Brisel, Belgija

14.06.2015

U Brisel sam prvi put otišla pre sedam godina i od tada mu se vraćam na svake dve godine. Nije planirano, tako nekako ispada. Već sam jednom prilikom spomenula da Brisel za mene nije samo turistička destinacija, nije samo mesto ,,gde se odlučuje o situaciji u regionu“, već je okruženje u kojem provodim najlepše dane u bilo koje doba godine, sa svojom prijateljicom i njenom divnom porodicom.

Brussels street art ....Te 2008, odvukla sam se autobusom i posle 25h puta produžila sa mojom drugaricom, mojim sapatnikom u svim mogućim i nemogućim situacijama u obilazak kraja u kome je tada živela. U centru grada obilazimo njene omiljene lokacije u kojima se služe gorkaBrussels street art, jaka, slaba i svakojaka belgijska piva. U međuvremenu se skupilo društvo u pabu ,,Le Coq“ gde se u jednom trenutku pušta Goran Bregović na koju mladi širom Evrope otkidaju, i na trube uopšte, da bi se žurka nastavila u njihovom stanu odakle su treštali Idoli i Nada Knežević. Dobar početak, hemija između Brisela i mene je tako dobro proradila u startu i godinama unazad ne prestaje da me iznenađuje, a fioke uspomena su sve krcatije.
Brussels street art..Ali da ova priča ne bi prešla u ličnu ispovest i da se ne bih više pravila važna i pametna kako Brisel toliko dobro poznajem, pokušaću da odvojim lokacije koje su ,,must see“ za svakog ko dođe u prestonicu Belgije.

Ono što je Ajfelov toranj za Pariz, to je Atomium za Brisel. Napravljen od čelika i Bruxelles..aluminijuma, predstavlja molekul kristala i sa svoja 103m, vidi se sa svake više tačke u Briselu. Sagrađen je 1958. godine za Svetsku izložbu. U Atomiumu su smešteni muzej i restoran, do kojih se može stići liftom. Odmah iza Atomiuma, nalazi se Mini Evropa, park sa minijaturnim znamenitostima iz cele Evrope, ali to nismo obišli jer je bilo previše ,,turistički“. Mislim da je ulaz oko 11e, pa ko voli… Nakon obilaska ove instalacije, najbolje je poći pešaka preko ogromnih zelenih površina trave i drveća kojima se dolazi do Kraljevske rezidencije i do Japanskog i Kineskog paviljona sa divnim vrtovima. U Briselu se kao gradski prevoz koriste autobusi, tamvaji i metro, pa nije teško otići sa jednog na drugi kraj grada. Karta kupljena u prevozu, košta 2.5e i važi za bilo koje prevozno sredstvo, a traje 1h vremena. Na automatu se može kupiti karta od 10 vožnji i košta 14e.

SBrusselsam centar, Grand Place predstavlja ogroman trg koji je na UNESCO listi svetske baštine. U središtu trga se održavaju razne manifestacije, na svakih par godina postavlja se ,,tepih od cveća“, a okružuju ga zgrade u gotičkom i flamanskom stilu iz 17. veka. Tu se nalaze Gradska većnica i Kraljevska kuća koja se drugačije zove i Pekarski dom jer je izgrađena na mestu gde se nekada nalazila pekara. Grad je poznat po muralima, stripu i crtežima na zgradama, a među glavnim temama je Tin-Tin. I svaki put kada naiđem na stripovski zid neke zgrade, oduševim se kao da ga prvi put vidim. Brisel je izgrađen nIMG_1453a zidinama pa tako postoje mnoge katedrale i zamkovi koji predstavlju kapije grada ili zatvor na primer, a koji datiraju iz srednjeg veka. U blizini Grand Place-a nalazi se poznata fontana sa bronzanim dečakom koji piški u fontanu i koji sa svojih 60cm predstavlja najveću turističku atrakciju, a poznatiji je kao Menneken Pis. Često ga oblače u razne kostime, u zavisnosti od ,,eventa“. Postoji nekoliko legendi, a najpoznatija kaže da su u 14. veku, u vreme kada je grad bio pod opsadom, neprijatelji želeli da eksplozivom raznesu gradske zidine, što je video dvogodišnji dečak. Nakon što su zapalili fBruxellesitilje i pobegli od eksplozije, dečak je došao i ispiškio se po fitiljima, zbog čega je grad spašen. U međuvremenu je napravljena i ženska verzija – Jeanneke Pis. Po tom centru bih mogla po ceo dan da se šetam i istražujem ga. Usput miriše pomfrit za koji svi tvrde ponosno da je njihov najbolji na svetu i nije da nije. Dobija se u fišecima, porcije su ogromne, majonez je obično glavni prilog i veoma je jeftin. Cena je 2.5e. Vafl je takođe belgijska poslastica i ima je na svakom ćošku. Nisam luda za slatkišima, ali sa P1030888čokoladom, mmmmm…..Kad smo već kod klope, postoji dosta restorana sa sendvičima svih vrsta, gde se za malo para može biti sit. U poređenju sa drugim evropskim gradovima, mislim da je Brisel veoma pristupačan što se cena tiče. Preporučujem mesta za pomfrit koja se nalaze na prelepim trgovima, pa tako dok uživate u najboljem pomfritu, ujedno možete istražiti i druge delove grada koji se ne pominju tolikoIMG_1555 često u vodičima, a neki od njih su Place Flagey, Barrière de Saint-Gilles, trg pored crkve Notre Dame de la Chapelle ili Place Jourdan. Dovoljno je samo da pogledate oko sebe natpis ,,friterie“ ili ,,frit“ i na pravom ste mestu.  U centru, nalazi se velika zgrada Berze iz 1873. godine, u čijoj se blizini nalaze kafići i restorani u kojima se može uživati u kafi ili pivu, preko puta su restorani gde se može pojesti sendvič sa prilozima koji god nam padnu na pamet, a odmah iza Berze, postoje ulice sa tržnim centrima, za ljubitelje shoppinga. Kada je reč o čokoladi, ne treba je kupovati u okolini Grand Place, u suvenirnicama koje nude nekoliko kutija za po 10e. Ko želi pravu belgijsku čokoladu, najbolje da poseti prodavnice gde se može kupiti na meru, kao na primer Leonidas. 
Ono što bih svima preporučila jesu muzej René Magritte i kuća Viktora Horte, belgijskog dizajnera i arhitekte, poznatom po pravcu Art nouveau. Zanimljiv je i MuzejIMG_1602Instrumenata ili Kuća muzike, zgrada je veoma interesantna spolja. Mada, muzeja ima oko 90, tako da je izbor zaista veliki. Audrey Hepbern je rođena u Briselu, u ulici Rue Keyenveld 48, pa ko želi, može posetiti taj kraj grada. Leti, može se obići Palais Royal – Kraljevska palata u blizini Briselskog parka, koja je otvorena za javnost i ulaz je besplatan. Najbolji vidikovac u gradu je ispred Palate pravde, najveće zgrade sa zlatnom kupolom, gde je najbolje doći pred zalazak sunca. Prošle godine smo tu gledali utakmicu IMG_1575Belgija – Amerika, sa improvizovanog video bima, kada smo kao verni fanovi, na licu nosili boje belgijske zastave. Odmah ispod Palate pravde, postoji lift koji vodi u moju omiljenu ulicu Blaesstraat, gde pored second hand radnji, postoji niz malih prodavnica sa antikvitetima, starim nameštajem, umetničkim delima i jedna ogromna prodavnica posuđa gde se mogu kupiti prelepi Brussels...tanjiri, ali mislim da su retki koje će ovo poslednje zanimati :). U Briselu, uvek me vesele skupovi na kojima ima mladog sveta, gde su svi opušteni, sedi se na travi ili betonu, jedu se sendviči koje smo napravili ili kupili usput i pije se belgijsko pivo. S obzirom na to da je izbor piva toliko veliki, nekada je dovoljno i jedno pivo, pa da sutradan prepričavamo utiske od prethodne noći i divimo se ,,čudnim putevima božijim“. Gde god da se nađem u gradu, znam da je u blizini neki park. Ima ih toliko mnogo i tako se IMG_1656može lepo uživati u njima. Botanička bašta je ogromna i ulaz je besplatan. Zanimljivo je znati da ispod Brisela protiče Sena, ali se nigde ne vidi jer je preko nje u 19. i 20. veku izgrađeno mnogo građevina.

NašaP1030781omiljena zanimacija su obilasci ,,second hand“ radnji gde se svašta može naći. Brisel je poznat po najvećem buvljaku gde se mogu naći razni antikviteti. Ono što se meni sviđa je to što grad nije uštogljen kao neke prestonice i što vrvi od života. Ne treba iznenaditi što mnogi delovi nisu toliko čisti, pa se tako može videti pokvaren frižider na sred trotoara, jer nekome više ne treba. Naravno, postoje i moderni delovi grada gde su oblakoderi, Parlament, ali čak i u tim sterilnim delovima, može se naići na zelenu oazu. 
 U Brisel je najbolje otići leti, temperature su do 20-25C, preporičuje se slojevito oblačenje i uvek je dobro nositi kišobran. Zime su veoma hladne. U Belgiji, govori se holandski, francuski i nemački. Sve gorenavedeno nije ni pola od onoga što može da se vidi i obiđe. Ne preostaje mi ništa drugo nego da u narednom periodu napišem i nastavak o Briselu, iz nekog drugog ugla :)P1030748sti, može otići i do drugih mesta jednako lepih ili čak i lepših od Brisela, a sve je na najviše dva do tri sata vožnje autobusom ili vozom. Karte su preko Eurolines-a veoma jeftine, pa preporučujem posetu Antwerpenu koji je na samoj granici sa Holandijom, zatim LiègeLuxembourgGhent ili Bruges.

Bon voyage!

 

Za više destinacija, možete posetiti moj sajt:

https://majusnikolicmajus.wordpress.com/

ili FB stranicu

 

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.