Opšte informacije:

Uranopolis ili Bozanski grad, kako ga zovu, nalazi se na levoj strani poluostva Atos, preko puta ostrva Drenia i Amuljani i poslednje je mesto do koga mozete stici kao turista, pre granice sa Svetom Gorom.

To nije turisticko mesto u pravom smislu te reci, zato sto vecina turista odseda u hotelima u blizini Uranopolisa, a u samom Uranopolisu, iako ima dosta privatnog smestaja i nekoliko hotela, vecinom odsedaju hodocasnici.

Hrana i piće:

U Uranopolisu nema velikih hiper marketa (mada ih ima na Atosu), uglavnom su manje prodavnice. Girosa nema na svakom cosku, mozda na 2-3 mesta najvise.

Ali zato Uranopolis ima lepe restorane i poslasticarnice pored obale, poput kafea i poslasticarnice Isalos i restorana Kritikos ili restorana Kokkinos.

Ne zaboravite da na Atosu letuje puno bogatih Rusa, pa su i cene u restoranima prilagodjene njima, mada svakako ima onih i za srpski dzep.

Smeštaj:

U blizini Uranopolisa, kao i u samom Uranopolisu, se nalazi najveci broj hotela na Atosu.

Najpoznatiji i najpopularniji, kod nasih ljudi su svakako:

 

Hotel Theoxenia, zbog velikih popusta prilikom rane uplate, all ponude  i dobrog izbora soba za viseclane porodice.

Hotel Aristoteles Holiday Resort&Spa, najveci, sa akva parkom, ogromnom bastom, razlicitim velicinama soba  i odlicnim odnosom cene i usluge.

Hotel Akti, manji, ali noviji od prethodna dva. Malo manje pogodan za roditelje sa decom u kolicima, zbog veceg broja stepenika.

Hotel Alehandros Palace, koji je vecim delom renoviran, skuplji i malo ekskluzivniji od ostalih. Popularan kod roditelja sa bebama i manjom decom.

Hotel Akrathos, sastoji se iz vise zgrada, do plaze se dolazi preko mostica i najcesci gosti su Francuzi.

Hotel Xenia, koji se nalazi na samom ulasku u Uranopolis, sa lepom plazom koja pripada samo tom hotelu.

Hotel Athorama, korektan hotel koji se nalazi na brdu, nema svoju plazu, ali i znatno jeftiniji od ostalih.

 

U Uranopolisu ima i privatnog smestaja, ali je ipak, akcenat na hotelskom smestaju.