Nijagarini vodopadi (Niagara Falls), Sjedinjene Američke Države

07.01.2018

U poslednjih nedelju ili dve dana mnoge novinske agencije prenele su vest da se reka Nijagara zamrzla a sa njom I vodopadi na granici Kanade I Amerike.

Ovaj prirodni fenomen do sada se desio samo jednom I to 1911. godine. Zima je tada bila vrlo ostra I duga I vodopadi su se zaista potpuno zamrzli “u pokretu”. Tadasnje okolno stanovnistvo moglo je bez problema da predje reku pesice.

Ovo je vrlo neoubicajno jer se radi o ogromnoj vodenoj energiji, reci koja pred same vodopade jako ubrzava I voda se bukvalno “survava” sa visine od oko 56 metara. Zamrznuti takvu kolicinu energije reke u pokretu jako je tesko I gotovo nezamislivo za svakoga ko je makar jednom video kako to izgleda. Ipak, tada se to dogodilo. Tada I vise – nikad.

Doduse bila je jos jedna situacija 1848 godine kada su sante leda u jezeru Iri zatvorile izlaz vode u Nijagaru (Nijagra istice iz jezera Iri I uliva se u jezero Ontario. Njena ukupna duzina je 58 kilometara), pa je doslo do ubrzanog ledjenja usled nedostatka vodene mase, ali to ipak nije bilo to.

Takodje se desilo da su sa americke strane 1969. godine inzinjeri americke vojske takodje “zaustavili” reku na kratko da bi izvrsili geoloska istrazivanja ali to je sve nekako mnogo lakse objasnjivo nego cinjenica da je moguce zaustaviti 168.000 kubnih metara vode svakog minuta u slobodnom padu ili 2832 tone vode u svakom sekundu. Priroda to definitvno – moze !

Posli smo tragom te vesti pocetkom januara 2018 (6. januara 2018.). da vidimo koliko je tacno da se ovaj jedinstveni dogadjaj ponovo dogodio.

Video prilog ispod ovog teksta dace Vam priliku da se sami uverite u realnost te tvrdnje. Medjutim iako je oko 80% reke I dalje plovno i tece nesmetano , upecatljiv je utisak videti da je ipak doslo makar i do parcijalnog zamrzavanja reke.

Ako reku posmatrate sa obale necete biti preterano impresionirani. Sve to izgleda relativno normalno za ovo doba godine u Kanadi, ali ako se spustite malo nize u hodnike koji vode iza samih vodopada mozda cete promeniti misljenje.

Ulazak u hodnike koji posetioca dovode bukvalno do na nekoliko metara od samih vodopada na njihovoj sredini, dakle tamo gde su oni najjaci, tursticka je atrakcija sama po sebi. U letnjim mesecima posetioci uz kartu dobijaju plasticne “kisne mantile” da bi se zastitili od vode koja prska svuda unaokolo. Ovoga puta mantili nam nisu bili potrebni a ono sto smo videli unutra potpuno nas je iznenadilo.

Dakle, uz same vodopade prokopan je tunel koji ide paralelano sa njima. Taj tunel je malo uvucen u stenu jer drugacije ne bi ni mogao da bude napravljen. Iz tunela medjutim izlaze dva kratka poprecna tunela koji vas vode bukvalno do same vode koja pada. Da nije zastitne ograde posetioci bi mogli I da pipnu vodopad. Zbog postojanja te ograde posetioci mogu da pridju na 3-4 metra od dodopada ali je I to dovoljno atraktivno da ne treba propustiti priliku da se to vidi ako ste ovde.

Dakle prvi tunel izlazi na vodopad na nekih 30-ak metara od obale dosta blizu kanadske strane. Taj tunel na svom kraju ima “prozor” preko koga se voda survava. E ta voda je ovde bila 100% smrznuta ! To je led koji se medjutim ne moze videti sa spoljne strane jer voda tece preko njega. Dakle “dno” vodopada, ako mozemo tako da kazemo, bilo je potpuno zamrznuto. Kada smo produzili malo dalje do drugog tunela (50-60-ak metara od obale) videli smo nesto drugaciju sliku. Voda je zamrznuta oko 80% I samo se kroz mali “prozor” u ledu moze videti vodopad.

Sledeca interesantna situacija je da je “donja” Nijagara, dakle reka koja se nastavlja nakon vodopada – potpuno zamrznuta. Osnovni razlog za to je da posle samih vodopada reka nastavlja da tece znatno “mirnije” I nema tu snagu koju ima u svom gornjem toku. Odmah nakon vodopada formira se debeo led I reka nastavlja ispod tog leda tako da izgleda kao da se “zaustavila”.

Dakle, istina je da je proces zamrzavanja Nijagarinih vodopada zapoceo ali I da treba jos mnogo jako hladnih dana da bi se i  potpuno zaustavili. U najmanju ruku pogled sa unutrasnje strane vodopada nam sugerise da je zamrzavanje Nijagarinih vodopada ipak moguce ali uz ekstremno niske temperture koje ce se verovatno kad – tad ponoviti. Ostaje nam samo da “dezuramo” I ako vreme nastavi da bude vrlo hladno odemo opet da proverimo dokle je proces zamrzavanja stigao. Svakako da necemo propustiti priliku da vas o tome odmah obavestimo.

Pogledajte film koji sledi. Traje nekih 13 minuta I videce te neke stvari koje do sada, bar vecina Vas, nije znala.

Pozdrav od ekipe “Batke – Film”-a

 

 

 

Komentari

ljerka

ljerka

2018-01-10 05:34:14

Ne veruj recima, vec ocima ! Odlicna ideja za snimljeni video da li i koliko verovati novinskim clancima,Lepo snimljeno i objasnjeno šta se i koliko desilo, Zanimljiva napomena za unutrasnji tunel ispod vodopada za koji verovatno mnogi ne znaju, jer se često spominju samo brodici sa spoljne strane ovog atraktivnog vodopada, Odlicno obuhvaceni razliciti pogledi i kadrovi vodopada, Pisani deo postaje sve bolji, pa je pezentacija videa i pisanja kompletna.

Batke

Batke

2018-01-11 02:53:57

Hvala lepo. Podrska uvek znaci mnogo u svakom poslu pa i u ovom. Ipak sam ja amater i kao snimatelj i kao putopisac....Hvala !