Bubica

Koje vam se more najvise svidja?

149 poruka u ovoj temi

Jadransko je najlepše. Doduše, ume nekad da bude hladno, posebno kad si na ostrvu, ali u svakom slučaju ima posebnu draž, što zbog mirisa, soli, zvukova...

Na drugom mestu je Crveno, zbog toga što je toplo i zbog raskošnog podvodnog sveta. Ronjenje u Crvenom moru je nešto nezaboravno.

Okeani su mi zastrašujući, bila sam na obali Atlanskog - kod rta Dobre nade i nisam (nažalost) ni prst umočila. Duvao je jak vetar, miris je bio super, videla sam i surfere, pingvine, kitove, ali za bućnuti se, hmmmm, nisam sigurna. Videla sam i Pacifik, doduše zaliv samo i nisam osetila ni miris niti sam imala priliku da se bućnem.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jadransko-Hrvatsko,nikada ne bih otisao u Grcku da smem u Hrvatsku

A zasto ne bi smeo??????

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I dobro sto se nisi bucnula, jer tamo vrvi od ajkula!

Interesantno je da hrvatsko Jadransko more velicau oni koji su nekada tamo isli, pa su, sticajem okolnosti, promenili. Oni koji su upoznali prvo ostala mora, pa kasnije Jadransko, ne samo da na njemu ne pronalaze nista izuzetno, sto ne postoji i drugde, nego mu nalaze i razne nedostatke... Meni je Jadran uvek bio dostupan i zato nema taj car izgubljenog ili zabranjenog, te ga svojevoljno ne biram za letovanje vec mnogo godina. Kombinacija boja, mirisa i ostalog, obogacena jos intenzivnijim bojama i neuporedivo lepsim plazama moze se pronaci u svim mediteranskim zemljama: na Balearima (narocito Ibica, Minorka i Majorka), na Korzici, na delovima Azurne obale, na Sardiniji (koja ima i vise borova od Dalmacije i Istre i vise zrikavaca i more karipskih boja), mnogobrojna grcka ostrva i delovi obala.. Ali, zna se, ono sto je nekad bilo, svakim danom kojim prolazi postaje sve lepse, zato sto vise nikada nece biti. Kada bi Grci zabranili pristup Srbima (okupiraju prostor, a ne ostavljaju pare) i kada bi se Srbi masovno okrenuli hrvatskom primorju, poceli bi da kukaju za grckim morima i sa svakom godinom koja prodje, ona bi postajala sve lepsa i sve mirisljavija...

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da nisi u pravu što se tiče razloga koje navodiš, zašto se nekima više sviđa Jadransko more. To je stvar samo ličnog osećaja. Pre dva dana sam se kupala u Egejskom, a za pet dana ću u Jadranskom moru. U Grčkoj mi je bilo prelepo, voda je divna, topla i čista i verovatno ću ponovo ići ( na neko ostrvo), ali nisam imala taj osećaj kao da sam bila na moru. U Crnoj Gori imam kuću u Dobroti kod Kotora (znači dostupna mi je poslednjih dvadeset pet-šest godina, a pre toga sam išla u Grčku sa roditeljima). I pored toga što mi je muka od odlaska tamo, ja obožavam to more. Klima je totalno drugačija. Mnogo se više oseća miris soli i ima više joda.Moje dete je za svojih šesnaest godina samo dva puta pilo antibiotike. Mislim da su oba posebna na svoj način.

Tako da i Egejsko i Jadransko..... :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam jedan od onih koji je, sto rece jelenait, velicao hrvatsku obalu, verovatno je to neka nostalgija za prosloscu, mladoscu, neznam. Uglavnom, iako sam rekao davnih dana njet njihovom moru, 2009e, onako bezveze u sebi prelomim i odemo mi na taj plavi Jadran. Ali...

Sve sto je od jadrana ostalo je nostalgija, ili jugonostalgija, nazovite to kako hocete.

Voda je osetno hladnija nego u Grckoj, priroda je ista uglavnom, kamenje i borove imate svuda, ali ipak atmosfera mi je bila najupecatljivija. Nije to vise to, a Hrvati (za razliku od npr. Crnogoraca) definitivno nemaju dara za biznis i zabavu. Uvece kad izadjete u setnju, naicete na par njihovih klapa, ciji program zavrsi pre nego je i poceo, i mozete na spavanje.

Domacini su nekako ustogljeni, nisam osetio nikakvu neprijatnost, ali mi je bilo dovoljno na plazi sto moja deca koja su inace vrlo drustvena, nisu ostvarila kontakt sa drugom decom, nit je njima iko prilazio.

Zato dajem glas Grckoj dok su deca jos relativno mala, pa su uz nas, posle svako na svoju stranu.

Meni licno, najlepsa je Azurna Obala, da se zovem Djokovic, Srbija me ne bi videla.

Lepa mi je i spanska Kosta Brava, mada ruku na srce nista bolja ili losija od jadranske ili egejske obale.

U principu je lepo svuda, dosta zavisi i od drustva, priroda je svuda interesantna na svoj nacin, hajde, mozda da izdvojim i nesto sto mi se nije svidelo, a to je sicilijanska obala sa istocne strane. Sve mi deluje nekako sivo i tmurno od onog crnog vulkanskog kamenja, nema onog plavetnila, mozda jeste moj trip ali ne bih se tamo vise vracao na letovanje, Etna da, fantasticna je, ali more, ne.

Izmenjeno (sasa x)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa vidis; to sto pises samo potvrdjuje ono sto sam ja rekla: za tebe je Dobrota to sto je drugacije (bolje) od drugog (Egejskog mora, koje nema toliko joda itd...). Medjutim, ako procitas ono sto pisu svi koji isticu jedinstvenost Jadranskog mora, vecina je istice iskljucujuci Crnu Goru i primenjujuci je samo na hrvatski deo Jadrana. Ni jedan jedini ucesnik foruma nije napisao da crnogorsko primorje mirise lepse, boja mora je lepsa ili slicno. Upravo i ja hocu da kazem da je svako lepo na svoj nacin, i hrvatski Jadran i crnogorski Jadran i italijanski Jadran (ali ne Romanja, nego Apulija) i Egejsko more..a svi mi, iz nekih licnih razloga, preferiramo jedno ili drugo. To sto ti vidis u Dobroti, ja sigurno ne bih videla (letovala sam jednom u Budvi, u hotelu Avala, koji je tada bio najbolji hotel u Budvi) i za mene je C. Gora bila prvi put, poslednji put, i nikad vise. A, osim toga, svako je video PONESTO, a na osnovu toga ocenjuje celinu. Da sam u zivotu videla samo Dubrovnik, ili Brac, ili Hvar i od Grcke Paraliju ili Platamon, a od Italije Rimini ili Lido Di Jesolo, verovatno bih i ja mislila isto. Ali, videla sam i Krit, i Tasos, i Skopelos i Kefaloniju...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zato dajem glas Grckoj dok su deca jos relativno mala, pa su uz nas, posle svako na svoju stranu.

Vidis Sasa, to je ono sto je mene odusevilo kad sam prvi put otisla u Grcku, jos u doba Jugoslavije: i u najmanjem selu je ZIVO, imas uvek taj niz kafica i restorana pored obale i, jednostavno, ne znam ni sama, ali nije dosadno. Na Jadranu je ta neke cudna atmosfera, evo, napisala sam vec, mom sinu je prvo samostalno letovanje bilo na Losinju i tamo nema nicega, poneki kafic i to je to. Da ima i borova, ali borova ima i ovde gde zivim, i to pinija, i vrlo lepo mirisu, iako ima 200 km do najblizeg mora.

Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jeste, slozio bih se i za Crnu Goru, nista se ona bitno ne razlikuje od hrvatskog dela Jadrana, ali opet navikli smo da govorimo po meni neopravdano u superlativima o njemu, dok je crnogorska obala, onako, obicna. Da je zabraniti ulazak dvadesetak godina u nju, vec bi prica pocela poprimati drugaciji tok. Mene licno crnogorci nece videti skoro, jer mi ne odgovara njihova arogancija i bahatost, policijske patrole na svakih par kilometara, najobicniji drumski razbojnici, uglavnom, tamo malo stvari ima veze sa turizmom, vise se svodi na otimanje. Zadnji put mi je preselo, davno bese, ali mi nece skoro zafaliti. Takve stvari u Grckoj nisam video, o dosadi nema govora,atmosfera je daleko opustenija nego u cg, a o dalmatincima nebih vise trosio reci. Sad ovo o jodu i uticaju vode na zdravlje nebih analizirao, znam da je skoro svaki odlazak u cg, bio popracen sa stomacnim tegobama nekog od nas, dok na ovu stranu toga nije bilo, tako da sam radiji da to pripisem subjektivnom osecaju.

Izmenjeno (sasa x)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

To sto ti vidis u Dobroti, ja sigurno ne bih videla (letovala sam jednom u Budvi, u hotelu Avala, koji je tada bio najbolji hotel u Budvi) i za mene je C. Gora bila prvi put, poslednji put, i nikad vise. ...

U pravu si što se tiče Budve. Ja tamo ne bih letovala ni da mi plate. A što se tiče Grčke...ove godine sam videla Halkidiki, sledeće već u planu Tasos ili Skopelos (velika želja moje ćerke), pa da menjam mišljenje..... :D Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sudeci po evropskim anketama najbolje je Tirensko more, najlepsa obala i plaze, i voda za kupanje. Evropljani najvise vole da idu na Majorku i Ibicu. Dakle Balearska ostrva i Tirensko more su prema Evropljanima najbolji.

Problem je do skoro bio sto su te destinacije bile manje pristupacne, a svakako i vize su bile prepreka.

Medjutim danas vise nije tako. Destinacije su pristupacne, cene preko Interneta mogu se naci veoma povoljne (znatno povoljnije od Jadrana cak i Egeja), prosirio se broj low cost iz Beograda, tako da sve vise srpskih turista ce ici u Spaniju i Italiju, u Spaniju posebno jer su cene neverovatno povoljne.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tirensko more je ruznjikavo - tu spada Versilija, deo Toskane, sa cevenim letovalistima Forte De Marmi, Viajaredjo, Marina Di Pietrasanta...ogromne pescane plaze i sivkasto mutno more. Mesta su prelepa, bozanstveno uredjena, a cene vise nego paprene - to je postao raj bogatih Rusa, koji su spremni da za jednu flasu vina daju i vise od 1000 evra. Prema tome, tesko da ce postati pristupacna. Jedan deo Toskane, poluiostrvo Ardjentario i ostrva Elba i Djiljo imaju lepo more, ali takodje veoma visoke cene.

Obale Sardinije i Korzike su, za razliku od Versilije, prelepe, ali cene nisu nista pristupacnije.

Lacio I kampanja imaju ruzno more, tako da ne znam gde se to, bar na ovom podrucju, mogu naci povoljne (makar i ne neverovatno) cene i lepo more.

Spanija (ali to vise nije Tirensko more) je druga prica, naravno, samo Baleari, i to ovim redom: Formentera, Minorka, Ibica, Majorka.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

jelenait

Ako se procita pazljivo ovo o cenama se odnosi na Spaniju, ne Italiju (mada moguce i da se nisam precizno izrazio), Italija je skuplja.

A Tirensko more, pored Sardinije, (Korzike, Elbe) ima jos odlicnih destinacija, na primer Kalabrija, kao i ostrva (Iskija, Kapri, Eolska i dr.).

Takodje Tirensko more, juzni deo, ima jos jednu dobru stranu, toplota vode; u principu Evropljani znaju sta ocenjuju, naravno jesi u pravu za cene, ono sto se moze naci povoljno na Balearima (pre svega Majorci) u Sardiniji, Kampaniji, Toskani i td. je tesko naci.

Izmenjeno (Raymond)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Najlepse je Egejsko :D Da li je istina da u Crnom moru ima zaba i trske? To vecina ljudi kaze kad se vrati iz Bugarske...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

1. Jadransko(Dalmacija iskljucivo)

2. Egejsko

3. Jonsko

4. Tirensko( Ostia- Stella Polare-deluje mutno, ali je voda dosta cista i iznenadjujuce topla i slana)

na ostalim se nisam kupala tako da ne znam

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

naravno da je svaka klasifikacija subjektivna, ali mislim da svako ima neke argumente na osnovu kojih pravi klasifikaciju. Ja sam videla i severni i juzni Mediteran; od Jadranskog mora do obala Afrike, ukljucujuci i Baleare i Kostu Del Sol i sardiniju/Siciliju, sve italijanske i grcke obale i mnogo ostrva. Ne vidim, npr. u cemu je voda iznenadjujuce slana u Ostiji, pa ceo Mediteran ima salinitet koji moze da varira u smao nekoliko promila? U cemo je Jadransko more u Dalmaciji lepse od ostalih? Meni je, recimo, lepse Jadransko more u okolini Otranta, jug Salenta, u Dalmaciji nigde nisam videla nesto slicno. Tirensko, osim Sardinije, nije vredno paznje, ali sama Sardiniji u svemu prevazilazi Dalmaciju.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26983
    Ukupno tema
    905090
    Ukupno poruka