zaki

Kajak na Skijatosu

66 poruka u ovoj temi

U 14.7.2015. at 18:04, zaki je rekao/la:

Piše sa unutrašnje strane bočne komore koliki je maksimalni pritisak. Ja sve ovo vreme nisam se osvrtao na to pa sam ga duvao po osećaju, međutim ovog leta sam zamenio pumpu sa velikom ručnom koja se koristi za bazene i evo šta mi se dogodilo u Neos Marmarasu u junu.

:D

dscn0916.jpg

Unutrašnja bočna komora se zgužvala na vrhu i ostavila prazan prostor pa kada se vazduh zagrejao na suncu stvorio se "plik" koji je u jednom trenutku spektakularno eksplodirao dok sam ja ispijao pivo sedeći u hladu. Nije imalo šanse da toliku rupu saniram pa sam jednostavno uvezao vrh komore kao kobasicu u nameri da se samo nekako dovučem do polazne tačke. Improvizacija se pokazala uspešnom pa sam ništa ne dirajući kajak koristio narednih 8 dana preveslajući oko 100 km.

dscn0922.jpg

Sad muku mučim da nađem dovoljno veliko parče PVC platna kako bih zalepio tu rupetinu. Ako neko može da mi pomogne ili ima savet biću zahvalan

pozdrav svima, šteta što se više ne vide slike sa početka teme

Verujem da si već rešio problem. Naleteo sam na neke naše proizvođače gumenih čamaca advanceboat.com

Verujem da bi ti rešili to.

Sa kumom sam razmišljao o kupovini nekog čamca na naduvavanje. Ali ja imam dvoje a on (za sada) jedno dete. plus gospođe. Čamac za toliko ljudi i pristojan motor su preko 3000e.

Sada razmišljamo o kajacima. Sa te strane su mi tvoja iskustv od velike pomoći. Verujem da ćemo za početak kupiti jedan. Da se nas dvojca vozikamo (veslamo), eventualno jedno dete. Ako nam se svidi, lako ćemo kupiti još jedan.

Vidim da postoje velike cenovne razlike kod istog proizvođača. Npr. Tahiti-Kolorado.

Dobrodošla je svaka preporuka, a biću slobodan da te pitam za mišljenje kada i sam malo istražim.

Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da rešio sam vrlo jednostavno sa platnom za cerade koje se kupuje na metar. Lepio sa Bison (skupim) lepilom za PVC. Odmah sam ga odveo na drugo more u CG. Uobičajnih stoninjak km po Boki.

Ove godine u Junu bio u Sivoti po drugi put. Idealna destinacija za kajak

Sad se spremam za Hvar.

:)

Što se tiče razlike između Tahitija i Colorada, to su neuporedive kategorije i po ceni i po karakteristikama. Imaš gomilu informacija na netu pa ćeš sam lako doći do odgovora da li se isplati kompromis.

Kako god da odlučiš, uživaj u svemu oko ove stvari.

pozdrav

ž

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Colorado je dvoslojan, tj komore su ubačene u spoljni omotač od jakog tkanog PVC platna. Nebrojno puta mi se desilo ma koliko da sam pažljiv i oprezan da prilikom pristrajanja zagrebem na oštar kamen ili hrid. Posle 7 sezona kajak je pun takvih  tragova posebno na donjem delu koje je dodatno ojačano debelim gumiranim platnom. Nikad se nije probušio a stvarno je imao grubih kolizija. Na Tasosu sam lagano veslajući u plićaku naleteo na pobodenu zarđalu oštru metalnu cev koja me je zagrebala celom dužinom odozdo. Da sam bio u Tahitiju ili nekom Intexu sledovala bi mi injekcija protiv tetanusa.

Više puta sam po forumima rekao da nema jeftine večere. Pozajmite, uzmite kredit, preskočite jedno letovanje ali kupite pravu stvar koju ćete koristiti dugi niz godina, a kad vam više ne bude interesantna lako će te je prodati za razliku od tih jeftinijih igračaka za plažu.

pozdrav

ž

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na odgovoru.

Na sajtu se te razlike ne vide na prvi pogled, ali je po ceni jasno da postoje.

Moja je razmišljanje ka jeftinijem išlo iz razloga što imam ženu i dvoje klinaca pa nisam siguran da li ću uopšte moći da koristim kajak onako kako bih hteo. Žao bi mi bilo da dam 400e i da na moru skapiram da ne mogu/nemam vremena od njih... da ga koristim.

Načelno sam se dogovorio sa kumom da ga kupimo, pa makar ga posle prodali/poklonili.

Colorado je sada u SportDepot-u na sniženju. Sa jednim veslo, pumpom... je 42560din (oko 350e).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da imaju turističke ture kajakom po Savi i Dunavu oko Ratnog ostrva, Video sam prošle godine grupu od pet-šest colorada. Raspitaj se pa eventualno probaj.

350e za komplet (ako je veslo i pumpa Sevylor) je ok cena.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ono što je najvažnije je da VOLITE skrivene plaže bez gužve, da volite onaj miris mora koji možete osetiti rano ujutro po bonaci, da volite da se zavlačite iza svake hridi lagano veslajući na nekoliko metara od obale inhalirajući mirise borovine i mora. Da volite onaj osećaj umora od 20 setak km nakon celog dana provedenog na vodi, da volite da se kupate tamo gde  nikad ne bi ste stigli bez čamca, da  ...

Jedino vam tad neće biti teško da iz sobe teglite đžak krompira od 20 kg svakog jutra i predveče u povratku, da po najvećoj vrućini 20 minuta duvate i izduvavate, da u turističkoj grupi imate najtežu torbu, da vas skoro svi gledaju kao budalu.

:bez-zuba:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, veslo je njihovo. Compact 230. Za pumpu ne znam, ne mogu da nađem po oznaci, ali svakako treba kupiti još jedno takvo veslo i ako treba bolju pumpu.

Sve što si naveo ja volim. Idem svojim kolimma pa ni tegljenje nije neki problem. Problem je, ako se to tako može nazvati, porodica. Žena baš i ne voli sve to, a deca su još mala (6 i 3g) da bi mogla da sede par sati u kanuu. Više su za brčkanje, plićak...

Za početak bi ih vozikao malo oko obale, da zavole. Kasnije kad porastu samnom, a posle i sami.

To je moja i kumova ideja, žene nas za sada gledaju kao kretene. U fazonu, opet vaše fiks ideje. Ko zna, možda se i razvedemo zbog kanua. :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Skinuli su kajak iz ponude u Sport depot-u. Izgleda da su rasprodali.

Nasao sam ponudu za kajak turu, bas sa Colorado kajacima, oko Velikog ratnog ostrva ili Mostovi Beograda. 30€ je po osobi. Kad se dogovorim sa kumom idemo da probamo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

30e, čoveče, evo ja ću da te povezem, ne moraš ni da veslaš, još ću i pivo da ti ponesem.

:D

Šalim se naravno, ali verovatno je ta cena tolika  zbog rizika vodiča grupe s obzirom kolko je štrokava i govnava voda i ko zna kakvim bakterijama zasićena. Kad bolje razmislim batali tu turu.

Izmenjeno (zaki)
korekcija
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, izgleda preskupo. Moj motiv je da probam baš taj kajak. Ok, imaš nekog vodiča, tura traje oko 3 sata, verovatno će imati i neku priču vezanu za ratno ostvo, ili za mostove, zavisno od ture.

Dok mi je deda po majci bio živ, odlazio sam kod njega u Podgoricu. Imao  je neku kuću na Skadarskom jezeru pa sam naučio da veslam jednim veslom. Ali to je veliki drveni čun. Nikada nisam veslao sa dvostrukum veslom u kajaku. Jesam ustvari, baš sa ovim kumom probao par sati neki Elanov kajak (ima tome skoro 20 godina) našeg poznanika koji je imao splav na Adi. Videću, voleo bih da probam pre nego što kupim, mada nije to neka nauka.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo ja ću da veslam i još ću pivo da ponesem :D

Jednostavnija varijanta za početak je baš zbog sitne dečice,realno tek za jedno pet godina bi mogla taj kajak da koristim onako kako bi trebalo,tj. inhalirajući mirise borovine i mora. A do tad pošto nisam još ni isprobala kajak (veslala kanu u Beloj Crkvi pre deset godina) i sve to je još kao ideja (ko zna možda mi se u realnosti i ne svidi,npr.paintball nije-mnogo boli ) ovo bi bila kao neka prelazna faza :).

Izmenjeno (coolmaslacak)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidim da ovde godinama nema nikoga, ali ako neko od kajakaša slučajno navrati, trebao bi mi jedan savet :rolleyes:

Inspirisani @zaki -jevim avanturama sa kajakom po Sivoti i Skijatosu, kupili smo kajak na naduvavanje i ove godine ga nosimo prvi put na more. 

Interesuje me da li je neophodno kajak ispumpavati svakog dana, ili je moguće odneti ga u naduvanom stanju do smeštaja ili auta da prenoći, pa jutrom opet u vodu? Da li bi ovakvo postupanje naškodilo čamcu (sevylor riviera)?

Smeštaj nam je relativno blizu plaže, a nekako mi je smorno da ga stalno pumpam i ispumpavam.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Најбитније је да није на сунцу када је ван воде и када је напумпан до прописаног притиска (2.5 - 3, негде је написано). Када завршите са коришћењем било би пожељно да се кајак испере због слане воде и да се испусти одређени део ваздуха. Поготово ако је на плажи на сунцу. Било би добро да имате ручну помпу да допумпате део ваздуха који сте испустили.

То је неко моје мишљење, хлад ван воде, смањити притисак у кајаку тј испустити део ваздуха ( ван воде на топлоти се ваздух шири и може доћи до оштећења кајака)  и опрати чистом водом.

А кад крене покрет кући, најбитније је добро испрати и осушити кајак пре ролања. Значи спакујете га некако, стигнете у апартман и онда иде поново прање сушење и ролање.  :ciscenje:

Пс. Скијатос видимо се ускоро само да завршим са јонизацијом :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@skywalker, hvala na uputstvima, baš mi puno znače. 

U setu za popravke nismo dobili lepak, već samo zakrpe. Koji lepak je najbolje da kupimo?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26984
    Ukupno tema
    905093
    Ukupno poruka