znlubica

Put U Italiju za vreme blokade

6 poruka u ovoj temi

Godine 1995. u Srbiji je bio potpun "mrak". Zemlja je bila u blokadi, teško se živelo, a otputovati u inostranstvo bilo je skoro nemoguće.

Zahvaljujući mojoj drugarici, moja deca i ja smo uspeli da se priključimo jednoj školskoj ekskurziji, koja je putovala u Italiju na Bijenale savremene umetnosti u Veneciji

Ćerka je tada imala 12, a sin 11 godina. Ja sam imala njih i 800 tadašnjih nemačkih maraka ušteđevine. Kada sam platila troškove putovanja ostalo nam je 350 DM za provod u Italiji.

Izložba je za decu bila interesantna, bilo je puno umetničkih instalacija i oni su prosto leteli od jedne do druge. Ali....

Aranžmanom je bio predviđen samo doručak, trebalo je da nas troje ručamo i večeramo 5 dana, izlozi su mamili i decu i mene, a mi smo imali malo novca. Dugo sam razmišljala kako da objasnim svojoj deci da moramo biti vrlo, vrlo štedljivi. Oni su već tada bili razumni i znam da bi bez pogovora prihvatili da se ponašaju u skladu sa našim skromnim budžetom, ali nisam želela da to putovanje upamte po uskraćivanju.

Primetila sam da je pizza koja se prodaje na ulici, dosta jeftina i onda sam im predložila:

" Sad imamo priliku da vidimo znamenitosti Italije o kojima smo samo čitali, a između ostalog i da probamo mnogo vrsta pizze, kojih kod nas nema. Hajde da probamo što više vrsta!"

Oduševljeno su prihvatili predlog kao izazov.Obilazili su spomenike Venecije i Verone sa elanom, a onda kao mali istraživači pronalazili nove i nove vrste pizze. Svaka nova vrsta je bila mala pobeda. Uspeli smo, od ušteđenog novca da kupimo i patike marke Converse, naravno na sniženju, i jednu vazu od muranskog stakla.

Po završetku putovanja, oboje su sijali od zadovoljstva. Bili su jedni od retkih koji su putovali u inostranstvo u to vreme, videli jednu lepu izložbu, obišli spomenike sa fotografija u njihovoj Umetničkoj čitanci, probali više od 10 različitih vrsta pizze i još dobili Converse patike, koje su kod nas bile skupe, i nama običnim ljudima uglavnom nedostupne.

Kasnije su , i ćerka i sin, puno putovali, ali moja ćerka još uvek tvrdi da joj je to putovanje najlepše u životu.

Po čemu bi putovanje bilo zapamćeno da sam im rekla da nemamo puno novca, da moramo da jedemo jeftinu hranu, da ne možemo ništa od stvari u izlogu da kupimo, zaključite sami.

Naravno, pizzu nismo jeli naredne 2 godine, ali smo svo troje i danas zahvalni mojoj drugarici što nam je omogućila ovo putovanje.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Podsećate nas na ono što bi smo svi rado da zaboravimo, a ne bi smo smeli. Hvala na lepoj priči koja budi setu, gorčinu i tugu jer svi mi koji smo pokušavali da živimo kao normalan svet u to vreme nosimo neke svoje,sličnepriče.

Evo šta je po meni najtužnije: ove godine sam sa svojom suprugom i decom imao dva kraća izleta po Evropi. Uprkos svom mom trudu i odricanju ta putovanja i dalje veoma liče na Vašu priču!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Svaka cast sto ste se dosetili da ukazete na znacaj jednog takvog putovanja. Cestitam vam na odluci da svojoj deci svim raspolozivim sredstvima ucinite taj put lepim. U suprotnom, to bi bila gorka uspomena.

Ja sam leta 1995. godine prvi put letovao u inostranstvu, na Mikonosu! Bio sam stariji tinejdzer, i taj kontakt sa ljudima sa svih kontinenata je imao utacaja na kreiranje slike o okruzenju. Nista vise nije bilo kao pre.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

a ima ljudi koji ni do dana danasnjeg ne mogu da odu tamo,pa cak ni u toj varijanti..vrlo zalosno.

da se i dalje jede pica po ulici,a ne ruca po restoranima-isto je.kupuje se kineski skart,a ne italijanska roba-razlika.

da je rim jednako lep,lep je,ako ne i lepsi.

al opet,mnogi to nece videti.iako je 2011.a ne 1995.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Tera na razmisljanje prica...

ali, sto se toga tice...hrane i novca

bilo gde da sam isao

uvek sam odvajao

sto kazemo

od usta da bih nesto posetio/video

ili kupio neki suvenir

dakle, bolje preskociti veceru

ili i rucak

i kupiti samo neko voce ili u nuzdi

hamburger u Meku (to je najjeftinije - 1 evro otprilike)

ali imati 10 evra vise za neki muzej...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Не мислим да има пуно разлике у путовањима 1995. и данас. Чак мислим да велика већина народа сада има мање средстава за путовање него тада. Погледајте сада (када нема виза) има ли гужви на границама - сем у сезони. Веома често ми се дешава да дођем на празну границу.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907233
    Ukupno poruka