Grac, Austrija

10.06.2016

Štajerska: Termalna jezera, dvorci i jabuke

Veličanstveni zamkovi, romantični i fascinantni vitezovi koji tu borave bude maštu i vraćaju u prošlost, snaga lekovite termalne vode pokreće znatiželju, raskošni vrtovi, šarmantna planinska jezerca, pitoma priroda prepuna šumom obraslih brežuljaka i bogatih zelenih pašnjaka opijaju sve zaljubljenike prirode, sanjare, romantičare! Sasvim neočekivano našla sam se na čudesnom putu romantičnih dvoraca i živopisnih sela i bez obzira na upozorenje iz turističkog vodiča, posle malog, bezazlenog flerta sa Štajerskom(Steiermark) ja razvih strasnu, dugoročnu vezu i zaljubih se u ove idilične krajolike!

Rigerzburg(Riegersburg) – Putovanje u prošlost: Legendarni zamak na vulkanskim stenama, muzej čarobnjaštva i pravo malo čokoladno carstvo

Slikovito selo Rigerzburg pruža putovanje u mistični srednji vek duž rute od sedam kapija, vremenske kapije putem scenografske multimedijalne postavke o istoriji i mitovima tvrđave dvorca u vlasništvu kneževa Lihenštajn(Liechtenstein) ali i mogućnost da budemo plemeniti i istovremeno uživamo u nesvakidašnjim ukusima čokolade!

Legendarna tvrđava zamak 850 godina na vulkanskom brdu stoji kao čardak ni na nebu ni na zemlji sa pogledom uperenim u prozračno nebo, okružena zelenim padinama (po kojima je rasuto raznobojno poljsko cveće) i bujnim vinogradima jugoistočne Štajerske. Vulkanske stene i zdanja bliže nebu nego zemlji ambijent su za Siciliju. Ipak, arhitektura idiličnog sela sa fasadama pastelnih boja, urednim, čistim uličicama, cvetnim aranžmanima na terasama, nestvarno zelenim travnjacima, ljupkom crkvom na trgu i atmosferom koju krasi skromnost, odmerenost, pedantnost i otmenost upućuju na Riegerzsburg, jedno od omiljenih izletišta Štajerske.

Multimedijalno putovanje u istoriju 17.veka vodi nas u priču o o dve legendarne žene u vreme borbe protiv Turaka kroz muzej posvećem vešticama i čarobnjacima ali i istorijsku postavku posvećenu oružju. Mit o dve žene ispred svog vremena i danas živi: njihov najveći greh bio je što se nisu uklapale u konvencionalne okvire, pa je baronica Elizabeta Katarina Geler (Elisabeth Katharina von Galler) ostala upamćena kao „loša Bet“ („Schlimme Liesl“), a njena služavka Katarina Paldauf(Katharina Paldauff ) poznata kao Cvetna veštica („Blumenhexe“) završila na lomači u najvećem lovu na veštice u Štajerskoj pre oko 250 godina. Dvorac u vlasništvu kneževa Lihenštajn oživljava prošlost i kroz stalne inovacije, inventivnost i atrakcije privlači turiste. Piroteksno mestašce u čijem podnožju se krije pravo malo čokoladno carstvo. Poslastičar iz Beča, Coter (Zotter), čarobnjak sa čokoladom, stvara neobične i originalne čokolade koje mogu da pariraju čokoladi iz Modike(Modica). Eksterijer u živopisnim bojama, maštoviti murali i sklupture krase ovu kućicu od čokolade, a u fabrici i pozorištu čokolade(Schokoladen Theatre) izazov za nepca, degustacija kakaoa i čokolade pravo sa staklene čokoladne fontane gde umesto vode teče čokolada ili za čokoladnim barom sa toplom čokoladom koju spremam po svojoj želji. U prodavnici fino upakovani paketići za poklon od nesvakidašnjih ukusa čokolade od badema, lešnika, pistaća, bundeve(po kojoj je kraj poznat) …tu su i praline, čokolatine, čokoladne lizalice, čoko dukati… Raduje me što su svi proizvodi organski i što deo zarade od prodaje čokolade ide za hranu deci koja žive u zemljama iz kojih se nabavlja kakaovac, mahom iz Latinske Amerike.

 • Rigerzburg se nalazi na jugu Austrije, u pokrajini Štajerska, oko 20-tak km od slovenačke granice, 16 km od banje Blumau i 62 km od Graca.
 • Porodica Lihenštajn živi u selu gde stariji sin Emanuel(Emaneul), po profesiji lekar, ima otvorenu lekarsku ordinaciju.
 • Iz sela do dvorca se dolazi pešice za 20 minuta ili uspinjačom za 90 sekundi. Cenu karte za uspinjaču, ulaznica za muzej, vodičkih tura i ostale informacije možete pogledati na www.veste-riegersburg.at
 • U avgustu mesecu ovde se održava spektakularni kulturni događaj, Festival vitezova koji vodi posetioce u mistični srednji vek preko igara za ratnike, borbi sa mačevima, streličarstva, zanatskih radnji na otvorenom(kovačnice, fabrike sapuna, pekare…), do prave viteške gozbe a tu su i klovnovi, vatromet i programi za decu.

Štubenberg– Veličanstveni zamkovi, smaragdno jezero Štubenberg, sportsko rekreativna akademija

Slikovita štajerska seoca, kućice sa drvenim krovovima , maštovitim cvetnim dekorom na balkonima i enterijerom od drveta odišu toplinom i čine da poželim da ostanem ovde zauvek! Preda mnom se pruža bajkovit pejzaž suncem okupane istočne Štajerske, „vrta Austrije“. Prizor sa nestvarno lepim kućama i pansionima, nepreglednim zelenim proplancima, bujnim vinogradima, stablima olistalih jabuka i drugih voćaka, bukovih i hrastovih šuma… Netaknuta priroda prepuna cveća i zelenila poziva u šetnju dok se zraci sunca poigravaju sa prelepim jezerom Štubenberg kao sa razglednice, praveći smaragdno-srebrnkasti odsjaj na površini vode.

Dvorac Noj Šilajten(Schlos Neu Schielleiten) – Impresivan barokni dvorac, kulturni centar i sportsko rekreativna akademija

Sa terase simpatičnog pansiona pogled mi luta na blistavo jezero Štubenberg, veštačko jezero nastalo pregrađivanjem nemirne reke Fajštric(Feistritz) kao dar čoveka i želje da ugodi sebi. Preda mnom se pruža bajkovit pejzaž suncem okupane istočne Štajerske, „vrta Austrije“. Prizor sa nestvarno lepim kućama i pansionima, nepreglednim zelenim proplancima, bujnim, stablima olistalih jabuka i drugih voćaka, bukovih i hrastovih šuma… Netaknuta priroda prepuna cveća i zelenila poziva u šetnju dok se zraci sunca poigravaju sa prelepim jezerom Štubenberg kao sa razglednice, praveći smaragdno-srebrnkasti odsjaj na površini vode. Staze za šetnju vode me dalje ka čudnovatom dvorcu Noj Šilajten impresivne barokne fasade u biserno beloj boji i žutoj boji sunca. Iznenađuje mir, tišina, ljupkost i otmenost kojom odiše i intrigira posetioca da ga bliže upozna. Sa sobom nosim predrasude, nesvakidašnja očekivanja i tražim znakove prošlosti po zamku, zanimljive istorije počev od carskog grofa Vumbrand Štupah(Vumbrand Stuppach), preko manastira, do sporskog rekreativnog i kulturnog centra istočne Štajerske danas. Dobro očuvana biblioteka u stilu kasnog baroka nalazi se na prvom spratu i u njoj se organizuju koncerti, konferencije, seminari. Dvorište je prepuno divnog zelenila i mirisnog cveća, sa ponekom sklupturom, a kao znak dobrodošlice i gostoljubivosti meštana lokalni orkestar je svirao divne štajerske melodije koje su se akustično razlivale po okolini. Prostrani, uređeni sportsko rekreativni park sadrži otvorene i zatvorene sportske terene, restoran, kafe i smeštajne kapacitete. Položaj Noj Šilajtena čudesno je romantičan, zamak ponosno stoji kao na pozornici u nepreglednoj ravnici okružen brdima, smaragdnim jezercima i neizbežnim vinogradima i voćnjacima zaštićenim protivgradnim mrežama. Ljupko mestašce privlači turiste istančanog ukusa, u ovoj oblasti zaljubljenik u prirodu naći će idealna mesta za šetnju, planinarenje, jahanje, rekreaciju od tenisa, badmingtona, do fudbala, odbojke, atletike, rekreiranja biciklom, plivanja, jedrenja, sve do paraglajdinga i vožnje balonom. Stil života je očaravajući mogu izabrati povratak u istoriju kroz vožnju fijakerom do čuvenog zamka kočijaša „Rudi“ stazama štajerskih plemića i zamišljati kako su uživali. Ili probuditi avanturistu u sebi pa priuštiti nezaboravan vidik kroz vožnju balonom dok jezdi nad zemljom termalnih jezera, dvoraca i jabuka.

 • Štajerska sela su prelepo mesto za vožnju balonom. Ovde je održan Svetski kup tri puta: 1986, 1996 i 2008 godine. Lokalna tradicija nalaže malu ceremoniju posle prvog leta koja uključuje: stavljanje pramena kose na vatru, trljanje zemlje tamo gde ste sleteli, sipanje šampanjca na glavu i dobijanje novog imena, obično veoma dugačkog i veoma glupog.

Altšilajten(Altschielleiten)

U blizini dvorca Noj Šilajten nalazi se i oronuli Altšilajten. Tvrđava zamak iz 13.veka na vrhu blistave padine obrasle vinogradima setno je mesto čije je fasade nagrizao zub vremena i obavijena bršljanom izgleda trošno, skoro napušteno. Možda će današnji vlasnik, bivši gradonačelnik Šilajtena, Jozef Štelcer(Jozef Stelcer) i njegova sestra Hermiona(Hermiona )rekonstrukcijom napraviti još jednu turističku atrakciju mesta, kao što je to urađeno sa Nojhausom(Neuhausom).

 

Dvorac – utvrda Nojhaus(Burg Neuhaus)

Najstariji oblakoder u Štajerskoj, uništavam od vatre, groma i posle 200 godina propadanja ponovo je oživeo svoju šaroliku istoriju dok stražari nad Štubenbergom, veličanstvenog pogleda uprtog na brda istočne Štajerske do južnog Burgulenda, do Graca pa dalje do Alpa. Šekspirov Magbet našao bi ovde sebi mesto….

Dvorac Štubenberg(Schloss Stubenberg)

Živopisni dvorac iz 16.veka, danas hotel, taverna i mesto kulturnih dešavanja u vlasništvu intrigantne porodice Vurmbrand Štupah. U zamku ćete čuti poznatu legendu o grofici Štupah i dovitljivom seljaku koji je spasio selo od čudovišta zmaja a za uzvrat kao nagradu dobio grofičinu ruku.

 • Štubenberg je opština u distriktu Hartberg, u Štajerskoj, nalazi se na 50 km od Graca i 200 km od Beča. Mesto ima oko 2300 stanovnika, najveće prihode beleži od turizma, oko 150 000 noćenja godišnje, najviše u letnjoj sezoni. Većina turista uživa u različitim aktivnostima na toplom jezeru Štubenberg ili obilazi veličanstveni Herberštajn(Tier und Naturpark Schloss Herberstein) i dvorce u blizini.
 • Mesto se nalazi na „štajerskoj cesti dvoraca“(die Schlosserstrasse) na kojoj je smešteno više od 20 nekadašnjih vladarskih zdanja. Polazeći sa juga, polazna tačka za šetnju kroz istoriju je dvorac Kapfenštajn (Kapfenstein) kod banje Glajhenrberg(Bad Gleichenberg), a utvrđenje Festenburg(Festenburg) u blizini Ajhberga(Aichberga) je poslednja građevina na štajerskoj cesti dvoraca“.
 • Oko 10 km od Štubenburga nalazi se “zemlja jabuka“ sa preko milion stabala jabuka. Tokom prolećnjeg cvetanja, u aprilu održava se nacionalni festival posvećen „cvetanju jabuka“ sa svečanom povorkom koja je praćena trubačkim orkestrima, narodnom muzikom, plesom i specijalitetima lokalne kuhinje.

Dvorac Herberštajn(Schloss Herberstein) – Skriveni biser Štajerske: Moć, uticaj, misterije, rajski vrtovi i spektakularan zoološki park

Pogrešno skretanje odvelo me u mesto iz snova. Slatku dilemu da li sam u Edenskom raju ili sam zalutala u bajku, odgonetnuo je znak pored puta na kome piše: Herberštajn.“Mesto odjekuje svojom prošlošću kao muzički akord koji samo um može čuti“. Da umem da slikam izrazila bih se kistom, pošto neznam, uzimam olovku da pišem, umivam se vodom sa fontane mladosti i pomišljam želju: da se ponovo vratim u Štajersku!

Ušuškano između zelenih štajerskih brda i klanca reke Fajštric zasijalo je velelepno zdanje u tamnoj noći, prelamaju se svetla kao lajt šou od ružičaste do jorgovan ljubičaste, pa tirkizno plave, do trava zelene i limun žute pa sve u krug. Pogrešno skretanje odvelo me u mesto iz snova. Slatku dilemu da li sam u Edenskom raju ili sam zalutala u bajku, odgonetnuo je znak pored puta na kome piše: Herberštajn. “Mesto odjekuje svojom prošlošću kao muzički akord koji samo um može čuti“. Ovaj nesvakidašnji dragulj arhitekture, fanstastične bašte, krije umetnička blaga od epohe gotike, baroka, renesanse do savremenih dela izloženih u Muzeju Bruno Đirokoli(Bruno Girocoli). Kameni zidovi više od 700 godina u vlasništvu plemićke porodice Herberštajn slavni su svedok evropske istorije. Od diplomatske misije plemića Sigmunda Herberštajna (Siegmund Von Herberstein) kod Sulejmana veličanstvenog do danas, prekrasno firentinsko predvorje i dvorište, otmena Viteška sala ali i drugi fascinantni saloni, stalna postavka „Život u dvorcu“ koja dočarava život aristokratije, sjajni oklopi vitezova , simbol su ljudskog duha, moći i veličine. To je mesto koje intrigira, nadahnjuje, skriveno blago za posetioca koga zanima arhitektura, istorija, umetnost, botanika, zoologija ali i lepota prirode. Čaroliju mesta pojačavaju sva ta istorijska blaga, tajni prolazi , legende i mitovi o jednoj od najuticajnijih porodica Štajerske i Austrije u poslednjih 7 vekova! Jeleni više ne lutaju dvorcem kao u srednjem veku ali tu je spektakularni zološki vrt, jedan od najvećih zoo vrtova u Evropi, pun egzotičnih životinja sa pet kontinenata… Posebnu čar mestu daje rajski vrtovi.

Šetam stazama raskošnog istorijskog vrta i vrta doba dana. Zastala sam u ovom vrtu ljudskih vrlina da oslušnem šta priroda kaže: u zelenom vrtu, simbolu nade gde zajedno sa drugim biljkama raste džinovska kamenika, nana, naliv trava, ali i zelena ruža – botanička retkost, potražila sam harmoniju. U plavom vrtu okružena himalajskim vilinim okom, lavandom, žalfijom, plavobradim pokušavam da dođem do svojih čula i sagledam jasnu sliku o životu . U ovom vrtu boje duha, romantike, šarma našla sam mir, a moj unutrašnji glas odveo me dalje u beli najsjajniji deo što odiše svečanošću. Razmišljam o čistoti i plemenitosti posmatrajući prelepe ruže „pahuljice“, cvetove ljiljana i krina, perčin, ružu „ledeborg“…U žutom vrtu života, topline sunca i nove snage, napunila sam baterije i puna pozitivne nade stigla u Sigmundov vrt i vrt začinskog i lekovitog bilja da udahnem život punim plućima. Mirisi cveća, lekovitog bilja, rascvetalog voća širili se svuda okolo. U božanstvenom ružičnjaku, pravom Edenskom raju blagi povetarac je nosio mirise 3000 pupoljaka najrazličitijih ruža. Zadivljeno sam zurila u nestvarnu lepotu i spontano mi se ote: Život je lep! Otpila sam gutljaj hladne vode sa fontane mladosti da se okrepim! Možda je baš to tajna porodice Herberštajn koja tako dugo živi u dvorcu… Da umem da slikam izrazila bih se kistom, pošto neznam uzimam olovku da pišem, umivam se vodom sa fontane mladosti i pomišljam želju: da se ponovo vratim u Štajersku!

 • Herberštajn se nalazi na 52 km od Graca, u istočnoj Štajerskoj, u opštini Štubenberg(Stubenberg), 10-15 km od autoputa Beč-Grac kod Hartberga ili sela Zeber(Seeber).
 • Herberštajn je jedna od najmoćnijih aristokratskih porodica Štajerske, među njima je bilo dosta vojskovođa, diplomata ali i putopisaca. Herberštajnovi su imali posede u Istri, ali su ih prepustili Habsburgovcima pošto je Ferdinand I odobrio zamenu za Štajersku. Jedno vreme posedovali su 1/5 Štajerske.
 • Zološki vrt Herberštajn je u vlasništvu pokrajine Štajerska(nije u vlasništvu porodice Herberštajn koja živi u dvorcu)
 • Herberštajn je bio filmska lokacija za snimanje poznatog filma „Biblijski kod“(Der Bibelcode) u režiji Kristofa Šreva(Christoph Schrewe) koji je emitovan i na našim malim ekranima.

Dvorac Egenberg(Schloss Eggenberg) – Najveličanstveniji barokni kompleks u Štajerskoj, rezidencija jedne od najmoćnijih austrijskih familija, familije Egenberg

Poznat po palati sa astronomskim simbolima: 4 kule predstavljaju godišnja doba, 12 kapija mesece a 365 prozora dane u godini, dobro očuvanim dvorskim salonima, slikovitim vrtovima i umetničkim radovima iz najstarijeg austrijskog muzeja, muzeja Joaneum(Universalmuseum Joanneum), u neposrednoj blizini Graca prava je atrakcija za sve posetioce!

Koristeći načela hijerarhijske organizacije, matematike, logike, astronomije, astrologije i alhemije dvorac ima kvadratni nacrt sa središtem u obliku gotičkog tornja, sa tornjevima na sva četiri ugla koji predstavljaju 4 godišnja doba usmerena prema četiri strane sveta. Spoljašnjost palate je u pastelnim bojama od šampanjac boje, preko boje ćilibara do čokoladne nijanse. Unutrašnjost palate ljubomorno čuva 24 salona sa istorijskim enterijerom i originalnim karakteristikama iz 17. i 18. veka. Oslikani, čipkani beli svodovi od gipsa, rustični kamini sa ili bez motiva, saloni u stilu baroka i rokokoa sa raskošnim bordocrvenim ili braon stolicama, sa zlaćanim tapetama na zidovima, prefinjeni kristalni lusteri sa svećama koje čine jedino osvetljenje u zamku. Nema ovde ni grejanja, ni električne energije, sve je autentično. 365 spoljašnjih prozora broji dane u godini, 52 prozora na 24 prostorije predstavljaju broj nedelja u godini i sati u danu a svaki sprat ima po 31 sobu, što čini broj dana u mesecu. Drugi sprat sa terasom ima dodatnih 8 prozora, ukupno 60, simboliše broj sekundi u minuti i minuta u satu. Severnu stranu dvorca čini planetarni vrt, lapidarijum od starorimskog kamenja i ulaz u Novi arheološki muzej. U dvorcu se nalazi i nuzmatički muzej kao i Stara galerija sa impresivnom kolekcijom umetničkih dela. Dašak Italije daje kopija čudotvorne slike Bogorodice Spasiteljke, vizantijske ikone iz kapele Borgeze u čuvenoj crkvi velike Marije (Maria Maggore) u Rimu. Omaž Dalekom istoku su 3 indijska kabineta sale. Posebno putovanje u Kinu vodi preko salona sa stepenastim tribinama, antikvitetima od porcelana, uramljenim minijaturama od kineske svile, iluzijama i optičkim varkama, zidnih ukrasa od plavičaste svile… Ovde se nalazi i pravo japansko blago, šarena panorama grada Osake, redak i dragocen komad, dar države Japana. Jedan deo palate ukrašen je šaljivo, sa aluzijama i slikama iz svakodnevnog života plemića: sa zabava, iz lova, kartanja, dokolice.

 • Romantični vrtovi iz 19. veka uređeni u engleskom stilu pravo su savršenstvo. Besprekorno održavani, da se prosto čovek upita kako im uspeva? Dekorativni, slikoviti, živopisni, u skladu sa principima pejzažne arhitekture oduzimaju dah.
 • Zbog svoje kulturne i istorijske važnosti dvorac Egenberg od 2010. godine nalazi se na listi UNESCO.
 • Hans Egenberg je u 17. veku uredio dvorac po načelima prosvetiteljstva, kako bi održavao filozofiju racionalno uređenog sveta.
 • Baltazar Egenberg je u srednjem veku posedovao licencu za kovanje novca, a danas je njegova soba nuzmatički muzej.

RAZGLEDNICA IZ GRACA

Šarmantni Grac(Graz), drugi grad po veličini u Austriji, ima oko 270.000 stanovnika, glavni je grad Štajerske.

Grad je smešten između doline reke Mure i Alpi, gde se dalje širi u „zelenu“štajersku ravnicu. Multikulturalnost, kreativan duh, poštovanje ideja, različitost i inventivnost prisutni su na svakom koraku. Kontrasti kao što su futuristička arhitektura kraj srednjevekovnih zgrada, sokaka i trgova a eksluzivni butici pored šarenih seoskih pijaca čine Grac još privlačnijim. Gotika, barok i renesansa, očuvanje tradicije i identiteta, avangardna arhitektura, novi trendovi, inovacije sve se to može videti u ovom gradu. U harmoničnoj igri starog i novog, ovde su prošlost i budućnost pomireni u sadašnjosti.

Panorama Graca sa Grazer Schlossberg(Gracer Šlosberg), zamka na vrhu brda u centru na kome se nalazi i sat-kula Uhtrum(Uhtrum), simbol Graca je očaravajuća. Crveni krovovi kuća u kontrastu sa zelenim površinama parkova, lepe, čiste, prostrane ulice, katoličke crkve u autentičnom zapadnoevropskom stilu gradnje, netaknuti kvartovi iz 19.veka interesantane arhitekture koja pomalo podseća na naš Novi Sad i Budimpeštu. Dobro održavane, dopadljive fasade Grac čine gracioznim, a neke od njih su remek delo italijanske renesanse kao npr. Lueg kuća(Luegghaus)i zgrada pokrajinskog parlamenta Landescojghaus(Landeszeughaus)na koju se nadovezuje Muzej oružja, smešten na pet spratova, sa jednom od najboljih kolekcija na svetu.

Grac je poznat po lepom starom centru grada(nalazi se na listi kulturne baštine UNESCO), koji je uređen sa puno stila i ljubavi, jedan je od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Osim Gradske kuće(Rathaus) glavnim gradskim trgom dominira fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu, štajerskom princu. Okružen je sa četiri žene koje simbolizuju četiri reke:Muru, Dravu, Ens (Enns) i San(Sann). Nedaleko se nalazi glavni trg u obliku trapeza, Hauptplac(Hauptplatz)odakle polaze sve šoping ulice, tramvaji, tu se nalazi i brojni kafići, restorani, radnje i atrakcije. Posebnu pažnju privlači oslikana kuća(Gemaltes Haus), u centralnoj ulici Herengase(Herrengasse) na čijoj fasadi je slikar Johan Majer(Johann Mayer) oslikao freske sa motivima grčke i rimske mitologije. Mauzolej Ferdinanda II je najvažnija zgrada Manerizma(Mannerisma) u Gracu, u njemu su sahranjeni Ferdinand II i njegova žena. Nalazi se odmah pored velelepne katedrale.

2003. godine Grac je bio Kulturna prestonica Evrope .Šarenolika i uzbudljiva kulturna scena nudi događaje za svačiji ukus – od klasične do savremene umetnosti. Posebna draž je što su mnogi kulturni sadržaji besplatni. Svoj specijalan doprinos kulturnoj sceni daju Opera i senzacionalni Kunsthaus(Kuća umetnosti), “dobrodušni vanzemaljac” , novi kulturni centar-muzej u kome su izloženi različiti eksponati, jedna od prvih građevina od livenog gvožđa na kontinentu. Neobičan simbol grada je i maštoviti Murinsel(Murinsel), plutajuće, veštačko ostrvo na Muri u obliku haj tek otvorene školjke , mesto susretanja svih generacija, sa kafeom, amfiteatrom, igralištem za najmlađe…

Jedan od najuređenijih gradova u Evropi nudi sadržaje za svačiji ukus, a građani Graca su srdačni, otvoreni, tolerantni, ljubazni, u harmoniji sa prirodom, puni poštovanja prema drugim narodima i kulturama.

Grad studenata: Grac je poznat i kao grad studenata. Ima oko 50 000 studenata, od čega 80% stranaca (iz različitih krajeva sveta). Naš Nikola Tesla, Ivo Andrić(u Gracu je odbranio doktorsku disertaciju), Johan Kepler kao i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade studiralo je ili radilo odnosno istraživalo na jednom od fakulteta Univerziteta u Gracu.

Grac je bogat crkvama, na mene je najjači utisak ostavila grandiozna, rimokatolička crkva u neogotičkom stilu, Crkva Isusovog srca(Herz Jesu Kirche)u gradskoj oblasti sveti Leonard, visoka neverovatnih 110m. Ubraja se u najznačajnije građevine u Štajerskoj. Poseduje treći najveći toranj u Austriji, posle bečkog tornja u Štefansdomu I katedrale svete Marije u Lincu. 

Štajerska regija termi: Polazeći od najzdravijeg kutka Austrije, banje Radkerzburg(Bad Radkersburg)na par kilometara od slovenačke granice(kod Murske Sobote)prema severoistoku Štajerske sledi najstarija banja Glajhenberg(Bad Gleichenberg), lečilišni raj, banja Lojpersdorf(Bad Loipersdorf), još jedan centar wellnessa i zdravlja, banja Valtersdorf(Bad Waltersdorf) i slavna banja Blumau(Bad Blumau) sa atraktivnim cvetnim mestom(blumau) u blizini. Dizajnirao ju je čuveni austrijski arhitekta i umetnik Fridenrajh Hundertvaser(Friedensreich Hundertwasser) našavši inspiraciji u prirodi. Žive, tople, jarke boje, čudni oblici, zlatne kupole koje blistaju na suncu čine da arhitektura banje više podseća na Diznilend, Gaudija ili tursku arhitekturu i ne sliči preciznim, urednim, pravim linijama i nežnim pastelnim bojama fasada karakteristčnim za Austriju. Odlično mesto da se okrepi duh i telo ili barem popije šoljica tople kafe…

KUHINJA: Bogatstvo različitosti zastupljeno je i u ishrani: uz kulinarske specijalitete Štajerske preko makrobiotičkih, vegetarijanskih jela , do mešavine italijanske i austrijske kuhinje uz dašak nekadašnje Austrougarske Monarhije(u Štajerskoj sam čak imala priliku da vidim kako peku vola na ražnju). Preporučujem da probate:  dimljenu pastrmku u društvu sočiva sa đumbirom, svinjske filete preliveni rokfor sirom uz kriške paradajza, razne vrste peciva, slatke i slane palačinke(npr. punjene vrganjima i lisičarkama pa zapečene), “vulkansku šunku”, slane knedle(austrijske su nešto veće od čeških) i prave se sa dodatkom spanaća ili slanine (speckknodel), supu od kobasica, supu od domaćih rezanaca(fritati)ili supu od bundeve sa uljem od bundeve, ragu od telećih iznutrica, teleću kolenicu u slano-slatkom sosu, štajerske puževe, lazanje, mafine od domaćeg pasulja(kaferbohne), cili kugle-punjene krofne, Šluc krofne, Mocart kugle i obavezno štrudlu od jabuka i svežeg sira(apfelstrudel). Posebnu draž ima piknik u prirodi..Duž tri vinske ceste pravi se čuveni štajerski Savinjon beli (Sauvignon blanc), burgundunac beli, muskat, plavi Cvajgelt(Zweigelt) a zaštićena marka regije je roze vino Šilher (Schilcher). Kao praktičan suvenir može se poneti i flaša ulja od bundevinog semena(kemol)po kome je Štajerska poznata. 

ŠOPING:Centralna zona Graca, odnosno Hauptplac(Hauptplatz), okolne ulice i tržni centar Sajerzberg(Seirsberg) koji se nalazi na periferiji grada idealni su za šoping. Više informacije možete pronaći na www.shoppingcityseirsberg.at.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.