kriticarka_nickova

Gdje na 7-10 dana odvesti strance?

12 poruka u ovoj temi

Cao društvo.

Ovog ljeta vodim grupu strenjdzera po BiH i zelja im je da vide Visegrad (citali Iva Andrica i sad eto hoce bas u Visegrad izmeđuostalog)…e sad…posto slabije znam taj dio Bosne….i uopste taj dio, mozete li mi pomoci…

Dakle dosli bismo iz Istocnog Sarajeva u Višegrad i vidjeli most bla bla bla….malo se zadrzali a onda bismo na rijeku Taru. E sad zanima me kako sa prevozom. Niko ne vozi auto, ne renta nam se, jer su to tipicni backpackeri koji bi spavali u jeftinim hostelima….

Dakle…prenocili bi 1 noc pored rijeke Tare, ali nas zanima ima li kakvi bungalovi jeftini sa bosanske ili srbijanske strane nije bitno, samo da je lijepo, zanimljivo i takoto…i da najbitnije pitanje: kako iz Visegrada doci do tog mjesta…jer nemamo auto, ali smo u kondiciji i pjesaka mozemo furat i do 10-15 km na dan, bez problema.

E sad, uz granicu sa BiH i Srbija i C.G….gdje dalje da ih vodim sve do mora u C.G, …dobrodošle sve preporuke, svi savjeti.

Jedna grupa strendžera mi je jednom odjavila trip po Crnoj Gori, tako da sam i ja bila uskraćena za poznavanje te divne zemlje, no, ovaj put me ovi nece isfolirat-sigurna sam. Bas sam na ovom forumu postavila pitanje KAMO ICI….i sad opet pitam…eto pa pomagaste.

Tenkju.

Izmenjeno (kriticarka_nickova)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Reka Tara je u Crnoj Gori, verovatno si mislila na planinu Taru kada si rekla da biste, nakon Višegrada, prenoćili jednu noć tu?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

kriticarka, sta je sa zanimljivostima sa tvojih putovanja?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Reka Tara je u Crnoj Gori, verovatno si mislila na planinu Taru kada si rekla da biste, nakon Višegrada, prenoćili jednu noć tu?

Da. Moja greska. Izvinjavam se. Pa dobro dajte mi neku ideju gdje dalje da ih vodim nakon Visegrada nema veze dal je Srbija ili Crna Gora samo neka se ide dalje uz granicu prema moru....dajte mi neku ideju pliz...

kriticarka, sta je sa zanimljivostima sa tvojih putovanja?

Ljetos sam napravila đir po Makedoniji (ne znam dal sam pisala o tome ovdje,mislim da jesam..nemam sad vremena da trazim), ...volontirala sam na otoku Cresu i na piramidama u Visokom. Bilo mi je nezaboravno...

U proteklih godinu dana postala sam strastveni planinar...i shvatila da mnogo vise volim divljinu nego gradove....ako zelite da pisem o planinama u buduce , nije problem, ali mislim da ovdje na forumu slabo ima planinara?

Izmenjeno (Infoputnik)
spojene poruke clana, pisane jedna za drugom
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima ovde dosta planinara i budućih planinara, tako da možeš slobodno da nam kuckaš! :klap:

Što se ovog putovanja tiče, ja mogu dati neke predloge, ali se nadam da će i neko iskusniji uskočiti.

Dakle, posle Višegrada možete na Mokru goru ili na Taru. Predeli su prelepi i nećete se pokajati. Smeštaj izguglaj, ima ga dosta, naročito na Tari. Jedino ti ne mogu pomoći oko transporta jer nisam backpacker i sve to sam obilazila automobilom.

Nakon Tare i Mokre gore možete produžiti prema Zlataru (Nova Varoš) ili Kamenoj gori (Prijepolje), a potom na Durmitor.

Nakon Durmitora možete posetiti reku Taru, ili ići na rafting, i na kraju se spustiti na more.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E da rekla sam da sam ja planinar ali to drustvanjce nije, tako da ne vjerujem da ih bas pretjerano zanimaju planine…a ni za jednu nemamo auto ni prevoza….tako daaaaa….

Ono sto njih zanima jeste priroda, rijeke, jezera, kampovi, nacionalni parkovi, pa tek onda gradovi koji imaju nečeg zanimljivog …

Podvlačim: ono sto mi je jako bitno je prevoz tj.objašnjenje kako od jednog mjesta do drugog stici…sa cime?

Rafting na Tari je super opcija, svidja mi se, a planine cu ostaviti za sebe i svoje društvo koje ima vise snage za pentranje od ovog….ali, kako stici do rijeke Tare, kojim putem? Voljela bih da mi date vise detalja…zelim da isplaniram put unaprijed i da im posaljem plan…molim vas pomagajte….fala

Izmenjeno (kriticarka_nickova)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uh brate skup taj rafting...al kad uzmes mozebit spavanje+hrana i rafting izadje to tako...

Znaci poslije raftinga na Tari gdje bi slijedece isli? Dajte dalje preporuke....ima li neki NP dalje dole prema moru CG?

Kako poslije da stignem do Perucice? Ima li neko da bi nas vodio za lovu naravno kroz Perucicu?

Izmenjeno (kriticarka_nickova)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto nisam na forumu nasla nista konkretno pokretajuci ovu temu odlučila sam da vam napisem svoje iskustvo kako sam provela svoju drugaricu iz inostranstva po Bosni i Hercegovini. Nakon svega bila je jako zadovoljna kako prirodnim ljepotama koje je vidjela tako i mojim gostoprimstvom.

Dakle.

Prvi dan tj. Noc dosla je u grad Travnik gdje smo prespavale i rano ujutro sutradan se uputile za Jajce. Jajce je nevjerojatno lijep grad i tamo smo vidjele puno backpackera. Osim sto nudi mnogo toga za vidjeti pravo je jeftin grad. Muzeji su im prva klasa, grob boga Miterana se obnavlja, tvrdjava je extra ima katakombe, a na vrhu kraljevski grad kralja Tvrtka. Vodopad je sjajan….muzej AVNOJ-a…mnoštvo spomenika a svaki ima svoju pricu, stare oronule kuce bosanskog stila, stare džamije, jednostavno svaki kamen u gradu Jajcu je turisticki i toplo preporučujem da se ode do tamo. Blizu je jezero sa vodenicama pa ko bude iso s autom moze i to vidjeti.

Treci dan sam je vodila na Vlasic. Najvisi vrh na Vlasicu je Paljenik 1963 metra n/v . bilo je pakleno vruce pa smo dobro pocrvenile. Nisam smjela da je vodim svim markiranim stazama zbog mina,pa smo vise hodale makadamom nego markiranim stazama. Vlasic je prelijep u svako doba godine, a sa vrha kad je lijepo vrijeme moze se vidjet cak i Banja Luka.

Četvrti dan hodale smo po Travniku. Isle smo u gradski muzej (koji osim bosanskih stvari ima i neke africke ;-) i kucu Ive Andrica. Travnik takdojer ima starih bosanskih kuca planinskog stila i puno oronulih zbog godina i zbog tog sto vise niko u njima ne boravi. Taj dan iskoristile smo da odemo do Guca Gore (nekih 5km od Travnika katoličko selo) i vidimo samostan star 150 godina. Zaista je vrijedilo vidjeti taj samostan.

Peti dan ujutro isle smo za Mostar a kasno navece dosle u Sarajevo u hostel “Tito” koji se nalazi u blizini vjecne vatre i cijena mu je 10 eura za jednu noc. Hostel je nov pa toplo preporučujem da idete u njega.

Sesti dan ujutro zorom ustale smo da uhvatimo vezu za autobusku stanicu Istocno Sarajevo. Dakle za one koji ne znaju evo informacije koja zlata vrijedi: trolejbusi rade od 5 i 45 min ujutro. Uhvatiti trolejbus koji ide sa Austrougarskog trga do Dobrinje broj 103. Tim trolejbusom dodje se do kraja i nekih 100 metara pjesaka dodje se do bus stanice u Istocnom Sarajevu odakle smo uhvatile jutarnji bus za Focu. Tamo smo isle na rafting. U Focu po nas je dosao vozac iz “DMD” kampa i dovezo nas do kampa koji je 16 km udaljen od Foce. Rafting je bio na Tari i isli smo odmah na rafting. Tara je prelijepa, cista, plava, ma divna. Jednim dijelom isli smo u Crnu Goru. Spustali smo se 23 kilometra i to zadovoljstvo je kostalo 40 eura. Odlucili smo prenocit u kampu i drvenim kucicama za 5 eura.

Sutradan smo se ujutro vratile za Sarajevo. Prosetale Sarajevom, isle na Avazov toranj odakle puca pogled na grad.

Navece smo dosle u Travnik i prenocile. Ustale ujutro i otisle na planinu Lisac ciji je najvisi vrh 1300 m n/v (Golub). Lisac se nalazi par km od Zenice.

I to bi bilo to. Ako ima nekih pitanja ja sam tu.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidim da je ova tema zamrla, pa hajde da je malo ozivimo. Gledala sam ovih dana slike Bosne i Hercegovine, i zaljubila sam se u prirodu ove zemlje. Volela bih da je obidem celu, ali znam da je to nemoguce sa nasim godisnjim odmorima i debljinom novcanika. Pa, hajde ako neko moze da preporuci kako pametno iskoristiti vreme od 10 dana obilazeci Bosnu i njene prirodne lepote, ali tako da se ne provodi previse vremena u automobilu, vec onako, da se jedan skoncentrise na obilazak par znamenitosti. Recimo, da se bude 3 dana u jednom smestaju, pa da se za ta 3 dana obide sve sto je u blizini, pa posle 3 dana se menja smestaj, i tako u krug. Naravno, ako imate i preporuku za smestaj, bilo bi idealno. I da ponovim, zanimaju nas prirodne lepote, mozda neke stare tvrdave, i tome slicno. Pa, ako neko ima neke predloge, izvolite, jedva cekam. E, da, obilazak bi bio preko leta, pa u obzir dolaze i mesta za kupanje.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, Scorpio, procitala sam i tvoj blog, ali mislila sam nesto vise od prirode, neke reke, vodopade, tome slicno. I neki proveren privatni smestaj...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sve ti je navedeno u blogu od toga što si spomenula. Ako ćeš rijeke onda Una, Tara ili Neretva. Vodopad definitivno Kravice, to je najljepši vodopad u državi. I možeš u prašumu Perućicu, ali to ne smiješ bez vodiča.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka