Aleksandar Đuričić

Viza za Italiju

140 poruka u ovoj temi

26. jul 2006. | 12:44 -> 21:06 | Izvor: B92

"Studenti, kulturni i javni radnici, poslovni ljudi i oni kojima je neophodno lečenje u inostranstvu, od jeseni će dobijati besplatne šengenske vize za Italiju, koje će za većinu važiti godinu dana. Ministar spoljnih poslova Vuk Drasković danas je sporazum o olakšicama potpisivao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Italije Famijanom Kručanelijem."

Yeeeee!!!

Ovo lepo zvuci... jedva cekam da to profunkcionishe!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lepa vest, samo, za one koji ne spadaju u pomenute kategorije, sve po starom, nazalost :(

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ziveli Vuk i Krucaneli :))

Bilo je krajnje vreme da nam neko da olaksice kad su vize u pitanju, nadam se da ce i uskoro po jos koja zemlja slediti primer Italije.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja se nadam da ce vize sto pre ukinuti, ali drago mi je i sto su uvedene olaksice posto spadam u jednu od kategorija koju zahvataju olaksice.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

To u praksi su do sada samo primenjivale Nemacka i Velika Brotanija koja medjutim nije u Sengenu. Sto je manja evropska drzava u pitanju, to je veca zapetljancija oko dobijanja vize (Danska, Portugal ..). Zivi bili pa videli.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uh, da, vizme olaksice!!!??? Pa, nasi politicari nisu u stanju da nam obezbede vizne olaksice! A, i kad se zadje malo dublje u razmatranje pomenute olaksice za dobijanje vize za Italiju u startu se vidi da je to prazna prica! Nego, gospoda bila zeljna slikanja, pa se dogovorili da se, zamlacivanjem naroda o nekim olaksicama, ipak pojave na TV.

Evo, ja sam student i po toj prici bi trebalo da spadam u kategoriju ljudi koji bi trebalo da dobiju vizu i to na godinu dana. Ali, kad pomislim da nemam nikog u Italiji ko bi mi poslao garantno pismo, citava prica pada u vodu jer cisto sumnjam da bi dobio vizu ako u ambasadu odem bez toga, nasmejem se i trepnem ocima! Kad se nasi politicari nakane da ispune sve obaveze i kad se budemo nasli na “beloj sengen listi” to ce se smatrati olaksicom. Ovako, sve deluje kao mlacenje prazne slame. Cak bi mi bilo lakes da se viza i dalje placa 35 eura ali da makar nema onog maltretiranja sa pribavljanjem dokumenata koji idu do sitnih crevca. Mada, ne bi me ni zacudilo da uvedu vadjenje krvi i urina prilikom podnosenja zahteva za vizu.

Dakle, ljudi, nemojte se previse nadati jer od olaksica nema nista. Sve je po starom!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uh, uh... Ovo je bilo bas pesimisticno.

Ja mislim da nije sve tako crno. 35 eur nije neki popust, a papiri ce opet biti komplikovani, to je sigurno, ali meni se svidja to sto ce se izdavati vize na godinu dana. Uvek mozes da nadjes nekog da ti posalje garantno pismo, to ne bi trebalo da bude problem, cak i kada ne poznajes nikog u IT. Zamolis nekog na Net-u. A Neki ljudi rade to iz dobre volje (zovu te u goste za dz.) ima neko udruzenje na Net-u za te svrhe, ne mogu sada da se setim kako se zove... A mozes i da uplatis nesto najjeftinije, rezervises kobajagi vikend u Hostelu u Trstu, i trazis vizu na godinu dana...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I jos kad bi sve bilo tako jednostavno kako ti kazes!?

Ja uopste ne verujem da postoje bilo kakve olaksice, a bio bih, zaista, srecan da gresim.

Prva nelogicnost je u tome sto ti Italijani, toboze, daju vizu na godinu dana. Znaci, ako hoces da ides bilo gde u okviru Sengena odes kod Italijana poturis neke rezervacije hotela, oni ti oberucke daju multi vizu na godinu dana, pa jos im za to nista ne platis i seckas se i po ostalim drzavama. Zaista zvuci previse smesno i naivno da bi bilo istinito!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pre par dana sam dobio sengensku vizu preko jedne od ambasada koje zakazuju telefonom razgovor. Multi vizu sam dobio na 3 meseca u vazenju od 30 dana ali posle tacno dve nedelje cekanja i vise telefonskih razgovora. U medjuvremenu mi je propala i rezervacija za avion. Posto sam do sada u 2 navrata u poslednjih 7 godina uz iste dokumente dobijao tu istu vizu za manje od 7 dana i to na 6 meseci, zakljucak je da od ublazavanja viznog rezima nema nista. Napominjem da je u pitanju bila poslovna viza. Dakle, ljudi nema nista od ublazavanja viznog rezima, sem mozda kod Nemaca i Britanaca.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vizne olakšice za Italiju

11. septembar 2006. | 15:13 | Izvor: Beta

Beograd -- Potpisan je sporazum o viznim olakšicama između Srbije i Italije koje podrazumevaju besplatne vize za neke kategorije.

Naime, sporazumom je omogućeno izdavanje besplatnih viza građanima Srbije koji odlaze u Italiju radi lečenja, studentima i njihovim pratiocima koji idu na studijsko putovanje ili učestvuju u programima kulturne razmene, zatim sportistima, učesnicima u programima razmene između pobratimljenih gradova i učesnicima međunarodnih skupova.

Takođe, sporazum predviđa izdavanje besplatnih jednogodišnjih višekratnih viza za naučnike, kulturne radnike, studente i istraživače koji putuju u tu zemlju iz studijskih razloga.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je sporazumom omogućeno i izdavanje viza za više putovanja u trajanju do pet godina za privrednike koji često putuju u Italiju radi posla i koji poseduju neophodne garancije.

Sporazum su potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković i ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola, a dogovor o viznim olakšicama postignut je u julu ove godine.

- preuzeto sa B92 -

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

ovo sve ne znaci mnogo.... navedene kategorije putnika su i do sada imale olaksice, samo sada nece placati 35e.

papirologija ostaje ista... kopirati, overiti, doneti,...

a sta je sa obi;nim smrtnicima, videcemo u sledecim pregovorima..... ako ih ikada bude! ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sto se tice italijanske vize, mislim da je njeno dobijanje prilicno lako.

Ove godine mi je trebalo 5 min da predam dokumente, sacekao sam 3 dana i kad sam dosao trebalo mi je 15 min da podignem pasos sa sengen vizom unutra. Znaci nista komplikovano.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, ali na koliko dugo si je dobio, i za koliko ulazaka?

Zna li neko sta se dogodilo sa zvanicnim sajtom italijanske ambasade? Nekada je bio www.italy.org.yu ali sada vise ne radi.

Ja_Ns: Ja mislim da to nece biti shengen viza, to nigde ne pise, vec viza samo za Italiju. I jos nije pocela da se izdaje, najavljeno je za oktobar. Ali me ne bi cudilo da bude i shengen. Nije mi jasno zasto se neki tako osecaju kao da je nama zabranjeno da se "setkamo" po evropi. Zabranjeno nam je da se iseljavamo i zaposljavamo u EU, i niko ti nece dati vizu, pa ni Italijani, ako posumnjaju da ces ilegalno ostati u EU i zaposliti se. A ako Italijani ocene da si ti student, kulturni radnik, sportista ili sta vec, i da ces se samo godinu dana "setkati" i trositi pare po Evropi, onda ce se sa njima sloziti i Nemci i Francuzi... Ovaj sporazum je potpuno u skladu sa shengenskim sporazumom, a stvar je samo u dobroj politickoj volji Italijana, da se stvari malo pojednostave. A u sustini je sve isto. Non-EU citizen je i dalje non-EU i .

Na kraju krajeva, znam desetine ljudi koji su otisli u Italiju sa grckim vizama, jer se one lako dobijaju. Od sledece godine cemo da idemo u Grcku sa Italijanskim vizama. :)

Ako neko svraca do italijanske ambasade, ili zove telefonom, neka se raspita iz prve ruke kada ce poceti da primenjuju ovaj sporazum, pa neka javi.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam podneo zahtev za vizu sa jednim ulaskom, ali to je bilo u avgustu ove godine, tako da me nisu kacile olaksice.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

A, znaci, postavljac teme nije cak ni siguran da li ce to biti sengen viza a vazno da je odmah ocenjeno kao dobro. Opet, kazem da bih iskreno zeleo da nisam u pravu, ali.... Pa, ako bude nacionalna italijanska viza neces moci da se seckas po EU, nego samo po Italiji! Znam studente koji su dobili stipendije za jednu godinu studiranja u Portugalu i ponadali je kako ce za vreme raspusta moci da obidju i Spaniju, i eventualno Francusku. Ali, dobili su nacionalnu portugalsku vizu na godinu dana i u startu im je dato do znanja da moraju u Portugal da dodju avionom jer ni u jednu drugu zemlju EU ne mogu da kroce sa tom vizom!!! Toliko o putovanju po EU sa nacionalnim vizama.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907228
    Ukupno poruka