Putnica

PEFKI

3160 poruka u ovoj temi

Da li neko moze da mi kaze koliko km ima od Beograda do Glife?Da li se ide preko Volosa?I kakav je put?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ukucaj u google mape, sve ce ti se kasti samo :srce:

put je odlican, svo vreme autoput

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li neko moze da mi kaze koliko km ima od Beograda do Glife?Da li se ide preko Volosa?I kakav je put?

Oko 840 km .Od auto puta do Glife imate 9km.Nemojte ni slucajno da skrenete na ranijem skretanju za Glifu jer je put los (bio 2007),krivine. Sledece godine obavezno idemo u Pefki ,bar 7 dana. :thankyou:
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala aleksa :) Ne idemo ove godine, nego onako, kontam mozda za neku od narednih, mozda bas sledece. Jos kad bi neko otisao kolima na Eviu pa da dobijem kompletan izvestaj sa sve fotkama plaza :zvizduk:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bila je Zaklina na Eviji u Pefkiju...i postavila slike i ostale informacije. Mi idemo 13. jula pa kad se vratimo bice i slika i novosti :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Aleksa, izvini, nisam pazila na casu, ti si bio na Eviji?

Izmenjeno (maloprase)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Davne 2007.Isao sam kolima bez navigacije, i nisam se izgubio.Ovo je slika sa Elenike.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Koja slika?Ovaj tvoj avatar?Gde si bio smesten?Kakvi su ti utisci?Kakve su plaze?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da,avatar, Vila Olga-klasican trokrevetni studio sa odvojenom kuhinjom,ali ocajan pogled na neko malo dvoriste.Plaza u Pefkiju je sljunkovita,voda cista,ali posle nekoliko metara pocinje trava.Mnoge plaze na Halkidikiju su lepse . Ali...Elinika je predivna plaza,banja Edipsos -super,gradic Istiea-interesantan.Za razliku od Halkidikija Evija je autenticna Grcka(bila te 2007).

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

nema trave, ove godine u Pefkiju

Izmenjeno (Zaklina 77)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Odlicno.Trava je bila glavni razlog(pored udaljenosti) sto nismo isli opet u Pefki.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Aleksa, mislila sam na to u kom mestu si bio smesten, nisam se dobro izrazila :) Kakve su ostale plaze?Gde se nalazi laza Elenika?Jel imas neku malo vecu fotku da podelis? :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mesto je Pefki.Elinika se nalazi istocno od Pefkija (oko 18km).Fotografija imam dosta ,ali normalno ne umem da postavim,a deca nece.Imas ovde,prve tri su slike sa Elinike. https://www.facebook.com :sorry:

Izmenjeno (suki)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i mene sa Evije :)

Moja zelja je bila juzna Evija, od kada sam videla prelepe slike jednog Italijana.

Posto zaista nikako nisam uspela da ostvarim zadovoljavajuci kontakt u vezi nekog smestaja, mislili smo da ce nasa odluka za ovo leto, ipak biti Sitonija, po prvobitnom planu. Ali, onda smo na precac odlucili da ipak rizikujemo i vidimo severnu Eviju, tj. "kontroverzni" Pefki. :D

Moram da kazem da imam utisak da svi negativni komentari sa foruma o Pefkiju, od pre 5 godina, uglavnom poticu od ljudi koji su boravili u van sezoni, pa tako i mojih roditelja.

Razgovarajuci malo sa Grcima, saznali smo i razlog za to.

Na Eviju, tj. i u Pefki 95% turista koji dolaze su Grci. Grci idu na odmor u avgustu. Sezonu racunaju kao juli-avgust, juli zbog onih Grka koji iz nekog razloga ne idu na odmor u avgustu.

Za njih jun-septembar, ne postoji kao sezona, stoga oni i ne ocekuju goste.

Nista jos ne radi ili je vec skoro sve zatvoreno. I onda, kad smo mi kao turisti pali s neba, pre 5 godina, oni su bili u totalnom cudu.

Sada su vec malo navikli, a pored nas ima I malo Slovaka.

Sta reci za Eviju?

Ko je obisao susedne Sporade ili mozda Kiklade, neka Jonska ostrva i sl. tesko da moze to da uporedjuje sa Evijom po lepoti. Naravno, na stetu Evije.

Ali, Evija ima nesto, sto sva ta ostrva nemaju, a to je pravi duh Grcke. Prvi put sam se zaista osetila kao da sam u Grckoj! Onako, stvarno. Svuda se cuje grcki, svaki meni je na grckom, grcka muzika, mada, dobro, ima i strane, bake iI deke, osim sto setkaju i jedu lukumadese, sede ispred kuca i pomno prate desavanja.

Ma, bas, je simpaticno, osecas se skroz opusteno. Nema, Engleza, nema engleskog dorucka, nema fudbala ili njihovih serija po kaficima, ma sve je 100% grcko!

Bilo je tu i raznih dogodovstina, recimo sednemo u kafic, dodje konobar, srednjih godina, narucimo lukumades, to shvati, i vafle. Sad, on bi da pita da li hocemo sa sladoledom i kojim, ali ne zna na engleskom. Onda prica, prica, prica na grckom, pa ubaci ice, mi shvatimo da pita za sladoled, pa onda tuc-muc, nabode nesto kao cokolate, mi da, da, chocolate i on sav srecan kaze Thank You! :D

Ali, oni se stvarno trude, ljubazni su, po malo natucaju engleski, ili odmah zovu nekog mladjeg koji zna, tako da se ipak sporazumete. Evija je realno, dosta siromasno ostrvo i oni valjda zele da razviju sto vise turizam , tako da verovatno zele i strane turiste. Ima i dosta kuca u izgradnji.

Malo smo obisli severnu Eviju i da ne verujete, ali njima Pefki zaista jeste centar turizma!

Svi kad nas vide, naravno odmah shvate da smo turisti i odmah pitaju da li smo odseli u Pefkiju.

Ja sam mislila da je mozda banja Edipsos neko glavno mesto, ali nije. Ona jeste popularna kao banja za starije, tj. bas, bas stare. Skoro to nisam videla, tako okupljene,mislim da su svi bar 85+ :D

Edipsos je simpatican, tipican grcki gradic, mada sam ja mozda ocekivala da je malo lepsi. U sustini, lepa je samo glavna ulica, sa tim interesantnim hotelima na jednom mestu, sve ostalo mi je onako, obicno, prosecno.

DSCN6012.jpg

DSCN6010.jpg

DSCN6019.jpg

DSCN6023.jpg

Nema plazu ili vec nesto sto bi se moglo realno tako nazvati, mada se brckaju svuda. Mi smo se dobro zabavili na tim termalnim izvorima, mada sam I za to ocekivala da je nesto mnogo, mnogo, spektakularnije.

DSCN5964.jpg

DSCN5983.jpg

DSCN5956.jpg

Ulaz se placa 1.8e, za taj kao vodopad, mada vidim da ima i nekih delova koji su besplatni i nekih bazencica i ljudi u njima. Sad, da li je to isto nemam pojma.

A tog dana je bilo bar +42,43, tako da kada smo seli posle tog kupanja u vreloj vodi, da se osvezimo u nekom kaficu, (wi-fi radi odlicno) nekako sam imala utisak, da smo ovo i preskocili, ne bi toliko toga propustili.

DSCN5999.jpg

Mislim, interesantno je, ali ima banja i kod nas. I jedva sam cekala da se vratim u Pefki (e, da mi je ovo neko rekao…)

Kad idete ka Edipsosu, priroda je nista posebno, uglavnom nepregledne masline. Toliko maslina nikad nisam videla, a mislila sam da ih najvise ima na Krfu. Necete videti nista posebno lepo ili nesto od cega zastaje dah.

Meni licno, najsimpaticnije mestacse je bio Neos Pirgos. Ima i par lepih delova, sa prelepom bojom mora, ali nema tu nikakvih plazica, niti je pristupacno. Uglavnom su stene.

Proci cete i kroz kao taj glavni grad severne Evije, Istiu, sasvim obican mali gradic,

DSCN5932.jpg

gde imate utisak da je vreme stalo, mnogo je manji od Edipsosa, ma, mozda cak velicine I Pefkija. Tu imate Lidl I My market, za koji smo se mi ovog puta odlucili, jer nikad nismo bili u njemu.

DSCN5931.jpg

Tu mi se urezala jedna scena:stize autobus (ne znam odakle) i izlazi jedna lepa devojka, moderno obucena, doterana. Ceka je neki covek, sa raspadnutim kamionetom, da li otac Ili deda, tesko je proceniti, jer je sav izboran od sunca, i verovatno rada na zemlji, jer se tamo dosta bave poljoprivredom.

I to vam je u sustini Evija, ako me razumete, spoj novog i starog, sve sto vidite da malo odudara, sve sto je moderno, znate da je stiglo sa strane i da je samo u prolazu.

Na severu smo obisli jos i tu cuvenu Elinika plazu, kao najlepsu plazu severnog dela. Sta znam, nije losa, ali opet kazem, ko je bio i na nekim drugim ostrvima, nece pasti u nesvest. Mada smo lepo proveli taj dan tamo. Ta plaza je pescana.

DSCN6126.jpg

DSCN6127.jpg

DSCN6155.jpg

DSCN6140.jpg

DSCN6134.jpg

DSCN6128.jpg

Scena: mi zauzeli poziciju relativno rano. Posle desetak minuta dolazi dekica sa dve stolice i pravo ka nasem mestu. I stane kao ukopan! Ko smo sad mi ?! :D

On je tu iz kuca koje su iznad plaze, da li su im to neke vikendice ili neki apartmani, ne znam, ali oni se ocigledno svi poznaju. I tako smesti se on na drugo mesto i posle desetak min. dolazi bakica, opet pravo kod nas. Stane i ona, zbuni se, gleda, pa uoci dekicu i ode kod njega.

Posle dodju i neki drugi, ali kazem, svi se poznaju.

Inace, ovde cete tesko videti neki par Grka. Oni su svi familijarno tu, npr. mama, tata, deca, tast, tasta, svekar, svekrva, neko i sa stricem, tetkom ili sta vec… Zauzamu pola plaze ili kafica. :D

A Pefki…

Pa Pefki je jedno lepo morsko mestasce, onako za pravi odmor.

Ko hoce kupanje, suncanje, uvece opustanje u kaficu ili taverni, dobice ono sto je trazio sigurno!

Ko hoce od odmora izlaske, diskoteke, zlatare, butike, soping, neko ludilo, neka ne ide u Pefki.

Da me ne shvatite pogresno, ima tamo dosta mladih, ali je mirnija zabava, uglavnom sede po kaficima, kojih ima stvarno puno.

DSCN5914.jpg

DSCN5922.jpg

DSCN6164.jpg

DSCN6172.jpg

Sastav turista je recimo, deca, mladji oko 20 godina, pa onda od 30, pa nadalje. Nesto sam slabo vidjala one izmedju 24-30, valjda zato sto oni najcesce traze drugaciji vid zabave, pa ce to pre dobiti na drugim ostrvima.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27106
    Ukupno tema
    907241
    Ukupno poruka