Roli

Zakynthos - The flower of the levant

711 poruka u ovoj temi

DAN 12 – Jedanaesti dan u Laganasu (nedelja)

Ujutro smo morali da napustimo sobe do 09h tako da smo se na jedvite jade spakovali i ostavili stvari u hotelu Karras. Pošto smo sve ostavili za poslednji trenutak nismo stigli kafu da popijemo i u celom mestu jedino je restoran Mr. Dallas radio. Inače Laganas tako rano izgleda kao da je neki rat završen,pa da su svi pobegli iz tog mesta. Uzeli smo u Dallas-u grčki doručak, koji se sastojao od džema,marmelade, svežeg hleba, 2 pržena jaja, malo slanine, malo kobasice, pite, frapea i đusa(za svega 5 evra).

Grčki doručak

9ad29b01.jpg

Rescue i Zeros danju

0621f51b.jpg

24380aa8.jpg

Posle doručka i još kog suvenira (da ne zamanjka slučajno :bez-zuba: ),otišli smo opet u Havanu i tamo proveli dan do nekih 15h. Inače Havana je odlična za poslednji dan. Ima sređene tuš kabine, koje dobro dođu za kupanje posle brčkanja pred put. Ovaj dan se oko pola devet ujuto spustio užasan pljusak,ali na svu sreću kratko je trajao,ali je zato vetar nastavio da duva celog dana i bilo je poprilično oblačno,ali je bilo toplo i more je bilo divno.

Havana Beach Bar

9c034c7b.jpg

Mesta za uživanje u izobilju

bda7e045.jpg

edf504f2.jpg

More ispred Havane

f65ea4a1.jpg

Vetar na plaži poslednjeg dana

Teška srca smo se odvojili od mora i otišli do Meka da jedemo i vratili se do hotela Karras da sačekamo bus. :rasplakani: Malo su nam izmešali buseve tako da smo se nazad vraćali tim plavičastim koji je išao na Kefaloniju kada smo dolazili. Svi su bili mnogo nervozni i pravili probleme u bus-u ,pogotovo dve gospođe koje su zauzimale mesta po izboru i na sve se žalile i za sve im izgovor bio,pa mi smo ostale 2 smene. Možeš misliti! :bolje-da-cutim: Posle malo tenzija napokon smo krenuli u 17h prvo ka Kalamakiju,pa do Argasija da pokupimo putnike i stigli na trajekt u 19,15h. Oko sat vremena trajektom i eto nas na Peloponezu. Nastavili smo put i desio nam se jedan defekt sa nekim crevom za vodu. Tako da smo morali da stanemo da to rešimo. Inačeuspeli su vozači nekako da srede to,ali nam je falilo vode da napunimo sistem. Inače dok smo stajali tamo u nedođiji autobusi Eta Toursa i Fudeksov bus(skontah na forumu da su putnici Aurore), su ladno svirnuli i nastavili svojim putem. No comment. Inače uspeli smo dovoljno vode da nakupimo po busu i posle nekih sat vremena nastavili smo put. Prvu pauzu smo imali negde u okolini Larisse. Trajala je oko 20 minuta,taman dovoljno za rastezanje i frape. Inače vozač je ovog puta bio strašan. Pošto je ovaj deo na Peloponezu malo krivudaviji u jednom trenutku su se već svi đalili na mučninu,previše je kočio, naglo je kočio tako da nam stvarno nije bilo dobro(kao da je neki početnik). Ali na svu sreću drugi vozač je ubrzo preuzeo kormilo pa smo mogli mirno spavati. Usput je opet slušan Toše, a on filmova su nam sa vhs-a pustili filmove Poslednji samuraj i Koktel. Tako da smo „uživali“ u maratonu Tom Kruza! :shokiran: Sledeća pauza je bila tek na grčkoj granici. Malo je dug period bio između 2 pauze i mogi su tražili kratku pauzu za toalet,ali vodiča je bolelo uvo. Inače vodič nazad nam je bio Ivan. Ne znam da li je bio premoren ili nezainteresovan,ali nije nam davao nikakva obaveštenja, nije smirivao konfliktne situacije(nego se još nekulturno obraćao putnicima), kada je puklo crevo opet nije dao informaciju nego se hvatao za glavu i tako... Sve u svemu veoma loše. Nadam se da mu je ovo bila prva tura pa da je bio zbunjen. Granice prelazimo standardno, imali 20 minuta za free shop (koji mi se čini da je svake godine sve skuplji), i tu nas je uhvatio pljusak. I od onda nas kroz celu Makedoniju prati kiša i loš vreme.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

DAN 13 – Povratak u Srbiju (ponedeljak)

U Srbiju smo ušli u jutarnjim časovima. Prva pauza je bila ponovo u Predejanima, ovoga puta smo uspeli da popijemo kafu i pojedemo sedvič sa šunkom i kajmakom. Inače pauza je bila oko 45 minuta,ali samo zato što su vodiči zabunili putnike pa su ih usput premeštali zbog viza,pa smo morali sačekati drugi bus jer su nečije stvari bile u našem. Sve u svemu loša organizacija u povretku. Kako su nam drugari rekli i drugi bus je imao nekih problema sa pasošima pa su i oni sat vremena izgubili dok se nije sve rešilo. Kratka pauza je još bila u motelu Košuta i najzad oko 14,30h stižemo ispred Sava Centra. :rasplakani: Put nazad smo stvarno teže podneli,jer smo verovatno bili i nervozniji a i vozač je tome dosta doprineo a i putg je bio oko 22h u povratku.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E sada da sumiram utiske ukratko,ako je to moguće... Možda sam previše očekivao od ostrva,ali u prvim trenutcima me je malo razočaralo,ali zahvaljujući divnim trenutcima i uživanju utisak je potpuno popravljen. Sem kada ste u nekoj taverni ili u unutrašnjosti ostrva nemate ustisak da ste u Grčkoj. Malo je sve haotično i previše englezima namenski pravljno. Sam Zante isto nema taj šmek kao npr. Krf, više je onako italijanske arhitekture i šmeka. Sve u svemu treba ga videti i doživeti,ali mislim da se na Zakynthos ne bih ponovo vraćao. Mahom su takvi bili utisci svih. Ko je bio na Tasosu žalio je za njim, ko je bio na Krfu, žalio je za njim... Ne treba da vas ovo obeshrabri, ima ovo ostrvo svoje čari i lepote,ali izgleda manje od ostalih.

Videli smo veći deo znamenitosti ostrva, jedino smo propustili ostrvo kornjača i same kornjače(za Blue caves i Keri Caves nismo ni bili zainteresovani),ali to smo ostavili za poslednji dan ali nismo smogli snage i da sprovedemo u delo. Najlepše plaže su definitivno Xigia Caves(odn. Xigia 2), Navagio, Gerakas i St. Nikolas odn. Kukies. Nemojte nikako propustiti odličnu hranu i dobra vina. Sa kolima smo za 6 dana prešli 660 kilometara, i to sve za 35 evra goriva,što i nije loše kada se sagleda kakav je teren na većem delu ostrva. Pored već nabrojanih stvari obišli smo još neke crkve, sela i gradove,ali putopis je i ovako dugačak,pa ću ih pomenuti nekom drugom prilikom...

Inače na moru smo upoznali predivne ljude sa kojima bez obzira na različitosti u godinama i interesovanjima proveli lepe trenutke druženja. Prepoznaće se svi oni iz vila Marije, Drososa i Socratesa... :) Hvala i na kremama za opekotine, maramama i svemu ostalom. Pozdrav svima i nadam se da ćete svi i videti ovo.

img5000t.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ko voli knjige da kupuje, o letovalištima preporučujem Zakynthos – The flower of the levant u izdanju Tobi’s izdavačke kuće sa DVD-om. Ima još dve knjige o ostrvu,jedna u izdanju Adams Editions-a i jedna manjeg formata,ali listao sam sve tri i mogu reći da je ta mala sa najlepšim slikama,ali DVD je mnogo dobro urađen i ipak sadrži žive slike(snimke) o celom ostrvu,što vredi posedovati. Cenu sam već gore pominjao.

Omot knjige

f23d5bfd.jpg

Cene koje sam pominjao važe za predsezonu,tako da očekujete malo više cene već sada. Čak je i Dennis rekao da je cena za koju smo dobili auto na 5 dana, će važiti za 3 dana u sezoni.

E da vreme na ostrvu. Totalno zbunjujuće. Kada gledate preko neta stalno je ispod ili oko 30 stepeni, a tamo ni jedan termometar nije pokazao ispod 40 stepeni na suncu. Ne znam kako će biti ljudima u samoj sezoni.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cena nekih ekskurzija preko Cavo Grosso agencije(bez vodiča na srpskom):

1. Tura oko ostrva brodom - 20 evra

2. Atina(2 dana) – 85 evra

3. Olympija – 35 evra

4. Tura busom po ostrvu – 15 evra

5. Kefalonija – 30 evra

6. Lov kornjača(sa kupanjem na ostrvu i posetom Keri pećina) – 15 evra

7. Jeep Safari – 37 evra

8. Horse Riding – 20 evra

9. Ronjenje – 45 evra

Podmornica

e1678223.jpg

Pored ovih ekskurzija može ići na podvodno krstarenje žutom podmornicom. Tura traje 50 minuta i košta 15 evra. Komšinice su nam posetile i Askos park,koji je u blizini Skinarija, ulaznica je 8 ili 9 evra. Ima i sajt. Kažu da su se divno provele i da je super za decu(hrane se i životinje).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Već sam napisao,pa kopiram svoje mišljenje o apartmanima u Laganasu:

Pored vile Marija u kojoj sam boravio,bio sam i u Socratesu i u Drossos-u i sve 3 vile izgledaju mahom isto sa malim razlikama.

Maria ima definitivno najveću sobu sa nekim dodatnim kaučom(super za stvari). Lokacije je malo zavučena ali urabana i ima u blizini svega. Do prve plaže treba oko 10min laganog hoda. Dešavalao se da nema tople vode posle 21h,kada je bila bila puna. Ali na toj vrućini meni nije ni trebala. Spremačica dolazi svaki dan,prazni kante, riba pod i kupatilo a ponekad i koji sud opere. Inače posle 5 dana rada spramčica je ispred ogledala stavila muškatle u plastičnu čašu sa natpisom TIPS!

Vila Maria

c406f58c.jpg

Kupatilo

73ef9fab.jpg

fa44c5ca.jpg

Soba sa ulaza slikana

274e8fb4.jpg

Soba sa terase slikana

ef446c8d.jpg

Terasa

65fd7aa1.jpg

Tips

f771fed0.jpg

Pogled sa terase na našeg Sparka

724299de.jpg

Socrates je spolja malo upadljivija i kuhinja je novija,ali ostalo isto,ali mana je što je soba jako mala i pored kreveta ima mesta samo da se prođe. Mana je što terase nisu razdvojene,jesu zasebne,ali na pola metra razmaka,pa nema privatnosti na terasi. 3 minuta je od mora i u mirnom je delu. U bližoj okolini samo market i jedan fast food,ali je u blizi glavna ulica pa nije problem. Koliko sam razumeo i ovde dolazi svaki dan spremačica.

Drossos je na samoj obali(30 sekundi od mora) i od mora ga razdvaja samo Taverna Greek Island gde je svaku noć živa muzika i ludilo. Malo je bučnija u periodu od 21-24h,ali ko voli da uživa u grčkim ritmovima neće mu smetati. Ne dolazi svakodnevno pomoćno osoblje. Veličina sobe kao u Socratesu ali je terasa izolovana od komšiluka. Ima stočić i stolice u unutra za razliku od prethodne 2.

Sve u svemu skroz su korektne sve tri vile i niko neće pogrešiti ni sa jednom.

Ako neko ima slike spoljašnjosti i unutrašnjosti Drossosa i Socratesa,neka mi pusti na mail,pa ću ih staviti ovde.

Izmenjeno (Roli)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Putevi Zakynthosa(slike koje nisam imao gde da smestim,ali nekako pripadaju ovom putopisu). :)

d132f6bd.jpg

03fd0d91.jpg

82e48574.jpg

a587bdcd.jpg

530d9805.jpg

8f6939da.jpg

1d97a5b2.jpg

f59d2a20.jpg

I za kraj svima jedan veliki pozdrav.

31184035.jpg

Nadam se da je vredelo čekati na ovaj putopis. :) Svako ko ima dodatna pitanja rado ću pomoći. I nadam se povratku da ćemo temu obogatiti sa još mnogim putopisima. :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I još nekoliko panorama fotki... :)

Sa Cameo ostrva

3a5f150d.jpg

Sa Bohalija

8833459b.jpg

Navagio

cdd37736.jpg

Zaboravio sam da napomenem,da su svi snimci i fotke moji(mada nema ni potrebe :) )

I da izvinjavam se za sve pravopisne greške,jer sam sve kucao skoro u jednom dahu, pa nisam stigao sve da ispavim. Ako primetite neke greške,javite mi na pp. Hvala

Izmenjeno (Roli)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pošto me je kuma zadužila da proverim kakva je situacija sa hranom i pelenama za bebe,podeliću sa vama.

U velikim marketima imate sve vrste(možda i veći izbor nego kod nas) Pampersa i ostalih proizvođača pelena. Što se prehrana tiče i tu je izbor jako velik, samo su zakazali sa kašicama. Od kašica ima samo Nestelovih. :)

Izmenjeno (Roli)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Verovatno sam već rekao da grčke muzike nema uopšte po klubovima ni diskotekama, čak ni Sakisa Ruvasa nisu pustili,a mi se uzalud pripremali! :P

Evo i hitova iz klubova:

Definitivno najveći hit je:

Izmenjeno (Roli)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Stvarno genijalno i super Roli...ako ti bude trebao jos koji post, rado cu ti ustupiti

Svidja mi se kako si opisivao i slike postavljao

FENOMENALNO uradjeno i verovatno provedeno vreme

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moram da zauzmem još koji post u slučaju da dobijem još inspiracije,ili da sam propustio nešto bitno. :)

jos jednom svaka cast Roli,zadao si domaci svima nama koji idemo na Zakintos :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ROLIIIII super je putopis! :srce:

663459969_2b48f3169d_o.gif

Izmenjeno (dani22)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka cast, Roli :srce: !

Nemam vremena da detaljno citam, a i Zante mi nije sad u planu ... ali mislim da ce mi biti i te kako koristan za neko naredno letovanje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26983
    Ukupno tema
    905066
    Ukupno poruka