Ginter

Kurasao

2 poruke u ovoj temi

Nedovoljno poznat  deo Kariba. Zajedno sa Arubom i Bonerom pripada Holandskim Antilima (ABC ostrva). Iako formalni pripadaju Holandiji, imaju veoma široku autonomiju, samo su vojska i spoljna politika pod kontrolom Holandije. Čak ni ne koriste evro već svoju valutu. Američki dolar se takođe koristi za plaćanje, svuda i bez problema, ali isključivo papirni novac. Za razliku od mnogih drugih karipskim zemalja, bezbednost je na visokom nivou, turizam je veoma razvijen, a uticaj holandske vlasti se i te kako oseća - infrastruktura i usluge su na mnogo bolje nego na drugim ostrvima.

S obzirom da su holandska teritorija, za Kurasao nam nije potrebna viza. Iz Amsterdama KLM leti svaki dan, a u sezoni odmora Condor iz Frankfurta i TUI fly iz  Brisela. Govore svojim jezikom (papiamento) koji se brižljivo održava i neguje - osnovno školovanje je na tom jeziku. Engleski i španski su u širokoj upotrebi. Kako papiamento izgleda i koliko je "pokupio" od engleskog i španskog,  možete da vidite na ovoj tabli.

 

 

 

 

20180823_215735.jpg

 

 

 

Po ovom nizu kućica je Kurasao poznat. U holandskom stilu, veselih boja, sa druge strane zaliva. Obale su povezane mostom koji se pomera u stranu kada naiđe brod. Taj deo grada se zove Punta i tu je turistička pešačka zona. S obzirom da Kurasao na mapi kruzera, Punta je prilagođena toj klijenteli: radnje poznatih brendova, prodavnice suvenira, restorani za dranje turista. Ali, mora se reći da je čisto, upeglano i uredno. Na noćnoj slici se vidi zastava Kurasaoa. To je druga strana zaliva, suprotna od one gde su šarene kućice.

20180822_175046.jpg

20180822_175031.jpg

 

20180823_220032.jpg

20180822_175145.jpg

Izmenjeno (Ginter)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Samo to,  ništa o Miražu :D

Meni taj njihov status nije baš najjasniji, nezavisni su (kao i Sen Martin) ali su u okviru Kraljevine Holandije. Odvojili su se od "matice" imaju svoje guvernere koji su nešto kao predsednici/premijeri ali je neki deo veza ostao sa maticom. 

Kada sam ja bio koristio se evro normalno osim što je kurs bio nenormalan, uvek su računali 1;1 pa smo nakon što smo potrošili dolarski keš uglavnom koristili kartice, čak i kurs u bankama je bio loš. 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka