GALAPAGOS - Kako zive zivotinje

01.01.2017

Arhipelag Galapagos je udaljen oko 1000 kilometara od obala Ekvadora u Pacifiku. Severni deo arhipelaga preseca linija ekvatora. Ima oko 17 vecih ostrva I ukupno oko 25.000 stanovnika. Broj stanovnika je u poslednje vreme u porastu jer na Galapagos dolaze da zive I ljudi koji nisu iz Ekvadora. Medjutim, turisticki razvoj Galapagosa je zaustavljen adminitrativnim zabranama Ekvadorske vlade I preporukama UNESCO-a. Usled narusene prirodne ravnoteze I brojnih ugrozenih zivitinjskih vrsta turizam se drzi na „zamznutom“ nivou I ne dozvoljava se njegov dalji razvoj. Naime, kada je UNESCO prvi put sastavio listu svetske prirodne bastine, Galapagos je bio prvo mesto koje je na tu listu stavljeno, medjutim 2007. taj isti UNESCO stavlja Galapagos na listu ugrozenih mesta svetske prirodne bastine. Zbog toga se ovde uporedo sa borbom protiv nepriljatelja endemskih zivotinjskih vrsta, kojih ovde ima zaista mnogo, uvode I „sankcije“ protiv preteranog turizma , kako se to inace zvanicno zove. Zbog toga ovde nema velikih hotela, ulazak na arhipelag se placa ($100.00), a sav prtljag koji se unosi biva brizljivo pregledan I dobrim delom dezinfikovan. Ovde je I putna mreza izuzetno slabo razvijena I saobracaj na samim ostrvima se vise odvija vodenim putem nego kolima jer je puteva malo I uglavnom su neasfaltirani.

Posebnu pricu predstavlja biljni svet koji nije ni izbliza tako bogat kao zivotinjski ali je interesantan zbog cinjenice da su sva ostrva vulkanskog porekla (12 vulkana na jako malom prostoru, od cega cak 6 na ostrvu Isabela). Dakle, ovde je sve prekriveno okamenjenom lavom tako da je vrlo interesantno videti kako se i biljni svet ovde razvijao. Pored ukorenjenog misljenja da su kornjace „zastitini znak Galapagosa“ za sve one koji proucavaju zivotinjski svet Galapagos je najvazniji zbog ptica. Tako je I Charles Darwin proveo dva meseca ovde proucavajaci bas ptice (1835) za svoje delo „Poreklo vrsta“. Njegova naucna stanica I dalje postoji I u nju I dalje dolaze naucnici iz celog sveta prevashodno radi proucavanja ptica. Zato sada  takodje imamo jos jedan „zastitini znak Galapagosa“ – pticu koja se zove Blue Footed Booby ili skraceno BLUEFOOT. Uspeli smo da je pronadjemo posle nekoliko dana traganja za njom (naravno, najvise zahvaljujuci lokalnom vodicu). Ako ste aktivni I spremni na pesacenje videcete ovde mnogo toga, pa cak ce te uspeti, verovali ili ne,  I sa samim Charles Darwinom da popijete pice……Uostalom pogledajte video, jer SLIKA GOVORI KAO HILJADU RECI !!!

 

 

 

 

PS Ako se spremate za put na Galapagos I trebaju Vam informacije, javite se. Hvala !

 

 

 

Komentari

ljerka

ljerka

2017-01-02 18:32:35

Fascinatne iguane, šarmantni morski lavovi,nestašni pelikani, elegantni flamingosi, očaravajući "bluefoot" lepotan, trome kornjače, pa šta još više poželeti za videti na ovom jedinstvenom mestu čijoj vrednosti je doprineo i Darvin.

Srecni su  veliki putnici koji su imali priliku videti ovo udaljeno mesto. Zanimljive su informacije o pristupu Galapagosu, zaštiti  prirodnog sveta, načinu života. Dobro je što još uvek na planeti postoje ovakva mesta u kojima se ograničava pristup turistima u ime višeg cilja.   

Batke

Batke

2017-01-02 18:40:29

Hvala lepo, Bilo bi mi drago da sam vas svojim snimcima naterao na razmisljanje da tamo I odete. Da budem iskren, - to mi je I bio cilj !