Hurgada, Egipat

11.11.2012

Nakon višegodišnjeg priželjkivanja, ovog ljeta mi se napokon ukazala prilika da ljetujem u Egiptu i s pravom mogu da kažem da je to moje najljepše ljetovanje do sada. Putopis je namijenjen svima onima koji vole prirodu, kulturu, nova iskustva i avanturu.
Diskutabilna politička situacija me nije omela u namjeri da posjetim Egipat i iskusim sve ono što mi ova jedinstvena država pruža. Kombinacija odmora na prelijepoj pješčanoj plaži hotela Magawish (o kome sam više napisao u okviru sekcije hoteli) i bogate ponude izleta pokazali su se kao idealna kombinacija za uzbudljiv i ispunjen odmor. Prije nego što se posvetim opisu pojedinih izleta, htio bih podijeliti s vama neke interesantne činjenice i korisne savjete koji se tiču ljetovališta Hurgada.
Iako većinu vremena provodite u okviru hotelskog kompleksa, nije na odmet posjetiti i sam grad. Ipak, treba imati na umu da je to iza hotelskih kapija jedan sasvim drugačiji svijet, kao kad iz oklopnog vozila stupite u savanu – otvorite četvere oči. Razlozi napuštanja hotela mogu biti posjeta centru grada gdje se nalaze brojne prodavnice, restorani, ali i sama želja da osjetite duh tamošnje kulture.

Opšti utisak

IZLETI

 

Izleti predstavljaju definitivno najinteresantniji dio ljetovanja i obogaćuju čovjeka i duhovno i kulturno. Ja sam išao na četiri izleta: Ronjenje, Luksor, Rajsko ostrvo (Orange bay) i Kairo. Svakom izletu ću posvetiti jedan odjeljak i ukratko vas uputiti u ono što možete da očekujete.

 

2222

 

RONJENJE (DIVING)

 

Prvi na mom rasporedu izleta je bio odlazak na Diving. Vodič nas je pokupio kod recepcije i uputili smo se prema jednom pristaništu gdje se nalazi Diving klub. Tu su nas sačekali i drugi turisti iz bivših Jugoslovenskih republika. Dobili smo da pročitamo i ispunimo neke pozamašne formulare gdje morate potpisati da ste zdravi (ima bezbroj stavki koje morate da čekirate), i nakon obavljanja te procedure slijedi ukrcavanje na brodove. Brodovi se voze neko vrijeme dok se ne stigne do koralnog grebena. Za to vrijeme vam instruktor objašnjava kako se roni sa bocama. Ne morate imati prethodno iskustvo (zapravo mislim da skoro niko od nas nije imao), dovoljno je samo slušati instrukcije i zapamtiti simbole za komunikaciju pod vodom. Po dolasku na odredište, u grupama po dvoje navlačite ronilačku opremu koju dobijete na brodu i teška je ko tuč. Potom u pratnji instruktora skačete u vodu i polako uz njegovu pomoć zaranjate. Ono što vas čeka dole je nešto što je riječima nemoguće opisati.

 

4444

 

Jedinstven doživljaj boja, ogromni koralni grebeni i šarene ribice kakve niste ni slutili da postoje. Zaron traje oko 15 minuta, ali vrijeme dole nevjerovatno brzo prolazi. Roni se na dubini između 6 i 10 metara. Nakon izrona, slijedi ručak na brodu koji je uključen u cijenu izleta. Svo vrijeme boravka imate besplatno piće na brodu. Za vrijeme ručka, brod se kreće na drugu lokaciju gdje ponovo slijedi novi zaron koji je još ljepši od prvog jer sada se ipak bolje snalazite pod vodom nego prvi put. Cijena izleta je bila 40 eura i vrijedi svakog centa. Daju vam mogućnost i da vas pod vodom slika profesionalni fotograf, pa možete kupiti slike. Lijepa su uspomena. Ovo je izlet koji bih definitivno ponovio bez razmišljanja.

 

6666

 

LUKSOR

 

Na ovaj izlet se kreće oko 4 ujutro i usuđujem se reći da je jedan od najnapornijih (u konkurenciji sa Kairom), ali i najsadržajnijih izleta. Prva lokacija koja se obilazi jeste Dolina kraljeva gdje se nalaze faraonske grobnice. Po dolasku tamo će vas dočekati prodavači suvenira koji su dosadni ko stjenice i veoma ih je teško ignorisati. Ponesite kačkete, sunčane naočare, kremu za sunčanje i dosta vode jer je vruće kao u paklu. U cijenu ulaznice uključena je posjeta trima grobnicama, u zavisnosti koje su od grobnica taj dan otvorene. Ja sam imao priliku da posjetim grobnice Ramzesa I, IV i IX. Grobnica Ramzesa I nije nešto, dosta je mala, ali ove druge dvije su prelijepe. Fasciniraće vas činjenica da su slike na zidovima grobnica stare hiljadama godina. Postojanost tih boja je naprosto nevjerovatna. Dole je zabranjeno fotografisanje. Nakon toga slijedi posjeta hramu kraljice Hatšepsut koji se nalazi s druge strane doline.

 

1

 

Ona je bila prva žena koja je vladala kao faraon, ali pošto ženama nije bilo dozvoljeno da se sahranjuju u Dolini Kraljeva, ona je sagradila svoj posmrtni hram u blizini. Hram je impozantan i vrijedi ga vidjeti.

 

3

 

Iduća lokacija je prodavnica alabastera gdje imate priliku da kupite suvenire, ali će vas pokušati obrlatiti astronomskim cijenama, tako da bolje da ne kupujete ništa. Već sam vam rekao da te iste stvari možete kupiti u CLEOPATRI. Nakon toga ide se do Memnonovih kolosa, gdje se nakratko zadržavate. To su dvije ogromne statue faraona u jako lošem stanju, i po mom mišljenju nisu bog zna interesantne. Potom slijedi ručak u jednom restoranu na obali Nila, gdje je hrana standardno loša, ali se može ponešto izabrati. Slijedi vožnja Nilom na drugu obalu gdje se nalazi hram Karnak, najveći kompleks hramova na svijetu.

 

6

 

Ogromne građevine, stubovi, obelisci, statue. Impresivno, ali i iscrpno na paklenim egipatskim temperaturama.

 

9

 

Posljednja lokacija je institut za papirus gdje se prodaju slike na papirusu. Nije nešto posebno, ali agencije očigledno imaju dogovor sa dotičnom prodavnicom da dovode tu turiste. Ako ništa, dobra prilika da vidite kako izgleda biljka papirus i da odete u wc prije povratka. Poseban savjet za ovaj izlet, kao i za Kairo jeste da ponesete i neki džemper ili jaknu jer se polazi u noćnim satima, a temperatura u autobusu je užasno niska. Povratak u hotel je nekad kasno naveče. Cijena izleta je 70 eura.

 

7

 

RAJSKO OSTRVO (ORANGE BAY)

 

Orange bay mi se isprva činio kao neka soft varijanta Divinga. Koncept izleta je sličan; vozite se brodom do koralnog grebena, ali ovaj put ne ronite sa bocama, nego samo površinski, sa maskama, perajama i disaljkama. Može da se vidi takođe dosta interesantnih ribica, ali ipak nije ni za prinijeti ronjenju sa bocama. Ono od čega mi je zastao dah što se tiče ovog izleta je samo rajsko ostrvo koje s pravom nosi taj naziv. Na trenutak sam pomislio da sam na Maldivima kada sam ugledao bijeli pijesak, kilometar plićaka (zavisi doduše od plime i oseke) po kojem je neopisiv osjećaj trčati. Tu imate nekoliko sati za kupanje i uključen ručak i piće dobrodošlice. Ipak, ponesite i nešto svoje za piće jer jedna coca-cola u limenci u restoranu košta 17 funti. Na plaži se nalaze suncobrani od palminog lišća koji vam pružaju debeli hlad. Na ostrvu se ostaje par sati, a potom slijedi povratak na brod, plovidba do novog grebena i još jedno 20-ominutno površinsko ronjenje. Ovaj izlet se isplati zbog prelijepog ostrva koje će vam zauvijek ostati u sjećanju. Ekipa na brodu je uvijek zanimljiva i nije dosadno nijednog trena. Cijena izleta je bila oko 30 eura.

 

KAIRO

 

Kairo je glavni grad Egipta i ima oko 20 miliona stanovnika, ali taj broj nije precizan jer svakodnevno pristižu novi doseljenici. Skupa sa gradom Giza čini Veliki Kairo. Na ovaj izlet se polazi oko 1 h u noći i vjerovatno je najnaporniji jer se vozite neizmjerno dugo. Jedina prednost je što za razliku od Luksora manje izlazite iz busa, pa se manje znojite i ne doživljavate temperaturni šok svako malo. Po dolasku u Kairo, prva lokacija koju posjećujete je Nacionalni muzej.

 

11

 

Unutra je sparno jer nema klime, ali može se podnijeti. Fotografisanje zabranjeno i kažnjivo. Ono što je posebno impresivno u muzeju jeste blago iz grobnice faraona Tutankhamona, jedine grobnice koja nije opljačkana i čiji se sadržaj u cjelosti nalazi u muzeju. Zlatna maska faraona i zlatni kovčezi faraona koji teže preko stotinu kilograma, ostaviće vas bez daha. Oči faraona djeluju začuđujuće stvarno i imate osjećaj kao da će vas svakog trenutka pogledati. To je ujedno i jedina klimatizovana i najstrože čuvana prostorija u muzeju.

 

10

 

Nakon muzeja, slijedi posjeta platou Gize gdje ćete se susresti sa fascinantnim piramidama. Tek kada se nađete u podnožju piramide, shvatite kolika je veličina jednog kamenog bloka. Savjet ne samo za ovaj izlet, nego i za sve druge – ne dajite lokalcima svoj foto aparat da vas slikaju, čak iako se sami ponude, neće vam ga htjeti vratiti dok im ne platite.

 

13

 

Takođe izbjegavajte da se slikate sa njihovim kamilama, jer će vam i za to tražiti novac. Budite oprezni sa svojim stvarima. Zadržavanje na platou sa piramidama traje 45 minuta, što djeluje dosta dugo na onoj vrućini, ali proleti za tren. Nakon toga se odlazi na panoramsko razgledanje piramida gdje se možete lijepo fotografisati sa sve tri velike piramide u pozadini. Sljedeća lokacija je sfinga, gdje imate nešto slobodnog vremena za razgledanje i fotografisanje, ali ne previše.

 

14

 

Potom slijedi ručak u jednom restoranu u Kairu (uključeno u cijenu, osim pića koje je uvijek skupo), i posjeta prodavnici eteričnih ulja koja nije pretjerano interesantna. Potom slijedi povratak u hotel, gdje stižete kasno naveče, mrtvi umorni, ali zadovoljni jer ste vidjeli posljednje očuvano svjetsko čudo.

Šoping

Što se tiče shoppinga, u Hurgadi postoji tržni centar po imenu SENZO MALL gdje imate supermarket, butike, Mc Donald’s i još par restorana. U supermarketu imate dosta toga, ali isto tako dosta stvari koje mi koristimo nemaju. Ne eksperimentišite s njihovim čipsevima, sokovima i drugim proizvodima čudnih ukusa (npr. schweppes od jabuke, čips sa čilijem i limetom) jer su grozni. Klasični čips od paprike je misaona imenica. Takođe se nemojte iznenaditi ako prolazite kraj polica u marketu i vidite da su neki artikli otvoreni i konzumirani. Što se tiče odjeće, nije neki izbor, ali nisam se pretjerano ni interesovao za to. Ono što vas vjerovatno najviše zanima jesu suveniri. U blizini Senzo Malla postoji još jedan tržni centar imena CLEOPATRA gdje možete naći obilje najraznovrsnijih suvenira po FIKSNIM cijenama. Sa uličnim prodavačima rizikujete da budete oderani, a i naporno je cjenkati se. Ovdje možete na miru da razgledate, a da vam niko ne skače po glavi. Toplo preporučujem. U centru Hurgade imate takođe ogroman izbor prodavnica, ali to podrazumijeva cjenkanje i čitava ta ulica liči na jednu ogromnu ludu kuću.

Transport

Prva stvar koja vam je bitna u Hurgadi jeste prevoz. Postoji više varijanti. Najjeftinija varijanta je vožnja kombijem sa lokalcima i košta jednu funtu (1 euro je oko 7 funti). Kada se prvi put vozite tim prevozom, vjerovatno ćete imati osjećaj da će vas odvesti u bijelo roblje ili vam izvaditi bubreg, ali kasnije se naviknete i nije strašno. Plaćate tako što potapšete osobu ispred sebe po ramenu i proslijedite novac do vozača. Spremite tačno jednu funtu po osobi jer ne vraćaju kusur. Druga varijanta vam je taksi. Cijena nije fiksna, nego pregovarate pa kako se nagodite. Realna cijena je oko 15 funti, ali će vas pokušati preveslati na sve moguće načine. Striktno se dogovorite o cijeni prije ulaska u taksi, i isto unaprijed spremite tačnu sumu novca, ali im platite tek kada izađete iz taksija. Meni se desio problem s jednim taksistom, dogovorili smo se 14 (fourteen) funti, da bi se on kasnije napravio lud i tražio 40 (fourty). Pokušaće vas prevariti na sve moguće načine. Voze kao ludi, ugašenih svjetala i broj saobraćajnih udesa je veliki. Kada prelazite ulici savjetujem OGROMAN oprez, naročito noću.

Hrana

Što se tiče hrane, varira od hotela do hotela, mada su se ove godine turisti generalno požalili na pad kvaliteta i izbora hrane. Za nas Balkance koji volimo meso je naročito nezgodno jer nas tamo čekaju neki socijalni komadići piletine koja se opire prilikom odvajanja od kostiju, kao da je živa. Tu je i neki krompir, riža, tjestenina i sl., što se može jesti pod uslovom da nije kontaminirano njihovim užasnim začinima. Peciva su im bila lijepa, doduše malo slatkasta. Kolači loši, od voća uglavnom datule i dinja, mada bude ponekada i lubenica, narandži i sl. Kao što rekoh, zavisi od hotela.

Ako poželite jesti van hotela, u centru se nalaze razni restorani brze hrane tipa Mc Donald’s, Pizza hut i sl., ali i veliki izbor drugih restorana. Vodič nam je savjetovao riblji restoran, kažu da im je riba odlična, ali ja zbog osjetljivog stomaka nisam eksperimentisao pa ne znam iz ličnog iskustva.

Komentari

tatjanado

tatjanado

2017-03-14 13:32:14

super!