kalipso

PREVARE TOUR OPERATORA SUNLINE

31 poruka u ovoj temi

Pošto o ovme niko nije ništa pominjao svih ovih godina ,

evo da napravimo temu. U poslednjih nekoliko godina , a naročito ove sezone

ovaj Turoperator koji prodaje aranžmane u Tunisu preko skoro svih agencija u Srbiji

se bavi tolikim prevarama, i navodjenjem na zabludu turista i interesantno  da o tome niko ništa ne piše,

a pouzdano znam da se radi o stotinama turista , kojima su uradili neku od sledećih stvari :

- Promenili već uplaćen hotel (nekim čak i mesecima unapred uplaćen ) 2 ili 3 dana pred polazak

- Zbog izuzetno loše organizacije čartera ljudi su izgubili noć ili celi dan uplaćen a da im niko ništa nije nadoknadio 

- Nisu dobro ljudima objasnili sadržaj alll inclusive usluge ili su prodali nešto čega u realnosti nema u ponudi hotela

- Izlete koje organizuju u samom Tunisu naplaćuju papreno i po čak 3 puta više nego što oni realno vrede, obzirom na cene prevoza u Tunisu

gde je litar dizela 0.7 Evra

- Od svih izleta koje reklamiraju u svojim brošurama oni organizuju isključivo i samo 2 ,..i to oba od njih  grd Tunis i okolina ,..i Sahara organizovani su na jako lošem nivou, čak ponižavajuće lošem.

- Doček turista na samom aerdoromu se dešava bez ikakvog reda i ljudi gube na viziranju i menjajnju evra u tiniske dinare i po 2 sata , što 

je posebno očajna situacija za noćne letove kad ljudi dodju gladni  i umesto da stignu na večeru u hotel koja im je u sklopu aranžmana , obično stižu gladni nakon ponoći.

- Nijedna od agencija koja prodaje njihove aranžmane nema dovoljnu količinu informacija o pojedinim hotelima ,kao ni o strukturi gostiju u njima. Smatram da Sun Line i agencije koji su im prodavci aranžmana drži u zabludi i ne daje im sve informacije .

- Postali su brutalno surovi, aljkavi i neprofesionalni u svemu ovome, i samo im je bitno da napune avione i hotele, pri tom sasvim namerno menjajući gostima hotele rade neku vrstu turističkog inžinjeringa puneći evropljanima one hotele gde je previže arapskih gostiju

- Njihovi vodiči na licu mesta imaju generalno znanje o zemlji , ali rade kao roboti koji obradjuju stoku na nekoj farmi , a kad im postavite konkretno pitanje prave se da nemaju pojma,...kao tipa koja lokalna agencija organizuje izlete koje vi imate u svojim brošurama , kad ih već vi ne organizujete , iako ste ih uredno stavili u brošure

Sve u svemu  KOMPLETNA PREVARA JE SUNLINE , i  bežite daleko od njih i svega što ima veze sa ovim turoperatorom.

Tunis je divna zemlja i baš ima svašta da se vidi, ali treba ići preko neke od agencija koja ne saradjuje sa SUNLINE operatorom i njihovom agencijom u Srbiji.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Muž i ja smo u prethodnih 20 godina putovali u Tunis i Egipat preko agencije Sunline. Ni jednom nismo doživeli ništa slično ovome o čemu ste pisali. Naprotiv, sve je bilo kako je dogovoreno pre rezervacije. 

Naravno, mi smo se prvo raspitivali u agenciji, uzeli njihovu brošuru u kojoj je napisano osnovno o mestima i hotelima, pogledali na Google maps gde se hotel nalazi, pročitali na Bookingu i Tripadvisoru komentare putnika i tek onda doneli odluku. Ako smo imali para išli smo u bolji hotel, a ako nismo u skromniji. 

AirBrush_20230905134101.thumb.jpg.45c2df

Istina je da je avion neki put kasnio, ali na to ni jedna agencija ne može da ima uticaj. Istina je da smo jedne godine uplatili hotel sa 4* koji je bio u fazi renoviranja, pa pošto nije završen agencija nam je nedelju dana pre puta ponudila da izaberemo jedan od dva hotela sa 5* šta smo mi i uradili. 

AirBrush_20230905134139.thumb.jpg.2ca35f

Vodiči su nam bili potrebni samo na prvom letovanju u Tunisu, kasnije smo sami "prokrstarili" Tunis uzduž i popreko vozom, autobusom i taksijem.

Evo, baš se polako pripremamo za još jedan odmor u Tunisu, naravno preko Sunlinea. Idemo na dve nedelje u Primasol El Mehdi 4*.

AirBrush_20230905134202.thumb.jpg.e0aba6

Od kako sam postala član foruma ovde sam pisala skoro o svim našim putovanjima. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Moja firma ima ugovor o administrativnoj zabrani između ostalih i sa agencijom Sunline, koleginica je više puta išla preko njih za Tunis, druga koleginica za Egipat, ostale kolege su takođe koristile njihove usluge, NIKAD nijedan problem nije postojao niti se desilo bilo šta slično...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Moja firma ima ugovor o administrativnoj zabrani između ostalih i sa agencijom Sunline, koleginica je više puta išla preko njih za Tunis, druga koleginica za Egipat, ostale kolege su takođe koristile njihove usluge, NIKAD nijedan problem nije postojao niti se desilo bilo šta slično...

Možda ranije nije, ne ulazim  u to,..ali ove godine je bilo toliko problema, sa svim gore sto sam pobrojao,...- evo ja znam za barem 20 slucajeva i to iz samo 2 vece grupe ,ali najsmesnija od svih prevara je ove godine bila gde su bracni par iz Beograda koji je uplatio hotel 4 * u Yasmin Hammametu prebacili u hotel od 5* u Hammametu, a taj hotel u koji su ih prebacili je delio bazen sa susednim hotelom, i u taj isti bazen ,su gosti oba hotela javno vrsili malu nuzdu svakodnevno.  Ljudi ocima svojim gledali i nisu mogli da verujue.

Mislim da bi svrsishodno bilo da ovaj Turoperator pod hitno odvoji nekoliko hotela koja ce se prodavati samo Evropljanima i u kojima nece biti drugih gostiju osim evropskih ne muslimanskih. Nisam ni nacionalista , ni šovinista, ali ovo pod hitno treba da se odvoji.

Dalje kako objasniti da ti predstavnik agencije da po dolasku na aerodromu Flajer sa 11 izleta , za koje treba da se odlučiš ,ako želiš, i onda kad predstavnik dodje u hotel na info sastanak ti ladno saopšte da oni rade samo 2 od tih 11, a za ove ostale ko Vas j... - pa što ih onda reklamirate ???

Prosto bilo da i ova 2 rade kako treba ,nego je to jad i očaj šta rade turistima i koliko to besramno naplacuju .

I na kraju niko od turista , ali ovo potpisujem , koji ide prvi put ne dobija tačnu informaciju koliko ga Severno afrikanaca (Alžirci, Libijci, Marokanci, Tunižani i svi ovi isti  iz Francuske) čeka u hotelu i kakvo je njihovo ponašanje i navike, kako na plaži, na bazenu ili restoranu.

Nije baš sve u plaćanjima i administrativnim zabranama,.. - a za sve ovo navedeno možete pitati kolege koje su bile 

Izmenjeno (kalipso)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Upravo smo se vratili sa odmora gde smo išli preko Sunline-a.

Od svih navedenih primedbi mogu se delimično saglasiti sa ponudom izleta - ponuđena su navedena 2 ali smo na naše insistiranje dobili informacije i organizovan je put u Bizertu, kao i sa činjenicom da vodiči nisu dovoljno informisani i ne poseduju znanje i govorne veštine da informacije prezentuju na prikladan i zanimljiv način.

Cene izleta nismo proveravali niti mislim da ima poente, jer imate svu slobodu da ih organizujete u sopstvenoj režiji ili preko drugih agencija.

Sve ostalo ne stoji.

Izmenjeno (kakoonobese)
slovne greške
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dva puta sam letovao preko Sunline u razmaku od 15 god i nije bilo problema.  Turisti se mahom zale da im je zakinut jedan dan ali je problem u rasporedu letova. Vas soba svaksko ceka onog dana kada ste uplatili. 
Sto se tice arapskih gostiju malo, mogu reci da su svi bili veoma, veoma prijateljski raspolozeni. Sa velikm postovanjem su se odnosili prema mojoj majci i deci. Sve je bilo daleko bolje nego u Egiptu gde su arapski turisti mnogo primitivniji. Bucni, aljkavi, trpaju brda hrane bas kao i Rusi s tom razlikom sto nisu pijani. U odnosu na Egipcane, Tunizani su mi mnogo predusretljivi i voljni da pomognu. Ostave posao na bazaru da bi mi objadnili kako sa dodjem do neke znamenitosti koju je tesko baci u lavirintu uskih ulica.

Slazem se da su izleti precenjeni ali takva je politika cena. Koliko videh cene su iste +/- 5€ kod svih pa i stranih agencija. Duja ce bolje znati da objasni. Mislim da je cena propisana od strane nadleznog minisarstva. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dva puta sam letovao preko Sunline u razmaku od 15 god i nije bilo problema.  Turisti se mahom zale da im je zakinut jedan dan ali je problem u rasporedu letova. Vas soba svaksko ceka onog dana kada ste uplatili. 
Sto se tice arapskih gostiju malo, mogu reci da su svi bili veoma, veoma prijateljski raspolozeni. Sa velikm postovanjem su se odnosili prema mojoj majci i deci. Sve je bilo daleko bolje nego u Egiptu gde su arapski turisti mnogo primitivniji. Bucni, aljkavi, trpaju brda hrane bas kao i Rusi s tom razlikom sto nisu pijani. U odnosu na Egipcane, Tunizani su mi mnogo predusretljivi i voljni da pomognu. Ostave posao na bazaru da bi mi objadnili kako sa dodjem do neke znamenitosti koju je tesko baci u lavirintu uskih ulica.

Slazem se da su izleti precenjeni ali takva je politika cena. Koliko videh cene su iste +/- 5€ kod svih pa i stranih agencija. Duja ce bolje znati da objasni. Mislim da je cena propisana od strane nadleznog minisarstva. 

Evo samo da pojasnim još malo :

- Oko izleta , iskreno baš me briga bilo i da su bili 2 puta skuplji,išao bih šta me zanima da vidim ,jer mi je to godišnji odmor i odvojio sam novce za to. Samo sam komentarisao da su na sve trenutne cene u Tunisu ,gde mislim na cene goriva,restorana, zakupa autobusa,ulaznica za pojedine lokalitete ovako sklopljene cene za svega 2 izleta besramno velike. No dobro, agencija je odredila tako kako je odredila, i svako može da prihvati ili ne prihvati .

Problem je veći sledeći - da u flajeru koji daju turistima čak na aerodromu, nude 11 izleta, a u suštini rade samo ta 2 ( i to vrlo traljavo ). Evo primer, recimo gradić Sidi Bou Said, te ograničavaju na 35-40 minuta ukupnog boravka, a tu vredi ostati i nekoliko sati. 

Dakle, PREVARA SA FLAJEROM. 

Na pitanje, pošto vi ne radite koje agencije lokalne preporučujete za neke druge izlete , odgovor je :  Lokalne agencije ne organizuju izlete. 

Na kraju, za to ostalo što vas zanima da vidite ste prepušteni sami sebi, gde većina žena se plaši da putuje sama uopšte. 

Tunis je divna zemlja i ja sam je koliko toliko obišao vozom 

Slažem se sa svima Tunižani su svakako kulturniji, uslužniji i bolji od Egipcana.

Nemam nikakav problem sa arapskim gostima, sa mnogima sam se družio u hotelu, igrali šah ili odbojku, 

a jedina primedba u tom smislu jeste da ih je previše, a da Vam u agencijama to ne kažu sta vas ceka ...

Zamena hotela u poslednjem trenutku se desila mnogim turistima ovog leta,,,u hotelu koji smo dobili kao zamenu odnos severno afričkih turista spram evropljana je bio 90-10 %,..a hotel koji sam prvobitno rezervisao je bio 60-40 %, što sam shvatio kad sam ga obišao.

Sad malo više detalja o severno afrićkim turistima, namerno ih ne nazivam Arapi jer oni sami sebe ne smatraju nikakvim arapima, iako pricaju arapskim jezikom i muslimanske veroisposvesti,...Većina se smatra Berberima, Algerima , i pripadnicima drugih naroda. 

Od svih njih Tunižani su najkulturniji, najuslužniji, prijatni u komunikaciji i vidi se da se dugo bave turizmom. Alžirci su pak prilično rigidniji i uvek idu u grupama, i ne komuniciraju ni sa kim skoro. Sa druge strane LIbijci se ponasaju kao novokompvani dziberi, i zbog svog standarda dolaze u Tunis sa najvećim džipovima, troše besramno i u svakoj situaciji se trude da nabiju kompleks lokalcima . Libijci i dalje imaju najblji standard od kompletne severne afrike, Marokanci poštuju lokalce, vidi se da razumeju odlicno i turizam i trgovinu i uživaju što duže mogu u svakom trenu.

Najveće probleme prave i najveću bahatost sprovode svi ovi gore spomenuti ,ali iz Francuske. Žive i rade u Francuskoj i zbog razlike u standardu imaju mnogo više novca od lokalaca u Tunisu. Ponašaju se kao božanstva , bahati su ,nepristojni i nekulturni , Misle da je sve njihovo , i uzimaju sve po principu sad i odmah. Ne mislim da se možda tako ponašaju u francuskoj ,gde su većina i rodjeni , ali kad dodju ovamo to je prosto tako .

Nepristojno komentarišu i pošto znam francuski to je prosto degutantno kako komentarišu ostale goste u hotelu, i kako će doći njihovo vreme kad će oni j..... sve evropljane, i slične gadosti.

Njihova odlika je da za obrocima uzimaju enormne količine hrane i većinu toga ostavljaju nepojedeno...ta se hrana kasnije baca .Ne cene nikoga, pa ni rodjene žene i one su za njih obične rasplodne mašine koje im podižu decu

Neka je bog u pomoc Francuskoj,...mada mislim da je za ovu vrstu pomoci ili intervencije sad vec kasno

Izmenjeno (kalipso)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Osim ne organizovanja nekih izleta, ne vidim da išta od vašeg napisanog teksta ima ikakve veze sa bilo kojom našom agencijom, tj sa Sunlineom? 

Valda je normalno da se kad neko bira u koju zemlju će da putuje prvo raspita gde ide. Preko rodbine, prijatelja, kolega, interneta...  brojnih turističkih agencija... nemoguće je ostati neobavešten. 

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Oko organizacije izlete Sunline je stavio u ponudu vise izleta, ali da bi se neki izlet izveo potrebno je da se prijavi odredjen broj putnika, recimo minimum 15 ili 25, pa kako nema dovoljan broj prijavljenih organiziju se samo 2 jer za njih se prijavi dovoljan broj ljudi. 

Izmenjeno (Lidija J)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

kalipso

Da ne bi ispalo da si samo ti antiprotivna (ko baba Jeka iz Osme ofanzive) i da te Lidija J, koja je zaposlena u Sunlajnu i Duja, koja je njihov najžešći lobista na forumu, ne bi pravile ludom pomoći ću ovaj tvoj potforum mojim pisanijima od prošle godine. Prenosim samo najvažnije stavove iz diskudije na potforumu Letovanje u Tunisu na stranama 165-167.

Prvo o broju dana i noćenja na letovanju:

"Mi smo išli preko Sunline (njihove državne agencije) pa nam je u njihovoj franšizi na N. Beogradu objašnjeno da ceo dan gube samo oni koji uplate 10 ili 14 dana, ali da zato oni koji uplate 11 dana, dobijaju skoro ceo dan više. U proseku svi jedu sarmu. Čak nam je gospoja Mirjana cinično obećala i doručak u avionu, pošto smo hotel napustili poslednji dan u pola jedan ujutru. Ne samo da nije bilo doručka, već smo i prvi dan ostali bez ručka iako smo iz BG krenuli još ujutro (kasnio, avion, kasnio autobus, soba nije mogla da se otključa, nije radila klima...) Na naše insistiranje da moramo nešto da pojedemo do večere, jer nismo ni doručkovali (žena je dijabetičar) ponudili su nam palačinke. Aranžman koji se reklamira kao 15 dana, a 14 noći, sveo se na 13 dana i isto toliko noćenja. Doduše bio je jeftin, al to nema veze sa prevarom koju prave turistima. 

2

Agencije jako dobro znaju kada su letovi, pa prema tome i koliko će letovanje trajati 11, 12, 13 i po dana ili već. Onda kada prodaju aranžman moraju to i da naglase. E sad druga je strvar što vam je ta krađa (mislim na agencije) postala isplativa praksa jer nijedna nadležna institucija ne reaguje, a putnici skupljeni sa mora i Dunava nisu u mogućnosti da se organizuju i podignu tužbu. U protivnom da je zatvoreno par agencija i vlasnicima zabranjeno doživotno bavljenje turizmom, ni jedna se više ne bi odvažila da laže i obmanjuje potencijalne klijente.

Ja ništa protiv Tunisa i njegovih prirodnih i istorijskih vrednosti. Bilo lepo vreme, lepo more, nije bilo vlage, komaraca i meduza, jeftino proputovao ceo Tunis. Hvala vama koji ste me uputili i nagovorili da tamo letujem. Al me ništa neće sprečiti da ne ispljujem jajarsku agenciju. Da se razumemo: išao bih ja za 550 evra i u hotel sa 3 zvezdice na 13 dana, ali ne dozvoljavam da mi neko takav aranžman prodaje u 15 dana i 5 zvezdica. Dotična gospoja Mirjana mi je uzela 60 evra pride za sobu u friško renoviranom delu hotela, mada takva ne postoji jer tamo ništa nije renovirano poodavno, a što se tiče pogleda na more (koji nisam ni tražio) to se od recepcionera na licu mesta dobija za 10 tuniskih dinara, ko ne zna da se cenjka plati i 10 evra. Ko to odbije dobije sobu pored trafo stanice pa mu uši 13 dana čuju muziku na struju i zujanje od 220 volti. Ljudi na odmoru od 5 zvezdica ne traže neprijatna iznenađenja već opuštanje. Ne pljujem ja po letovanju u Tunisu, već po njihovoj agenciji koja vara na veliko a u tome joj zdušno pomažu srpske franšize i još se dodatno ugrađuju."

Nešto i o iskustvu sa vodičem i izletima.

"U novobeogradskoj  franšizi su nam toplo preporučili vodiča Tomislava-LJUDINU. Dotični nas je sačekao na aerodromu, seo u autobus, uzviknuo: E sad imamo vremena do Mahdije!... i izašao kod hotela preko puta aerodroma... jer mu je nešto iskrslo. Kao duh se pojavio posle 5-6 dana u našem hotelu, da pokupi pare za izlet u Saharu i pošto većina nas nije bila informisana da će nas počastiti posetom, posle smo ga danima telefonom preko recepcije moljakali da i nas ubaci u turu za Tozer, kao da je besplatna. I preko telefona je obećao dva dana druženja u Sahari i pretpostavljate, opet se nije pojavio.

U Matmati se dogodio neprijatan incident, pad na stepeništu autobusa u vlasništvu agencije sa kojom smo išli u Tunis. Starija putnica se okliznula jer je stepenište bilo prekriveno sitnim saharskim peskom, klizavim kao led. Sat i po vremena na temperaturi od 40 stepeni, povređena, čekala je da ostali obiđu El Džem i da kombi sa putnicima iz hotela El Muradi krene za Mahdiju. Tada se još nije znalo da li je u pitanju bolan udarac ili je žena ozbiljno povredila kičmu. Nisu se potrudili ni da je odbace do bolnice ni da joj bar obezbede taksi do hotela. A nisu našli za shodno ni da se narednih dana raspitaju za njeno zdravlje. Glavno su znali da preporuče kako bi bilo dobro da častimo šofera, a istom nisu preporučili da bus održava u funkcionalnom stanju. 

Što se tiče peska, njega stvarno ima u Sahari, ali ne i u Matmati, gde je putnica nastradala. On je na pragovima autobusa putovao stotinak kilometara jer je šoferu bilo teško da ga metlicom počisti za par minuta i jer ga vodič na to nije upozorio."

Znam ja da je nesretni Sunlajn, glavna agencija na ovim prostorima, i da će i dalje hilade putnika letovati sa njima, ali to ne znači da oni sa lošim iskustvom ne treba da vrše pritisak da bi prevare i loše poslovanje prestali. Takođe ponovo apelujem na moderatore da spreče radnike Sunlajna i njegove lobiste u pokušajima da začepe usta opravdano nezadovoljnima.

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@kalipsomislim da su Alzirci na prvom mestu u Fr, pa tek onda Tunizani. To se i primeti kad slave nesto, kao osvajanje Kupa Afrike u fudbalu.

E, sad jednog dana, ali vec ih polako stizu jadi kolonijalnih osvajanja. 

Kad u Tursku putujete bez agencije, sta ce Vam onda i za Tunis? 

Usluge agencija ne koristim od moje poslednje posete Kusadasija 2015. 

Sve zavrsim online, jedino avio kompanija moze da me predje, pa da se nerviram sto mi propade pola dana. Porodicno putovanje, tj. letovanje je povoljnije preko agencije. Dvoje komotno moze da putuje bez agencije.

Poenta je u toleranciji, ni nas pojedini ne mirisu. Postuj kulturu i tradiciju druge zemlje. Svi smo mi drugaciji, a novac ljude menja i svi teze da se pokazuju. Sad ispada da je retko sresti nekog finog i kulturnog turistu.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Citiram delove prethodnog teksta @Djokaputnik-a

"... Sunlajnu i Duja, koja je njihov najžešći lobista na forumu, ne bi pravile ludom pomoći ću ovaj tvoj potforum mojim pisanijima..." 

"Takođe ponovo apelujem na moderatore da spreče radnike Sunlajna i njegove lobiste u pokušajima da začepe usta opravdano nezadovoljnima." 

Moj muž i ja smo matorci koji su proputovali pola sveta i neko vreme živeli u inostranstvu. Od kad sam se učlanila u ovaj forum, a ima tome više od deset godina, najiskrenije sam pisala o nekim od naših putovanja. Istina je da mi volimo pre svakog putovanja da se za njega dobro pripremimo i raspitamo na puno mesta i uglavnom skoro 95% onog što rezervišemo preko agencije bude i ostvareno. 

Ako je aranžman 13/15 ili 14/15 ili kako god drugačije znamo da je početak našeg puta kad poleti avion iz Beograda i kad na kraju u njega sleti. 

O vremenu poletanja aviona i kojim obrokom se započinje aranžman a sa kojim završava treba se obavestiti pre rezervacije i prve uplate. Postoji mogućnost da aviokompanija svoje letove pomeri, a  tada putnici mogu da ostvare svoja prava. 

Hoteli koji su 5* i koštaju puno pružaju odličnu uslugu, a oni čija je cena skoro kao cena hotela sa 3* su ne renovirani, sa lošijom plažom i lošijom uslugom. "Kol'ko para, tol'ko muzike!" 

Neki vodiči su zaista dobri i ljubazni, a neki samo otaljavaju svoj posao ili ga ni ne znaju dobro, svuda, a ne samo u Tunisu. Taj dogadjaj sa gospodjom koja je pala zbog peska na stepenicama autobusa nema opravdanja. 

Mi za nekoliko dana idemo preko agencije Sunline u Mahdiju, hotel Primasol El Mehdi na dve nedelje.

Na moju žalost o tome vam ovde neću pisati kao i o bilo čemu drugom. 

Odavno se spremam da se odjavim sa ovog foruma. 

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@dujaspasa Da nije tebe i jos par svetlih primera ne bih imala razloga da dolazim na forum i uzivam citajuci opise i divna iskustva koja sa nama nesebicno delite. Iskrena zahvalnost i veliko postovanje!

Da nije tih postova ovaj forum bi odavno umro.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907233
    Ukupno poruka