dimic_bata

Porto Montenegro Tivat

7 poruka u ovoj temi

Mnogo godina sam letovanje provodio u Crnoj Gori ali mi je nekako uvek izmicala prilika da prošetam jednim luksuznim naseljem na Jadranu, koje svakako spada u sam vrh klase na Mediteranu. U pitanju je nautičko turistički kompleks / selo u Tivtu,  poznat kao Porto Montenegro.  Selo sadži marinu sa 450 vezova za jahte dužine 12 do 180 metara, luksuzni hotel Regent Porto Montenegro sa 5 zvezdica, muzej nautike, jahting klub, stambeno poslovni prostor, otvorene bazene, td itd. Ovo naselje / selo izgrađeno je u delu grada koji lokalci nazivaju Arsenal, a tu je nekada bio mornaričko - tehničko - remontni zavod "Sava Kovačević",

Godine 2006. kanadski milijarder Piter Mank, sa još nekim američkim  tajkunima  među kojima su i braća Rotšild (Natanijel i Džejkob) kupio je mesto za 23 miliona $, da bi kasnije investicija dostigla ulaganja od skoro 400 miliona $ (podaci srpskih i crnogorskih elektronskih medija). Od proleća 2016. god marina je promenila vlasnika i sada je to Državni fond Dubaija sa 100% vlasništva. Cena otkupa je naravno poslovna tajna.

Da bi se video pravi luksuz, mora se ući u objekte naselja a to je većinom rezervisano samo za goste ili vlasnike stambeno poslovnih jedinica. Međutim i ovo što se može videti samo spolja svakako je  vredno lagane popodne šetnje kroz pomenuti kompeks. 

Pošto smo ja i lepša polovina bili smešten u Šušnju (moja višegodišnja baza), a vreme je u Septembru bilo šaroliko, nije nam mnogo trebalo da donesemo odluku o izletu do Tivta.  Nakon podešavanja navigacije tj adrese ciljnaog parkinga, uputili smo se iz Bara za Tivat. Nakon pređenih 65km tamo smo stigli za 70 min lagane vožnje, uz poštovanje saobraćajnih propisa jer policije ima usput,. Parking sam lako našao, ulaz je iz ulice Arsenalska, označio sam ga plavom strelicom na slici ispod.

IMG_1199_mapa.jpg.995a7501ee1356188f28d9

Parking je na otvorenom, obezbeđen je i plaća se prilikom izlaska, cena je 1 evro po započetom satu. Sreća što je tada bilo praznih mesta koliko hoćete, verovatno zato što sam ubo kraj sezone. Komplex Porto Montenegro  je  od parkinga udaljen svega 50 m. Lagano smo ušetali u selo.

IMG_1203.thumb.jpg.27116429ea5068bd45a67

Prizor je za oko lep. Čisto, uredno, gospodstveno deluje.

IMG_1207.thumb.jpg.cd939b73394d0f55cc8ff

Ovaj deo kompleksa nazivaju "Luksuzno naselje - rezidencija Ksenija", verovatno po nekoj vili u sklopu istog. , Sunce je još relativno visoko na nebu iako je bilo oko 17h, ali nije prevruće. Nekako je za šetnju baš prijatno, pogotovu kad pirka lagani vetar. Zoomiram udaljeni jedrenjak i zamišljam gusare na njemu, kao iz filmova koje gledah kao dete. Samo što gusara nema, ostaše samo u mojoj mašti.

IMG_1210.thumb.jpg.e152573aafca1438bac67

Polako zalazimo u selo. S desne strane mi je prostor za likovnu umetnost, tj galerija PIZAN ArtSpace. Sunčeva svetlost pada pod niskim uglom i uz pomoć stubova pravi štrafte na zidovima, što daje zanimljiv geometrijski oblik.

IMG_1210_1212.thumb.jpg.04df2c210acb7fea

IMG_1211.thumb.jpg.b6f595201f39790e7d55d

IMG_1213.jpg.c8932b03bf33704e8844fc82010

Tu su i automobili na električni pogon, za prevoz gostiju i njihog prtljaga.

IMG_1215.thumb.jpg.86e75b3a4da6f64f97322

Ehhh, što nisam gost, pa da se i ja provozam. Kad vidim palme, oduševim se jer znam da sam na moru.  Fontanicu na slici ispod sam čekao 1 min da podigne vodoskok i "ulepša" fotku ali ona kao za inat osta na maloj visini vodenog mlaza. Supruga je već odmakla pa sam i ja krenuo u njenom pravcu. Okolo su novi, lepo uredjeni apartmani i stanovi, sa dosta zelenila koje se redovno održava.

IMG_1219.thumb.jpg.c43c8a062265c1ce876cd

U ovom delu naselja nađe se i poneki lokal kao npr ova poslastičara, dok su ostale prodavnice i lokali više skoncentrisani u ulici iza.

IMG_1222_P_20170914_171859.jpg.03518b3f2

IMG_1224.thumb.jpg.0a8b418197c49080a08a1

Lagano šetajući, naiđosmo na  statuu / figuru čoveka kome je glava uronjena u ruke. Sta to simbolizuje, iskreno pojma nemam. Mislioca ili zabrinutog čoveka? Možda je ćoveku žao što ovde nema stan u vlasništvu, he he he :) ? Ko to zna. Supruga je iskoristila priliku da se u sličnoj pozi fotografiše pored statue, što je rezultiralo zanimljivim fotkama za porodični album sa letovanja, a meni izmamilo osmeh na licu.

59d3948ae78ff_IMG_1227-2crop.thumb.jpg.c

IMG_1233.thumb.jpg.fe4a9b2f2a115fd52a6b1

Nastavismo šetnju ka marini, sa vezovima gde su jahte bogataša, belosvetskih tajkuna. Čovek iz obezbeđenja, koji je mirno pre toga stajao ispod palme na slici desno, mi je prišao i ljubazno pitao za koje novine radim. "Kakve novine brate, otkud pomisao za to?" - upitah ja.  U stvari, čovek je video da meni oko vrata visi veliki DSLR Canon 40D sa blicom kao i manji Sony A5000, pa je verovatno pomislio da sam neki paparazzo koji pravi reportažu o tajkunima ili tome slično. "Eeee, daleko sam ja od toga" - pomislih u sebi,. Kada smo se razjasnili da sam ja samo običan tirusta koji slika i snima za svoju dušu, čovek obezbeđenje me zamoli da spakujem fotoaparate i nastavim sa fotografisanjem samo mobilnim telefonom. Naime, vlasnici jahti žele privatnost i ne bi bilo u redu da im mi turisti remetimo mir. Naravno, prihvatio sam molbu bez pogovora i odmah spakovao obe foto sprave. Privatnost je privatnost, svetinja koju treba poštovati, pogotovu kod zapadnjačkog sveta. Nastavismo dalje da koračamo marinom.

IMG_1233_mob_20170914_172925.jpg.cef530c

Ovaj kran / dizalica mi za trenutak zaličio na Ajfelov toranj. Zamislite modifikovana kopija Ajfelovog tornja u Tivtu? Ma extra ideja, zar ne? Evo tu ispred još jedne statue. Gimnastičar, šta li je već?

IMG_1233_mob_20170914_173325.thumb.jpg.9

IMG_1233_mob_20170914_174019.thumb.jpg.7

Gledamo u privatna plovila koje vrede milione. Boli glava od luxuza. Jahte duže,kraće, smenjuju se pred očima. Doduše marina nije puna, ali svejedno, osećaj je lep biti na trenutak deo te atmosfere.

IMG_1233_mob_20170914_174746.jpg.dc96229

IMG_1233_mob_20170914_175628.jpg.b75dabe

"Uuu, al bi bilo fino da imam jednu", pomislih u sebi. A ko od Vas ne bi pomislio tako nešto, realno? Ali, i ako bi bilo moguće, pitanje je koju odabrati kada su sve cool? I tako razmišljajući o za mene nedostižnim vrednostima, korak po korak, dođosmo do kraja betonskog šetališta. Na kraju je stajala ukotvljena jedna zaista skupocena jahta i moja lepša me zamoli da je uslikam mobilnim, doduše na pristojnoj udaljenosti od iste,

IMG_1233_mob_20170914_174303.thumb.jpg.f

Kad sam napravio par sličica, odnekud se predamnom pojavi uglađeni, oniži čiča od svojih  70-tak godina, sa kratkom negovanom sedom bradicom i na engleskom jeziku mi reče da treba da mu dam 1 $ zato što sam napravio sliku njegove jahte: "Mister, you have to pay me 1 $ because you took a picture of my jacht". Ja se iznenadih pitanjem, naravno da sam razumeo šta hoće i stvarno mi nije bilo jasno da čovek, koji u vlasništvu ima milione od mene traži 1 $? Ko je bre ovde lud? Ili se čiča pravi lud, pa ako prođe prođe? Pravio sam se da ne razumum šta hoće, a on onda odmahnu rukom i reče " oh, you dont understand english. Never mind, good day". Ja ostah u čudu kakav je ovaj zapadnjački svet. Nikad im nije dosta, sve im je u novcu. "Ma idi begaj bre, nisam ja iz te priče" - pomislih u sebi. "To možda može da prođe tamo neđe u bijelome svijetu,, ođe neće, Boga mi". Malo iskomentarismo događaj ja i supruga, i uz smeh se uputismo nazad ka delu sela sa luksuznim apartmanima. Trebalo je obići i t0.

IMG_1233_mob_20170914_174553.thumb.jpg.9

:)

Izmenjeno (dimic_bata)
4

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Они треба теби да плате за сваку фотографију макар по 10$ , не верујем да имају боље у својим презентацијама . Свака част , био сам прошле године али мало даље сам пролазио једрилицом , сад видех то је марина на којој могу да им завиде и много луксузније дестинације .

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bato, FENOMENALNE fotografije!!! Gledam i mislim pa  nemaju oni takve, iako im nisam gledala prospekte, kad vidim i drugi tako misle, sve to lepo vec sroceno u  poruci iznad :)

Nesto ne posecujem ovde teme o Crnoj Gori, ali tvoje postove uvek ispratim jer znam da me ceka uzivanje u lepim kadrovima.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

2021

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nisam znala za ovu temu sada mi je iskocila, ja sam slike iz Porta okacila na temi Tivat, okacicu ih i ovde.

Bila je, naravno, nova izlozba, meni se ne svidjaju figure, sem jedne, ali okacicu.

DSCN1092.JPG

DSCN1098.JPG

DSCN1108.JPG

DSCN1122.JPG

DSCN1119.JPG

DSCN2008.JPG

DSCN1128.JPG

DSCN1399.JPG

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907224
    Ukupno poruka