radioaktivni

Informacije o putovanju kolima u Rumuniju

154 poruke u ovoj temi

Hvala na odgovorima.Idemo onako cisto na jedan dan u Temisvar pa rekoh da se informisem..

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Drugari, možda će biti smejanja mom neznanju, ali ovde se uvek raspitujem za dosad ne baš poznate stvari.

Idemo u Temišvar drugarica i ja, kolima.

E sad, vinjeta, čula sam ovde da je bolje uzeti onlajn.

Međutim, idemo  na jedno noćenje i sutradan se vraćamo oko podneva.

Kako  to sve ide s vinjetama. One se uzimaju na dan ili kako?

Svaka informacija je dobrodošla. :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nema potrebe da je uzimate online. Kupujete je u bijeloj kućici odmah iza graničnog prelaza. 3 eura za 7 dana (to je najkraći period vinjete koji možete kupiti). Nadam se da nema potrebe da napominjem da vinjetu ne možete platiti dinarima.

Izmenjeno (Scorpio)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Scorpio, hvala ti mnogo na odgovoru.

Dakle, ne mora onlajn, već je sasvim ok da kupimo posle graničnog prevoza?

Da, jasno mi je da ne možemo dinarima, ali evrima možemo? ne moraju leji tamo, pretpostavljam? Mislim, tek na graničnom.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, jasno mi je da ne možemo dinarima, ali evrima možemo? ne moraju leji tamo, pretpostavljam? Mislim, tek na graničnom.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Tako je...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ako imaš tri-četiri evra sitno još bolje.

Primaju kovani novac.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Idemo kolima u Brašov na nekoliko dana turistički, inače živim u Beogradu. Google maps mi daje kao najpovoljniju rutu preko Jaše Tomić prelaza. Vidim da radi od 7-19h, ali mislim da ćemo u to vreme i prelaziti granicu pa mi je to ok. Nadam se da na rumunskoj strani ima vinjeta. Inače u BG se mogu kupiti rumunski leji.

Da li još uvek traže na granici 500 evra i sl. Imate li kakav savet, inače  vozim auto na TNG, nadam se da tu nema problema.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Isla sam u Temisvar sad u nedelju ( prelaz Vatin). Cekanje 5 min, 2-3 auta ispred nas.  Nisu trazili 500 evra ( tacnije, nisu mi nikad trazili, mozda sto sam iz Vršca???)  a nisu ni pravili problem sto mi pasoš ističe za mesec dana ( za EU je minimum  3 meseca od datuma povratka). 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Preko Bugarske je brže i kraće, ali i skuplje mada su nama rekli da ne moramo kupovati bugarsku vinjetu za tako kratku rekaciju, ali morate platiti mostarinu preko Dunava kod Vidina, koja je ako se dobro sećam 6 € za vozila u jednom pravcu. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dođosmo iz Rumunije u ponedeljak veče. Nažalost imali smo samo 3 dana na raspolaganju, malo je ali ne kajemo se.

Iz nekog razloga pustio sam navigaciju da me vodi preko Srpske Crnje, kad sam ukapirao da je dalje vec je bilo kasno.  Na graničnom prelazu 2-3 auta, naši rade brže, Rumun nešto sporiji pita i zagleda. Nemaju vinjete, kažu vinjete ima na prvoj pumpi i to je 5-6km odatle.  Kupujemo vinjetu na OMV pumpi (14 leja  čini mi se).

Posle toga put kroz i oko  Temišvara, vodi me navigacija sa telefona. Posle Temišvara ide auto put nekih 80-tak km. Verovatno novijeg datuma jer nema usput benyinskih pumpi i sl na šta smo navikli. Posle autoputa idemo kroz naselja i odmah ubrzo nailazimo na zastoj zbog saobraćajke. Posle 2 sata se izvlačimo uz pomoć Rumuna koga smo sledili kroz 15 km puteva po brdu (narod je uglavnom ljubazan, ali slabo znaju engleski) nastavljamo magistralnim putem pa ponovo na deonicu autoputa od oko 110km koji počinje negde posle mesta Deva i na samom početku autoputa nailazimo na jaku maglu koja nas usporava celim autoputem (sumnjamo da su Drakulini prsti umešani). Posle autoputa ponovo kroy naseljena mesta i opet manja saobraćajka i čekanje od 15-20 minn čisto da nervira, i u večernjim satima stižemo u Brašov. U centru grada mi crkava baterija na mobilnom, ali pitam taksiste i nalazim smeštaj. Gazda ne pravi problem što kasnimo. Smeštaj je dobar i ako neko ide u Brašov toplo bih ga preporučio.
Kad smo malo odalnuli idemo u grad da nešto pregrizemo i prvi utisak je da je grad prelep, ali stvarno. Arhitektura je prelepa, podseća na gradove srednje Evrope, ali ima svoj specifičan šmek. Uveče je hladnije nego u Beogradu, takođe i jutra su hladnija, grad zaklanjaju visoka brda i sunce kasno izlazi, a rano zalazi.

Cene u gradskim kafićima su kao u Beogradu manje više, gorivo je jeftinje (plin konkretno nekih 10-15 dinara).
Sutradan smo posle jutarnje šetnje gradom i doručka posetili zamak Bran (Drakulun zamak) koji je vrveo od turista, što Rumuna što Azijata sa fotoaparatima kao i grupa naših šahista iz Kovačice koji su u okolini  bili na nekom takmičenju. Zamak je jako interesantan, cena ulaza je korektna (odrasli 8.5e, deca 2e), težište je na najpoznatijem stanaru iako se pouzdano zna da je tu boravio samo 3 meseca.
Oko zamka postoji pijaca sa suvenirima i proizvodima domaće radinosti pa ko voli nek izvoli. Mi sem par sitnica nismo bili zainteresovani za suvenire vec ya ručak. Nalazimo u blizini neki restoran u etno stilu. Kao ugostitelji ne ostavljaju utisak, nisu neljubazni ali nije im prirođen taj duh. Hrana takođe u restoranu ne može se meriti sa ukusom srpske tradicionalne kuhinje, pivo Ursus je izuzetno.

Od trećeg dana nismo imali puno na raspolaganju za razgledanje i posete pošto je trebalo se vratiti nazad jer je utorak radni dan. Ponovo put nazad ali sada krećem po danu i razgledamo krajolik i prirodu sa stajanjem za kafu i okrepljenje u brdskom motelu sa prelepim pogledom. U jednom momentu me navigacija ponovo vrati na deo autoputa koji sam već prešo i tu izgubim taman toliko vremena da ne stignem da vreme preko prelaza Jaša Tomić koji radi do 19h po nešem vremenu. Doduše tome je kumovao i dugo putovanje kroz Temišvar koji je očigledno u zadnje vreme doživeo saobraćajni bum za koji nije bio spreman.

Dolazimo na prelaz Vatin a tamo kolona na ulazu u Srbiju od 20-tak automobila koji se ne miču. Od vozača saznajem da je Rumunima trenutno pao sistem i da to nije ništa neuobičajno. Ponovo na granici veća ekspeditivnost na srpskoj strani, nego na rumunskoj, prosto se vidi da su naši panduri veći profesionalci i ne tupe kad ne mora.

I za kraj grad Vršac u kome smo se okrepili i večerali, ali se i vrteli 5-6km tražeći putokaze koji bi na ukazali u kom je pravcu glavni grad, a navigaciju da palim nisam hteo iz inata. Sva sreća u jednoj maloj mračnoj uluci naiđoh na mali stidljivi putokaz koji pokazuje pravac  ka glavnom gradu, ulice puste nigde nikog da pitaš. Grad kao da je neko slepo crevo.
Posle Vršca putujemo kroz par sela koja deluju prilično pusto. U jednom od njih u sred noći padur novopridošlom opremom za noćno osmatranje brzine lovi u zasedi neoprezne vozače, naravno postupam vozački solidarno.

Najzad stižmo u BG, sumiramo utiske. 
Nismo se pokajali što smo na put išli, put traje duže nego što smo očekivali i kad bi sada razmatrao istu rutu radije bi išao u proleće na 3-4 noćenja, ali pokajali se nismo. Rumuni deluju ljubazno, tamniji su i niži rastom od Srba. Imam par čudnih utisaka kao naprimer to što su mi tražili pasoš u menjačnici, ne možes platiti u evrima ni na pumpama, kao da se plaše, na skoro praznom parkingu me je lik opominjao da sam nagazio malo liniju kad sam se parkirao, verovatno su to ostaci vladavine Čaušeskua u svesti ljudi.

Ako ko putuje u Brašov mogu mu preporučiti smeštaj u Vili Ivett, koja je lepo sređena i povoljna (nas troje platili 8900 din za dva noćenja preko bukunga).

Ovo je moje prvo putovanje u Rumuniju, ali se nadam da ćemo ići opet jer ima šta da se vidi stvarno.

Izmenjeno (gmilic)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@gmilic sledeći put obavezno do Bukurešta, a ima se šta videti i na Crnom moru- Konstanca i Mamaia su prelepi gradovi. 

Pravo vreme za obilazak Rumunije je kasno proleće i početak leta jer je klima kontinentalna i u sred leta zna da bude pakleno vruće naročito u prestonici, a zimi ledeno.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@gmilic sledeći put obavezno do Bukurešta, a ima se šta videti i na Crnom moru- Konstanca i Mamaia su prelepi gradovi. 

Pravo vreme za obilazak Rumunije je kasno proleće i početak leta jer je klima kontinentalna i u sred leta zna da bude pakleno vruće naročito u prestonici, a zimi ledeno.

Videćemo, na proleće bi mogli nekoliko dana da idemo. Možda prvo BG-Kladovo pa tamo da prenoćimo, pa posle Rumunija jedno dve noći preko bookinga. Kakav je smeštaj u Bukureštu, parking ya kola i sl.
A za primorje nemam pojma, išao sam jednom samo u Bugarsku, ali preko agencije. Ne znam kako je u Rumuniji, rezonujem imaju malo primorja a njih 20 miliona pa je možda gužva i skuplje.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam u Bukureštu živeo oko godinu dana ali nisam plaćao smeštaj tako da ne znam cene, naravno Booking je tu opet najmerodavniji za pronalaženje istog.

Što de tiče rumunskog primorja na žalost u pravi si, za naše prilike zlatno vreme jeftinog letovanja na njihovoj obali je davno prošlo i sad je smeštaj u pomenutoj Konstanci i Mamaji preskup, u prilog tome govore i hiljade rumunskih turista koje srećemo u Grčkoj, Turskoj, na Jadranu, pa čak i Bugarskoj. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907224
    Ukupno poruka