*elleni*

Firenca-grad umetnosti i ljubavi

140 poruka u ovoj temi

Redovno pratim i koristim pomoc sa ovog foruma ali me je uvek nekako mrzelo da i ja nesto napisem. Uglavnom sam samo citao :D

Sada bi mi trebala malo pomoc. Interesuje me posto je Firenca jedan od gradova koje jos nisam obisao a u planu je, dali je moguce uci u galeriju Ufici i galeriju Akademija bez prethodne rezervacije. Dali se rezervacija odnosi samo da se nebi cekao dugacak red, sto mi i nije neki problem, navikne se covek vremenom :D , ili je rezervacija neophodna da bi se uopste i uslo unutra kao sto je slucaj sa Milanom i crkvom dela Gracija.

Neko je bio napisao u prethodnim postovima, da kao postoji neka karta od 14 eura na posebnom salteru u ulici u blizini galerije. Da li neko zna nesto vise o tome. Koja je to ulica i koji je broj, da li uvek moze da se kupi ta karta i na koji ulaz se ulazi sa njom ?

Hvala unapred. Ako nekome treba neka pomoc, vezana za raznorazne gradove tu sam da pomognem. Znam prilicno stvari samo me treba naterati da pisem :hello:

Izmenjeno (dashazr)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Postoji salter i tamo smo kupili karte bez ikakve guzve i bez rezervacija ali koja je ulica pojma nemam.

Pokušacu da pronađem ime ulice i da javim

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tu je odmah kod mosta Ponte Vecchio.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bez ljutnje ali evo sada bas gledam, pored Ponte Vekia ima hiljadu malih prodavnica na sve strane. Jel mozes da mi kazes malo pribliznije. Naziv tog sopa, ulica, sa koje strane mosta, nesto pribliznije....

Izmenjeno (DraganV)
nepotrebno citiranje
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako zaista može da se udje za 14 evra to je puška. Znam da su neki vodiči nudili ispred Galerije Akademije ulaz za desetak min. za 30 evra...ne znam koliko bi vremenski sve to trajalo ali pošto nam je prvi put bio u Firenci i nekoliko sati smo bile rešile smo da preskočimo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

putujemo 23. avgusta, pa cu napisati kratko sve sto treba da se zna. Naravno, preskocicu ono sto sami mozete da izgooglate(a mrzi vas).

Poz

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bez ljutnje ali evo sada bas gledam, pored Ponte Vekia ima hiljadu malih prodavnica na sve strane. Jel mozes da mi kazes malo pribliznije. Naziv tog sopa, ulica, sa koje strane mosta, nesto pribliznije....

Izvini ali ne mogu da pronađem nikakav podatak-jednostavno sam bio posle tog putovanja na još nekoliko tamo amo i bilješke sam jednostavno bacio ili izgubio.

Siguran sam da to nije kod Ponte Vekija ali od mene slaba vajda.izvini

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nocas se vratili, bili 3 dana i utisak je skroz pozitivan. Citao sam pre odlaska komentare sve u superlativu o Firenzi, i komentare u kojima se Firenza preferira u odnosu na Rim, Veneciju i ostale Italijanske gradove . Mislio sam da preteruju, ali sada shvatam gde je prednost Firenze u odnosu na Rim i Veneciju.

Rim jeste grad sa arheoloskim blagom i neverovatnom istorijom, Venecija specifican i jedinstven grad na vodi star 15 vekova, ali Firenza je grad isprepletan stotinama ulica, sa autenticnim gradjevinama u koje se uselio 21.vek. . Firenza je sacuvala verske i drzavne objekte gradjene u romanskom i u renesanskom stilu izmedju kojih su kuce starih porodica iz Firenza koji su sada prilagodjene da imaju funkciju trgovina, hotela i restorana. Jedan grad cine i ljudi koji u njemu zive i koji u njega dolaze. Ovde turisti ne dolaze da bi prepricavali da su tu bili, jer mnogo vise utisaka ostavis za sebe koji se ne mogu preneti. U Firencu se ne ide da bi se videla najstarija crkva ni najveca palata ni najpoznatiji muzej u Evropi, jer sve to se nalazi u drugim gradovima.Ali u Firenci su ziveli najbogatiji bankari Italije, najveci umetnici i naucnici. Najbogatija familija Italije, Medici, zivela je ovde, najveci geniji renesanse Mikelandjelo i Leonardo da Vinci ovde stvarali, Galileo Galilej ovde izumeo svoj prvi teleskop, a Dante Aligieri je inspirisan ljubavlju prema Beatrice napisao svoje prvo delo. Sigurno su svi oni imali dobar razlog da odaberu bas Firencu

PS: Ovo bas i nisu korisne informacije za nekoga ko se priprema za put u Firencu, ali mozda moze nekoga da opredeli da poseti ovaj grad :-)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Blize se praznici , pa ko voli Galerije Firence a redove izbegava , link za oficijalni sajt

www.polomuseale.firenze.it

Accademia 6.5 karta + 4 rezervacija , ukupno 10.5 evra

Uffizi 11 karta + 4 rezervacija , ukupno 15 evra

uz napomenu da je za Uffici Gallery cena visa jer je od 3.marta do 26.maja postavljena i izlozba spanskih slikara iz Italije ( inace je karta 6.5 evra + 4 rezervacija tj. 10.5 evra).

Rezervacije za obe galerije su napravljene danas ( za 4 i 5 maj) i samo mogu reci da polako nestaju slobodne satnice.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

e, bas to htedoh da pitam... ima li neko iskustva sa 'firenze card'-om? citajuci napisano na sajtu, ne zvuci lose: 50 eura trodnevna propusnica za pedeset i kusur muzeja, palata, crkava... sest najbitnijih da se poseti za tri dana, pa je ok. i ne racunajuci cene pojedinacnih ulaznica, najprivlacnije mi zvuci prica o preskakanju duuugih redova, odnosno posebnim ulazima za imaoce ovog ausvajsa. proverio neko? da nije samo dobra teorija, a u praksi 'ha-ha, jos jedan naivac... ajte vi lepo na rep kolone, smetate ovde, ne mogu od vas da prodju ovi s pravim rezervacijama...'

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ево информације из прве руке. :D Пре пар дана сам се вратио из Фиренце.Карта кошта 50е и траје 72 сата од тренутка кад се први пут чекира(у музеју или градском превозу(који је са том картом бесплатан)).Са Фиренца картом је слободан улаз у 70ак музеја,цркава,галерија...На улазу у сваки музеј је обавезно чекирање.Што се редова тиче,за најпознатије и најпопуларније музеје одвојени су редови за особе са Фиренца картом и за оне са обичном картом.Пример,девојка и ја смо испред музеја Уфици са Фиренца картом чекали 10ак минута у реду,док су наши пријатељи,са обичним картама чекали око 2 сата.За ''мање'' музеје је исти ред,тачније реда и нема.Један савет за оне који иду први пут,нарочито за девојке.Никако не крећите у Фиренцу,нарочито не у обилазак музеја у штиклама.Фиренца је цела у калдрми и јако је напорно шетати се њом.Купите и обавезно карту Фиренце,јер је град препун малих уличица и лако се долази у ситуацију да се вртите у круг и губите по оним уским улицама.

Ако неког занимају цене,цене хране и пића су знатно више него у Београду.Кад су маркети у питању,цене су мање-више исте,осим меса.Али зато сиреви и вина су јако повољни.Што се тиче цена по ресторанима,пасте су од 5-10е,јела са месом од 8-25е,пице 8-15е,услугу сви наплаћују 1е по особи,хлеб је 1е по особи,вино чаша 4е па навише(које год вино да узмете,фантастично је),кока кола,фанта и сл. 3-5е,пиво 4е па навише,виски кола 8е.То сам ја пио. :DПица парче је 3-5е,пецива такође.Сладолед од 2-8е.То је онако укратко.Убациваћу наредних дана мало и слике,пошто их имам доста. :D Ако неког нешто занима,слободно нека пита.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ova vest mi je stvarno ulepsala dan... svi vodici koje sam listao prikupljajuci informacije jedinstveni su u jednoj stvari: obecavaju zabrinjavajuce dugo cekanje u redovima. sad sam siguran da je kupovina ove karte prva na listi po dolasku u firencu. blagodarim, lunatic...

pogledao sam i postavljene fotografije, vidim da ste savladali podosta stepenika do vrha tornja i zvonika. kako to izgleda? posustale bacaju kroz specijalne otvore u arno il' imaju razumevanja za one u slabijoj kondiciji? :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Danas u Uffizi galeriji 6h a juce u Galeriji Accademia 2.5h. Procedura za ulazak sa rezervacijama preko zvanicnog sajta (vidi moj prethodni post ) je identicna za oba mesta I tacno je opisana na sajtu - za oba mesta sam rezervisao u 10 ujutru I moras da dodjes po kartu izmedju 9.45 I 10. U Uffizi smo usli jutros u 10.05 a u Accademia juce u 10.02 , s tim da za ovaj muzej nije bio dugacak red za one koji nemaju rezervisane karte ni juce ni danas.

Uffizi je vrh I preporucujem knjigu iz edicije Veliki svetski muzeji - Ufici koja kosta smesnih 150 dinara a vredi 100 puta vise jer daje ne samo opise najznacajnijih dela vec I opise bitnih detalja na slikama! Evo I za smestaj kad sam se vec raspisao - mesto se zove Lastra a Signa, nalazi se 20-tak kilometara od Firence na Fi-Pi-Li ali do S.M.N stanice idemo vozom 15 minuta jer parking u gradu kosta vise nego nocenje sa doruckom za dvoje u ovom hotelu. Haineken 0.5 kosta 0.45 evra u marketu blizu hotela I to sam jedino zapamtio od cena. Peli smo se I na kupolu, cini mi se 463 stepenika I nije strasno kao sto covek pomisli kad cuje cifru.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26983
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka