sanjalica

Istanbul u sopstvenoj režiji?

1362 poruke u ovoj temi

Za harem bi trebalo da vazi kartica, bar smo mi s njom usli pre dve godine u harem osim ako nesto nisu menjali. Kupili smo je na ulazu u Topkapi jer u tom trenutku nije bilo guzve

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pass vazi za harem. Imate 12 muzeja za oko 30e (185 tl). Idite na njihov sajt i dobićete tacne informacije. Kupite pass ispred Arheološkog muzeja ili Muzeja mozaika, jer nema guzve. 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Info je iz septembra 2018. Crna Istanbul pass ne vazi za harem ali ponekad se prolazi tj pustaju jer se harem renovira pa ima malo sta da se vidi( jedna soba i malo hodnika) Turkish pass isto ne prolazi ali kontrolori uglavnom pustaju sve osim kineza. To sam licno video. Nista vas ne kosta da probate ali ako traze doplatu za harem( rekoh retko) ne vredi te doplate jer se renovira i sve je u najlonima i tunelima od dasaka.

Bela istanbul pas je mnogo jeftinija i ona je za Turke. Kod kupovine se trazi dokument a kasnije niko ne trazi nista na ulazu. Kupovina je moguca i sa bankovnom karticom bilo koje banke u Turskoj bez dodatnih isprava. Turkish pass koji je bio prosle godine 240 lira/ 15 dana za Turke je 50 lira i danas i vredi godinu dana .

Izmenjeno (nebojsabrada)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Museum pass ( dodacu fotografije kako izgleda) koja vazi 5 dana, ukljucuje obilazak 12 muzeja i kosta 185 tl ukljucuje obilazak Topkapi palate i harema u okviru ove palate. Informacija je iz decembra 2018./januara 2019. Veliki deo harema se renovira i uopste veliki deo Topkapi kompleksa, ali vredi obici i ono sto je dostupno. Neke od najvaznijih prostorija u haremu su bile dostupne, a mozda su sada zavrsili jos neki deo. Svakako cete videti glavnu odaju sultana i  odaje valide sultane, a i jos nekoliko lepih prostorija. Ja sam misljenja da Topkapi bez harema ne treba ni obilaziti...ili da ne budem toliko radikalna, ali eto kada ste vec tu, onda obidjite i harem. Moje iskustvo je takvo da nikoga nigde nisu pustili besplatno ili bar ja to nisam videla i prolazili smo prilicno stroge kontrole...mozda zbog guzve uoci doceka Nove godine. Meni jedan obilazak Topkapija nije bio dovoljan i planiram da ga obidjem ponovo i prilikom iduce posete Istanbula.

Ovaj pass ukljucuje 12 muzeja od kojih sam ja obisla 6 i sve ih preporucujem narocito onima koji imaju svih 5 dana za obilaske na raspolaganju: Topkapi sa haremom, Arheoloski muzej, Aja Sofiju, Horu, Muzej mozaika, Aja Irinu.

Postoje razne kombinacije karata za dve ili tri lokacije ili svaku pojedinacno, pa vi vidite sta zelite i sta vam je isplativo, ali pass je najisplativiji zato sto vam stedi vreme koje biste proveli u redu za kartu...dakle, jednom sacekate i posle svuda samo prodjete, nema cekanja osim u okviru Topkapija red za paviljon u kome su izlozene relikvije.

IMG_20190429_214147.jpg

IMG_20190429_214313.jpg

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Да ли је Istanbulkart може да се користи за двоје, само два пута да се откуца, да ли је та опција боља ?

И да ли Istanbulkart мора да се валидира и након напуштања возила, буни ме оно са метро-бусом ?

И да ли град има бесплатних јавних тоалета ?

Izmenjeno (Борча Борча)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

  Jednu karticu moze da koristi 4 ljudi. Znaci, samo je dva puta otkucate i to je to.

Karticu provlacite samo prilikom ulaska u vozilo. 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@biserka 11

 

Koje ste od Princevskih ostrva  obišli i koliko treba okvirno  vremena za obilazak, ne računajući plovidbu. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

biserka 11 одличан путопис.

Мене занима која је то врста превоза кад нема никакву ознаку већ само почетну и крајњу станицу,  гласи рецимо овако Üsküdar - Ferhatpaşa или има ознаку c-116, да ли је то метро0-бус или минибус ?  И ако јесте, дали је у систему истанбулкарте ?

Такође ме занима да ли је најбрже доћи до Принчевских острва, са луке Kartal пошто је ту близу стаје станица воза Мармараја. док код луке Bostancı баш и није близу ?

Што се тиче парка Емирган ја нисам планирао бусом, јер ми се чини да је то спорији транспорт, мислим да је боље метро линијом М2 до İtü-Ayazağa станице и онда си само три км од парка, па одате бусом.

 

Izmenjeno (Борча Борча)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne mogu da pomognem u vezi tih autobusa bez oznaka, zaista.

Na Princevskim ostrvima sam videla da postoji redovna linija za luku Bostanci, a za neku drugu nisam videla pa necu da dezinformisem. Ali mislim da je to veliko gubljenje vremena ici prevozom cak do Bostancija da bi se ukrcalo na tu redovnu liniju. Ja ne znam da je Marmaraj proradio cak dotle?! Zaista je proradio?

Brod kojim smo mi isli na Princevska ostrva, pristao je prvo na Heybeliadu pa na Buyukadu. Mi smo se odlucili za Buyukadu posto je veca mada se i na ovom drugom vide sa broda restorani i kafici. Mi smo krenuli sa Kabatasa u 16:15h, stigli na Bujukadu u 17:30h, a poslednji brod se vracao u 18:30 sa ostrva. Znaci mi smo bili sat vremena tamo. Na ostrvu ima hotela, restorana, konja sa zapregom koji voze turiste (to im je zastitni znak na magneticima za frizidere :)). Mestanin koga smo sreli, rodjen tamo, a poreklom iz Novog Pazara (kao nas Antalija Kemer) nam je rekao da tu ima i vise plaza, da je interesantno pesaciti u pozadinu ostrva i da gradjani Istanbula vole vikendom da dodju na ostrvo. Znaci-oko luke bez zadrzavanja u nekom restoranu, moze se obici i za tih sat vremena, ali za neko obilazenje vece koje sam pomenula, potrebno je doci ujutru.

Inace mi nismo planirali ostrva, nismo ni Pjer Loti-mi smo jednostavno znali sta mozemo obici i onda smo bez planiranja pustili da nas dogadjaji vode. Tako smo na Ejup stigli, jer smo isli na baklave u poslasticarnicu koju je Ljerka predlozila i kad smo iduci odatle prosli pored luke Karakoy, videsmo da za minut krece brod za Ejup i onda smo utrcali i stigli na Pjer loti. Na Princevska smo po istom priincipu utrcali na brod koji krece za minut kad smo se vratili iz Kadikoy luke na Kabatas a posle pesacenja Uskudar-Kadikoy. 

I jos da kazem da smo pesaceci sa Uskudara prosli pored Haydarpasa stanice koja se obnavlja. Ali-tamo gde su bili koloseci sada je arheolosko nalaziste sa isparcelisanim povrsinama i velikim brojem radnika koji kopaju vrlo pazljivo. Dosta zidova se vec pojavilo iz podzemlja. Nisam se informisala da li ce stanica u buducnosti postati muzej a ove iskopine arheoloski lokalitet za turiste.

Sto se tice Emirgan parka, mozda tebi jeste bolje sa M2 i kako si naveo, ali mi smo isli sa Taksima prvo do Ortakoy dzamije (DT1, 40T, 42T) pa smo posle produzili linijom 22 do parka. U povratku smo delom pesacili i posmatrali Bosfor i lepe vile u pozadini pa se sa 40T vratili direktno na Taksim. Ali sam videla da linija 22 prolazi pored Kabatasa pa se moze doci i sa T1 do Kabatasa i preci na taj 22. On ide jako brzo obalom. I uopste, to je zanimljivo prosetati obalom. Ali oko mostova se ne moze prici obali, tek oko kilometar pre i posle mostova moze. 

Izmenjeno (biserka 11)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Teogonija po meni je nabolje da idete sa Eminona na Bujukadu, to je najvece ostrvo. Imate redovnu liniju, samu Bujukadu mozete obici bicikom koji mozete da rentirate na ostrvu ili da kocijom obidjete ostrvo. Mislim da je 3h dovoljno na ostrvu. Imate fine restorane, pa mozete da odete i na rucak. 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

biserka 11

Да, у праву си израчунао сам време и требало би ми преко сат и по времена и то под условом да не чекам ни минут на сваки превоз, дакле боља је варијанта да идем директно са неке луке. Е сад пошто ћу ја бити у Фатиху, мислим да је набољи Eminönü пошто има највише полазака, а одговара ми и Sirkeci.

Иначе Мармарај не само да иде чак до Bostanci, већ и много даље ка истоку, заправо та лука је негде на пола пута трасе тог воза.

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ipak mislim da Bujukada zasluzuje bar pola dana za obilaske.Ostrvo je jako lepo, postoje restorani i hoteli sa terasama prakticno iznad mora, pa je pogled izuzetan, moze lepo da se proseta a pravi izazov je stići do manastira Agio Georgios, pravoslavnog manastira, praktično na vrhu ostrva.Sve je lepo obelezeno i donekle se moze kocijama a kasnije ide prilicno naporan uspon.Jako je naporno ali je manastir izuzetne lepote, pripisuju mu se isceliteljska svojstva a i pogled sa vrha ostrva je nezaboravan, po meni vredi truda koji nije mali da bi se stiglo do njega

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Oнда пошто ћу ја бити на југу ужег дела Фатиха, претпостављам да ми је најближа и најпрометнија лука Eminönü (Turyol) одмах испод Галата моста ?

И претпостављам да та директа линија до Адалара се може платити истанбулкартом, само што вероватно кошта више од обичне вожње трајектом када рецимо прелазиш мању раздаљину.

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Питање за путнике :)

Да ли од новог аеродрома постоји директна веза (бус) до Султанахмета или Сиркеџија или бар Еминоја? Путујем 21.06?

Захваљујем унапред :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka