animrej

Sever Sardinije -Olbia,Badesi,St Teresa,

69 poruka u ovoj temi

Pozdrav drugari....Konacno je dosao red i na Sardiniju,okupila sam malu ali odabranu ekipu te tako krecemo put Sardinije

krajem avgusta.Rezervisali samo trajekt iz Livorna do Olbie preko MOBY FERRIES ( 4 osobe + kola ) 230e. 6.5 h voznje

Smestaj samo nasli preko booking-a u San Teodoru ( 10 nocenja za 4 osobe ) 720e .Plan nam je da obidjemo taj severoistocni deo ostrva ,planirali smo da jedan dan izdvojimo za Kaljari, jedan dan eventualno za Alghero a ostatak vremena da posvetimo Smaragdnoj obali.

Jedanaestog dana planiramo da se ukrcamo na trajekt za Korziku (4 osobe+ kola) 105 e. 1 h voznje

Smestaj smo nasli u Porto-vechhi-u cena za 5 nocenja ce nas izaci 460 e.

Za tih pet dana nadamo se da cemo obici juzni deo ostrva.

Povratak je planiran iz Bastilje, cena trajekta je 143 e (4 osobe+kola)

To je ukratko neki plan i program puta sa sve cenama (sve smo vec rezervisali),pa vas molim da mi malo pomognete

sta nikako nepropustiti

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja bih vam savetovala da ostavite kaljari za neki drugi put..autom vam trebaju 3 i po sata voznje, ako ne i vise, ne znam da li se isplati, u bilo kom pogledu. Obidjite lepo Smaragdnu obalu, spustite se, eventualno (ako vam je dosadno) do oblasti Orosei, de ima mnogo lepih plaza, obidjite Galluru...ako hocete da uzivate u predivnom moru, za 10 dana cete lepo obici taj severoistocni kvadrant. Na Korzici Nonifaco i Porto Vekjo, obidjite plaze Santa Djulija i Palombadja, Kala Rosa, Rondinara..ima ih i tamo puno. Rezervat prirode Izola di Laveci. Prosetajte se Bastijom i na trajekt...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i izveštaja s lica mesta :sator: EasyJet preko Milana nas je prevezao na vreme i korektno, rentirana Pandica nas je čekala, a navigacija s telefona dovela do Cale Liberotto, u okolini Oroseija. Pošto nam je ovde smeštaj i plažica baš potaman, ne planiramo previše švrćkanja. Valja nešto ostaviti i za naredne godine.

Vreme je 'nako, dva dana je prilično duvalo, uveče je bilo i neprijatno, sad je dva dana oblačnjikavo. Voda kakvu mi volimo, 23-24 C. Pošto je juče bilo baš oblačno, seli smo u kola i obilazili ostrvo. Otišli smo skroz do Palaua, ali su ekskurzije za la Madalenu već bile otišle kad smo stigli oko 11.30, a i nismo nešto bili previše zagrejani. Može se preći trajektom (valjda 9€ po pravcu) ali to što se može obići kolima i nije nešto wow, pa smo prošetali gradićem i vratili se (jedva smo našli parking, a ne mogu reći da je ne znam kakva gužva na ostrvu). @Jack Sparrow: nama su u luci nudili sličan izlet, s polaskom u 10.45, po tih istih 35€ bez ručka i pića (samo neka pasta). Još smo se tako vozali i najbolji doživljaj je bio "vašar" zanatskih proizvoda u planinskom selu Zara na koje smo nabasali totalno slučajno, tražeći neku prečicu. Mnogo ljudi, lepe stvari, odlična atmosfera. Svraćali smo i u Olbiju, ali smo bezuspešno tražili njen centar, shvatili da ga otprilike i nema i odustali. Retko bezvezan italijanski grad. San Teodoro je simpatično mestašce, vredi svratiti ako je usput.

Ostrvo je baš zeleno, putevi naravno dobri, i nije nešto gusto naseljeno. Pre mi liči na Majorku nego na Siciliju, i ima istu manu: svi putevi su nekako u unutrašnjosti i more retko vidite, pa ne dolazi u obzir da s puta vidite neko zanimljivo mesto ili plažu i zaputite se tamo. Morate, dakle, znati kuda idete. U odnosu na Siciliju je mnogo čistije i mirnije, ali nema onu patinu i južnjačko ludilo, a ni nekih znamenitosti. Gosti su uglavnom Italijani, ima i drugih zapadnjaka.

@Jack Sparrow: U nedelju 6.7. planiramo na izlet u Golfo di Orosei, to nam je blizu. Ići ćemo iz Kale Gonone, postoje i polasci iz marine Orosei i La Kalete (čuo sam za Arbatax, ali nisam gledao detalje). Ima više prevoznika, cene su tu negde. Nekih 35-40€ za obilazak, ima i varijanta da te ostave samo na jednoj plaži. Pogledaj recimo ove.

Slike & detalje po povratku...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kao prvo, od sutra ce vam biti lepo vreme. Ja ne pamtim ovakvo vreme u ovo doba...

Kao drugo, to je ono sto ja ne volim kod Sardinije - nedostatak gradova. Posto su Sardi bili (i ostali) pastirski narod, nisu se bavili ni pomorstvom ni ribolovom, naseljavali su unutrasnjost. Zato nema gradova na obali, osim Algera i Kaljarija i zato je lepo biti u blizini Algera. Smaragdna obala je interesantna da se jednom vidi, mislim htela sam da kazem Porto Cervo i Porto Rotondo, ne plaze, ali to je sve novo i vestacki napravljeno i taj svet koji se tamo vidja mene ne privlaci.

Imate u blizini Nuoro, pa mozete tamo da odete.

Sardinija najvise lici na Korziku, i Korzika je slaba s gradovima, jedino sto na Sardiniji ima vise lepih plaza.

Zelim vam lepo vreme i sve ostalo, naravno!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

E hvala, evo prolepšalo se danas, konačno pravi letnji dan. sunca%20se.gif

Za Olbiju su, siroti, i u turističkoj organizaciji priznali da je "grad od kojeg se ne očekuje" i pokušali da skrpe nekakvu priču kako provesti četiri sata, ali bez mnogo uspeha.

Vredi li Nuoro tih 60 km puta? Ni njihove turističke stranice nešto nisu informativne. Ne očekujem ne znam šta, ali ono, ponešto da se vidi, možda i malo neobaveznog šopinga...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ma. nemojte da idete, mislila sam da je blize! Nisam bila, gledala sam malo po internetu; ne izgleda mi nista sto ne treba propustiti, ima nekih nuraga i nekropola iz kamenog doba, ali mene nuragi ne odusevljavaju.

Olbia je izgradjena na brzinu kao logisticki centar za Costa Smeraldu, prosle godine su bile velike poplave, bilo je petnaestak mrtvih, ali sve je to novo i bez ikakve atmosfere (kao i Stintino npr, samo sto je manji). Olbia je veca od Nuora, ne znam sto se tice sopinga ima li cega...

Do Costa Smeralde svakako otidi jedno popodne/predvece, ako mozete, da vidite i taj svet malo... Nemate u blizini bas nista sto lici na grad, tako da ne znam sta da vam kazem. Porto Cervo i Rotondo - samo window shopping.

Tu vam je Nacionalni park Gennargentu sa planinama koje dostizu skoro 2000 m visine, cuveni Aspromonte gde je Anonima sarda drzala kidnapovane za koje su trazili otkup (izmedju ostalih, cuveni kantautor Fabrizio De Andre i njegova tadasnja devojka, buduca zena, sadasnja udovica), tu ima kanjona i stenovitih formacija, ali mislim da to nije za letnja obilazenja... Jeste isli u Cala Goloritze?

Mozda da odete u Tortolì e Arbatax?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

svaka cast makicak.. :thankyou:

bani do orgosola i izvidi te murale. mozda vredi necem...

https://www.google.gr/search?q=orgosolo+murales&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rJi5U_ejH4aq0QXGt4EI&ved=0CB4QsAQ&biw=1366&bih=629

sem toga, pamti kod kojih plaza se naplacuje parking i moze li negde da se eskivira.

uzivaj stagod da radite..

veliki pozz sa tasosa... :hladjenje:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Eee, s Tasosa sve na Sardiniji izgleda blizu. pokazuje%20prst.gif

Upravo smo došli s izleta (krstarenja) po Golfo di Orosei, zaista je odlično i puni smo utisaka. Trenutno sam malo umoran, a i poranili smo da bismo stigli na "prve polaske" od 9, da bi se ispostavilo da ti postoje samo u reklamama, i da svi kreću tek oko 10.15-10.30. Probaću jednu foto-reportažicu da napravim sutra-prekosutra dok su sveži utisci.

@Jelena: ni ja nemam neku želju da vidim đet-set u Porto Červu i Porto Rotondi. Ne privlače mene i dragu uopšte te stvari, daleko nam je prijatnije u prirodi i miru ovde. Takođe, iako volimo da dobrano obiđemo destinaciju, nismo više u fazonu da moramo videti baš sve, a postali smo s godinama (40+) malo i probirljivi. OK, na Sardiniji su gradovi uglavnom bzvz pa smo s njima verovatno i završili (ionako smo se spremili za Napulj u septembru, God bless easyJet!) Ali je priroda fantastična, borovi, zelenilo, lepe plaže, njihove kuće s puno stila, espresso dopio, gelato, pasta... Šta čovek više da poželi?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Tako je, bitno je "uhvatiti" sustinu!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Duž istočne obale Sardinije, južno od Olbije, duž mora se prostire ravan, plodan i slabo naseljen pojas obale. Nekoliko većih mesta -- San Teodoro, Posada, Siniskola, a još južnije Orosei -- uvučeno je u kopno, a duž mora je zelen pojas, često obrastao borovinom, sa mnogo sporih smaragdnih reka obraslih trskom; reke nemaju pravo ušće nego završavaju širokim plažama od sitnog šljunka:

post-23079-0-34162100-1404909010_thumb.j

Obala je načičkana uvalama (cala) sa brojnim plažama sa peskom i sitnim šljunkom razdvojeni stenovitim rtovima ili pojasima. Ipak, mada ruralno i prošarano imanjima, ovo jeste i turističko područje: mnogi Italijani srednje klase imaju ovde vikendice (pre bi se reklo vile), od kojih se mnoge izdaju ili su pretvorene u B&B:

post-23079-0-48361000-1404909096_thumb.j

post-23079-0-36036600-1404909871_thumb.j

Pored vila, postoje auto-kampovi, hoteli i manji kompleksi, a mnoga imanja u unutrašnjosti nude agroturismo, tj. seoski turizam, po nešto povoljnijim cenama nego na obali.

Cala Liberotto je mesto (naselje nije baš pravi termin) smešteno u širokom pojasu borove šume, duž ušća reke Sos Alinos, labavo povezano sa susednim mestima Cala Ginepro i Sos Alinos. Sastoji se od mnogobrojnih vila sličnih dimenzija, sa prepoznatljivim italijanskim stilom, auto-kampa u debeloj hladovini pored reke, nekoliko raštrkanih hotela i kafića sa velikim baštama. Ima tek par radnji za svakodnevne potrepštine, a supermarket je u Sos Alinasu. Duž obale redaju se plaže sa sitnijim ili krupnijim peskom, ispresecane rtovima od mekih stena zlataste boje, kao što je ova naša:

post-23079-0-47622300-1404909085_thumb.j

ili ova susedna:

post-23079-0-69805600-1404909088_thumb.j

post-23079-0-37551400-1404909092_thumb.j

Gosti su uglavnom Italijani, uz nešto Nemaca, Švajcaraca i Francuza. Sigurno 90% gostiju su porodice sa decom ili bez njih; za tinejdžere i mlade željne provoda ovde nema noćnog izlaska, pa je teško i sresti osobu između 16 i 25 godina.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Još južnije, na obalu izbija planinski lanac iz centralne Sardinije, i veliki deo ovog dela obale, sve do Arbataxa na jugu, pripada nacionalnom parku Gennargentu. Ljubitelji planinarenja mogu ovde satima hodati po obeleženim stazama u fantastičnoj prirodi i bujnoj vegetaciji, a oni skloniji klasičnom turizmu uživati u najlepšim plažama Sardinije, u zalivu (Golfo di) Orosei. U zalivu se bele litice okomito spuštaju u more, a prepodnevno sunce u refleksiji sa stenama i belim kamenjem u vodi daje moru tirkiznu boju:

post-23079-0-93481800-1404911471_thumb.j

Uprkos imenu, ovaj zaliv nije baš blizu Oroseija, nego su tačke prilaska gradići Dorgali na severu i Baunei na jugu. Glavna baza za dnevna krstarenja po zalivu Orosei je turističko mesto Cala Gonone (o njoj nešto kasnije), do koje dobar put vodi spustom iz Dorgalija, sličnim onom ka Budvi. (Putokazi upućuju na ovaj put; po karti i navigaciji postoji i jedan nešto kraći od severa, preko hotela Ispinigoli, ali s obzirom na vrleti i da nijedan putokaz ne upućuje tuda, ne bih se kockao).

Kada siđete u Calu Gonone, najbolje parkirajte nešto dalje od luke (parking u samoj okolini se naplaćuje, čini mi se 6€ dnevna karta na plavim metima). Iako svi navode polaske već od 9 sati, bar u julu svi su krenuli posle 10.15. Ipak, nije loše doći nešto ranije, radi pronalaska parkinga i ranijeg rezervisanja. U luci postoji dvadesetak štandova koji nude izlete, i generalno imate dva tipa:

• Ture po zalivu manjim čamcima do 12 ljudi (35€ u julu)
  • Ture većim brodovima, od oko 100 ljudi (28-30€ u julu)

Kod ovih drugih možete i kupiti samo "povratnu kartu" a ne turu, npr. otići jutarnjim do Cale Mariolu (28€ povratna) ili Cale Lune (12€) a vratiti se popodnevnim. Generalno, vožnja manjim čamcima je prijatnije i autentičnije iskustvo (zamislite iskrcavanja i ukrcavanja stotinak ljudi na plaže). Svi štandovi su jedni do drugih, nude vrlo slične ture i iste cene, tako da je uglavnom svejedno koga odaberete. Odaberite lep i manje vetrovit dan, i uživanje je zagarantovano.

Pored Cala Gonone, postoje ture i iz marine Orosei i Santa Lucije na severu, te Arbataxa na jugu, ali samo većim brodovima. Ako imate prevoz do Cala Gonone, predlažem da tako učinite.

Cala Luna je najbliža i najveća plaža u zalivu. Ovde ture staju na dva sata. Nalazi se na ušću rečice i od krupnog je peska. Do nje se može doći i kroz šumu, peške (za avanturiste), a u zaleđu u šumici se nalazi i restoran. Ovde obitavaju i divlje svinje, koje se doduše mogu videti samo noću, ali se vide njihovi tragovi:

post-23079-0-69975700-1404911503_thumb.j

Sledi Cala Biriolu, nešto manja uvala sa zlatastim šljunkom (sat vremena):

post-23079-0-69190500-1404911506_thumb.j

Piscine di Venere (Venerini bazeni) je samo uvala na koju se staje radi kraćeg kupanja, sa nestvarno prozirnom tirkiznom vodom:

post-23079-0-22843200-1404911510_thumb.j

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dve najudaljenije plaže, Cala Mariolu i Cala Goloritze, ujedno se i takmiče za titulu najlepše. Do prve se može samo s vode, a do druge samo s kopna, uz sat i po planinarenja od Bauneija.

Cala Mariolu mene dosta podseća na Porto Katziki (kojoj ipak dajem blagu prednost), po relativno krupnom bež šljunku i krupnim odronjenim stenama:

post-23079-0-65251700-1404913193_thumb.j

post-23079-0-44901200-1404913197_thumb.j

post-23079-0-48248400-1404913201_thumb.j

Naravno, da ne pomislite da ćete u samoći uživati u njenim lepotama, u stvarnosti to više izgleda nekako ovako:

post-23079-0-91164500-1404913205_thumb.j

Goloritze je navodno i pod zaštitom Uneskoa, pa ture ne iskrcavaju putnike na nju. Osim peške po šumama i gorama, na nju se možete iskrcati i ako iznajmite sopstveni čamac u Cali Gonone (tu mogućnost sam zaboravio, a koštaće vas >120€ plus gorivo). Poznata je po karakterističnoj šiljastoj steni (otkud znam, 30-tak metara) i kamenom luku u vodi:

post-23079-0-90337300-1404913209_thumb.j

post-23079-0-22959400-1404913214_thumb.j

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

P.S. Izvinjavam se zbog ovog formata slika, ali tako sam počeo, a forumski softver ne sarađuje baš (ne mogu da sliku istovremeno stavim kao prilog i podesim joj veličinu), a ne prebacuju mi se sad na Imageshack ili tako nešto. Drugu sliku gore sam bio rotirao, ali je forum umesto mene odlučio drugačije.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I da se vratimo na polaznu tačku, u Calu Gonone. Mene je gradić zaista prijatno iznenadio, jer je jedino urbano turističko mesto koje je baš na obali 100 km na sever (a bogme i na jug na kojem nisam bio, ali nisam čuo baš lepe stvari o Arbataxu). Pored luke, ima pristojnu dugu plažu, a iznad nje predivan i dugačak (300-400 m) lungomare (šetalište), sa restorančićima, picerijama, u zelenilu i cveću. Ovde smo pojeli picu posle izleta (da picerija u luci nije bila zatvorena pa smo morali tražiti drugu, umalo bismo skroz prevideli ostatak mesta i zaputili se kolima nazad). Cene su sasvim pristojne i pristupačne. Mene, recimo, podseća na Limenariju na Tasosu, naravno s mnogo više italijanskog stila. Ako se odlučite za letovanje na Sardiniji, vredi je uzeti u obzir kao bazu, bar na osnovu mog kratkog utiska.

post-23079-0-58155200-1404914648_thumb.j

post-23079-0-32359000-1404914662_thumb.j

Izmenjeno (makičak)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Makicak, prelepo!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27106
    Ukupno tema
    907262
    Ukupno poruka