M.A.

Na Krit sa malom decom

79 poruka u ovoj temi

Intere su je me da li mogu deca da uzdrze put trajektom i koliko to kosta...

Zasto da ne...Uzmes kabinu i deca spavaju celu noc. Nikakav problem. Rekoh- kabina s' cetiri kreveta A4 outside 417 Eur...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo bili sa malim detetom na Zakintos i Skiatos i NEMA GRESKE!

Topla, mirna voda, obidjes ostrva bez cimanja, plaze lepe, peskovite.

Ove godine smo uplatili Kefaloniju, pa nam otkazali i sada nude Krit.

Bas sam u dilemi citajuci o tim vetrovima, talasima.....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Retimno je sasvim OK. Nije previše bučno osim ukoliko ne uzmete hotel u glavnoj ulici (Brascos, Liberty, Olimpic i sl). Nema uobičajenih prizora pijanih Engleza koji prave haos. Većim delom su Skandinavci, Holanđani nešto Rusa. Pirgave pijane labor class iz Dovera ili Mančestera nema. Uglavnom su to Englezi sa porodicama ili neki stariji bračni parovi. Gradska plaža u Retimnu je peščana i veoma duga. Ako se ne varam čak oko 14-15 km. More postepeno prelazi od plićaka ka dubini. Može biti problem ukoliko duvaju vetrovi. Mi smo bili krajem jula i početkom avgista. Crvena zastava je bila podignuta čitavom dužinom severne obale čak do Hanje. Krit je najuži kod Retimna tako da ćete do južnog dela stići za pola sata kolima. Plaže su na jugu mnogo intimnije. Male uvalice zaklonjene od vetra. Savetovao bih da ne idete u malo mesto Bali blizu Retimna. Plaža jako neuređena sa dosta algi i prljavštine u moru. Na kraju plaže se nalazi kamp sa divljom plažom prepunom ježeva.

Plakias na jugu može biti zanimljiv budući da idete sa malom decom. Mi smo najviše vremena proveli u blizini Plakiasa prema selu Selia u jednoj omanjoj uvali gde se kupaju samo Grci. Bukvalno nema nikoga. Možda par porodica a klopa u lokalnoj taverni :smorilo: Bakica je pravila takve đakonije za smešne pare da smo joj bili redovne mušterije. Klopa za nas četvoro sa pićem oko 30 € računajući i bakšiš. Na podu kafane se igraju babini unučići. Razbacane igračke govore da su ovi gorštaci iznašli način da zarade koji evro od zalutalih turista. Sve to daje poseban šmek ukoliko niste navikli na fancy restorane gde će vam servirati jastoga ili škampe ulovljenje hiljadama kilometara daleko. Na slabom engleskom ljubazna domaćica vam objasni da nemaju oradu ali da je njen suprug tog jutra ulovio ne znam ti ja već koju ribu ili da je sin upucao sirotog zeca. Od Plakiasa lako stižeš do Matale, jedne od najpopularnijh plaža. Zapadno je Frankokastelo sa dobro očuvanim zamkom na samoj plaži. Nije baš nešto naročito ali može biti zanimljivo. Dalje na zapad je i Elafonisi ali mislim da nema dobrog puta jer je celo ostrvo planinsko i jako krševito.

Je l' ta mala plaza zapadno od Plakiasa, ka Frangokastelu?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kad sam ja bio na Kritu, u Retimnu, ( pocetak avgusta) vetra nije bilo ni za lek.Licno mi je nedostajao onaj fini vetric sa Rodosa.Na Kritu ne osetih ni dasak vetra, niti pri obilasku Ahileona, Knososa..i dalje do Santorinija.Zaista je peklo sunce svih 12 dana te sam zaista Krit doziveo kako kazu-najtoplije i najuznije , najvece grcko ostrvo.A i grupa koja je isla do Libijskog mora kaze da su imali divan miran suncani dan.

Manjao sam plaze cesto i uvek je bila samo zelena zastavica.Jednom po povratki plaze Georgiopulosa -kazu tog dana u Retimnu se nisu kupali jer je bila kisa-a ovamo ni kapi.

Verujem da ima i vetra ??????-ali mislim da nisu jaki vetrovi bas obelezje Krita konstantno.Bas da sam imao srece svih 12 dana bez daska vetra-ne znam...mozda....tek kazem kako je meni bilo.

@ barkman

Ima nocnog zivota i ludila u Retimnu-nije samo mesto za tipican porodicni turizam.Mozda gresim ali se ne secam puno dece sa koficam ai lopaticama na plazi Retimna.Secam se u Rock baru dosla trojica Skandinavaca ( zaist aih puno ima) sa nekim devojcicama PIJANI da jedva stoje na nogama.Toliko pijani da mu drug dodaje casu sa picem a drugi je onako mlitavo hvata rukom maltarajuci kroz vazduh tek ili je ovaj je ispusi, pre vremena ili je ovaj hvatao mimo case-tek pored sanka TRAAAAS-pad ei razbi se casa.Ali nikakvih drugih problema u smisluda su maltretirali nekog, tuca i sl nije bilo.

A secate se da je pre par godina bila tuca nekih nasih turista sa Kritskim mornarima-jesu Kricani malo prgavi-LJUBAZNI NADASVE ali ta ratobornost im je verovatno ostala u genim ajer su mnogo stradali od Turaka...Nemaca u II sv ratu- te se nemojte cuditi kada vidite da Kricanin seda za sto kafica, restorana a izvadi pistolj iz djepa da mu ne smeta dok sedi. I videcete da su mnogi saobracajni znaci proresetani mecima.

NARAVNO-NISU TO NEKE BANDE KOJE MALTRETIRAJU TURISTE-KOJE TEK IZ CISTA MIRA PRAVE KAVGU.NE DELUJU MI KAO RATNICI PODZEMNOG SVETA. Opusteno letujte i uzivajte.

Kad sam prvog dana trazio autobusku stanicu i shvatio da sam setajuci skroooz otosao iza Venecijanske luke, mladi par koji sam upitao dal mi je sada daleko pesaka do bus stanice, rece mi da je daleko i ponudili se4 da me prevezu.Odbacili me do stanice ali mi napomenuli da na Kritu izbegavam auto-stop. Nisam uopste tip autostopera ma gde bio, eto ukazala se prilika da me ovaj par prebaci , ali me kroz pricu posavetovase.

A posle, kao sto sam pisao srete me poznanica iz studentskih dana, udata za Grka te NISAM STAO od silnog lutanja, provoda...jer sve me naucise kako, sta, gde na Kritu.

Izmenjeno (BOJKO)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo bili sa malim detetom na Zakintos i Skiatos i NEMA GRESKE!

Topla, mirna voda, obidjes ostrva bez cimanja, plaze lepe, peskovite.

Ove godine smo uplatili Kefaloniju, pa nam otkazali i sada nude Krit.

Bas sam u dilemi citajuci o tim vetrovima, talasima.....

hej, gde ste bili na zakintosu i skiatosu?

mi treba da idemo sa detetom od 2 godine, pa nikako da odluchimo gde cjemo :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Krit nije baz za aktivni odmor sa malom decom jer su razdaljine velike i vetar pretezno duva. Ako se bas i odlucite onda je bolje na istocni deo na neku od manjih plaza. Odatle na umereno obilazenje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Krit nije baz za aktivni odmor sa malom decom jer su razdaljine velike i vetar pretezno duva. Ako se bas i odlucite onda je bolje na istocni deo na neku od manjih plaza. Odatle na umereno obilazenje.

recimo, elunda bi bila sasvom dobar izbor za odmor sa malom decom.

kad je valjala tadicu i zlobimiru, valjace i maloj deci :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

buducji da ne vozimo kola... jel mozhete da preporuchite neke agencije preko kojih se mozhe icji na izlete (od retimna)?

shta spada "pod obavezno za videti"? :)

kako funkcionishe gradski/medjugradski javni prevoz?

idemo, pa kako bude :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo mog mišljenja o Kritu i deci:

mi smo roditelji koji ne štede decu, ne drže ih pod staklenim zvonom i trude se da ih naviknu na raznorazne mogućnosti. Imamo devojćicu 5 godina i sina 1,5 godina. Sve sam ja lepo osmislila za obilazak Krita, imali smo 15 dana - napornih.

Išli smo kolima i put dobro podneli,

-Ujutru stgli u Atinu, išli da obiđemo Akropolj po najvećem vrelcu (ali samo sada smo tu), vozili se vozićem po Atini malo odmorili i krenuli za trajekt.

-Celu noć trajekt, spavali u separeu, super prošli.

-Prvi smeštaj nam je bio u Gerani, to je kod Retimna i predobar za te pare.

-Taj dan hotel, plaža i uveče grad

-Pošli na Preveli ali nas je vetar oduvao da nismo uspeli ni da dođemo do plaže. Izabrali smo loš dan, mada je kod nas bilo mirno, prešli tih 50-ak km.Vetar je već duvao toliko uz put da kada smo stali negde da se slikamo zamalo nam vrata nije odbvalio. Ipak smo se popeli do vrha, platili parking oko 1 ili 2 evra, krenuli da se spuštamo i uspeli da stignemo samo do vidikovca da se slikamo. Mom mužu je vetar oduvao naočare, kapu a za ne verovati isčupao mu čips iz poluotvorenog ranca.Kad smo se vraćali svratili u Spili i odatle otišli na neku plažu, tek da se okupamo :)

-Hania plaža i uveče grad, ceo dan od kuće.

-Plaža Matala i Festos

-Hotel, plaža i uveče grad

-Balos i +44 stepeni, kolima 9 km sve u prvoj pa posle 400 metara da vidite plažu i posle oko 500-600m spuštanja vrlo lošom stazom. Ako možete ipak idite brodom ali pokušajte da se za slobodno vreme uspete do vidikovca sa kojeg se pruža odličan pogled, slikate i opet vratite brodićem.Mislim da je to mnogo bolja varijanta. Put je izuzetno loš, lošiji je od puta za Mermernu plažu na Tasosu. Izgleda kao da je ono kamenje što se stavlja na pruzi ubačeno u zemlju a oni šiljci vire iz površine. Zaista loš put, mi smo išli sve prvom, možda dva tri puta drugom i preterali ali nam je guma, na sreću pukla kući, posle svih 4000 km pređenih. Vrućina, suncobran ko suncobran, uz tu stazicu do parkinga jedno ili dva drvceta i to je to. A vraćate se po najvećem vrelcu. Moja deca su to izdržala ali evo, i sada kad se setim, pomislim da bi mi Socijlno oduzelo decu da su videli ono. Ako možete ili ujutru rano ili nešto kasnije i put pod noge. Moj lični savet, jesam da treba sve videti ali ovo je mnogo za decu. A njima Balos plaža ništa ne znači. Odatle smo se uputili ka Elafonisiju sa veoma lošim ptem, jeste asfalt ali iz krivine u krivinu jedna deonica i nekako uvek smo se penjali uz brdo, ma gde išli. Elafonisi je raj za decu i ako možete provedite više vremena na toj plaži. Rekli su mi da ima i neka gradska plaža i da je ona veoma lepa, sređena ali ova gde smo mi bili je raj. Nazad kući i novih 150km

-Menjamo hotel i selimo se u Eloundu, uz put svraćamo u manastir Arkadi, Akvarijum i grad

-Hotel, plaža,

-Plaža, Spinalonga, uveče Agios Nikolaos - najlepši gradić na Kritu

-Malia, seoce Krissi uz put za Lassithi plateou i vetrenjače ali ne na platou već 3 km ispred i Homo sapiens muzej. Tu smo se zadržali pa nismo stigli tog dana da obiđemo Zevsovu pećinu

- Vai plaža i 100 km u jednom smeru. Milina i prelepa plaža za decu ali je vetrić duvao, mada smo se posle privikli, nije bio ni delić od onog na Preveliju.

- Plaža Amoudoara i popodne opet odlazak na Lassithi plato i Zevsova pećina, nadmorska visina 1000m. Od parkinga ima staza uzbrdo ali nije strašna. Pećina radi do 16 h. Ulaz 4 ili 6 evra, nisam sigurna.

-Napuštamo hotel, obilazimo crkvu Sveti Đorđe koja je uz put ali sa druge strane pa morate da se parkirate i pređete ulicu koja je fizički odvojena od drugog smera.Stižemo u Knosos i obilazak po vrelcu. Ukrcavamo se na trajekt.

-Celu noć vožnja

-Peloponez: Korintski kanal, Mikena po najvećem vrelcu i Epidaurus. Išli bi i na Delfe ali nismo stigli.

-Celu noć vožnja do Kruševca. Stigli kući oko 10h.

Ovako je izgledao naš odmor. Veoma je naporno jer sve ovo da vidite treba da pređete po stotinak kilometara i toliko u povratku i to je puno sati vožnje. Put jeste odličan kod njih. Deca su sve stoički podnela ali je bilo naporno i ako ne morate izbegnite ovo. Znam da će neko od vas reći:oni išli pa sada mi ne moramo. Ili ako hoćete pripremite se živcima kada vas ubije + 40 stepeni na nekoj ruševini.

Samo mi je Dorotejina rečenica u glavi posle našeg pitanja da i sledeće godine idemo na Krit:Jel smo sve obišli i sada možemo samo da se kupamo?

Toliko od mene, ovo dugujem ambicioznim roditeljima!

-

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

odlicno putovanje i zamisao samo sto deci to bas i nije neka zabava (putovanje tamo vamo :D ) ...

ja jedva cekam da mi klinci stasaju da odemo na krit :D ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav,

zanima me sta mislite o mestu Agija Marina na Kitu?Kakva je plaza, da li na njoj ima vetra i moze li se na njoj iskulirati neki dan dok se odmaramo od obilazaka udaljenijih plaza? Kako se krecu cene autobuskog prevoza, npr. od Agija Marine do Elafonisi plaze? Hvala.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima!

Molim vas za savet u vezi Krita jer treba što pre da odlučimo da li ćemo baš tamo. Začkoljica je što hoćemo da idemo sa dvoje minijaturne dece :) od 5 meseci i 2 godine. Dopao nam se hotelčić Suites Eva u Agia Marini i išli bismo od 12. avgusta. Odmah je pored plaže, ima i bazene i nudi PP. Ali, svi spominju taj vetar! Šta da radimo? Realno i mali vetar može da bude problematičan kad su mala deca u pitanju. I da li neko može da mi potvrdi da je tamo peščana plaža baš peščana, sitan pesak a ne pesak sa kamenčićima :) Inače, svesni smo da s njima nećemo imati mogućnost da se švrćkamo po plažama i to smo prihvatili :)  Možda iznajmimo auto pa odemo negde blizu, ali se ne opterećujemo time.

Krit smo izabrali jer smo do sada bili na Skijatosu, Zakintosu, Kefaloniji i Krfu, pa smo hteli nešto novo. Ako imate neki predlog, otvoreni smo za sugestije, jedini uslov je da plaže budu peščane i da naše agencije organizuju letove do tamo (dakle, Tasos otpada).

Hvala puno svima unapred :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

rodos vam je jedna opcija. ako ipak resite krit, onda mozda agii apostoli, 4km zapadno od hanje. ima 3 lepe plaze sa dosta prirodnog hlada, pescane, toplo more.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pored Rodosa je i Kos, pa i to moze da vam bude opcija. Na Rodosu pogledajte smestaj u Kalithei, u hotelima pored Falirakija i u Kolimpiji. Poneki hoteli u Falirakiju imaju i hlada na pescanoj plazi, a tu je i aqua park. I da, vetar duva sa kopna na more.

Izmenjeno (Igor Lukač)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na svakom ostrvu duva vetar, ali taj vetar je prijatan, jer da ga nema bilo bi nesnosno vruce. Mozda se zadesi da dan-dva duva jace, ali nikada ne znate gde ce duvati.

Izmedju Rodosa i Krita, uvek bih birala Krit. Rodos dolazi u obzir samo grad Rodos, ali tamo je gradska plaza, nije pescana i zna da bude guzva.
Ne brinite i uzivajte na Kritu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26983
    Ukupno tema
    905068
    Ukupno poruka