na odgovoru.Imam rodjake u Omanu, ali su oni rodjaci samo kad njima nesto treba i na pitanja dali tamo ima posla odgovor je uvek isti, i kod njih je kriza :pokazuje prst: .Moracu sam da se snadjem i bacam se na ucenje jezika.

Kriza??? Gde? :nempojma: Hmmmmm, nafta sve skuplja, ovi je izvoze za sve vece pare ... sta je tu krizno? :razmislja: Dubai je manje-vise jedino mesto u celom regionu gde moze da se kaze da se ova svetska kriza donekle osetila, u Omanu to svakako nije slucaj. Zavisi i kojim poslom se bave, mozda ta struka nije vise toliko trazena, ili ima velika konkurencija ljudi sa zapada ...

A mozda ljudi imaju licne probleme, to vec ne znam :retard:, al' to nije ekonomska kriza :zid:.

Sto sam vickasta ... :plez:.

Salu na stranu, sta god te interesuje slobodno pitaj, potrudicu se sto je moguce bolje da ti odgovorim. Srecno!

1. Hmmm je pominjala da treba slati propratno pismo,međutim meni ga retko traže kad konkurišem preko ovih agencija .

2. Pravo da vam kažem ,više ne znam kome sam šta slala. :retard: Ne vodim neku evidenciju,tako da ako neko zaista bude zvao ,tj, ako me iznenadi telefonom ,neću znati ,ni za koji posao ,nni koja firma . :razmislja: Bilo bi lepo da dobijemo neko obaveštenje mailom ,da se možemo pripremiti,pročitati ponešto o toj firmi itd.

3.Osim toga stalno sam u nedoumici šta da odgovorim kad postave pitanje koliku platu očekuješ i kolika ti je trenutna zarada.

1. Ja uglavnom spojim pismo i CV u jedan dokument. Namestim da prva strana bude propratno pismo sa malom slicicom, pa druga i (mozda) treca strana da je CV. Onda to lepo posaljem zajedno kao jedan Word dokument pod nazivom "moje ime - CV".

2. Nisam ni ja vodila evidenciju, ali ni ne moras, moderna tehnologija je cudo! Posto si sve sigurno slala putem mejla, idi na folder gde ti stoje sve poslate poruke, tu ces da imas evidenciju kome si sta slala i kada :D. Takodje, ne verujem da ce bilo ko odmah telefonom da vas zove, sigurna sam da ce vas prvo obavestiti o njihovom interesovanju putem mejla, pa tek onda zakazati telefonski razgovor.

3. Za ovo stvarno ne znam sta da ti kazem. Nisam to pre radila, a kada bih morala ni ja ne bih znala sta da stavim. Ajde, trenutna zarada, jos bi i mogla da stavim (jer se nalazim u regionu, pa znam da je to sto primam neki prosek), ali koliko ocekujem da zaradjujem, to bi me vec mucilo.

Mozda bi mogla da pogledas po netu otprilike od-do koje cifre se krecu plate generalno u njegovoj struci, pa na osnovu toga da napises ... recimo, neku sredju vrednost. Primera radi, recimo da se plate krecu od 14,000 do 25,000 AED, ti stavis da ocekuje najmanje 19,500 AED, plus benefite naravno. A koliko da stavis da je trenutna plata??? Uh, ne znam, mozda je bolje da "lazes" i das neku cifru veoma blisku onoj koju ces da napises da "ocekujes", posto ako stavis kolika je realna zarada, a pretpostavljam da je manja :wacko:, moze da se desi da mu ili ponude nesto sto je malo vece od toga ali realno mnogo malo, ili da pomisle "vidi ovoga, prima toliko, a hteo bi ..."

........ Ono sto hocu da ti kazem da ne odustajes da ne padas u bedak ako te niko ne zove, zbog toga sto si ti potrosila koji sat da pronadjes oglas i posaljes CV neces nista izgubiti a mozes dobiti mnogo. Tako da samo pozitivno! :srce:

Slazem se! :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jana, ja sam slala mejlove na sve strane i kada sam totalno zaboravila dobila sam dva poziva i dva mejal u istom danu :) ( ne u Omanu vec u nasoj zemlji) Ono sto hocu da ti kazem da ne odustajes da ne padas u bedak ako te niko ne zove, zbog toga sto si ti potrosila koji sat da pronadjes oglas i posaljes CV neces nista izgubiti a mozes dobiti mnogo. Tako da samo pozitivno! :srce:

Hvala na podršci leposava :srce: ,zaista znači!Treba biti strpljiv u svakom slučaju.To stalno sebi govorim.

:zvizduk: Ali nije lako čekati. :nea:

1. Ja uglavnom spojim pismo i CV u jedan dokument. Namestim da prva strana bude propratno pismo sa malom slicicom, pa druga i (mozda) treca strana da je CV. Onda to lepo posaljem zajedno kao jedan Word dokument pod nazivom "moje ime - CV".

2. Nisam ni ja vodila evidenciju, ali ni ne moras, moderna tehnologija je cudo! Posto si sve sigurno slala putem mejla, idi na folder gde ti stoje sve poslate poruke, tu ces da imas evidenciju kome si sta slala i kada :D. Takodje, ne verujem da ce bilo ko odmah telefonom da vas zove, sigurna sam da ce vas prvo obavestiti o njihovom interesovanju putem mejla, pa tek onda zakazati telefonski razgovor.

3. Za ovo stvarno ne znam sta da ti kazem. Nisam to pre radila, a kada bih morala ni ja ne bih znala sta da stavim. Ajde, trenutna zarada, jos bi i mogla da stavim (jer se nalazim u regionu, pa znam da je to sto primam neki prosek), ali koliko ocekujem da zaradjujem, to bi me vec mucilo.

Mozda bi mogla da pogledas po netu otprilike od-do koje cifre se krecu plate generalno u njegovoj struci, pa na osnovu toga da napises ... recimo, neku sredju vrednost. Primera radi, recimo da se plate krecu od 14,000 do 25,000 AED, ti stavis da ocekuje najmanje 19,500 AED, plus benefite naravno. A koliko da stavis da je trenutna plata??? Uh, ne znam, mozda je bolje da "lazes" i das neku cifru veoma blisku onoj koju ces da napises da "ocekujes", posto ako stavis kolika je realna zarada, a pretpostavljam da je manja :wacko:, moze da se desi da mu ili ponude nesto sto je malo vece od toga ali realno mnogo malo, ili da pomisle "vidi ovoga, prima toliko, a hteo bi ..."

:)

Hvala hmmm,divna i veoma detaljna si , ;) kao u uvek. :srce:

Htela sam da te pitam da li je moguće zaposliti se kao profesor u nekoj školi na osnovu toga što imaš master diplomu iz neke oblasti ,npr iz saobracaja.Pa npr predavati matematiku ili neke tehničke predmete.Zapravo šta oni traže prilikom zaposlenja u visoko školskim ustanovama?

Npr.ovo su mi poslali na mail,mada ne konkurišem na ovakve vrste poslova.

Female Secondary Maths Co-Ordinator - Al Arqam Academy

Posted: 05 Feb 2011 05:30 AM PST

* have a Bachelor of Education or a relevant subject degree with a PGCE or equivalent

* current professional registration or license

* an understanding of the needs of ESL students

* minimum of two years teaching experience in the relevant subject

* minimum of two years co-ordinating experience

I da li konkurisati na one oglase gde neispunjavaš baš sve zahteve koji su navedeni ?Npr.traže 10 godina iskustva .a imaš samo 8 :smorilo:

Gomila pitanja :stidljivko: .Sva sam u upitnicima,hehe. :cvetic:Pozdrav

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

1. Htela sam da te pitam da li je moguće zaposliti se kao profesor u nekoj školi na osnovu toga što imaš master diplomu iz neke oblasti ,npr iz saobracaja.Pa npr predavati matematiku ili neke tehničke predmete.Zapravo šta oni traže prilikom zaposlenja u visoko školskim ustanovama?

2. I da li konkurisati na one oglase gde neispunjavaš baš sve zahteve koji su navedeni ?Npr.traže 10 godina iskustva .a imaš samo 8 :smorilo:

Kao sto bi ovaj rekao :don-t_mention: "no problem"! :lol: Strasno, poblesavela sam nacisto sa smajlicima :gamer1: ... Sta mogu kad ih :volim: ...

1. Mislim da jeste, naravno, ako se osecas dovoljno opusteno da koristis engleski kao jezik na kom drzis nastavu. Kod nas sisem fakultetskog obrazovanja funkcionise malo drugacije nego na zapadu - oni nemaju ni uz BA/BSc ili MA ili cak PhD "pravo" da predaju po skolama, t.j. osnovnim i srednjim, bez "dozvole" ili "license" za predavanje, koja se stice naknadno, uz dodatnu godinu studija. U Engleskoj se ta dozvola zove PGCE, a u Americi/Kanadi je u pitanju BEd.

Kod nas kazem da sistem funkcionise drugacije, zato sto se na fakultetima zavrsavaju i neki predmeti iz pedagogije bez obzira na "oblast" studija. E sad, da li je tako za sve koji su bilo sta studirali ili nije, ne znam, nisam sigurna ... Tako da nakon diplomiranja ljudi sticu zakonski pravo da, ukoliko zele, predaju u skoli predmete za koje ih diploma kvalifikuje. Uh, nikako da se izrazim lepo, ajde da probam da dam primer na sta mislim. Postoji u BG internacionalna skola koja zaposljava strane nastavnike, ali zaposljava i nase. Dok strani nastavnici SVI imaju PGCE ili BEd, mozda cak i MEd, nasi koji tamo rade to nemaju, medjutim, njihova diploma sa fakulteta ih automatski i zakonski "osposobi" da rade kao nastavnici/ucitelji u toj skoli. Znaci, neko od nasih ko tamo predaje matematiku, ima diplomu sa srpskog univerziteta iz matematike koja ga/je automatski ovlascuje da taj predmet moze i da predaje.

Ja se u ovo bas dobro ne razumem, ako neko zna detaljnije i vise i moze to bolje od mene da objasni, neka se javi, molim!

Uglavnom, sta hocu da kazem, jeste da uz nasu diplomu ukoliko je osoba stekla i "pravo" da po zakonu Srbije predaje u njenim skolama, onda slobodno moze da aplicira i da predaje u internacionalnim skolama, recimo u ovom regionu (mada njih ima sirom sveta). Naravno, bitno je da ukoliko ide za te poslove, na CV-u naglasi da ima "drzavnu dozvolu/licensu" za predavanje. Znaci, ako tvoj muz uz diplomu koju ima moze da predaje matematiku ili "technology" kurseve (koji su uglavnom na tom nivou veoma opsti) u srednjij skoli, sto da ne aplicira i za to.

Ovo ti sve pisem, posto posao koji si dala kao primer nije u visoko obrazovnoj ustanovi, vec je u pitanju srednja internacionalna (privatna) skola. Po meni, ovih poslova ima mnogo vise nego po visoko obrazovnim institucijama, i donekle je "lakse" dobiti prvi posao gledajuci prvo ovakve skole.

E sad, kada dodje do fakulteta i koledza, uglavnom traze PhD, MADA, ovo je bitno, cesto za neke specificne oblasti i kurseve traze doktorat ILI neki "terminal degree", sto u njegovom slucaju moze da znaci master, ne znam, zavisi od ponude. Takodje, posto ima dosta radnog iskustva, ima master, neka slobodno aplicira - nikada se ne zna, cesto znaju da napisu jedno a da u praksi sprovedu nesto drugo. Da li zato sto nemaju izbora, ili zato sto im se neko dopadne kao kandidat i jednostavno zele da ga/je prime, nije ni bitno.

2. Svakako, slobodno!

Mislim, naravno, dokle god je u granicama "normale" :tease: ... znaci, pise nekoliko godina iskustva vise nego sto imas, ili nesto slicno ... a ne, oni traze astronauta, a aplicira poljoprivrednik ... ma to vec znas, da ne tupim bezveze :pametuje: ... Eto, ni ja nisam imala naveden broj godina iskustva koji su trazili, pa sam svejedno dobila posao :onaaako:.

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala hmmm :thankyou2: ,tvoji odgovori baš olakšavaju ovu mukotrpnu pretragu. :srce:

Ne znam da li je neko ranije stavio ovaj link za pretragu poslova :pardon: ,nece smetati ako ga ponovo stavim

http://www.careerjet.com.qa/?industry.

Meni je bas pregledan jer je na jednom mestu nalazi veliki broj oglasa.Tu su uglavnom oglasi koji upućuju na neku od agencija za zapošljavanje .Traže da se prethodno uloguješ,pa tek onda da konkurišeš.To dosta usporava proces :)))

Da li vi konkurišete i za poslove za koje niste specjalizovani ,tj.niste uskostručni?Ima nekih oglasa koji ne odgovaraju opisu posla za koji imam iskustva,a ja ipak konkurišem,sve mislim moze se ponesto i nauciti kad poces da radis. :bez-zuba:

Da li oni smatraju da si ti potpuno obucen za ono čime ćeš se baviti :brm:ili imaš neku obuku?

Verovatno postoji i neki probni rad.Valjda dobro provere nekog koga su zvali sa drugog kraja sveta da radi za njih.

Predpostavljam da jedino hmmm ima odgovore na ova pitanja i strpljenja da nam napiše.

Zato još jednom unapred hvalaaa :klanja: :cvetic:

Izmenjeno (Jana71)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27106
    Ukupno tema
    907263
    Ukupno poruka