Raymond

Jezero Como

22 poruke u ovoj temi

Komo je veoma lep i slikovit grad, nekih 50 km voznje od Milana. Mesto je bilo nastanjeno jos u rimskom periodu. Sada ima oko 80.000 stanovnika. Nalazi se na istoimenom jezeru i blizu je svajcarske granice. Iako je u Alpima, klima je vlazna suptropska, sa blagim zimama i toplim letima. Italijani preporucuju mesto i jezero Komo u prolece i jesen, posto u letnjim mesecima zna da bude dosta toplo.

Jednodnevni izlet do Koma iz Milana organizuje Zani Viaggi, autobus (veoma udoban) krece iz ulice Fuoro Bonaparte. Izlet ukljucuje obilazak Koma, uspinjacu do Brunate i krstarenje brodicem po jezeru.

Komo je dosta prostran grad, sastoji se iz devet delova, a centar je lociran oko jezera. U samom centru nalazi se velika katedrala zapoceta sa gradnjom jos 1396, sa impozantnom kupolom, lepim tapiserijama, vitrazima i dr. Komo ima vise crkvi i bazilika, nekoliko muzeja i vrlo interesantne zgrade koje mogu biti stare i vise vekova. Zgrade su u veoma lepim bojama, skockane kako inace dolikuje italijanskim gradovima i sa uredjenim fasadama. Veoma je zivopisno a jezero daje dodatnu car, tako da ne cudi osecaj srece u takvoj sredini.

Iako je turisticko mesto, industrija nije napustena, a domacini kazu da se postuju visoki industrijski standardi. Kraj je poznat po proizvodnji svile iako to vise nije ono sto je nekada bilo usled kineske konkurencije. Jedna od atrakcija Koma i okolnih mesta oko jezera su vile, medju kojima ima i onih u vlasnistvu poznatih ljudi iz sveta biznisa (i sou biznisa). Ne cudi sto se i u zimsko vreme po jezeru mogu videti skupoceni gliseri i jahte. Medjutim, cene su nesto nize nego u Milanu, tako da je mesto prilicno pristupacno. U ovom kraju Italije ima vise vecih jezera i mnogi odmor na moru zamenjuju za Komo ili neko drugo obliznje jezero. Ipak domacini kazu da u letnjim mesecima zna da bude manje vetra tako da prolece i jesen mogu biti alternativa.

Brunate je veoma lepo mestasce iznad Koma sa kog se pruza izvanredan pogled na grad i deo jezera. Iz Koma se dolazi sa veoma zanimljivom uspinjacom, koja je prvi put profunkcionisala jos s kraja devetnaestog veka. Samo mestace je veoma lepo uredjeno, puno vrtova, bogatih kuca i apartmana za turiste.

Krstarenje jezerom je poseban dozivljaj. Mi smo obisli onaj deo jezera koji je blizak Komu, videvsi nekoliko krasnih mesta, a bogate vile su svuda unaokolo. Ni kisno vreme ne moze da pokvari najbolje utiske dok se gleda sva ta lepota. Italijani su zaista majstori da skockaju, dizajniraju, urede. Svakako, za ozbiljnije sagledavanje Koma, drugih mesta i vila oko jezera, potrebno je vise dana, moguce i letovanje. Neke vile su dostupne turistima i mogu se obici.

Utiske i atmosferu na jezeru upotpunjuju labudovi, divlje patke, galebovi i druge ptice sto svedoci o vodjenju racuna o zivotnoj sredini. Jezero u letnjim mesecima je dobro za kupanje a temperatura vode u julu moze da bude i 24 stepena prema recima domacina (ovo bih voleo da proverim), sto je, ako je tako, za jezero sasvim ok. U severnom delu jezera, daleko od grada Komo, kazu da je vetrovitije i da je moguce surfovanje za one koji to vole. Inace samo jezero je dosta dugacko i sastoji se iz tri kraka, a ovom turom se obilazi krak oko Koma do mesta Bellagio i nazad.

Otvaram ovu temu koja moze da znaci i mesto Komo i istoimeno jezero pa neka svako nastoji da da svoj doprinos. Jednom cu postaviti i fotografije kako bi se blize docaralo ovaj predivan grad i jezero sa okolnim mestima.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lepo si dao opstu sliku o Komu. Jezero je postalo narocito popularno otkako je Clooney kupio kucu u mestascu Laglio. Posto je grad "u rupi", leti moze da bude uzasna omorina, ali cela Lombardija je takva. Jezero bude za kupanje, i vise od 24 stepena, ali ne moze da se poredi s Gardom.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Como: Posetile smo ga juče.

Pre svega za one koji odlaze do jezera, voz se hvata sa metro stanice Cadorna. U stvari izadje se iz metroa I udje se u crveno-zelenu zgradu u kojoj je železnička stanica. Karte se mogu kupiti na automatu kao I za metro I koštaju 4.55 za odrasle I pola od te sume za decu do 14 godina, Predlog je da odmah uzmete 2 karte I završite sa tim delom obaveza. Vozovi idu dosta često.

Vožnja do Coma je 1sat I 5 minuta. Bilo je lepo ponovo putovati vozom jer kod nas.....

Kada stignete u Como krenite kajezeru (3min levo ) pa opet levo do trga sa fontanama I na dsnoj strain trga je informacioni biro na kome s mogu dobiti karte mesta objašnjenja I sl. Na žalost nisu nam pomenuli ni penjanje na vrh ni mini bus. Rekli su nam samo za krstarenja. Biljana, Marco Polo žičara zaista ne radi I žao mi je što nismo otišlee Busom za to saznadoh malopre.....

Jezero je zaista veliko ima 170km u dužinu a to se uopšte ne vidi jer je uzano I dugo I stešnjeno medju zelenim vrhovima Alpa.

Karte za krstarenja se kupuju na marini 4. Nude vam prvo putovanje koje traje 2 sata u jednom smeru do mestašceta Belagiocena je blizu 30 eura , popust imaju deca do 11 godina. Mi smo uzele turu koja traje 1 sat I nama je to bilo jako prijatno. 5 sati (2 tamo, šetnja I 2 nazad ) bi nam bila previse, već smo prilično umorne :josspavanja: .

Oko jezera ima zaista lepih starih vila , mnoge su postale hotelčići. Sve odiše stilom a ne bih rekla luksuzom . Nisam videla nigde kič koji se često provuče uz luksuz. U jezeru se ne kupa deluje duboko I hladno.Zato za one koji letuju postoje bazeni uz samo jezero. Tamnozelene je boje. Jako mi se dopalo što na "šetalištu" koje void do parka postoji drvored potkresanog dreveća koji vas apsolutno čtiti od sunca koje je juče, konačno, sijalo punom snagom. Klima je zaista prijatna umerena ali nikako vlažna.

Uživale smo u laganoj šetnji po uskim uličicama gradskog jezgra koje je očuvano I vrlo šarmantno. I Como ima svoj Duomo koji je mali I siromašan u poredjenju sa Milanskim ali kada se udje jako je prijatno jer ne vrvi od previse turista unutra je prijatna hladovina I tišina. Nama je prijalo da odsedimo I predahnemo u njeemu.

Zaista me nervira to što Italijani naplaćuju sedenje u kafeima I restoranima. Svuda na trgu turisti sede na ivičnjacima jedu sladolede I ručaju iz krila....To mi kvari sliku inače čiste I skockane Italije koju sam do sada videla.

Još nešto. Ljudi u Comu ne govore Engleski I ljubaznost je daleko od none sa kojom smo se susrele u Milanu. Ima mnogo turista , razumem, alu u Milanu ih je mnogo mnogo vise...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

ja sam išla na to krstarenje Como - Belaggio - prelepo je ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa verovatno koliko para toliko I muzike.......

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sredinom decembra putujem u Milano,avionom preko easyjeta,ali na nepuna tri dana.. Pored toga sto zelim da obidjem sto vise po Milanu,zanimae da li je m

Da li je moguce da stignem da obidjem i jezero Como,da li postoji prevoz iz Milana do tamo i koliko je potrebno vremena? I gde mogu da kupim karte za tour bus?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Andrijana55, mislim da ne mozes za tako malo vremena obici i jezero :(

jedino ako ne racunas kad stizes na aerodrom pa do hotela,i.odlazak za BG...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je moguce da stignem da obidjem i jezero Como

Ako se dobro organizuješ - sve je moguće. :dance:

Evo ti tema sa svim mojim korisnim smernicama za obilazak gradića i jezera COMO iz 2o13, 2o14. i 2o15. godine ---Svakog maja meseca sam tamo.

Da bi za tako malo vremena lepo stigla da obiđeš i Como /ukoliko već imaš tu želju/, na ovoj temi se upravo možeš lepo i detaljno pripremiti za to, da ne bi mnogo lutala. Za sve dodatne info stojim ti na raspolaganju.

Kratko se putuje do Milana, ali meni se ove godine desilo da avion zbog nevremena nije mogao odmah sleteti.

Evo su i moja iskustva:

"Evo ja sam ponovo išla Easy jet-om u oba pravca .. bogami 35 minuta smo u sredu kružili duže oko Milana - nije nam bilo dozvoljeno sletanje zbog nevremena. Umesto 1 sat i 25 minuta, let je trajao 2 sata. Nikada više beba u avionu nije putovalo, nego sada."

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sredinom decembra putujem u Milano,avionom preko easyjeta,ali na nepuna tri dana.. Pored toga sto zelim da obidjem sto vise po Milanu,zanimae da li je m

Da li je moguce da stignem da obidjem i jezero Como,da li postoji prevoz iz Milana do tamo i koliko je potrebno vremena? I gde mogu da kupim karte za tour bus?

Jeero Como ne možeš da obiđeš, možeš da odeš u neki od gradova na obali, Como ili Lecco. Mislim da u decembru ne vredi ici na to jezero koje je u rupi, s losom klimom, hladno i maglovito, a sami gradovi nisu nesto nezaboravno, u poredjenju s drugim italijanskim gradovima.Ako ne znas šta da radiš 3 dana u Milanu, obidji Bergamo. Jezero vredi obici u kasno prolece, kad cvetaju azaleje i rododendroni u mnogobrojnim parkovima i vilama.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala na pomoci,da ipak cu Como ostaviti za drugi put :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima,

za Uskrs i Prvomajske cu biti u Milanu, pa me zanima da li postoji neka mogucnost da se direktno iz Milana uzmi neki voz koji vodi do jezera Komo i grada Lugano? I koja je cena karte?

Agencije za ovaj izlet traze 25eur po osobi, ali mi se nekako cini da u sopstvenoj reziji moze biti dosta jeftinije.

Takodje mi treba savet, posto je aranzman 2 noci, 3 dana, da li uopste ici na izlete ili se samo fokusirati na obilazak grada, i naravno neki savet sta obidji za ovo kratko vreme.

Hvala unapred.

Veliki pozdrav :rolleyes:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Postoji voz od Milano centralne zeleznicke stanice (Stazione di Milano Centrale)do jezera Komo ima oko 35 km (stane ti voz odmah do jezera). Cena karata se menja u zavisnosti od tipa voza pogledaj na www. trenitalia.com imas i cene i satnicu. Za Lugano voze busovi iz Koma. Medjutim, koliko vidim radis agencijski aranzman sa 2 nocenja tako da ne bih savetovao da ides sam do Koma i Lugana. Cena je nesto manja ali ipak idi sa agencijom pogotovo ako prvi put ides u Milano.

Sto se tice drugog pitanja ,... Milano ces stici da vidis oko 40% za tako kratko vreme . Ali  obavezno idi Komo i Lugano i plati kartu za zicaru koja te vozi od jezera domesta Brunate sa koga imas jedan od lepsih pogleda i It. cena (oko 5 EUR).

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@jovanna011

Cena karte od Milana (Centrale) do Koma je 4,90 evra u jednom pravcu i imas vozove na svakih 30-40 min. Ne slazem se da treba da ides sa agencijom, mi smo se prosle nedelje vratili iz obilaska severne Italije i Toskane (prvi put, u sopstvenoj reziji) i sve se moze jednostavno organizovati. Vozovo i stanice su fino obelezeni, na svakoj stanici imas automate za kupovinu karata tako da nista nije problem. 

Sto se tice obilaska Milana, za to je (sa malo jacim tempom) dovoljan jedan dan. Sve znacajno se nalazi u centru u pesackoj zoni, eventualno uvece moze da se ode na kanale, tako da moze ostati dovoljno vremena za izlet. E sad, mi smo obisli Komo, Bergamo i Vareze tu u blizini (mada i do Bolonje mozes stici brzim vozom za sat vremena, samo sto je karta malo skuplja) i nama se od svega najvise dopao Bergamo, koji ima prelep stari grad na uzvisenju, zaista vredan obilaska (voz kosta 6 evra, polazi sa Centrale-a i Grabaldi-ja). Sto se tice Koma, za njegov obilazak ti je potrebno 3 sata (mislim na grad Komo na jezeru) i moj utisak je da nije nista posebno, cak mislim da je i izvikan. Tako da preporuka je izlet u Bergamo.

Ako te jos nesto zanima, pitaj slobodno

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je lepse posetiti jezero Komo u prolece ili u septembru, oktobru?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima, krajem maja putujemo u Milano ali planiramo da provedemo 3 dana u gradu Como. Da li neko ima preporuke za smestaj?

Hvala unapred, pozdrav

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27106
    Ukupno tema
    907245
    Ukupno poruka