alazovic

Naplatne rampe na putevima u Grčkoj i cene putarina

223 poruke u ovoj temi

Evo nove, zanimljive teme za diskusiju...

Da li je preko - preče ili naokolo - bliže?

Očekujte od mene uskoro pregled putarina od Soluna do Larise od Uskrsa 2011.

Pozdrav,

L.A.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Priznajem da u srbiji skupo sve to. Ali putevima kojima bi isao da izbegnes to su totalno losi trebalo bi ti 15 sati do paralije. Jedino ako neko zna neke divlje izlaze

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Besmisleno je.

Da bi se izbegao autoput kroz Srbiju do granice sa Makedonijom, mislim da bi rodio mečku da to uspe neko. I nikako se ne isplati, jer je duže i duže vremena treba da se vozi kroz lokalne i loše puteve.

U Makedoniji tek bi bilo čudo ako se ne bi izgubio a da pokušaš da izbegneš autoput, koji se proteže skoro celom dužinom Makedonije.

Od uključenja na autoput prema Atini, do Paralije na primer, skoro da nije moguće doći alternativnim putem.

Sve u svemu, u teoriji da ali u praksi nema nikakvog smisla.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Iskreno, nisam pokretao ovu temu sa namerom da se ide u izbegavanje naplatnih rampi po Srbiji i po Makedoniji, ali baš ako pitate, nama iz Kraljeva je sasvim izvodljivo da to odradimo bez nekog velikog gubitka vremena.

Put koji vodi na Kruševac, Blace, Prokuplje i Leskovac je sasvim OK, kraći je petnaestak kilometara od varijante na Pojate, kasnilo bi se petnaestak minuta u odnosu na auto-put, a put prolazi kroz živopisne krajeve koji su sve samo ne monotoni kao E75. Ušteda je 400 din, plus još par litara goriva zbog sporije vožnje.

Kroz Makedoniju imate pravac Kumanovo - Štip - Strumica - Gevgelija kojim se izbegavaju sve naplatne rampe a duži je 12-13km. To mi je biciklistička varijanta (ne može se bajkom na auto-put), a autom se gubi nekih 40 minuta, što je u proseku mnooogo manje nego što čekamo na 4 granična prelaza. Potroši se slična količina goriva jer se vozi sporije, a uštedi se 160 denara, taman za troškove kafice negde usput :)

Za one koji idu na Tasos ili Halkidiki još je bolja varijanta prelazak granice na Dojranu, pa na put Kilkis - Solun.

Sve u svemu, ako vam je cilj da se što pre sjurite do mora - auto-put je naravno jedino rešenje. Ali za one koji vole da uživaju u lepotama krajolika, a mogu sebi da priušte produženje putovanja od jedno sat vremena, gore opisana alternativa je prelepa!

Naravno, ove alternativne varijante preporučujem samo onima koji savršeno dobro rukuju GPS navigacijom, još bolje da ručno ubacite rutu pre putovanja jer automatsko rutiranje ima tu osobinu da vas stalno vraća na kvalitetnije puteve, u ovom slučaju auto-put.

L.A.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mislio sam da se ova tema više bazira na puteve po Grčkoj gde je putarina poskupela (po mom ličnom utisku).

- Prva naplatna rampa od Soluna ka Kateriniju nas košta 2.80€, a prošle godine sam tu plaćao 2€.

- Druga rampa, na pola puta od Soluna do Katerinija je u izgradnji, u aprilu 2011. još nije bila puštena, ali očekujem barem evrić i po nameta.

- Sledeća je ona posle Leptokarije, 3.10€, ali su i na izlazu ka Leptokariji postavljene kućice za naplatu putarine - sigurno će biti puštene ove sezone i neće više biti moguće izbegavanje putem Larisa - Platamon. Kod mesta Skotina između Leptokarije i Platamona više nije moguće da se uključi na auto-put, ukinut je ulaz/izlaz.

- Potom nailazimo na naplatu putarine pre ulaska u klanac Tempi - 2.30€

- Posle klanca imate plaćanje 1€ na ulasku u sledeći deo auto-puta, do Larise.

U zavisnosti da li žurimo ili uživamo, mogu da se odlučim za izbegavanje ili za plaćanje. Recimo, ovog Uskrsa sam izbegavao jer sam hteo da pogledam ta mala mesta duž mora koja sam u sezoni obilazio, uključujući i Platamon i Nei Pori. Od tada - i ta mesta su u mom spisku za eventualno letovanje :)

Da li neko zna gde su naplate putarine ka Krfu i koliko se plaća? Znam za one kod Janjine i Polimosa, a voleo bi da mi neko ostavi cene...

L.A.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Prema Krfu, na Ignazio Odos, imaš za sada samo jednu putarinu - na početku, iz pravca Soluna, 2.8€

Usput su postavljene dve lokacije koje si pomenuo i do leta će proraditi garant. Mada, mislim da sveukupno neća izaći na više od 7 evra, koliko košta BG-NIŠ a ne može se upporediti sa Ignazio Odos.

Inače, Grci imaju dosta problema sa logikom kad "seju" naplatne rampe.

Recimo, danas sam iz Paralije vozio u Platamonas. Na samom završetku autoputa, tresnuli su cenu 3.10€. Ok ako se zapuca iz Evzonija ili Soluna pa se ta štrafta naplati. Ali meni su uzeli na pravdi Boga 3.10 za 20km najviše. I naravno, toliko i za nazad. Znači za 40km autoputa sam platio 6.4€, kao da idem do Soluna maltene. Nema ulaza na autoput od Katerinija i plaćaš punu cenu, nema izlaza sa autoputa (rampa) prema Paraliji, pa opet puna cena...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

To ja i pričam, ta putarina od 3.10€ me je i izbezumila, zbog nje sam i počeo ovaj thread! :(

Code, da li je proradila naplata putarine na izlazu kod Leptokarije? Dobra informacija za one koji će tamo na letovanje...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nisam bešto obraćao pažnju i nisam video da li je naplatna u funkciji. Koliko se sećam, nikakvu aktuvnost nisam video, barem ne kad sam se vraćao. Mislim da još ne radi. Ali ne brini, radiće :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Put koji vodi na Kruševac, Blace, Prokuplje i Leskovac je sasvim OK, kraći je petnaestak kilometara od varijante na Pojate, kasnilo bi se petnaestak minuta u odnosu na auto-put, a put prolazi kroz živopisne krajeve koji su sve samo ne monotoni kao E75. Ušteda je 400 din, plus još par litara goriva zbog sporije vožnje.

Ako se radi o putu Kraljevo - Solun

najkraći i najživopisniji put je Kraljevo-Raška-S.K.Mitrovica-Priština-Skoplje...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Misliš preko živopisnog prelaza Đeneral Janković?! :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

To ja i pričam, ta putarina od 3.10€ me je i izbezumila, zbog nje sam i počeo ovaj thread!

Kolko puta covek "zaglavi" negde sa drugarima, pa u sitne sate prorade pundravci za nekom jagnjetinom, rostiljom,..., ili dodatnim kolicinama anestezije?

Apsolutno sam pobornik svakog vida ustede ali budimo realni i prema sebi i prema porodici. Cesto se "okolo na okolo" pretvori u pravu putnu rasomonijadu tako da mnogima i presedne.

Box cigareta je izmedju 150 i 200 dinara. Flasa piva u kafani je od 150 dinara pa nadalje....

Idemo na odmor tako da put treba provesti na najbolji i najoptimalniji nacin, ali ako je problem nekih 10, 20 ili 30 evra putarine pitam se zasto nije problem jedan malo "zesci" izlazak u neki kafic ili tavernu tamo i ceh od nekih 50-100 evra!?! A bude i toga, zar ne?

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Za informaciju zatrazeno je poskupljenje putarina u visini od 11-12 % u Srbiji tako da ipak niko nemoze stici visinu nase putarine Bgd-Nis oko 900 din ili 9 evra

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Misliš preko živopisnog prelaza Đeneral Janković?! osmeh.gif

Ili, kako se sad već zove,

a može i solucija pored/preko Šare u Albaniju, pa njihovom obalom do Grčke.

2 volodja :

o tome ti pričam klap.gif

Izmenjeno (dext)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kod mesta Skotina između Leptokarije i Platamona više nije moguće da se uključi na auto-put, ukinut je ulaz/izlaz.

L.A.

A gde se onda skrece prema auto kampovima?(olimpus zeus itd) jel mora da se penje prema Platamonu pa onda obicnim putem?

A sto se tice nelogicnosti placanja putarine izmedju Platamona i Leptokarije,mogu vam reci da je tako vec 20-ak godina...Svaki put kada sam isao iz mesta Skotina do Leptokarije placao sam punu cifru u oba pravca za par kilometara,doduse cene su bile u drahmama pa se ne secam koliko je kostao ali nije malo...Prosle godine sam isao iz Paralije da obidjem te kampove i produzio do Platamona,cena je bila 2,80 a vidim da je neko napisao da je 3,10-znaci digli cenu.....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

- Prva naplatna rampa od Soluna ka Kateriniju nas košta 2.80€, a prošle godine sam tu plaćao 2€.

Da li je moguce stici do Volosa samo sa prvom putarinom?

Ostatak puta voziti uz more Paralija Leptokatija Platamon, a onda put uz auto put pored Larise do Volosa ili alternativa je pored mora do Agiokampos i dalje preko planine do Volosa?

Viamichelin mapa pokazuje da moze - vreme putovanja duze za 1-2h (zavisno od marsute), a potrosnja goriva slicna. Usteda za putarini 12.1E u jednom pravcu.

Ali, da li je to na putu bas tako jer ovde citam da su neki ulazi / izlazi zatvoreni?

Ako radi rampa ispred Leptokarije (3.1E) na mapi je pokazano, ali da li stvarno moze da se izadje 5km ranije u Plaka Litohoro?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907232
    Ukupno poruka