Napulj, Italija

09.03.2018

Napulj – Nebo bez oblaka, more bez talasa, lađe bez jedrila…po vrhovima breščića vide se bašte sa svojim letnjim palatama, vide se visoke palme i po gde koji kiparis. Neizbrojne lađe i parobrodi ljuljaju se na moru. Sve je to obavijeno u neko čarobno plavetnilo. Ne možeš kazati ili je lepši uveče kad ga sunce ostavlja, ili ujutru kad se prvi zraci sunčevi kroz dim Vezuva kradu, ili noću kad ga mesečina obasjava.   Ljuba P. Nenadović

Ovoga puta moje čežnje i želje odvele su me u srećnu pokrajinu, prelepu italijansku regiju Kampaniju (Campania Felix na latinskom), pred čijom lepotom su ostali zaneseni brojni slavni pisci i umetnici…

 

Slavni pisci o Napulju i Kampaniji

Razumem potpuno zašto je Gete, opisujući Kampaniju i Napulj, napisao: Ako uzmem pero da pišem reči, meni pred oči izlaze slike, slike plodnih predela, slobodnoga mora, mirisnih ostrva, dimljivih bregova, i meni nedostaje sposobnosti da sve to izvedem i predstavim.

I slavni Bajron je bio oduševljen ovim pejzažima – ti si još neprestano vrt vasione, boravište gde se utrkuju ulepšavajući se priroda i umetnosti.

 

Predrasude u koferuNapulj

Još u autobusu, vodiči nas prvo obuče kako da držimo torbe i upozore u koje kvartove da ne zalazimo. Uobičajena doza opreza je potrebna, kao i u svim metropolama. No, ako se svaki put budete osvrtali za vozačima na vespama ili prolaznicima, stiskali torbu sve vreme, propustićete da upoznate čari i duh grada.

Poslušala sam Milorada Pavlovića, predrasude i stereotipe sam zaboravila kod kuće i pružila Kampaniji priliku. Nisam dozvolila da me poremete, da pokvare ono vedro raspoloženje koje nesumnjivo mogu da stvore predeli i ljudi, pa i predmeti oko njih.

Moj doživljaj Napulja i Kampanije, sveo bi se na utisak Rastka Petrovića – našla sam ono isto plavilo neba koje je na zenitu sjajno kao dragi kamen i zatim sve toliko plavlje da se ivica prozračnog mora potpuno u njemu izgubi.

 

Ljubav na prvi pogled

Prvi susret sa čudesnom Kampanijom i Napuljem desio se na jedinstvenom vidikovcu Pozilipu, u Virdžilijanskom parku. Rano je septembarsko jutro, sunce se stidljivo pomalja iznad idiličnog Kaprija, praveći obrise i budeći ceo Napuljski zaliv od Sorenta do Flegrejskih polja, vatrene zemlje po kojoj su se razlivale tople termalne vode koje je zagrevao Vezuv.

Negde sam pročitala da se u podnožju Pozilipa nalazi Vergilijeva pećina, kao i Vergilijev i Leopardijev grob. Legenda kaže da je prokopan tunel u brdu kako bi se iz Napulja stiglo u Pocuoli i do Flegrejskih polja, za koja se u drevna vremena verovalo da predstavljaju ulaz u pakao.

Podigla sam pogledi ugledala spektakularan prizor za koji kažu da leči od bolovaNapulj

Jasno plavetnilo neba, šareni krovovi, elegantne kupole crkava, litice od žutog napolitanskog tufa. Sve je odisalo nekim neobičnim mirom, pa i voda, čija boja se preliva iz jasno zelene u magličasto plavu, patinastu pa marinsko plavu boju…sve boje i nijanse.

Blistavo zelenilo među granjem kiparisa, maslina i palmi, izgleda kao da se osmehuje. U vazduhu i nozdrvama osećala se slanoća mora pomešana sa mirisom borovine. Sunce je raspršilo svoje zrake na nemirno Tirensko more, na skrovite uvale i ušuškane plaže što ga grle. Sve se kupa u zlatastoj svetlosti. Predeli u daljini izgledaju tako blizu, nadohvat ruke. I sve je obavijeno velom nedokučivosti.

 

Napuljske šetnje

Ime Napulj ili Napoli na italijanskom, potiče od grčke reči neapolis, što u prevodu znači novi grad, iako je grad star najmanje 2.800 godina.

Na ovom parčetu neba što je palo na zemlju, gradu bogate gastronomije i još bogatije istorije još od antičke, grčke kolonije Partenopa, smenjuju se sve epohe prošlosti i sva raskoš sadašnjice. Biste i vaze, bronza i kameje, stubovi i kolonade, katakombe i akvarijumi, ahatski rez i uglačani korali, kapele i crkve, slike i freske…(M. Pavlović)

Ostavili su svoje tragove Grci (Velika Grčka – Magna Graecia), Etrurci, Rimljani, Germani, Francuzi, Španci…

Mešavina juga i istoka, severa i zapada, raskoši i bede, prirode i umetnosti, božanstva i sujeverja. I sve to pliva i kupa se u sunčevoj svetlosti, i sve lepo i vedro, veselo i primamno izgleda: sura i štrkljasta kuća sa balkonima i prozorima na kojima su konopci zategnuti, preko kojih se suši staro, raznobojno, iscepano rublje, kao i veliki spomenik Vitorija Emanuela”…(M. Pavlović)

 

Napulj, od Kapodimontea do PozilipaKapodimonte

Ceo Napulj, od Kapodimontea do Pozilipa, pruža neverovatne prizore lepote prirode i nesvakidašnja umetnička blaga. Na brojne krasote i blaga, naićićete u prelepoj katedrali Svetog Đenara, zaštitnika grada, u pitoreskoj crkvi Svete Kjare sa pozlaćenim statuama anđela, veličanstvenoj kapeli San Severo, manastiru San Martino, osobitoj crkvi Đezu

Istorija Kampanije ali i svetskih civilizacija čuva se u raskošnom Arheološkom muzeju sa Tajnim kabinetom, grčkom Pestumu, antičkoj Kapui, u kapitalnim arheološkim nalazištima zaustavljenim u vremenu – Pompeji i obližnjem Herkulaneumu.

Umetnička blaga čuva očaravajući muzej Kapodimonte sa slikama vanserijskih umetnika: Karavađa, Rafaela, Ticijana, Mazača, Mazolina, Goje…

Duh grada osetićete na Danteovom trgu među knjigama i antikvitetima, u dražesnoj Galeriji Vitorio Emanuele ili San Karlu, najstarijem pozorištu/operi u Evropi, na trgu San Domeniko Mađore, u uzanoj ulici dei Tribunali, u umetničkom kvartu San Gregorio Armeno…

Da se nalazite u prestonici jednog kraljevstva, očigledno je na trgu Plebišito kojim dominira monumentalna Kraljevska palata ili palata Burbona i prelepa crkva Svetog Franje Paolskog sa kolonadama.

Fascinantne storije kriju katakombe, a neverovatne priče praćene napolitanskom muzikom, zvukom vespi, škripom guma ili glasnim razgovorima, čućete na ribljoj pijaci, u via Toledo ili u Spakanapoli, starogrčkom centru grada, prepoznatljivom po motivima iz filmova Sofije Loren.

Na punoću života i kreativni haos nailazite u spektakularnom metrou, prometnoj Garibaldi železničkoj stanici ili kod pristaništa Molo Beverelo ili Kalata Porta di Masa, na slikovitoj Merđelini i Kjaji, što povezuje primorski deo sa centrom grada.Novi zamak

Uživaćete u opčinjavajućem pogledu ali čuti i intrigantne mitove i legende, u Novom zamku (Castel Nuovo), starom aragonskom zamku na moru, koji je nov u odnosu na Zamak jajeta (Kastel del’Ovo), na tvrđavi Sant Elmo, u palati dona Ane, u rajskom Pozilipu…

U zavičaju pice i najbolje ulične hrane na svetu, greh je ne probati pravu, originalnu napuljsku picu u nekoj od istorijskih picerija, kao što su Brandi, San Mikele, Port’Alba, Sorbilo, Di Mateo, Belini…Ne propustite espreso Kod profesora i božanstvene kolače u Gambrinusu.

 

Božije panorame

Božije panorame čekaju putnika na slikovitom Kapriju, šarenoj Pročidi, živopisnoj Iskiji, u spektakularnom Sorentu, na čarobnoj Amafi obali, u gradu po meri čoveka – Salernu, na veličanstvenom Vezuvu, simbolu Kampanije, u parku prirode, Ćilentinskoj obali…

Svako mesto zadivljuje svojom lepotom i ti osećaš da su to ostaci jedne velike epohe čija duša neprekidno živi u svim stvarima. Razumećete izreku Vidi Napulj i umri, ovde se umire od lepote!

 

Neapolitanci

Crnjanski kaže Volim Neapolitance, tako valja živeti. U Napuljskim šetnjama Milorad Pavlović piše:

Narod koji se rađa na obali mora, koji na njemu provodi svoj vek i s njim se srodi čudno zavoli ovo vodeno bezmerje, i on mu je svom dušom odan; on za njega ima suze i pesme, ima gatke i bajke, ljubav i tugu, želju i čežnju. Zato su divne napolitanske pesme toliko pune emocija i istovremeno protkane melanholijom.

Napulj je veseo, pomalo luckast, samozadovoljan, živahan, lakomislen i sav u pokretu, sav u vrtlogu, kao u grotlu Vezuva. Sve se dešava na otvorenom, na ulici, živi se životom sadašnjice, životom trenutka.

Napulj ulicaOvaj prekrasni grad prepun je brojnih kontrasta. Napulj je carstvo paganstva iako u njemu postoji čak 448 crkava. Većina ovih bogomolja spolja izgleda neugledno, a unutra kriju neverovatna bogatstva.

 

Duh Napulja

U Napulju ćete doći u dodir sa najapsurdnijim predmetima i ljudima, doživeti nemogućnosti i neverovatnosti, i sve to primiti kao posve pojmljivo i prirodno… Ovde se sve nacije i sve rase vrte i mešaju, ali se ne stapaju,  jer sve biva trenutno i na kratko vreme, piše Milorad Pavlović u sjajnoj knjizi Napuljske šetnje, koju najiskrenije preporučujem.

O Napulju, italijanskom prestonici sujeverja možete pročitati u članku: http://pslanguagecafe.com/novogodisnji-praznici-u-magicnom-napulju-prestonici-italijanskog-sujeverja/

Ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda. Treba stati, razgledati, pružiti šansu sebi da upoznamo ovaj predivni, mitski grad koji je istorija porazila.

O duhu Napolitanaca puno govori i jedna anegdota. Kada je Fudbalski klub Napulj, osvojio prvenstvo 1987. godine, predvođen Dijegom Maradonom, na groblju se pojavio veliki transparent s natpisom: „Mrtvi, ne znate šta ste propustili“! Svoj stav prema političarima pokazuje i suvenir, toalet papir sa likovima italijanskih i svetskih političara. Originalno, nema šta!

 

Pozdrav moru

Poneki stereotip sam ipak ponela u koferu. Priznajem, prepala sam sekada sam dobila informacija od vodiča da treba da se pridružimo našoj grupi u 22 časa u luci Kalata Porta di Masa. Srećno (In bocca al lupo), rekoh.Tirensko more

Taksista se iskreno osmehivao i veselo čavrljalo, ljubazni saputnici i prolaznici koje smo srele na molu, poželeli su nam dobrodošlicu. Tako su se sumnje raspršile. Dok smo opušteno čekale da pristane trajekt sa Kaprija, pažnju sam usmerila na posmatranje mora.

Pod sjajem kandelabra, po osvetljenom tamnoplavom ogledalu klize uspavane barke, ogromni blješteći kruzeri, prepuni trajekti, što nestajutamo negde za horizontom. A iza toga dalekog vidika je opet voda, pučina, more. A tamo iza nje u nedogledu, obala rajskog Kaprija, šarene Pročide i slikovite Iskije.

Trepere zvezde, mesec kao srebrni luk iznad na nebu, sve izgleda nejasnije u ovoj ljupkoj svetlosti i noćnoj misterioznosti. Ne znam da li mi se učinilo, da mi je jedna zvezda namignula i kazala: Vratićeš se ponovo! Ovo je Napulj, ovde se veruje u čuda…

 

Više fotografija možete posledati na: http://pslanguagecafe.com/

O neviđenim čudima, šarenolikosti boja Kampanije, o melodičnim zvucima, impresivnim utiscima i još koječemu, čitajte u narednim putopisima…

 

Autor: Rada Sević

Komentari

ljerka

ljerka

2018-03-14 04:39:38

Nadahnuto i sjajno ! Odlican presek istorije, bisera iz knjizevnosti i licnog dozivljaja,

jadrankadz

jadrankadz

2018-03-19 09:40:23

Prelepo

klubva

klubva

2018-03-20 09:29:26

Hvala najlepše. Napulj inspiriše.