Sicilija, Italija

26.04.2016

TRI BISERA SICILIJE: BELA SIRAKUZA, VULKANSKA KATANIJA I BOŽANSTVENI NOTO

 

“To je jedno od onih mesta koje ostave trag na vama.”Ima istine u legendi da kada je Bog stvarao svet, šesti dan je zadovoljan onim što je napravio, spustio poljubac i to na mesto gde je danas Sicilija.

 

Volim jedinstvenost i različitosti Sicilije: veliki muzej arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevine u normansko arapsko vizantijskom stilu i u stilu lokalnog sicilijanskog baroka. Istorijska mesta, crkve, palate, njihove fasade i spomenici svedoče o burnoj istoriji i osvajačima od Feničana, Kartaginjana, Grka, Rimljana, Arapa i  Normana. Odanost tradiciji i odupiranje prihvatanju modernih pravila, temperament i živost ljudi, toplina i neobična energija kojom zrači toplo sicilijansko srce, nesvakidašnje prirodne lepote, fantastična kuhinja, najveći živi vulkan u Evropi, vulkan Etna i tri mora koja zapljuskuju njene obale: Tirensko, Jonsko i Mediteransko more  čine Siciliju autentičnom.

Katanija.thumb.jpg.d8c21065dd3d553b7f42e

U potrazi za kulturnim nasleđem i istorijskim blagom Sicilije, sa željom da osetim istinski duh tog divnog naroda, obrela sam se na jugoistoku ostrva. Tamo gde se dotiču panorame Evrope i Afrike, sva satkana od vulkanske lave, ukazala se Belinijeva Katanija, barok u podnožju ćudljive Etne.

571f2238d051f_Katanijatrg.thumb.jpg.e808

Na prostranom trgu dominira magična katedrala posvećena Svetoj Agati, zaštitinici od erupcije i zemljotresa,  i simbol grada,  neobična Slonova fontana. U središtu fontane je crni slon, simbol dobre sreće, sa belim egipatskim obeliskom, simbolom sunca dok palmin list simboliše mučeništvo a ljiljan čistotu.

Gradsko jezgro u arhitekturi 18.veka, raskošna scenografija u crno-belo-sivoj boji, barokne palate, crkve, rimski amfiteatar, Belinijev park, bogata riblja pijaca prepoznatljivi su motivi razglednice crnog bisera Jonskog mora.

571f2202f0b4b_crkvasv.AgateKatanija.thum

„Često ste mogli da čujete da je Sirakuza najveći grčki grad i da je najlepši od svih. Gospodo sudije, istina je to što kažu“. Ciceron

571f2292cc3c9_Sirakuza887.thumb.jpg.e28d

Bela Arhimedova Sirakuza, pravi je grad za romantičare, sanjare, za ljubitelje istorije, mitova, legendi. Stari deo Sirakuze, vanvremensko poluostrvo Ortiđa izgleda kao da je vreme stalo ili kao da sam zalutala u začarani grad neprolazne lepote. Prošlost i sadašnjost stapaju se u jedno čineći ostavštinu za budućnost.

571f226bc1111_OrtidjaSirakuza.thumb.JPG.

Grandiozna katedrala, arheološki park Neapolis, šarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, grčko pozorište, rimske Latomije, poznata pećina „Dionizijevo uvo“ samo su neke od znamenitosti koje treba videti u senzacionalnoj Sirakuzi.

571f22a4948c0_Sirakuzatrg.thumb.JPG.ff23

Lutajući dalje nepreglednom dolinom Azinaro kroz vinograde, maslinjake, plantaže citrusa, našla sam se u  veličanstvenom gradiću Noto, prestonici sicilijanskog baroka, tamo gde sunce stanuje. Prelepi gradić pruža se  ispod nebeskoplavog svoda oblaka i tirkiza Jonskog mora sa peskom boje sedefa. Ovaj barokni dragulj izgrađen je posle zemljotresa iz 1693. godine, po uzoru na originalan grad pod nazivom Noto Antika koji se nalazi se 10-tak  km dalje u brdima planine Alverija i istinski je trijumf urbanog planiranja i arhitektonskog sklada.  Za vreme 16. i 17.veka ovde su živele i  radile brojne važne osobe a kralj Ferdinand III Aragonski dodelio mu je titulu genijalnog grada. Entuzijazam sa kojim je sagrađen i obnovljen u arhitekturi 18.veka  su za divljenje. Maštoviti, inventivni i virtuozni arhitekti Sinatra, Labisi, Galjardi  i lokalne zanatije napravili su fantastičan poduhvat orkestriran od strane Đuzepa Lanca,  vojvode od Kamastre. Obnovljeni grad je poprimio jednostavan, linearan,  savršeno proporcionalan i urbanistički plan, sa raskrsnicama pod pravim uglom i široke paralelne ulice u skladu sa novim baroknim stilom.

571f227d6eab3_PanoramaNoto.thumb.jpg.f73Najvažnije građevine su izgrađene tako da su postale vizuelno središte ulicama dajući im  veličanstvenu perspektivu.  Grad je podeljen na tri dela po tri puta, od istoka prema zapadu čime se obezbeđuje konstantno prisustvo na suncu i bezbroj fascinantnih panorama. Na vrhu grada, živelo je plemstvo, u sredini sveštenstvo(osim Palate Landolina), a na dnu običan narod. Homogenost arhitekture obezbeđena je time što su sve građevine izgrađene od mekog, kompaktnog krečnjaka koji  upija zlatne sunčeve zrake i pretvara ih u svetlucav bljesak boje meda i sicilijanskog ćilibara. Pritom se  stvara  iluzija koja traje i raspršuje neverovatne  efekte prilikom zalaska sunca.

Glavna ulica Vitorio Emanuele duž koje se pružaju impresivne građevine počinje na monumentalnim Kraljevskim gradskim vratima i prostire se na istok, na  tri trga svaki sa svojom veličanstvenom  crkvom.  Iznad ulaza trijumfalne kapije je pelikan, simbol samoodricanja, sa obe strane opasan kulom tvrđavom simbolom snage a  tu je i  sicilijanski hrt, simbol odanosti.

571f2216eef89_crkvasv.DominikaNoto.thumbGradski park sa zelenim mediteranskim rastinjem, ucvetalim crvenim i purpurnim bugenvilijama i džinovskim palmama, mesto je okupljanja meštana i početak pešačke zone. Na Trgu Imakolata, što znači besprekoran, proteže se impresivna crkva svetog Franje Asiškog, jednog od najpoštovanijih katoličkih svetaca. Levo od crkve nalazi se manastir svetog Santisima Salvatora sa svojom gracioznom kulom. Na najveličanstvenijem i najprometnijem trgu, Gradskom trgu smeštene su inspirativna Gradska većnica, nekada palata Plemstva koju krasi blistava dvorana ogledala oplemenjena zanimljivim freskama. Naspram nje,  impresivna katedrala sv. Nikole sa svoja dva visoka elegantna zvonika(1996 godine neki delovi katedrale su srušeni, a obnovljeni i ponovo otvoreni za javnost 2007.godine) i širokim, strmim stepeništem sa koga se može posmatrati zalazak sunca.

571f224789246_KatedralaNoto.thumb.jpg.98

Pored katedrale, neodoljive Palata Biskupije i Palata Landolina. U blizini, u ulici Nikolaći mala doza misterije i puno šarma u radu arhitekata na crkvi Svete majke koju krasi fina konkavna fasada uramljena među zvonicima i Palati Viladorata, prepoznatljivoj po svojim spektakularnim balkonima. Blizu kraja ulice Vitorio Emanuele je trg 16.maja na kome se nalazi veličanstvena crkva posvećena svetom Dominiku i interesantna fontana Herkula koji je ovde svratio posle obavljenog sedmog zadataka. Tu je i zgrada Opere i velepno zdanje pozorišta Vitorio Emanuele, simbol preporoda sa impozantnom scenom na kojoj su igrale najpoznatije zvezde italijanskog glumišta. “Kameni grad” je grad koji sanja, zagonetan, nemiran, vedrog  duha i energije, pun tajni, baš kao Sicilijanci. Svi objekti su očigledno u stilu baroka, ali svaki je jedinstven sa svojim fascinantnim dizajnom. Na fasadama i balkonima bezbroj živopisnih likova: lavova, nimfi, sirena, himera, sfingi, heruvima, kentaura, groteksnih maski. Sicilijanci kažu da je to radi uroka, rasteruje zle demone.

Noto.thumb.jpg.72fdf67491f2e55babfc81b3b

Imam osećaj da sam u nekom drugom, perfektnom svetu. Kao da je grad zaspao dubokim snom koji je trajao, neobično dugo. Ljudi srdačni, nasmejani, oplemenjeni energijom Nota, sa posebnim odnosom prema životu, sa drugačijim navikama,  upijaju život. Inspirativno mesto, budi najdublje emocije, zatočene,duboko u čoveku potiskivane. Slike izranjaju u meni, jurim  kroz snove. Poželela sam da obučem svoju belu haljinu sa zlaćanim pojasom, prozračnu kao paučina, na noge da nazujem baletanke pa kao balerina zaplešem na ovoj divnoj pozornici života u Via Nikolaći ili Corso Umberto, u gradiću Noto, suviše sofisticiranim za divlju i neukrotivu Siciliju. Ili je to još jedan u nizu sterotipa o Siciliji.

Zalazak sunca u Notu,  nesvakidašnji je doživljaj. U smiraj dana dok sunce zalazi iza horizonta, ulične svetiljke se pale, stvarajući iluziju produženog bljeska koji raspršuje neverovatne  efekte. Kao uz dirigentsku palicu, potpuno sinhronizovano, sunce i božanstveni Noto,  spajaju se u  jedno! U toplo septembarsko predvečerje zavodi okupan u iluminacijama dajući  pun smisao izreci Carpe Diem!

571f22b19b465_ZalazaksuncaNoto.thumb.jpg

Šta videti u okolini:

Na periferiji Nota vredi videti Noto Antiku ili barem ono što je od njega ostalo, kao i praistorijsko selo Kastelućio. Šetnja kroz divlju prirodu planine Alverija bogatu divljom žalfijom, origanom, majčinom dušicom, kaktusom i raznovrsnim divljim cvećem još je jedna aktivnost koju možete izabrati. Na 10-tak od grada nalazi se  vila Romana del Telaro iz četvrtog veka  sa izuzetnim umetničkim mozaicima.

Plaža Nota nalazi se par kilometara od grada, duga peščana plaža kristalno čiste vode, jonsko plave boje, sa promenadom kokosovih palmi, pravi izbor za odmor. U neposrednoj blizini je predivni prirodni rezervat Vendikari koga zovu „Ptičji hotel“, jer je idealno stanište za ptice tokom imigracionog perioda. 

Između Sirakuze(na 15 km) i Nota nalazi se jedna od najlepših plaža na Siciliji, prava karipska plaža Fontane Bjanka sa nestvarnom plavom bojom mora koja je u kontrastu sa sitnim sedefastim peskom. Modika, poznata u svetu  po čokoladi i čuvenoj poslastičarnici, čija je čokolada stigla i do Obamine porodice. Raguza i Raguza Ibla,  još jedan spektakularan gradić sicilijanskog baroka.

Šoping: Ova oblast poznata je po dobrim vinima, bademu, čokoladi. Vina iz Nota, vina i med sa Etne, vino od badema,  marcipan, čokolada, pasta od badema lokalni su proizvodi.  Tu je Trinakaria-maska sunca i simbol Sicilije, čije tri noge predstavljaju tri rta Sicilije:Palermo, Kataniju i Mesinu, sicilijanski ćilibar, predmeti od porcelana i keramike. U Sirakuzi u via Roma a u Kataniji u via Etna mogu se kupiti brendirane stvari daleko povoljnije nego u Beogradu.

Zanimljivosti:

  • Val di Noto(Val di Notu) je ime istorijske provincije Sicilije, koja se prostirala na jugoistoku ostrva. Val ne znači dolina i nema nikakve etimološke veze sa latinskim, već dolazi od arapske reči vali, guverner, a Noto je dodat nazivu jer je u njemu bilo sedište saracenskog valije ili što bi Andrić rekao vilajet.
  • Sicilija je svetska kolevka sladoleda, u poslastičarnicama služe više od 50 vrsta najrazličitijih, čarobnih ukusa od:lubenice, kaktusa, pistaća, badema, čokolade, šljive, mandarina, limuna, banane, kestena, jagoda, duda…
  • Čuvena pauza za ručak na Siciliji sve staje, morate proveriti da li rade i restorani, čak se ni parking ne naplaćuje,  besplatan je za vreme pauze.
  • Malena sa čuvenom lepoticom Monikom Beluči, Viva Italia, i drugi filmovi su snimani u Notu. I dalje je prava retkosti videti ženu da sama šeta ulicom ili da ne daj Bože sedi u kafani. Ne morate izgledati kao Monika Beluči da bi vas pratili na ulici.

Sirakuza.jpg

Komentari

A l e x

A l e x

2017-10-25 09:40:00

Bellissimo :) Kratak, ali sadržajan putopis sa divnim opisom Nota (naročito su me oduševili detalji vezani za urbanizam i baroknu arhitekturu). Posetiću ovaj deo Sicilije u leto 2018. godine, tako da - hvala na korisnim informacijama autoru putopisa.