Opšte informacije:

Jerisos je mesto, koje se nalazi na istočnoj obali treceg prsta Halkidikija, nadomak Svete Gore i najpopularnije je i najveće turističko mesto, na Atosu.  To je staro ribarsko naselje, koje se razvilo u turističko mesto, tako da ima dosta šarma i živi preko cele godine.  Do Jerisosa ima dva puta, ali se većina odlučuje za put preko Stavrosa, a mnogi prenoće u Starom Dojranu, jer se na tom graničnom prelazu ne čeka dugo, kao na Evzoniju i vrlo brzo se stiže do JerisosaMesto je dosta živo  preko dana, a noću je mirnije, iako možete naći zabavu u nekom od kafića.

 

Hrana i piće:

U mestu postoje mnogi marketi, ali su svakako najpopularniji (po cenama) Lidl i Masutis (gde možete naći veći izbor hrane i za bebe), koji se nalaze skoro jedan preko puta drugog, malo izvan grada, ali se do njih može i pesice.

Takodje, imate i market ΠΡΟΔΟΣ, koji je dobro snabdeven.

U centru mesta postoji pijaca, utorkom,  kao i nekoliko ribarnica.

Možete probati ribu iz Jerisosa, koja je poznata po svom ukusu, u restoranima duž obale, kao sto su Atos ili  Zorbas, kao i u hvaljenom restoranu Mouragio, a pansionsku ishranu možete dobiti u restoranu Opanak, koji, samo ime kaže, drže Srbi. Meni je jednostavan i sve je po 6 eura.

Tu je i nezaobilazni giros , nekoliko pekara  i poslastičar nica u kojima obavezno probajte grčki sladoled.  Vodu mozete piti i iz česme.

Smeštaj:

I u jeku sezone, deluje kao da u Jerisosu nije prevelika gužva, kao u nekim poznatijim letovalištima, tako da se neki odlučuju i na odlazak na bum, ali, to može biti i varka i preporuka je unapred rezervisati smeštaj. Pogotovu, oko 15. avgusta, kada je veliki praznik u Grčkoj i mnogi Grci koriste godišnji odmor.

Jerisos ima veliku ponudu smeštaja, a kod naših ljudi, najpopularniji su manji hoteli i prvatni smeštaj.

 

Thanos apartmani se nalaze u prvom redu, do šetališta i mora.  Imaju veoma pozitivne komentare. Pogodni su i za veće porodice.

 

Anna rooms se nalaze u blizini Thanosa, nedaleko od plaže i imaju zadovoljne goste, koji se često vraćaju u ovaj smeštaj. Poseduje kuhinju vecu od grčkih standarda i klasično grčko manje kupatilo.

 

Vila Olga koja se nalazi u delu kod Vetrenjače  i pogodna je za parove.

 

Vila Panorama koja se nalazi na samoj plaži Gavardia, pogodna za ljubitelje mira i tišine, ima uslužne gazde koji brinu da svi  gosti budu zadovoljni, a veliki plus je sto svaki apartman ima svoje parking mesto.

 

Vila Elisabet (Elisavet) nalazi se u blizini plaže i veoma je popularna zbog svoje lokacije. Mada ima i onih, koji smatraju da bi higijena morala biti na višem nivou.

 

Vila Aleksandra nalazi se na manjoj udaljenosti od mora, gosti su zadovoljni u pogledu higijene i veličine apartmana.

 

Vila Giuli je veoma popularna vila kod naših ljudi, jer se vlasnica Mariza trudi oko svakog gosta. Higijena je na zavidnom nivou, dvorište u hladovini, sa puno cveća i roštiljem. Jedina mana, na koju svi zažmure je veličina terase, koja je malo uža.

 

Vila Lithari nalazi se u prvom redu kuca, sa terasama koje imaju pogled na more. Gosti su oduševljeni. Vila ima lepo sredjeno dvorište i noviji nameštaj.

 

Hotel Papanikolau nalazi se na kraju šetališta, kod kafića Mylos, na samoj plaži. Poseduje sobe, ali i velike apartmane. U dvorištu se nalaze garniture za sedenje i razne zanimacije za decu.

 

Hotel Alkionis  je manji hotel, sa uslugom doručka ili polupansiona. Nalazi se u prvom redu do mora, čist i uredan. Promena peškira i posteljine je redovna.

Izdvajamo smeštaj