Trst, Italija

26.02.2018

U jedinstvenom spoju kultura, religija i arhitektura, tamo gde se Zapad i Istok susreću sa Mediteranom, stvaram svoje impresije o Trstu – gradu o kojem su i slavni pisci ispisali brojne stranice. Moj utisak svodi se na ono što je neko već zabeležio: Trst nije za turiste, Trst je za putnike.

 

Kvalitet života

Volim gradove kao Trst, čiste, uredne, ušuškane, dobro organizovane, bezbedne. Dovoljno golem da ponudi za svakoga po nešto, za decu, studente, umetnike, poslovne ljude, penzionere. Naš domaćin kaže da se kriza i ovde oseća. Šta kaže statistika?

Trst je moderan grad, univerzitetski i poslovni centar okruga Trsta i regije Friuli-Venecija-Đulija sa preko 200.000 stanovnika. Prema istraživanju ekonomskog lista Il Sole 24 ore, pod nazivom Qualita della vita ili Kvalitet života, Trst se već godinama nalazi pri ili na samom vrhu liste gradova sa najboljim kvalitetom života. Grad lagodnog života i opuštene atmosfere, tako kažu istraživanja.

 

Staro gradsko jezgro

Prvo gradsko naselje na području današnjeg Trsta je Tergesta, koje je 177. godine p.n.e došlo pod rimsku vlast. Smenjivali su se Vizantinci, Franci, bio je i pod vlašću Akvileje. Jedno vreme imao je status slobodnog grada, a istoriju Trsta obeležili su i sukobi sa Mlečanima. Najjači uticaj, nema sumnje, ostavili su Habzburgovci. Njihovi tragovi vidljivi su na svakom koraku, posebno u terezijanskoj četvrti.

Beskrajni su pravci za obilazak i istraživanje, prepliću se po celom gradu…

Prepliću se i stilovi arhitekture: neoklasicizam, secesija, eklektika, barokni stil, vizantija, rimske građevine. Skladno se dopunjuju, no poseban šarm i pečat otmenosti Trstu daje arhitektura iz doba Habzburške monarhije.

Ako se uputite širokim ulicama starog dela grada, primetićete da se presecaju pod pravim uglovima. Zgrade nemaju više od tri sprata. U ovom delu dominira habzburški stil i Trst više liči na Beč ili Peštu nego na Rim ili Milano.

Dašak Njujorka vidljiv je na Palati Aedes (Palazzo Aedes) ili Crvenom neboderu, kako Tršćani zovu modernu, visoku zgradu kitnjaste fasade, koja se nalazi na mestu susreta Velikog kanala sa bankama.

Na samo 10 minuta šetnje odatle, na kraju ulice Via Teatro Romano, nalaze se ostaci originalnog rimskog pozorišta iz 1. veka, koje je iskopano 1930. godine. Pozornica i stepenice su od drveta, sve ostalo je kamen i bela cigla. Mermerne skulpture koje su nađene prilikom arheoloških iskopavanja izložene se u Muzeju istorije i umetnosti.

 

Fasade i Mladenci iz ulice Roseti

Još jedna interesantna ulica, Karduči (Carducci), dobila je ime po slavnom italijanskom pesniku, nobelovcu. Ulica Karduči je izgrađena na koritu reke koja je potpuno zatrpana 1850. godine. Iz veličanstvene široke ulice sa monumentalnim zgradama, uređenim fasadama, kolosalnim arkadama i drvoredima, grana se mnoštvo lepih ulica.

Posebno je lepo šetalište XX septembra, koje Tršćani zovu i Akvedoto (Acquedoto), jer se ispod njega nalaze ostaci vodovoda iz doba Marije Terezije.

 

Tu je pozorište i ulica Roseti (Rossetti), u kojoj su živeli glavni junaci romana Fulvija Tomice Mladenci iz ulice Roseti, Stanko Vuk i Dana Tomažič. Za mene važan, jer sam neke slike i impresije o Trstu dobila baš iz ovog romana.

On ju je čekao na Šetalištu Aquedotto, podno uspona ulice Rossetti. Hodali su ispod povijenih divljih kestena na šetalištu, pokraj barskih stolića s jedne i druge strane.

Pitoreskne fasade u Liberti stilu, stari bioskopi, kafei sa barskim stolicama, divlji kesteni, drvoredi duž šetališta, zelenilo što se preliva preko starih vila… Oseća se dah prošlosti. Sve je mirno, tiho…

Zastala sam ispred jedne dvospratnice, u kojoj su mogli stanovati moji junaci. Vrt i poneka voćka u dvorištu, visoka lipa ispred ulaza. Uzano stepenište, zastakljeno predvorje sa malenim balkonom, uklesani kameni lukovi iznad prozora i vrata. Da, mogla bi to biti baš ova starinska kuća. Ponekad baš umem da se zanesem, pomislih i produžih ka trgu Goldoni.

Vi možete izabrati put ka Gradskom parku ili kao ja nastaviti dalje ka trgu Goldoni na kojem se spaja više ulica i odakle se stepeništem Skala dei Giganti (Scala dei Giganti) može stići do gradske katedrale San Đusto.

I zgrade i fasade na trgu Goldoni prizivaju uspomene na Mariju Tereziju.

Sa obližnjeg trga Oberdan, prvog trga u Trstu otkako je postao italijanski grad, polazi čuveni tramvaj ka mestu Vila Opičina. Izabrala sam da se spustim do mora i uživam u drugačijem pejzažu.

 

Morsko utočište bečkih vladara

Trst, prekrasna luka i morsko utočište bečkih vladara, smešten je između oštrog Krasa i Jadranskog mora. Grad ima blagu mediteransku klimu, ali kažu da ovde zimi ume da duva jak vetar sa planina, koji meštani zovu boro. Na sreću, nisam ga osetila …

Na severu stare slobodne luke, nekada carske luke Habzburgovaca, koja je oblikovala prošlost i istoriju grada, još uvek se nalaze četiri pristaništa. Nova slobodna luka danas je industrijska zona sa velikim brodogradilištima.

Posebno je zadovoljstvo besciljno šetati uz more, razgledati elegantne palate, otkrivati istorijske zgrade, prekrasne crkve i kultne kafane. Gde god da pogledate, bićete nagrađeni volšebnim prizorima.

Volim more, energiju vode, opušta me…

Na molu Audače (Molo Audace) čekam i ispraćam brodiće, osluškujem šta more šapuće Devojkama iz Trsta (Le Ragazze di Trieste). Na nebu iznad luke otpočela je igra sunca i oblaka, a kaleidoskop boja koje su se pritom pojavile nad Trstom inspirisao bi mnoge umetnike. Plavičastobela, ljubičasta, akvamarin, ružičasta, toplo bela, sivkasta, boja ćilibara, crvenkastožuta… Kao da se otvorio univerzum.

Sa živahnog Jadrana pogled i sitne korake usmeravam ka srcu grada, jednom od najvećih i najlepših trgova u Evropi koji izlazi na more. Slikovita Piazza Unità d’Italia ili Trg italijanskog jedinstva predstavlja mi se u svom bljesku i sjaju, sa pečatom otmenosti i moći. Okupan februarskim suncem i karnevalskom atmosferom, izmamio je mnoge Tršćane i turiste da uživaju baš ovde…

Veličanstveni trg je okružen raskošnim palatama: Palatom guvernera, Gradskom većnicom i dve impozantne palate najpoznatijih svetskih osiguravajućih društva čije je sedište u Trstu: Lojd i Đenerali (Generali).

Sve ovo čini nesvakidašnji umetnički i arhitektonski sklad. Imam utisak da prisustvujem nekakvom takmičenju u lepoti. Božanstveni mozaici, maštovite fasade, antičke fontane, sve priča neku svoju priču. Treba samo zastati, posmatrati, diviti se, predahnuti u nekom od ljupkih kafea.

Iz moje zanetosti prenuše me Mihec i Jakec, figure koje opominju da je vreme da se krene dalje. Da, to sat otkucava na elegantnom tornju sa zvonom, koji dominiraju na vrhu Gradske većnice.

O kosmopolitizmu grada govori barokna Fontana četiri kontinenta, sa četiri statue koje prikazuju Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku, do tada poznata kontinenta.

Da je nekada cvetala trgovina u ovom gradu, posebno trgovina crnim zlatom – kafom, svedoči i Stara berza, neoklasična građevina sa ogromnim predvorjem i alegorijskim kipovima, smeštena na istoimenom trgu. Nedaleko od nje, lepotom pleni zanosna Verdijeva Opera – pozorište sa muzejem, nižu se druge interesantne zgrade, gde god da krenete. Duž Korzo Italija, ka boemskoj Kavani, Velikom kanalu, katedrali ili moru.

 

Trst grad kulture

Trst je grad kulture, spomenika i pisaca. Džejms Džojs, Umberto Saba i Italo Zvevo, tri velika pisca koja su živela u Trstu i dobila svoj itinerer. Obeležena su mesta gde su živeli, kafane i mesta koja su rado posećivali, a postavljene su i bronzane statue ovih velikana u prirodnoj veličini.

Trst je bogat muzejima. Muzej prirodnjačke istorije, Muzej Sartorio (gde se može videti i jedna Mikelanđelova drvena skulptura), Narodni muzej Rizorđimento, Pomorski muzej, Muzej istorije i umetnosti, Dvorski muzej, Orto Lapidario. Pored hotela i kafea, u Trstu je otvoren i muzej posvećen Džejmsu Džojsu… Ostavljam za neku narednu posetu.

Na rivi, kod trga Venecija, nalazi se Muzej Revoltela sa impozantnom kolekcijom od oko 1.000 umetničkih slika, 800 skulptura organizovanih u 40 soba na šest spratova. Neverovatan ugođaj!

Za ljubitelje prirode izazov će biti pećina Grota Gigante (Grotta Gigante), najveća turistička pećina na svetu, kao i pećina Grota di Trebećano (Grotta di Trebeciano), duboka 350 metara, ispod koje protiče reka Timavo.

 

Definitivno, Trst nije za turiste, Trst je za putnike.

Više fotografija možete pogledati na: http://pslanguagecafe.com/trst-tamo-gde-se-zapad-i-istok-susrecu-sa-mediteranom/

 

Najlepše sam ostavila za kraj… Sa ovim predznanjem spremna sam za kafanu. Šta je to inspirisalo slavne pisce, šta ih je opčinilo u ovom prekrasnom gradu, pokušaću da otkrijem u kultnim kafanama sa dušom…

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.