vlado85

Pale

2 poruke u ovoj temi

normal_image10.jpg

Opština Pale prostire se na površini od 493 km2. Sjedište opštine je u istoimenom gradu, koji se nalazi 14 km istočno od Sarajeva. Grad Pale smješten je u kotlini između planinskih masiva Romanije, Ravne planine i Jahorine, te sa pribrežjem zauzima površinu oko 8,5 km2. Pale je turistički, univerzitetski, kulturni, ekološki i trgovački centar Republike Srpske sa oko 30 000 stanovnika i oko 6 000 studenata.

Pale-03.jpg Pale_noc.jpg Pale_zimi01.jpg

Pećina Orlovača

Jedna je od najvećih i najljepših pećina na Balkanu. Nakit Orlovače je unikatan. To su neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja.

Uljepšana je nizovima draperija najtananijeg izgleda i najrazličitijih formi. Potpun pejzaž obogaćuju prekrasni salivi poput okamenjenih vodopada, koloritno dajući pećini savršen ambijentalni dizajn. Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita. Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio Pećinski medvjed (Ursus speleus), daleki predak mrkog medvjeda (Ursus arctos), prije više od 16.000 godina.

2_4_1.jpg 3_12.jpg dsc03799.jpg

Novakova pećina

Nalazi se na strmim liticama Romanije, a dobila ime po starom narodnom junaku Starini Novaku. Starina Novak je istorijska ličnost iz druge polovine XVI veka, porijeklom iz Smedereva. Pobegao je u hajduke zbog zuluma “proklete Jerine“. Pećina se nalazi na nadmorskoj visini od 1515 m. Turistička destinacija počinje od planinarskog doma u Stajni koji se nalazi svega 4-5 km od Pala. Do pećine vodi planinarska staza koja je uredno obilježena. Staza prvo vodi do Novakovog vrela, velikog planinskog korita. Kažu da se umivanjem u ovom koritu postaje pet godina mladji. Pješačenje kroz gustu četinarsku šumu vodi do Novakove njive, mjesta pogodnog za kampovanje i odmor. Put do pećine je obilježen i ojačan sajlama, jer je dosta strm i težak. Do pećine nije lako stići, potrebno je iskoristiti i alpinističke sposobnosti, ali pogled koji se dobije kao nagrada za trud je zadivljujući. Avanturu prepuštamo vama...

DSC_2326.jpg DSCF4949.jpg normal_DSCF4592.jpg

Jahorina

Jahorina - olimpijska planina pripada teritoriji Opštine Pale. Udaljena je 25 kilometara od Sarajeva. Najviši vrh je Ogorjelica, sa 1916 m nadmorske visine. Jahorina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski-centre.

image1_8.jpg image3.jpg image5.jpg image9.jpg

Alpinizam

DSCF3682.jpg DSCF3402.jpg

Paraglajding

normal_DSCF0490.jpg normal_DSCF0493.jpg

Lov i Ribolov

normal_DSCF4592.jpg normal_Photo-0037.jpg

...i još mnogo toga...

Više na sajtovima palelive.com i pale.rs.ba

Izmenjeno (vlado85)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Interesuje me apartmanski smestaj na Palama, da li neko moze da mi pomogne i da mi da kontakt adresu, telefon....

Unapred hvala !!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka