Alexia

Sicilija,opšta tema

343 poruke u ovoj temi

Putnice, to ti je brioche (slatko, recimo kao krofna, ali nije przeno, negopecenourerni - mekano, vazdusasto, slatko testo). To je bas sicilijanski specijalitet.

Pogledaj ovo: http://www.gelateriabandirali.it/ Coveku su svasta nudili, da otvara po svetu, ali on ostaje samo saovom jednom jedinom!

Pa sad, znas da mi je blize da dodjem u Beograd, nego da odem na Siciliju?

Hvala, Oljice. Bicemo smestenu u Marsali, to ti je 20-ak km od Trapanija. Htela bih svakako da odem i u Custonaci 26. VIII, tad ima neka festa Madone s mora, na desetine camaca sa upaljenim bakljama, gledala sam na netu, mnogo lepo izgleda. Ne znam ni ja kako cu sve da postignem, a zeljna sam i plaze i mora...

Tako da, mislila sam, mozda, jedan dan da bude S. Vito od jutra, pa u povratku, neki zalazak sunca Erice i Trapani.

A drugi dan Segesta i posle Custonaci - plaza ima neka plaza sto lepo izgleda, Cornino), pa u sumruk Madonna.

Jao, jao, ne mos' postic!

A i da znas, poslala sam brata u Taorminu u hotel Isola Bella. Mada je bila samo soba u prizemlju, ne znam gde gleda. Mozda si videla?

Izmenjeno (jelenait)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tekst je glup i besmislen, pun netacnosti, a i lose preveden. Naravno, to sam i napisala, ali nisu objavili. Ali, nije vazno, videces i lepse i vise od toga sto si procitala.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sve postove u ovoj temi sam detaljno iscitala, ali ipak nisam uspela da pronadjem odgovore na neka pitanja.

Naime, planiram da da obidjem Siciliju ovog leta (tacnije krajem avgusta, pocetkom septembra, 10 ili 14 dana). Trazila sam po netu, ali nase agencije uglavnom nisu jos uvek izbacile nikakve ponude (sto sam prizeljkivala jer trazim sto povoljniju varijantu). A i te ponude su u glavnom tipa Rim-Sicilija-Napulj, sto meni ne odgovora, jer mi je zelja prvenstveno Sicilija, a cini mi se da previse vremena (i novca) ode na ovakvu turu. Ovo su stvari koje mene zanimaju:

1. Kakva je klima na Siciliji u ovom periodu, da li je dovoljno toplo za kupanje?

2. Da li je neko na Siciliju isao autobusom/vozom do Bara, pa trajektom do Barija i koliko to zadovoljstvo kosta? I koja je preporuka za nastavak puta do Sicilije, tacnije do Taormine?

3. Koliko mogu da se oslonim na trazenje sobe kada dodjem na Siciliju? Da li je povoljnije da iznajmim sobu i hranim se na ''ulici'', ili je ipak bolje da rezervisem hotel?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

1. Kakva je klima na Siciliji u ovom periodu, da li je dovoljno toplo za kupanje?

Sicilija je jedno od toplijih mediteranskih ostrva, tako da je avgust-septembar sasvim dovoljan za kupanje.

2. Da li je neko na Siciliju isao autobusom/vozom do Bara, pa trajektom do Barija i koliko to zadovoljstvo kosta? I koja je preporuka za nastavak puta do Sicilije, tacnije do Taormine?

Ne bih preporučio ovaj pravac, osim radi avanturističke ture po južnoj Italiji sopstvenim automobilom. Trajekt je dosta skup (gotovo sigurno preko 50€ po pravcu). Kad konačno stigneš do Barija, do Mesine ima još 450 km, a ne verujem da postoje direktne linije. A italijanski vozovi nisu baš prejeftini.

Verovatno se, na kraju krajeva, najviše isplati čarterom preko naših agencija, s aranžmanom ili bez njega. Ima dobrih low-cost kombinacija, ali to ispadne dosta jeftinije van sezone. Na primer, Wizzair leti od Budimpešte do Katanije, Rima i Bergama, od Temišvara do Bolonje, a EasyJet od Beograda do Milana i Ženeve. Iz Katanije ka tim destinacijama lete Ryan, AirOne i EasyJet. Ako isplaniraš dovoljno rano, moguće da te put ispadne ispod 200€ povratna u sezoni, a ispod 150 van nje.

3. Koliko mogu da se oslonim na trazenje sobe kada dodjem na Siciliju? Da li je povoljnije da iznajmim sobu i hranim se na ''ulici'', ili je ipak bolje da rezervisem hotel?

E ovo stvarno ne znam. Ja volim da rezervišem smeštaj unapred, pogotovo u sezoni na turističkim destinacijama.
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Поштовање,

Пошто сам се наслушао као доста људи хвали Сицилију, одличан спој културе и

феноменалних плажа (најлепших после Кипра), реших да проверим.

Ништа не верујем док не видим :-)

Елем, видим да већина домаћих агенција нуди део око Таормине (углавном Летојани и Ђардини Наксос)

док већина Вас препоручује крајњи север (Сан вито...). Ако није проблем питао бих пар ствари,

док не изчитам целу тему :-)

1. Да ли је северни део толико бољи? Интересују ме првенствено добре плаже, Етна,

могућност обиласка (свега вредно помена :-)), роњење (или је боље препустити се чарима острва)...

2. За случај одабира Летојани или Ђардини Наксос (који уопште препоручујете) како су повезани са осталим местима

(Месина, Палермо, Сиракуза...)? Тачније има ли директних (аутобуских/возних) линија?

3. Да ли се исплати изнајмљивати ауто или се ови градови могу обићи аутобусом/возом?

4. Има ли неко представу колико је изнајмљивање аута (20/30/40 евра/дневно)?

Да ли су велике гужве по градовима (типа Палермо...) и нарочито каква је ситуација са паркингом

(има / тешко се налази / папрен је...)?

5. Колико је скупа храна тамо? Тачније да ли се препоручује преноћиште са доручком

па се хранити по ресторанима, де не испадне дере-муса-јарца? Видим да већина агенција

нуди такве варијанте, а до сада нисам имао таква искуство.

6. Обзиром да сам за варијанту стационирања у једном месту и из њега обилазити што је више могуће,

шта препоручујете? Сем Таормине видим да још једино www.tomas.co.rs има у понуди Катању и Сиракузу?

Да ли неко уопште има искуства са том агенцијом? Летимичним прегледом теме чини ми се да већина

има искуства са booking.com :-)

Унапред хвала на сваком предлогу

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo, da pokusam ja, od pocetka.

To za plaze, da su najlepse na Mediteranu, posle Kipra, nije tacno. Sardinija je sigurno ispred Kipra, ima i drugih ostrva lepsih i od Kipra i od Sicilije, da ne pravim digresiju, Sicilija ima lepe plaze, ali nisu medju najlepsim na Mediteranu.

Ako te prvenstveno interesuju dobre plaze, po mom misljenju, najbolji je potez od Agridjenta ka severu do San Vita (ubedljivo najlepsa, uz more Egada - ostrva Favinjana, Maretimo). Taormina i Djardini Naksos nisu po mom ukusu, ali su zgodni za obilazak Etne i Katanije (a ne Katanje). I u blizini Sirakuze ima lepih plaza, npr. Fontane Bianke, Kapo Pasero.

Najbolje resenje je iznajmiti auto, mislim da ne moze ispod 30 -35 EUR/dnevno u avgustu. U gradovima su guzve.

Najbolje je nocenje s doruckom, po meni bolje resenje od hotela su b&b i baljo (baglio), nesto kao seoski turizam s dobrim doruckom. Na Siciliji ima i dosta street-fooda po pristupacnim cenama, ne mora uvek u restoranu da se jede.

Iz jednog mesta obilaziti celu Siciliju nije jednostavno, jer je ostrvo veliko i najvise vreme se provodi putujuci. Treba ili kombinovati po 3 -4 -5 dana u jednom mestu, pa promeniti, ili se ograniciti. Na Siciliji ima zaista mnogo toga da se vidi, a ako neko zeli da malo vremena provede i na plazi, to je najbolje resenje.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Пооштовање,

Прво хвала на тако брзом одговору. Друго нема никаквих дигресија. Сајт је посвећен путовању, те је сваки предлог добродошао. Јесам чуо да је и Сардинија веома лепа, али њу нема баш нитиједна агенција :-)

Колико из одговора разумедох ишло се у сопственој режији? Колима или авионим до Сицилије? И ако није превише да питам колико је таква варијанта коштала (све заједно пут+смештај+храна+обиласци Сицилије)?

Свестан сам да се за 10 дана не може обићи толико острво. Моја је идеја да обиђем само део острва где будем стациониран. Значи источни део ако будем у Ђардини Наксос/Сиракуза евентуално и један дан за Палермо. Односно ако успем да се организујем за Сан Вито, онда западну обалу...

Могу ли једну ситницу питати. Ако део око Таормине нема алтернативу :-) којим путем до Палерма? Тачније какав је пут који иде по средини острва (да није превише кривудав), односно да ли је боља варијанта ићи дуж обале, на северу (таман би се видела и Месина :-))?

Поздрав

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ni jedan ni drugi nisu krivudavi, u delovima u potpunosti autoputevi, u delovima ne (u radovima). Put preko Ene jezivo dosadan, ali kraći i manje opterećen saobraćajm.. Na drugu stranu, veće gužve, ali značajno zanimljiviji put ako naravno uzemmo u obzir da bi stajali usput, no to bi svakako produžilo putovanje.. na par dana koliko lepih mesta ima :)

Izmenjeno (Jo.Anna.Jo)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dobar smestaj u b&b za dve osobe, s doruckom, u punoj sezoni (avgust) moze da se nadje za 50 - 70 eura. Moze i jeftinije, slabiji smestaj. Za ostalo ne znam.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Да ли је неко ишао трајектом од овог места Вила Сан Ђовани до Месине, преко Месинског мореуза? Колико је цена по особи, колико се путује, колико су чести?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ima na svakih pola sata - 40 minuta, nocu nesto redje,a cena je 37 eura za auto i do 9 putnika, u jednom pravcu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Колико сам успела да видим има и неки трајект за воз којим се воз пребацује с једне стране на другу. Ако је то стварно то је још боља варијанта јер нам је у плану путовање возом. Додуше, за сада могу само да планирам јер то не могу остварити ове године, али ће и то бити. Хвала на одговору.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pošto još nisam odlucila gde na letovanje ove godine, kao opciju uzimam i Siciliju. Poslednje tri godine sam bila na Rodosu, grad Rodos.. tako da nisam sigurna koje mesto na Siciliji moze da se uzme u obzir, a da nije previse mirno i malo... Da li može neko da mi kaže kakav je Đardini Naksos i koji hotel preporucujete? Kakvo je vreme pocetkom jula,da li je more hladno?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ako bi čovek mogao da uporedi (a neuporedivo je..) Siciliju sa Grčkom, onda bi G.Naxos bio Paralija.. Jeste malo preterano poređenje, ali nije daleko od istine ukoliko se planira samo letovanje bez ijednog izleta, ili rentacar-a.. Mislim, dobar je on, fina je baza, i najčešće agencije nude podosta jeftine aranžmane pa je isplativo.

Što bi rekla Jelena, ima toliko boljih mesta, ali većina njih podrazumeva solo organizaciju i gomilu domaćih zadataka koje je potrebno uraditi u smislu pronalaska mesta, dolaska do istog itd itd..

Da rezimiram, odlična i jeftina varijanta za one koji će posetiti još nešto prilikom letovanja, prvenstveno dobar zbog cene aranžmana, ukoliko uopšte planirate preko agencije :)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27106
    Ukupno tema
    907262
    Ukupno poruka