Singapur grad, Singapur

08.02.2017

Ako ste ljubitelji životinja, mini država Singapur će vas totalno dekintirati. Mi jesmo. A Singapurćani ne prestaju da iznenađuju fenomenalnim idejama. Napraviti spoj Zoo vrta, Nacionalnog parka i rezervata, džepno izdanje celokupne svetske biosfere…pa zašto da ne? Tako su nastale verovatno najfantastičnije atrakcije ovog potpuno ludog grada.

Da, ovo je jedna od onih tužnih priča o tome kako životinje nisu na slobodi. Ali, verujte nam, kao što svaki Balkanac cilja Kanadu, Australiju ili Švedsku, tako smo prilično sigurni da svaka životinja tipuje isključivo Singapur. Ako se uzme u obzir da neke „stanovnike“ moraš i po desetak minuta da tražiš u njihovim staništima i često ih i ne ugledaš (jer je polarna lisica npr. jako oseljiva kada ima bad hair day), a da sa druge strane veliki broj Singapurćana celog svog života živi u sobama od 10tak kvadrata (sa ili bez prozora), nema dileme kome je bolje u ovom gradu! U parkovima se na svakom koraku može uživati u interakciji sa životinjama. Jahanje slonova, ljubljenje sa fokama, prskanje sa delfinima, rukovanje i maženje sa orangutanima, jurcanje (ozbiljno jurcanje) sa makaki majmunima, hranjenje ptica ili staring contest. Neke ptice su se baš specijalizovale za ovu poslednju igru. Zuri „patka“, zuri Gaga, minut kasnije „patka“ i dalje zuri, Gagi suze oči, dva minuta kasnije „patka“ naravno zuri, Gaga poručuje nova sočiva post-expressom. Game over, patka wins! Dobro je da se nismo kladili sa njom, ojadila bi nas.

img_0838.jpg.6a114d68a0061db12988503d444

Postoji više mesta u gradu gde možete videti gotovo sve stanovnike Nojeve barke. Broj jedan je definitivno Singapurski zoološki park (www.zoo.com.sg) koji je…ma veći i od Beograda na vodi! Životinje su negovane, nalickane, aktivne i pre svega zavodnički raspoložene. Ljubav na sve strane! Singapur je, inače, pored San Dijega poznat kao najpromiskuitetnije životinjsko carstvo tj. centar za razmnožavanje mnogih vrsta. Na primer, na slici ispod pomno pratimo kako nosorog šarmira nosorogicu. Gagi je možda zabavno, ali Igor uči i zapisuje.

img_04344.jpg.97c10d9d3e2a11590e1a6e2faa

Ovde smo prvi put nabasali na takozvani noćni safari. Taman kada smo pomislili kako apsolutno nema smisla u ponoć ići po šumama i provlačiti se kroz lijane, uspeli smo bukvalno u poslednjem trenutku da uletimo u klimavo vozilo i oduševili se mrklim mrakom. Taj safari je toliko dobar! Na sve strane zvukovi. Mi smo završili u zadnjem delu i nije nam bilo svejedno. Zavijanje vukova, smeh hijena, rika lavova i oči koje svetle u mraku gde god se okreneš. Vozić inače ulazi u same „kaveze“ i prolazi kroz staništa grabljivica, tako da obratite pažnju na prstiće na rukama i nogama…ne bi bilo kul da ih neka puma doživi kao ponoćnu poslasticu. Neverovatan je doživljaj kada čoveku ograničiš neko čulo. Prosto se ostala čula tako izoštre, da te mašta natera da zamišljaš svakojake scenarije. U tim situacijama čak i ovca pored makadama izgleda kao kuždravi albino tigar. Nažalost, nemamo slike, ali imamo snimak na kome Igor previše vrišti. To nećemo deliti.

Još jedna zanimljiva adresa je Jurong park (www.birdpark.com.sg). Mi, u suštini, verujemo u to da su najtužniji stanovnici svakog zoološkog vrta upravo ptice zarobljene u malim kavezima. U Singapuru vlada totalno drugačija atmosfera. Tu su volijere poput tržnog centra. DOSLOVNO! Ljudi se pentraju po uskim stazicama među krošnjama, trčkaraju po visećim mostovima od lijana i konopca, a ptice lete slobodno. Ovde nismo videli nikakav seks…ili jesmo, a ni ne znamo jer, ovaj…kako se pare ptice? Svi se šetamo sa mirišljavim voćem i sočnim crvićima, blenemo u nebesa i srećni smo ko mala deca kad nas halapljivi papagaji izujedaju po prstima. Samo ti grizi, nema veze što ode prst, sve za dobru fotografiju!

Kažu da je velika nesreća ako izađeš iz ptičećeg parka, a nisi posran. Mi smo dobro prošli. Nijedno u glavu, dva u telo. Rame i ledja. I jedan leteći genijalac je uspeo da potrefi kameru.

Postoji još jedna luda lokacija za upoznavanje morskog sveta, a to je, naravno, Sentosa. Ostrvo zabave. O Santosi, ražama, ajkulama i koralnim grebenima u nekom drugom postu…

Više priča i slika iz Singapura možete naći na ovom blogu

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.