ljerka

Kina za početnike, priprema i sećanja

23 poruke u ovoj temi

Fantastično, kao i uvek! 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je za knjigu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlican tekst. Cak se i meni, koji sam bio tamo, ucinilo citajuci tekst, da sam nesto propustio......

Samo da dodam jedan praktican  savet za one koji dodju u Xien na jednodnevni izlet: Sacuvajte vasu voznu kartu jer pored zeleznicke stanice staje vrlo udoban autobus koji prevozi putnike do lokaliteta  "Terracotta Warriors". Taj prevoz je besplatan za sve koji su dosli super brzim vozom iz Pekinga (zato vam treba karta - da im je pokazete).

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa i nije bas sve na engleskom. Naravno svake godine se sve vise postavljaju table i na engleskom i to u velikim gradovima. Mnogih tabli pre dve godine nije bilo. Brojevi autobusa nisu pisani arapskim brojevima i da ne nabrajam.

U manjim gradovima i dalje je problem na primer pronaci autobus odredjenog broja a broj je napisan njihovim znakovima. . 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li je iko bio na Hajnanu? Mi smo planirali da  mozda u Februaru obidjemo Sangaj i odemo na Hajnan

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Шарене планине на Путу свиле

Kина, огромна земља, која више асоцира на посебан континент, необичан је ковчег са разноврсним благом, које западни свет не познаје довољно. Историјско наслеђе старе цивилизације, подарило је свету изузетне бисере: ненадмашни Кинески зид, Забрањени град у Пекингу, сјајне скулптуре војника од теракоте на вечној стражи у граду Сијану и много тога још.

 

Кину смо први пут обилазили управо због ратника Сијана, путујући источним делом ове огромне државе: кренули смо се из Пекинга, преко Љуоанга, манастира Шаолин, до Сијана, Ченгдуа и Лешана, па даље на југоисток до прелепог градића Фенхуанга и на крају стигли до велелепног Шангаја.

 

На путу каравана

 

Овај, други, обилазак Кине такође је био везан за град Сијан, од којег је још крајем другог и почетком првог века пре нове ере успостављен трговачки пут ка Европи, преко Константинопоља. Како је у том периоду свила за Европу била веома значајна роба, цео пут је добио неоправдано назив по њој – Пут свиле. Кажемо, неоправдано, јер је свила била тек један од мноштва производа којима се трговало између Азије и Европе.

 

5c581498e930a_karavankamilaN.thumb.jpg.8

 

Овуда су вековима пролазили каравани двогрбих камила натоварених и чајем, хартијом, порцеланом, жадом, крзнима, бронзом... У другом смеру, из Европе према Кини трговци су доносили злато, драго камење, стакло... Трговци су размењивали робу, али и техничка достигнућа: поделили су откриће производње папира и штампања књига, али се овим путем ширила и вера. Ширење хришћанства било је скромно у односу на друге религије. Путем свиле у Кину је из Индије стигао будизам, а нешто касније западним делом пута и ислам.Није све било добро и позитивно: каравани су Путем свиле доносили и болести, па је са робом из Монголије преко Кине, до Крима у 14. веку стигла куга, која се брзо проширила средњом Европом.

Пут ка Европи из Сијана водио је преко провинције Гансу а затим се рачвао: два крака су ишла поред планинских масива обухватајући са севера и југа пустињу Такла Макан, чији назив у преводу значи „Уђеш а не изађеш”, до Кашгара, најзападнијег града у Кини, у провинцији Синкјанг, и даље преко Киргизије. Трећи крак, ка северу и планинском венцу Тијан Шан кроз град Турпан пролазећи пустињом Гоби до данашње Алмате у Казахстану.

 

 

pustinja4.thumb.jpg.2cb5fa4af34b497a324d

 

 

 

pustinja5.thumb.jpg.ccd7d57eb6cc5d96db33

 

Током времена овај пут је изгубио трговински значај, али је добио романтично значење: све већи број туриста из целог света крстари овим забаченим подручјем, пребогатом споменицима културе, природним лепотама и феноменима.

brisioaza3.jpg

oaza4.thumb.jpg.fb7f87d3208f869147eb3cd5

То је разлог да се упутимо у кружни обилазак Пута свиле, његовим најсевернијим и најјужнијим деловима. Брзи кинеским возови данас замењују некадашње караване камила.

 

 

karavan1N.thumb.jpg.044ac28232877006114e

 

Уз пут смо обилазили занимљиве градове са импресивном архитектуром и инфраструктуром, тајновите свете планине, будистичке пећине, храмове, манастире, древне дворце, читаве градове грађене од набоја блата, али туристи неоправдано пројуре поред природних лепота овог дела Кине.

 

У провинцији Гансу, на северозападу ове земље, у близини мање познатог града Цангyе, где је наводно и Марко Поло провео годину дана, свило се изузетно природно чудо због кога поред поменутих бисера вреди отићи у Кину. То су Шарене планине.

 

 

5c5812ef83dff_uspravna2_DETCON.thumb.jpg

 

Природа као да се побринула да демантује уобичајено размишљање да у највећој пустињи Азије не може да се види нешто посебно. Природа је овде поручила да је и даље највећи ликовни уметник свих времена.

uspravna DET CON.jpg

Окамењена дуга

 

DSCF8880.thumb.JPG.343bb41f0f6c666beebcb

На некадашњем трговачком Путу свиле сада лепотом плене планине необичних боја, шара – час изгледају као окамењена дуга, час као шарени колач са шлагом, а нама су на неким местима личиле на – српску прошарану сланиницу.

 

 

 

DSCF8937.thumb.JPG.126adc0ee881e3d6e8bcf

 

Шарено чудо рађало се милионима година. Велике тектонске промене планинских масива, песковито тло од црвеног кречњака, богатство руде гвожђа, хематита и осталих минерала, уз кишу, спирања, ерозије, ветрове и земљотресе дале су завршни печат коначном изгледу ових планина. Необичан рељеф само је део изненађења, јер још већи утисак остављају спектакуларне промене боја ових планина.

DSCF8923.thumb.JPG.975621792bfe0fdba2c98

DSCF8919.thumb.JPG.b045729f34554a57fb65e

Као да гледате у сликарско платно, на којем се преливају боје неког занесеног уметника, а не да испред вас стоје стварне планине. Црвена, жута, плава, сива, љубичаста, бела – боје које се непрегледно таласају, преклапају прожимају преко врхова, удолина, збуњују и терају у недоумицу. Питам се да ли сањам или је то природа велики мајстор фотошопа?

 

 

DSCF8917.thumb.JPG.b76c325d973c95c192a3b

 

За одлазак на локалитет на располагању је локални аутобус о чијој сатници повратка треба водити рачуна, нарочито када сезона разгледања није у току.

 

Један од видиковаца је посебно захтеван, јер је потребно савладати 666 степеница, под великим нагибом, да би се стигло до панорамске платформе.

DSCF8970.JPG

Може се и пешачити између видиковаца, али за ту опцију, потребно је воље, кондиције, а највише времена. Пут којим се креће аутобус, вијуга између исто тако занимљивог рељефа и туристи у покрету снимају и фотографишу обојене формације.

 

На самом локалитету мали аутобуси стално круже између видиковаца, до којих се стиже уз мањи или већи напор, на вама је да бирате – прилазном стазом, са већим или мањем бројем степеница сходно захтевима рељефа. Ако се определите за најам аутомобила то је нешто скупља, али и комотнија варијанта.

 

 

 

DSCF8865.thumb.JPG.a09ec6749c0ea61367ff4

 

 

Величанствен је поглед са платформе на планине са бојама поређаним у виду дугиног спектра. Посебно су упечатљиве дуге, вертикалне траке које одвајају једну боју од друге.

 

 

5c5816ac0009d_DSC04920N.thumb.JPG.0f9147

 

Одлично обележени дрвени подести, видиковци, постављени на више нивоа, омогућавају посетиоцу поглед на овај пејсаж из свих могућих углова. Тешка је одлука колико се где задржати, јер ми се ни са једног кутка није одлазило, док је време клизило као у пешчаном сату.

 

Атмосфери јединственог догађаја доприноси и тиха, ненаметљива музика, која допире из скривених отвора на платформама. Регија Шарених планина је огромна, простире се на око 400 квадратних километара и вероватно се најбоље види оком птице – из хеликоптера који је доступан туристима само у сезони јун–септембар када су планине и најлепше за посматрање. 

 

5c58168ac46e5_DSC04919N.thumb.JPG.ba0d39

На Унесковој листи

Нема одговора ни које доба дана је најподесније за посету овом природном царству: јутарње за вребање изласка Сунца, преподневно, уобичајено за већину туриста, или касно предвечерје када Сунце одлази и када се боје симултано и константно мењају. Професионални фотографи, велики љубитељи природе, као и ретки туристи са неограниченим временом на располагању, одлучују се за ноћење у непосредној близини локалитета како би ухватили све делове дана.

Ово место стекло је светску славу, а налази се и на Унесковој листи Светске културне баштине како би се јединствена лепота сачувала за будуће генерације.

 

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26983
    Ukupno tema
    905067
    Ukupno poruka