Sladjana Maric

Transsibirska železnica

75 poruka u ovoj temi

Transsibirska železnica

(rus.Транссибирская магистраль, Транссиб)

je mreža železnica koje spajaju Moskvu i Evropski deo Rusije sa Ruskim dalekim istokom; Mongolijom; Narodnom Republikom Kinom i Japanskim morem.

Glavna trasa železnice saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira. Železnica je dugačka 9.288 km. i građena je između 1891-1916.god. Proteže se na preko 8 vremenskih zona i potrbno je sedam dana da se pređe cela dužina železnice,što je čini trećom železnicom po dužini na svetu,posle Donjeck-Vladivostok i Moskva-Pjongjang.

Druga trasa,Transmandžurska železnica,koja ide uporedo sa Transsibirskom i koja ide skroz do Tarskaje ( oko 1000km. istočno od Bajkalskog jezera). Od Tarskaje, Transmandžurska železnica ide jugoistočno ka Kini i produžava do Pekinga.

Treća trasa, Transmongolska železnica,koja se sastoji iz Transsibirske trase do Ulan-Udea na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan-Udea Transmongolska železnica produžava južno ka Ulanbatoru i Pekingu.

Četvrta trasa je završena 1991. posle skoro pet decenija spore izgradnje. Pod nazivom Bajkalsko amurska železnica ( BAM ),proteže se od Transsibirske linije kod Bajkalskog jezera, ka Pacifiku.

Pozivam sve ljude dobre volje koji su putovali ovom trasom ili su upznati sa pojedinostima da postave svoje komentare, kako bi pomogli nama koji nismo, a želeli bismo da putujemo ovom železnicom.

Hvala, Sladjana

http://www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/en.html

post-6869-1288377398,03_thumb.jpg

Izmenjeno (Sladjana Maksimovic)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam da li si citala ovu temu

mozda nije bilo lose da si tamo postavila pitanje, ljudi su putovali i verujem da mnogo znaju o tome ....i zanimljiva je jako

:)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala što ste me uputili na temu Transmongolska + Tibet.

Vrlo je zanimljiva jer se jednim delom poklapa sa onom koja mene zanima.Transmongolska se odvaja ka Kini, dok bih ja produžila na krajnji istok Rusije do Vladivostoka.

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sladjo,

Da li si vec napravila neki plan? Pretpostavljam da si vec gledala i cene koje zavise od klase kojom se vozis.... Sta ti je u planu da obidjes? Da li bi isla dalje od Vladivostoka ?

Podeli sa nama neke informacije ako ih imas...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da Ljerka,raspitivala sam se,tražila na internetu...

Ja bih izlazila iz voza na pojedinim mestima, npr. u

-Jekaterinburgu- glavnom gradu Uralske oblasti. Osnovao ga car Petar I 1723.god kao metalušku fabriku, do 20. veka je postao jedan od najvećih i najvažnijih finansijskih, industrijskih i kulturnih centara. Naučnicu su Jekaterinburg proglasili geografskom granicom između Evrope i Azije. U centru grada je 2004. godine podignuta Crkva na Krvi, na mestu gde su Boljševici pogubili cara Nikolaj II i njegovu porodicu 1918.godine.

Sledeci grad bio bi:

- Novosibirsk- Sa svojih 1,5 miliona stanovnika, to je treći po veličini grad u Rusiji i najveći u Sibiru, smatra se centrom Sibira. Osnovan je 1893, koa buduće mesto železničkog mosta na Transsibirskoj železnici preko sibirske reke Ob. U Novosibirsku se može videti zgrada Opere, koja je najveća u Rusiji, a nalazi se na Lenjinovom trgu, kao i nekoliko pravoslavnih crkava, koje su preživele period sovjetske vlasti. Železnički muzej na otvorenom nalazi se 20 km daleko od centra grada i prikazuje jedinstven izbor lokomotiva i vagona iz raznih perioda Transsibirske železnice.

Potom:

-Krasnojarsk. Krasnojarsk, kao i Jekaterinburg i Ulan-Ude, je bio jedan od "zatvorenih gradova" u vreme. Sovjetskog Saveza. Nalazi se na reci Jenisej, najvećoj sibirskoj reci sliva Arktičkog Okeana. Posetila bih trgovačku ulicu, fascinantnu po tome, što je gradonačelnik odlučio da u toku leta bude ukrašena stablima palmi- u sred Sibira! Plovila bih brodom rekom Jenisej sa koje se pruža predivan pogled na panoramu grada i ogromni železnički most preko reke.

Dan – dva bih se zadržala na Bajkalu.

-Jezero Bajkal čuva najveći rezervoar sveže vode na svetu. Prostire se na na dužini od skoro 42 km u pravcu istok-zapad i oko 600 km u pravcu sever-jug, a sa najvećom dubunom na 1620 m je najdublje jezero na svetu.

Sa jezera se pruža pogled na planinske masive oko tamno plave vode jezera

Otišla bih potom u

-Ulan-Ude. Ulan-Ude je glavni grad Autonomne republike Burjatije, u okviru Ruske federacije. Obzirom da su burjati etnička grupa bliska Mongolima, ovaj grad je zanimljiva mešavina kultura i mesto susreta istoka i zapada. Kao Irkutsk, grad ima i dalje velike oblasti u kojima se još nalaze isključivo sibirske drvene kuće. Planiram izlet do manastira Ivolginski, koji je centar budizma u Rusiji.

Po izlasku iz Ulan-Udea, skreće se sa glavne trase Transsibirske železnice na Transmongolsku železnicu na putu ka Ulan Batoru. Ja ne bih na tu stranu,već bih produžila na istok, iz voza bih samo još izašla u Habarovsku.

-Habarovskse nalazi na brdima iznad reke Amur.Habarovsk je prijatan grad sa širokim drvo-bulevarima, Ima popularnu plažu I zanimljiv Etnografski muzej lokalne istorije.

Krajnje mesto Transsibirske železnice je Vladivostok.

Grad je bio zatvoren I strancima I sovjetskim građanima.Za ulaz su im bile potrebne posebne dozvole.Za posetioce je otvoren 1992.

Dalje neznam još uvek kako bih.Neće zavisiti samo od mene,već I od društva sa kojim bih putovala.

Ja sam za varijantu da se od Vladivostoka vratim do Ulan-Udea pa nastavim Transmongolskom do Pekinga-kako bih videla kineski zid.Iz Pekinga bih avionom kući.

Postoji I varijanta da se od Vladivostoka nastavi trajektom do Nigite, grada na zapadnoj obali Japana.Od Nigite se može otići do Tokija, zatim avionom natrag.

U vozu Transsibirske železnice postoje tri klase smeštaja. 2-krevetni, 4-krevetni I višekrevetni kupei.Dva toaleta po vagonu. Vagon restoran nije jeftin,ali se zato na svakoj stanici može kupiti ukusna domaća hrana.

Što se cene tiče, dobila sam različte informacije koje su približno slične. Moskva – Vladivostok, prvom klasom 1020 evra, drugom 595 evra I trećom za koju kažu da je I najinteresantnija 190 evra.

Ovo su informacije koje sam uspela da dobijem raspitujući se I tražeći na internetu. Ipak, ko god da ima još informacija, svaka je dobrodošla.

Za ovu turu biće mi potreban duži godišnji odmor,zato I tražim savete I informacije kako bih ga najbolje iskoristila a da nešto ne propustim.

Izmenjeno (Sladjana Maksimovic)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pretpostavljala sam da ce biti takav plan, jer sam pre par godina razmisljala o slicnom putu, ali nisam mogla naci istomisljenike za takav poduhvat biggrin.jpg , mada vremena su se promenila, pa ko zna.....

Moja opcija od Vladivostoka : prelaz feriem u Japan ( u luku Fijiki, grad Toyama, pa pravac Tokio), a Kinu bi ostavila za poseban put. Zaista se tesko odluciti izmedju te dve zemlje....

Jedino ne znam koliko dana je potrebno isplanirati za takav put, verovatno bar 4 nedelje. Mora da se i radi i zaradi biggrin.jpg

Zavidim ti .... srce.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se sa Vama da je verovatno potrebno 3-4 nedelje,ipak ovo je samo moja velika želja i neznam kada će se ostvariti,ali sam sebi dala zadatak da ovo sprovedem do kraja.Nadam se da ću uspeti.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Putopis koji pročitah u jednom dahu.

Verujem da će mnogima koji su zainteresovani za ovo putovanje biti od velike pomoći:

http://www.serbiatravelers.org/Putopisi/179-transsibirska-i-nazad

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

......ali sam sebi dala zadatak da ovo sprovedem do kraja.Nadam se da ću uspeti.

Hvala na dobrom linku, zaista zanimljiv putopis ! Samo su cene izgleda drasticno promenjene...

Naravno da ces uspeti ! Najvaznije je nesto jako zeleti, a vreme, novac i ostale okolnosti ce se vec " namestiti ". Iz sopstvenog iskustva znam da je tako. Ja sam vec ostvarila neke svoje davne zelje u vezi putovanja, a prpremam se i za realizaciju novih biggrin.jpg

Koji meseci su najbolji za putovanje ovom zeleznicom?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ljerka,hvala na podrsci.Kazu najbolje je putovati u kasno prolece,tada vec nije toliko hladno.

U potpunosti se slayem sa tvojom recenicom: "Najvaznije je nesto jako zeleti, a vreme, novac i ostale okolnosti ce se vec " namestiti "." Veliki pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Imas dosta vremena za detaljne pripreme do proleca....

Slika dovoljno govori, koliko je to zamasan put, a jos ako nastavis u Kinu ili Japan.....

monkey_route-2004-l.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da ćeš što pre uspeti da realizuješ svoj planirani put. Od svih mojih putovanja, ona na kojima sam išao vozovima su ostala u najlepšim sećanjima. Mogu samo da zamislim kako je voziti se čuvenom Transibirskom železnicom i preći kopnom preko cele Azije. Što se tiče dužine trajanja ovog putovanja, ja imam iskustva sa jedne druge železnice - relativno skoro sam putovao vozom neprekidno 3 dana i uopšte mi nije bio problem, šta više uživao sam tokom ta tri dana. S obzirom da ćeš ti više puta izlaziti iz voza, mislim da ti ta dužina putovanja neće biti problem, pogotovo ako tokom ovog puta budeš imala dobro društvo. Još jedanput, samo napred, a nama ostaje da očekujemo gomilu foto tura sa tvog putešestvija Transibirskom železnicom.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala vam drugari.Ostaje mi da obnovim ruski,nabavim mape,i naravno,svako ko hoce da se pridruzi-DOBRODOSAO je!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala vam drugari.Ostaje mi da obnovim ruski,nabavim mape,i naravno,svako ko hoce da se pridruzi-DOBRODOSAO je!

mozda se kasno javljam,ali ako jos nisi realizovala put i ja se prijavljujem!!

planiram ove godine taj put sa zadrzavanjem mozda malo u mongoliji,a razmisljam jos:kina ili japan??

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moram priznati stidljivko.jpg , da sam i ja zainteresovana za ovaj put, sa nastavkom do Japana, ali ne ove godine.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26984
    Ukupno tema
    905090
    Ukupno poruka