bancho

Venecija, Firenca,Rim

11 poruka u ovoj temi

Polazak 24.03. popodne iz Krusevca. Autobus nov, udoban, oko 70-tak ljudi raspolozenih za putovanje i upoznavanje novih predela. Granica sa HR brzo, put kroz istu za nekih 3,5 sata, granica EU, rutinska kontrola, sve u redu, srecan put. Lagano svice, prolazimo kroz Postojnu, sluzio JNA 1985. pomesana osecanja, ulazak u Italiju prko nepostojeceg, ali mnogima dragog granicnog prelaza Villa Opcina. Stizemo oko 8 ujutru u Lido di Jesolo, zurimo da sto pre sednemo u brodic do Venecije. Za nekih 30-tak minuta pristajemo u Veneciju. Vreme suncano i toplo, dusu dalo da se obilazi Venecija, ali je vremena relativno malo, pa zurimo da vidimo sto vise. Duzdeva palata, most uzdaha, crkva sv. Marka, most Rialto, crkve Santa Marija de la Salute i SM Magiore. U svom tom trcanju i zelji da sve vidimo pokusavamo i da kupimo po neki suvenir (maske, naravno) Neverovatna guzva, prepuno turista, svi koriste pred Uskrs za putovanja. Pokusaj da se udje u crkvu sv. Marka propada jer je red ogroman, tako da lagano krecemo ka brodicu i ponovo smo u busu oko 15h i nastavljamo prema Firenci tj. prema Montecantiniju, banji oko 50km udaljenoj od Firence prema Pizi. Ogromna guzva na autoputu, dolazak oko 20h. Izmedju Firence i Montecatinija ogroman broj rasadnika sa ukrasnim biljkama i drvecem tako da je prolaz tim autoputem vrlo interesantan. Hotel 3 zv. nista posebno, vazno da ima dovoljno tople vode, udobni kreveti, toplo, vecera u hotelu (lazanje i neko meso sa salatom) tek da ne idemo na spavanje praznih stomaka.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nastavak price:

Ustajemo kao u vojsci, brzinski dorucak, u autobusu vec u 7.30h i polazak za Firencu. Prati nas lagana kisica, koja na srecu kad smo izasli iz busa prestaje. U Firenci prvi put "vezbamo" brzi izlazak iz busa, jer zbog strogih propisa u Italiji, nije moguce izaci i uci u bus gde vi hocete. Prvo obilazimo crkvu Santa Maria Novella, nakon toga crkva S. Lorenco, palazzo Medici i onda odusevljenje cele grupe kada stizemo pred katedralu S. Maria del Fiore. Neverovatan spoj belog, zelenog i roze mermera sa mnostvom figura na fasadi i sa kupolom od koje zastaje dah. Nemoguce ne pomenuti krstionicu sa vratima koja je Bruneleski radio 23 godine. Zbog relativno kratkog vremena nastavljamo dalje prema Piazza della Signoria gde se nalaze palata Vekio, Neptunova fontana, replika Mikelandjelovog Davida, Persej, ......opet ostajemo bez teksta, slikamo, snimamo i nastavljamo u pravcu mosta Ponte Vekio na reci Arno. Dogovaramo da se prema autobusu vracamo samostalno, tako da imamo vremena da vidimo Danteovu kucu, trg Republike i Merkato Nuovo(novu pijacu iz 1290.god). Na Merkatu se prodeje koza tako da zenski deo ekipe ima vremena da kupi tasne i tasnice, kaiseve i sandale tzv. apostolke. U busu smo u 14h i krecemo za Rim, gde stizemo oko 17.30 tako da imamo vreme samo za autobuski obilazak. Sa prvim mrakom krecemo za Anzio gde spavamo u nekom hotelcicu na samoj obali. Anzio je 50-tak km od Rima i u ovo vreme je prazan i jeftin za spavanje u odnosu na Rim koji je bezobrazno skup.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dal je spavanje u Rimu bezobrazno skupo ili ne to je pitanje sad? Postoje hoteli u blizini Termini stanice koji su poprilicno jeftini. Druga je stvar sto grupa koja uplati aranzman busom biva smestena u Pomeziji kao ja, ili u Anziu i u slicnim mestascima u siroj okolini Rima. Grupe koje idu avionom bivaju smestene u samom gradu. Koliko para toliko muzike

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dan treci:

Opet ustajanje u 6h, da bi smo doruckovali i na vreme stigli do zidina Vatikana i muzeja jer nas je vodic za taj dan vec upozorio na velike guzve. Oko pola deset uspevamo da udjemo u Vatikanski muzej, opremljeni slusalicama i radi vezom sa vodicem. Marija je vodic kroz Vatikan, odlican poznavalac, sve pohvale za vodjenje i objasnjenja, mnogo podataka i mnogo interesantnih prica. Opet ostajemo bez teksta, slikamo i snimamo i neznamo gde pre pogledati (podovi, plafoni, skulpture, slike......). Sistinska kapela u kojoj je zabranjena prica i fotografisanje je na kraju obilaska muzeja i obicno je slag na tortu. Nakon nje bazilika sv. Petra i opet odusevljenje. Ako ste mislili da imate pojma kolika je to gradjevina, varate se, mnogo je veca i taj osecaj velicine dobijate tek kad udjete u nju. Licno na mene najveci utisak je ostavila Mikelandjelova Pieta, skulptura mrtvog Hrista u majcinom narucju. Izlazimo iz Vatikana, pauza da nesto pojedemo, jer nismo ni osetili da smo unutra proveli skoro 5 sati. Odlicni sendvici u blizini nas vracaju u zivot i krecemo metroom ka Fontani di Trevi. A tamo ogroooomna guzva, lepo vreme i mukotrpno probijanje do ruba fontane da bacimo novcic u nju. Nastavljamo pesice prema Piazza di Spagna, Spanskom trgu i prolazim ulicom Corso gde radnje imaju sve svetske marke. Ako smo bili zapanjeni guzvom na fontani, tek sada vidimo sta je guzva. Cuvene stepenice se ne vide od mase ljudi koji sede na njima ili se guraju po trgu. Lagana setnja okolinom trga i vec je vreme za veceru i povratak u hotel. U hotelu smo oko 23h i svi jedva cekaju da se stropostaju u krevet. Nocas se menja vreme tako da imamo jedan sat manje za spavanje, a sutra nas ceka Tivoli i opet jurnjava po Rimu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uspeo sam da ugrabim malo vremena da napisem nastavak:

Cetvrto jutro na putu. Jedva ustajemo i krecemo ka Tivoliju. U busu se uglavnom drema, ali nas vrlo brzo razbudjuje ulazak u Vilu di Este i Tivoli park sa mnostvom prelepih fontana, vodoskoka i uredjenih zivih ograda i skrivanih klupica pored malih fontanica. Sto rece jedan od nas: " Ovi Rimljani su bas znali da uzivaju". Polako pocinje guzva i mi se vracamo prema Rimu. Pada dogovor da krenemo prema Koloseumu i da posle obilasaka od nekoliko sati svratimo u jedan outlet centar na peiferiji Rima (citiram jednu od putnica: "Kako da se pojavim ispred prijateljica, a da ne pokazem cipele iz Italije". Opet brz izlazak iz busa i poseta crkvi sv. Petra u lancima, gde smo videli verige kojima je sv. Petar bio okovan. Odatle silazimo ka Koloseumu. Koloseum izgleda grandiozno, jos kad vam objasne da je u vreme sad je izgradjen bio sav oblozen mermerom travertinom ostajete zapanjeni. Obilazak i vreme za slikanje, ko je hteo da udje ostao je da ceka red (ulaznica 11E), ostali su krenuli pesice pored Konstantinovog slavoluka, Forum Romanuma premaKapitolskom trgu, senatorskoj palati ispred koje su kipovi Kastora i Poluksa, stepenicama koje je projektovao Mikelandjelo, crkva sv. Marije in Aracoeli do Mletackog trga gde je velicanstven spomenik Vittoriju Emanuelu II koga Italijani zovu Olimpija jer svojim izgledom podseca na pisacu masinu. Ulica koja spaja Koloseum i Mletacki trg je bila zatvorena za saobracaj, ali i pored toga je bila neverovatana guzva. Trkom prema Pantenonu, cija je kupola raspona 43m i opet brzi ulazak u bus i polazak prema Castel Romano Outlet centru, koji je pravi mali gradic na preiferiji Rima sa mnostvom prodavnica, restorana.....

Peti dan i polazak kuci, 1600km voznje sa zaustavljanjem u trznom centru pored Venecije za dodatni soping (citiram: "skup je bio Rim, dal ima neki jeftniji trzni centar").

Na kraju utisci: premalo vremena za toliki broj stvari koje treba da se vide, ali smo dosta i videli, umorni i zadovoljni. Pohvale za organizatora Marka (Centroturist-Krusevac) koji se trudio da svima udovolji, a verujte mi na rec to nije bilo nimalo lako, za vodica Miroslava koji nam je sve potanko objasnio i koji nas je necemu i naucio, i na kraju za vozace Borka i Rasu (Globus-Despotovac) koji su nas svojim udobnim i novim busom proveli sigurno i brzo kroz ovo putovanje.

Slika ima u velikom broju, kad budem nasao vremena sredicu ih i postaviti.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Lepo si rekao da je premalo vremena za ovakvu turu, samo Firenca, Piza,Siena,....traze bar 5 dana, a Rim sam za sebe bar jos toliko.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nastavak price:

Ustajemo kao u vojsci, brzinski dorucak, u autobusu vec u 7.30h i polazak za Firencu....

Bancho, ovo je bas lepa tura. Da li mozes da mi kazes da li je to bio aranzman neke agencije i koje? Mozda nisam bas pazljivo citala .... blush.gif Bas bih volela da odem na takvu jednu turu na prolece. Trazim po agencijama, ali takav aranzman ne nalazim. Puno bi mi znacilo kada bi mi rekao koja agencija je radila taj tvoj aranzman.

Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Agencija je Centroturust Krusevac, imaju slican aranzman ovog proleca, ima program na sajtu.

**** reklama ****

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@elcid

da te utesi to sto je sve u sirem centru mnoooooooogo jeftinije

ja rezervisala stan kod vatikana, qq, oderace mi kozu

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bancho hvala ti na ovako divnom opisu svakog dana provedenog u Italiji! osmeh1.gif

Nama koji planiramo da idemo zaista puno znaci!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dali je neko bio vozom/busom(koriscenje lokalnog transporta) iz Venecije do Bolonje ili Firenze?

Pronasao sam neki raspored vozova na trenitaliji,ali interesuje me info iz prve ruke ako je neko bio,dali je moguca jednodnevna ekskurzija na svoju ruku,konkretnije dali ima vozova/buseva koji krecu rano.Verujem da ima ali to sto sam nasao sa vozom je bilo u 03.45 iz Venecije pa si u 05.00 u Bolonji.

Ja bih uzeo rentacar ali je verujem skuplja varijanta.

Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907231
    Ukupno poruka