Bubica

Veliko Trnovo

5 poruka u ovoj temi

Upravo se vratih sa produzenog vikenda i obilaska Velikog Trnova pa da podelim iskustvo dok je jos sveze.

Dugo godina ova destinacija bila nam je u mislima, ali uvek smo je ostavljali za neki drugi put, sve do ovog aprila. Prvobitne namere da budemo smesteni u samom Trnovu, zamenili smo mnogo povoljnijim smestajem u Arbanasima, koji je u medjuvremenu rasprodat, tako da smo na kraju izabrali malo dalje mesto Vonesta voda, 27. km od Trnova, Relax coop hotel, odlican, sa zatvorenim bazenom i polupansionom od 41 eura za dvoje (to je cena koju su nam dali u direktnom kontaktu, na booking.com pise da je 51 euro i da trenutno nema mesta). Dakle, smestaj za svaku preporuku, ali u samoj banji Vonestoj vodi nema bas nista, tako da dobar hotel i ne znaci mnogo ali blizina Trnova ga spasava. Uzgred, meni se desila jedna neprijatnost, zbog cega zaista moram da pohvalim osoblje hotela: izgubila sam novcanik sa svim parama (oko 500 eura) i verovali ili ne posteni pronalazac ga je nasao, dao osoblju i vracen mi je... Da ne bude zabune, u Trnovu je jako mnogo smestaja u ponudi ali mi smo trazili sa zatvorenim bazenom, jer koliko su meni bitne kulturno-istorijske znamenitosti mome muzu je bitan zatvoren bazen, tako da ako vam ne smeta svakodnevno 27 km u jednom pravcu - preporucujem ga.

Otputovali smo u petak, vratili se veceras, tri nocenja. To je, po meni, neki minimum za toliko dalek put. Proslog septembra bili smo u Zlatnim pjascima i put nam je proleteo, zaista smo sa lakocom otputovali tamo i nazad, ali sada nam se bas oduzilo (radovi na putevima, velike guzve)... Stigli smo u petak posle podne i uleteli u hotelski bazen, jedva docekali veceru... Subota, posle dorucka i brcakanja u bazenu, put u Trnovo i obilazak gornjeg dela grada, Samovodska carsija - ne zato sto smo tako planirali vec se tako desilo za prvo upoznavanje sa gradom i nije bilo lose, tek da probudi znatizelju. Po povratku u hotel, brcaknje u bazenu, vecera i rano spavanje (jer u selu nema bukvalno nikakve razonode oslim lepe prirode). Sledeceg dana tj juce, nedelja, slican program: dorucak (odlican svedski sto), prepodnevno brckanje u bazenu i potom put u Trnovo. Ali, sada smo vec bili svoji na svome, znali smo u kom pravcu da idemo i sta da gledamo. Prvo crkva Svetih 40 mucenika i grob Sv. Save (ulaznica 6 leva = nesto manje od 400 dinara), potom Carevac (ulaznica takodje 6 leva), setnja starim delom grada, obilazak Istorijskog muzeja - Muzeja nacionalnog preporoda (takodje ulaznica 6 leva), setnja ulicom generala Gurka...

Japanci su "provalili" i ovo mesto, osim mnogo bugarskih djaka na ekskurziji dominijraju japanski turisti. Najzesce mi je bilo kada sam videla njihovo ponasanje u muzeju, upali su tamo samo da bi videli jednu jedinu stvar - savremenu skulpturu koju je donirao njihov ambasador pre par godina. Uzgred, mene (zbog licnog interesovanja) muzej je bas odusevio, najvecim delom posvecen je 1878. godini i sticanju nezavisnosti, sve sa rekonstruisanom salom u kojoj su sedeli narodni poslanici i originalnim foteljama turskog sultana i ruskog cara.

Sve u svemu grad se moze upoznati za dva dana, naravno uvek ostaje prostora za dopunjavanje, Usledice ovih dana i moja foto-tura a svima koje zanimaju informacije o ovoj destinaciji - na raspolaganju sam. 

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divna ideja za krace putovanje :aplauz:! Ja planiram vec neko vreme da ovo mesto posetim, ali nikako da dodje na red. Odakle ste vi krenuli i koliko vam je putovanje trajalo? Kolike su cene smestaja u samom gradu? Da li ste gledali samo hotelski smestaj ili ima i apartmanskog smestaja?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ima smestaja kakvo god pozelite, mada mi smo gledali samo varijante sa zatvorenim bazenom. Iz iskustva znam da posle sati i sati pesacenja po gradu i razgledanja znamenitosti jedino sto mi spasava noge tj. stopala je plivanje u bazenu. Zanimljive su mi za smestaj i guest haus varijante u najvisljem delu grada - u Samovodskoj carsiji. Izgledaju zanimljivo sve te kucice mada predpostavljam da je u tom delu problem za parkiranje. Takodje mozete pogledati smestaj u etno selu Arbanasi, dosta je jeftinije nego u Trnovu. Ja sam prvo istrazila ponude na booking.com pa za ono sto mi je uslo u uzi izbor trazila sam sajt hotela i pisala im direktno...Inace, krenuli smo iz Zajecara i trebalo nam je oko 6 sati u jednom pravcu. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala na odgovorima :cvetic:! Nadam se da cete nas uskoro castiti jednom foto turom iz Trnova :).

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Да освежим тему, с обзиром да у њој није писано 8 година. Не могу да пишем о томе какви све музеји и споменици постоје, јер сам провео свега 2-3 сата, у пролазу према Румунији. Оно што је очигледно већ на улазу, јесте да се ради о великом месту. За посету је занимљив горњи део града где се налази тврђава са које се пружа леп поглед. Мало испод су црква и стари објекти који су туристичка атракција. Тај горњи део града одише духом старог времена и збиља показује због чега је Трново дуго била престоница. Жао ми је што нисам успео да детаљније обиђем овај део и да сазнам нешто више о боравку Саве Немањића и његовој смрти овде, јер сматрам да је за Бугаре наш светац био значајна личност и да у својој ризници чувају сведочанства о њему. Нећу пропустити да наредни пут издвојим време и обиђем сва лепа места у Трнову. Овај град представља и раскрсницу у којој се спајају путеви из Софије, Букурешта, Варне и мало даље Истанбула.

На ободу града има неколико модерних шопинг центара, од којих препоручујем Мол Велико Трново.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907234
    Ukupno poruka