Nidri, Grčka
02.08.2011
Lefkada u osam koraka
Nakon predivnih osam dana na Kefaloniji, nastavljamo isto toliko na ostrvu Lefkada. Trajektom iz Fiskarda stizemo u vecernjim satima i dodirujemo tlo na juznom delu ostrva u luci Vasiliki. Mesto je vrlo simpaticno sa izrazito dugom plazom koja je idealna za jedrenje. Kasnije smo vidjali mnostvo ljubitelja ovog sporta i moram vam priznati da mi se probudila zelja da i ja oprobam nekom prilikom. Put prema Nidriju je odlican.
Nidri
Malo mesto koje je najaktuelnije za nase turiste. Cini ga glavna ulicu koja je uvece zatvorena za saobracaj, crkva, promenada puna restorana i kafea, mali trg pokraj luke i ostale ulicice sa vilama i hotelima za iznajmljivanje. Plaza je vrlo uska, sljunkovita i proteze se celom duzinom ovog naselja. Sto se tice hrane, ovde nikako ne mozete ostati gladni. Mnostvo pekarica i Giro Giro tavernica nude najrazlicitije ponude. Parking je nereseno pitanje kompletnog mesta. Postoje oni koji se naplacuju 3 E po danu, ali tu mesta nema. Ima nekoliko divljih parkinga koji su uglavnom udaljeni od glavne ulice i neosvetljeni, ali ste prinudjeni na tu opciju. U vecernjim satima neeprijatni mirisi kanalizacije zamenjuju mediteranske, a komaraca ima u rojevima tako da Autan obavezno ponesite.
Nidri nije bio veselo resenje za nas zbog polozaja i primetne guzve, ali sta je tu je. Potrudili smo se da sto vise obilazimo ostrvo, uvece smo izlazili u Lefkas, malo smo boravili u ovom mestu, tacnije-izbegavali smo ga.
Smestaj
Yannis studio je odmah uz promenadu, poolbar koji nismo koristili, smestaj dobar i nov, ali na cudan nacin vlasnik nervozan. Kasnije smo zakljucili da su mu mnogi Englezi otkazali ove godine pa je mozda svoje nezadovoljstvo iskazivao na postojecim gostima. Ne preporucujem ovaj smestaj.
Nas studio
Pogled sa nase terase
Istocna obala (Nidri, Nikiana, Ligia)
Plaze na ovoj strani uglavnom lice jedna na drugu. . Popodne je sunce vec sa druge strane, tako da na njih idite u prvoj polovini dana. Nismo puno posvetili vremena ovom delu iz razumljivih razloga, jer kada mozete da birate onda izaberete ono sto je mnogo bolje.
Juzna obala
Vasiliki, Elinika, Efgiros, Sivota i Makris Gialos
Nadmorska visina je niza te zbog toga poseduje vize zelenila i more je u nijansama plavo- zelenim, cisto je i preovladjuje sljunak do ostrijih kamenja. Na juznim plazama mozete u miru da plivate jer talasi najcesce nisu veliki, a takodje i da ronite jer je voda providna.Od svih izdvojila bih Mikris Gialos, mala uvala sa besprekornom tisinom ili se to nama tako dogodilo.
Putevi do njih su odlicni i mogu se obici za jedno prepodne.
Pogled na Vlicho bay, prizor je fantastican u kontrastu brda, mora i naredjanih belih jedrilica kao rasutih bisera. Ovaj prizor vas svaki put ceka kada iz pravca Vasilikija idete ka Nidriju.
Amouso plaza je plaza kampa i privatnog poseda koji je iznad nje.
Kastri, ovde su svoj uzitak pronasli mnogi strani turisti. Iznad nje je prelepa taverna sa debelim hladom.
Efgiros-Afteli, dolazak do nje je putem koji je uzak i los. Na kraju tog loseg puta doceka vas lepa uvala samo sa jednom grckom kucom i privatnom camcem. Voda precista i odlicna za rashladjivanje „s nogu“ :)Simpaticno za obici, ali nista posebno zanimljivo.
Sivota, dopalo mi se ovo ribarsko naselje, svaka preporuka za ribu i morske specijalitete. Nalazi u istoimenom zalivu, 15 kilometara južno od Nidrija i poseduje jednu malu plazu koju retko ko posecuje.
Plazica u Sivoti
Mikris Gialos, cuvajte se pcela u popodnevnim satima 🙂 Mislim da je i najlepsa plazica na ovoj strani ostrva.
Zapadna obala
Biseri u nizu, paleta plave boje i nezamisliv odmor za sva cula. Tako bih u jednoj recenici opisala. Ovo je posebna prica, nesto sto se ne zaboravlja i nesto zbog cega ce Lefkada svakome ko je iole ljubitelj prirode ostati u najlepsem mogucem utisku.
Ove plaze su okrenute ka otvorenom moru i u odnosu na juzne, kao da su sa nekog drugog dela zemljine kugle. Velicina talasa i temperatura mora su dosta nepredvidivi i krecu se od mirne tople vode do hladne sa velikim talasima. Sve zapadne plaze su okruzene brdima i stenama koje postaju prave litice. Voda je i bukvalno plava jer nije providna, od mlecnoplave, tirkizne do modre.
Iz Nidrija na ovu stranu dolazite preko Vasilikija, Ponti, Agios Petros i na 1.5 km nova, neobelezena precica (levo lakat skretanje ) za Dragano. Ovde cu upozoriti da je put opasan jer je neobelezen, nema ogradu, uzak i uz samu liticu. Uz pazljivu voznju skracuje za nekih 8 km, ali priznacete da nisu svi vozaci pazljivi. Zato oprez!Drugi nacin je ne skretati na njega nego produziti pravo i voditi se samo putokazima.
Dragano je naselje od par kuca i jedne taverne. Ovde smo kupili med i tegla je 10 E.
Precica kod dragana
Oasis, raskrsnica na koju se izlazi sa precicom. Najmanja i najskuplja grcka kafa koju sam u zivotu popila. 🙂
Pogled sa vidikovca Oasis
Dragano, preporuka za smestaj za avanturiste. Na slici, levo, u julu je komotan studio sa klimom za 4 osobe 35 e po danu.
Porto Katsiki
Najpoznatija plaza i do nje vodi dobar put sa serpentinama. Parking se naplacuje 4 evra, ali moze se parkirati i negde pored puta besplatno. Delimicno je sljunkovita, a kasnije i sitan pesak. Plazu deli velika stena koju morate preci kroz plicak, a posto konstantno duva vetar suncobran nece biti bas od pomoci. Iz kafea iznad plaze je fantastican pogled, a ovde mozete kupiti sendvice(1.5-2 e), vodu (1 e) Sunce jako kasno zalazi, tek posle 21 h. Ne bih vise o ovoj plazi jer je zaista suvise dobra da mozes oboleti… 🙂
Egremni
Dugacka preko 2 km, sa svih strana je okruzena izuzetno strmim stenama, gde je samo na jednom mestu pristup od cuvenih 350 stepenika. Najcudnija plaza, i mirna i divlja u isto vreme. Osecaj prostranstva, tirkiza i ponekad strasno divljih talasa.
Karya
Ovo selo mi je bilo od posebnog znacaja. Interesantno, zivahno i tradicionalno. Put iz Nidrija vodi preko brda pravac na njega. Imam utisak da je veoma vazno za ostrvo jer mnogo stanovnika ovde zivi. U centru ima veliku bastu gde vecina planduje uz kafu, a pokraj puta izlozene etno stvari iz domace radinosti. Veoma lepo, mirno selo kao da je vreme stalo.
Gialou
Ova plaza je najsevernija od tri koje su na jugozapadu (pored Egremnoi i Porto Kaciki). Dakle, Gialos ja najveca plaza na ostrvu dugacka oko 4 km. Pristip je putem, moguce je i parkirati, a na njoj su i dve taverne. Plaza je veoma dugacka i veoma siroka tako da tu ima mesta koliko zelite.
Avali
Pristup je asfaltnim putem, ali veoma strmim i krivudavim, a stize se putem za Kavalikeftu plazu, sa odvajanjem na desno. Takodje izuzetno lepa plava boja u raznim nijansama. Ovde je bilo dosta satora na samoj plazi, a jedini postojeci kafe bar je u jamajskom stilu kao i muzika koja se cula iz njega.
Put ka Kavalikefta
Kavalikefta
Popularna plaza na kojoj je bilo dosta ljudi. Vrlo mala sa ogromnim stenama koje su bukvalno nasadjene na sam ulaz. Treba biti obazriv kada su talasi, jer ulazak izmedju stena moze biti nezgodan. Do ove plaze se dolazi jako strmim putem sa kratkim serpentinama. Na samoj plazi postoji kantina, koja je dosta skuplja u odnosu na druga mesta. Ima parking, lezaljke i suncobrane. Preko stena sa ove plaze moze se doci do Megali Petre.
Ovde nema covek gde da se okupa, u borbi sa razbacanim stenama mozes samo da se povredis.
Zalazak na zapadnoj strani
Ag.Nikitas
Mesto je malo i prijatno, tipicno primorsko- grcko. Sastoji se od jedne poplocane ulice koja se spusta do mora, oko koje su smesteni restorani, taverne, radnje i kuće. Plaza u ovom mestu je simpaticna, ali je bila guzva kada smo dosli. Blizina ovog mesta najlepsim plazama daje i visoku cenu smestaja. U blizini je Nikitas Bay, jedna prostrana plaza sa parkingom i tavernom, na koju se nadovezuje sledeca Pefkoulija.
Nikitas plaza
Kathisma
Urbana i vrlo velika plaza. Lezaljke, suncobrani, kafici, parkinzi, paraglajding i jos ostalog sadrzaja. Takodje ovde ima dosta apartmana za iznajmljivanje. Sve na jednom mestu, ali ipak dosta mirno valjda zbog prostranstva. Cini mi se da mladja populacija najvise preferira ovu plazu.
Lefkada
Za sam kraj sam ostavila ovaj prelep grad.
Ovde se vidi uticaj venecijanske arhitekture iako su cesti zemljotresi porusili vise od polovine gradjevina. Gradić je najlepši uvece, kada se na trgu skupljaju turisti koji koriste vece za šetnju. Glavna ulica koja izlazi na promenadu i most su najatraktivniji za turiste . Ovde zasigurno svako moze naci nesto za sebe. Uzivanje je sedeti kod mosta i posmatrati zalazak sunca. Dopao mi se ovaj gradic, ima bas pravi primorski smek.
Biblioteka
Stara kuca, mislim da je staracki dom
Glavna ulica za setnju, ja sam ovaj deo nazvala slatka ulica zbog niza poslasticarnica i sve mirise na vanilu.
Jedan od ulicnih zabavljaca
Sunce ovde zalazi posle 21,30 h po grckom vremenu.
Napustamo i ovo ostrvo i tu se zavrsava nas odmor. Postaje mi jasno sto su u stara vremena veliki osvajaci hteli da pridobiju Jonska ostrva, jer ona su pridobila mene i verovatno svakog ko je udahnuo PLAVO.
Komentari