Limenas, Grčka

09.10.2013

OSTRVO

 

IMG_0615

Maštamo danima, a sklopile se godine… ovo je mesto za nas!

Tasos ima ono nešto – k’o stvoren je za prave avanturiste!
 
Bez obzira na to da li ste ovde stigli kolima ili preko agencije ovo je mesto koje pruža sve… i to u mini-maxi varijanti.

Jedino Makedonsko ostrvo pruža nebrojene mogućnosti. Plaže i plažice – od plićaka do dubine, od gužve do osame! Bugari imaju reč za to – unikalno!

Ko hoće da spava – neka spava, ko hoće da luta – neka luta! Odaberite ono pravo – buđenje!

Spremite se na aktivan odmor koji zna da tako lepo opusti. Naš moto je: „kupaj i lutaj“ – lutalice su ovde dobrodošle.

Idemo redom.

Ovo ostrvo je nešto kao izvor života. Zašto to kažemo? Tasos je kroz istoriju pokazao da je kao stvoren baš za takve (velike) stvari.

Taman pomislite da ste videli sve, kad eto nama nove plaže, eto nama novog odredišta. Ako malo zagrebete ispod površine – ispliva istorija!

Iseljenici sa ovog ostrva osnovaše Neapolis (Kavala) i Krenides (Filipi). Mohamed Ali (osnivač modernog Egipta, rođen u Kavali) dat je porodici u Rahoniju na (osnovno) vaspitanje. Despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, oženio je Jelenu, ćerku Frančeska Gatiluzija, gospodara ostrva i Lesvosa. Tasos je bilo prvo utočište Grka iz Kapadokije (sada su većinom u Nea Karvaliju). Obiđite postavku muzeja u Limenasu (najveća u ovom delu Makedonije), agoru, amfiteatar i akropolis (ne propustite Panovu pećinu). Pustite nogama na volju preko Alikija. Pronađite ulaz u jednu od mnogobrojnih pećina na ostrvu. U toku I svetskog rata Tasos je imao aerodrom u Prinosu sa koga su saveznički avioni napadali neprijateljske položaje u Drami. Možda je i grob Aleksandra velikog negde na ostrvu!?!

Posetite ponedeljkom pijacu u Prinosu. Manastiri Sv. Arhangela Mihaila i Pantaleimona neka budu na vašoj „must see“ listi, a Kastro, Maries jezero i Ipsarion u rezervi. Odvojite dan za Kavalu…

Ne propustite najlepše plaže, idite do Giole… provedite se u nekom od kafića u Potosu. Ručkajte u Panagiji, Teologosu, Kazavitiju… Pronađite svoje mesto pod suncem!

I, na kraju, idite na Crown of Limenaria iznad Metalia beach. i „prilepite“ se na svoj zodijački znak, pomislite želju i eto vas ponovo ovde… It’s a kind of magic!

Ovo je mesto za nas…

 

 IMG_0781

Komentari

Deki r-4

Deki r-4

2013-10-10 12:07:01

Bravo avanturisti,kratak ali sjajan opis u vasem stilu !!!

Deki r-4

Deki r-4

2013-10-10 12:07:09

Bravo avanturisti,kratak ali sjajan opis u vasem stilu !!!

mirarbi

mirarbi

2013-10-11 16:18:02

Toliko toga rečeno u nevelikom tekstu. Svaka čast J&B!

pefkari

pefkari

2013-10-14 17:38:39

Citam, a srce mi se uzlupalo! Te "damare" oseca samo onaj ko Ostrvo toliko voli, pa ima secanja koja prerastu u realnost...iliti san i java se mesaju, a pomisao o ponovnom odlasku vas odrzava u zivotu...hvala, prijatelji! <3

Putovanja.info

Putovanja.info

2016-06-05 14:17:09

super...bravo...