NikolaBG

Homolje

41 poruka u ovoj temi

Evo jos jednog mesta koje sam obisao i u koje bih ponovo otisao, naravno ukoliko je jos neko zainetersovan Vrlo je zeznuto ako idete sami u smislu "put pod noge" a pritom govorite samo srpski jezik :unsure:

Ima par nekih sela u vrhu Homolja, udaljenih oko 8-10 km od prve civilizacije. Sada cu ja vama postaviti pitanje ono na koje ja nisam znao da odgvorim posle samo jedne popijene kafe kod baba Stevke po dolasku u selo.

Pesacanje dakle 8 km od autobuske stanice u sred klisure, negde na 3.km pocinje zavojni put prema vrhu planine a onda ulazak u sumu kao u kucu realne strave i uzasa. Posle oko 2 sata pesacenja stize se u selo u kome zive,ko drugi?, do Vlasi. Niko drugi. U selu nema struje, voda se pije sa obliznjeg izvora LEDENE vode i svi su vrlo gostoprimljivi, ali tek kada uspete da se sporazumete sa njima (Naso srpsko jeziko). Posle pola sata price sa pomenutom baba Stevkom budete pozvani na kafu, naravno:D Kafa u planini??? Baba odbija da kaze sta je to od cega se kuva ista, ali kafa nije sigurno iako ima jako slican ukus i pitka je.

Poziva vas da prespavate tokom ispijanja "kafice" , a pritom sve vreme vas prska nekom vodom i govori nesto na vlaskom, a onda u ruhu popularne vlaske magije otpocinje prezentaciju svojih "moci", tako da vas ne moze iznenaditi cak da vidite kako iz prevrnute soljice iz koje ste pili kafu, posle njene 2 recenice izadje crna glista i nestane pred vasim ocima. Spooky?? :(

U trenutku pozelite da ste u svom toplom domu, zar ne? Ali ne mozete jer autobus kroz planincine ide samo jedan dnevno. Pocinje da pada mrak, iako ste iz BG-a (npr.) krenuli u 4 ujutru. U svemu tomu cujete vriske u selu, vise nalik na neke zivotinje, ali vas baba gura napolje, a u okolini (selo ima 5 kuca i nijednog jedinog muskarca) vidite babe koje se drze za ruke i vrte glavom kao crnacka plemena koja prizivaju Bogove. Ja tada nisam znao za sebe kao i drustvo koje je bilo sa mnom. Onda se pojavi jedna od njih i na cistom srpskom vam kaze da ne treba da se plasite jer je to u stvari vlaska dobrodoslica.

Koja bre dobrodoslica kad vam se strah navukao u kosti i imate zelju da potrcite glavom bez obzira u stilu "bezhte noge-posratju vas".

Ok, ovde stajem. Ima neko zainteresovan?

Dzoni

:P

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Alo bre momak prvo da se raspitaš ko su Vlasi. 

Imam rođake koji sebe zovu Vlasima  i provodim vreme u Vlaškoj  Krajini i bre sve ove godine nisam imao takvih iskustva, nešto poput onoga što si ti navodno čuo i video ja sam doživeo i video na rejv žurkama kad su se pojedinci toliko uradili da nisu znali za sebe.

Sad ti se lepo preispitaj da nisi slučajno bio na nekoj žurci u BG pa nosiš uspomene od tuda.

Ako nije sa žurke odmah da si kontaktirao Memedovića on jadan ubi dušu tragajući za takvim iskustvom , samo što nije digo ruke od Vlaške magije , provodio je mesece i mesece nebi li snimio nešto tako i sedeo po šumama i planinama diljem Vlaške krajine ne bi li snimi ono o čemu ti ovde pišeš. Moj ti je savet ODMAH da si ga zvao i ispričaj mu o ciči, vrisci babama i crnim glistama možda zaradiš i neku kintu.

Ovo je moj savet i ne širi laži o Vlasima.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

obisao bih taj kraj ,nije mi daleko ali ne mogu da nadjem mapu znamenitosti ,vodopada,slicnih stvari koje tamo imaju,da li bi mi mogao neko pomoci malo u vezi toga,ili ko je bio tamo da napise sto sta o regiji ....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Iskustva i informacije :

Istocna Srbija

Javi se sa svezim utiscima kada se vratis sa puta... biggrin.jpg

kartaturistickavelika.jpg

Izmenjeno (ljerka)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

naravno,hvala puno

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

uh ovo je bas puno izazova,jel se do ovih pecina moze stici autom ili mora pesaka,kampovanje i slicno ,nisam znao da je homolje ovako nacickano ,dobro bi mi dosao predlog sta obavezno uraditi ,do manastira Gornjaka sam isao par puta

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bila sam prosle godine i priroda je prelepa. Obisla sam vrelo Mlave, Trsku crkvu, etno selo Trska, Krupajsko vrelo, manastir Gornjak. Vreme je bilo lose, padala je kisa, pa nismo isli do pecina. Vredi otici.

Kazu da ko jednom pije vode sa vrela Mlave, ostaje u tom kraju da zivi :) nisam probala :)))

Nadjoh i zanimljiv link http://homolje.wordpress.com/

pozz...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Wow!

Ronilačke ekipe spustile su se do dubine od oko 70 metara, ali nisu dospeli do dna vrela, tako da je dubina ovog jezerceta i danas nepoznata.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

na tabli u vrelu pise da je najveca dubina 35m ... obisao sam turu ,zdrelo-manastir Sv.trojice,Gornjak,Trska crkva,trsko etno selo-vrelo mlave,sa dezertom u etno selu i ruckom u povratku ,krenuo sam u 10 a vratio se u 7 ,kompletan utisak interesantno lepo za videti ali nista vise,put je izuzetno naporan i pola je voznja pola je odmor ,zivim nedaleko od manastira Zaove pa mi je sve do Gornjaka poznato ,mozda sam imao vremena da posetim krupajsko vrelo ali to cemo za drugi put ,ko zeli da obilazi ove destinacije ,jako je lepo ali ponavljam put je katastrofalan ,rupe neravnine ,ali svako ko je avanturistickog duha i uporan u cilj uspece ... za nekoliko dana cu napraviti putopis

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

30.04.2011 bio sam na izletu do vrela Mlave, manastira Gornjak, banje Ždrelo i Krupajskog vrela. Put od Smedereva do vrela Mlave je oko 110 km. Deo puta do manastira Gornjak je prilično dobar, klasičan srpski sa zakrpama ali se može voziti bez većih problema. Od manastira Gornjak ka Krepoljinu ima krivina i put je prilično loš, dalje prema Žagbici nije ništa bolje.

Samo vrelo Mlave odnosno okolina je lepo uredjena i čista. Postoje table sa obaveštenjima o dubini vrela i sl. Okolina hotela je prilično lepa sa izuzetkom zapuštenih i ruiniranih bungalova i zarasle staze za šetanje.

Manastir Gornjak i okolina su lepo uredjeni i poseban utisak ostavlja izletište Čvarinac nedaleko od manastira.

Banja Ždrelo je nova, čista ali preskupa po meni. Ulaz je 500 dinara za odrasle, tobogani se posebno plaćaju 200 dinara.

Krupajsko vrelo je 10km od Krepoljina prema Despotovcu i prilaz je loše obeležen. ČIsto je ne baš uredjeno ali vredi videti. Sve u svemu za jednodnevni izlet sasvim pristojno ali ništa više od toga.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bas su podigli cenu za banju Zdrelo, mislim da je suludo tamo ici vikendom, prepuno je, ali onaj deo pre ulaza u banju, gde izvire voda je besplatan, pa ako ste u prolazu, brcnite se. Usput naravno svratite i do Gornjaka. A sto se tice prica gde babe kolo vode, drugar, sta si konzumirao? :lud:

Bilo bi dobro da idete kad je lepo vreme, priroda je divna, a Vlasi su gostoprimljivi.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Za vikend sam obišla pećinu Ceremošnju, u okolini Kučeva. Ne znam je li ko od vas tamo bio, ali meni se čini da u toj pećini ima duhova! :) Prvo, u jednoj dvorani se nikako nije moglo fotografisati, sa blicem ili bez, slike su bile potpuno crne. To se desilo i meni i sestri, a svaka ima potpuno drugačiji fotoaparat. U ostalim delovima pećine sve je funkcionisalo savršeno. Gledajući manje crne fotografije videla sam oblak kao od dima, kod moje sestre ima neko kao stvorenje :) na kamenu. Neverovatno. Il smo obe pošandrcale ili smo fotografisale utvare :)

Ne umem da postavim slike, da mi neko da objašnjenje :)

Ako je neko bio u ovoj pećini, baš me zanima jel doživeo nešto slično.

Pećina je inače divna, nakit je mnogo lep, prvi put sam videla kako se formira, jer su ukrasi sa kojih padaju kapi vode postavljeni blizu staza za kretanje. U blizini je restoran u kom se može ručati. Cene nisu nimalo naivne. Sokovi su 110 dinara, pivo mislim isto, ručali smo vlaški ručak, porcija 520 dinara. Bilo je vrlo ukusno, uz to ide i tek pečena lepinja. Pravi onaj stari restoran, sa narodnjacima koji pevaju na nekom čudnom jeziku :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Po stoti put, uploaduješ sliku ovde, i iskopiraš link kod kojeg piše "kod za forum" direktno u poruku. Pre toga je smanjiš na 800x600, zato što nije potrebno kačiti veće slike a i brze se učitavaju.

Duhovi kažeš, stvorenja, ajd' i to čudo da vidim. osmeh1.gif

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

copy-of-img1499.jpg

Evo ga :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907230
    Ukupno poruka