Kuta, Indonezija

08.12.2016

Bali je, za mene gotovo uvek, bio sinonim, za mesto „sa razglednice“.

Ovo je video-razglednica o tom „mestu sa razglednice“ za sve one koji planiraju jednog dana tamo da odu, ili za one koji su tamo vec bili da se podsete I sacuvaju uspomene. Bali ima svoje prednosti ali I mane u odnosu na neke druge destinacije. Svakako, najvece prednosti su mu: lepi predeli, pristupacne cene i ljubazno domace stanovnistvo.

Kada jednom stignete tamo sigurno ce te naci smestaj koji odgovara vasem budzetu jer se sobe nude vec od 10-15 dolara za noc. Smestaj je uglavnom vrlo korektan: sobe su ciste a domacini vrlo prijateljski raspolozeni prema gostima. Ipak treba imati u vidu da su ovde u skorijoj proslosti dogadjali I teroristicki napadi na turiste pa valja biti oprezan.

Pored lepih plaza, Bali ima bogatu ponudu proizvoda iz domace radinosti, norocito od drveta, zatim zacine I cajeve. Ovde se pravi I poznata Luwak kafa.

Restorani I klubovi otvoreni su do duboko u noc.

Na Baliju nema sezone, mozete ici kad god zelite. Jedino sto ce te, ako idete od maja do novembra, mozda malo pokisnuti – I to je sve. Ali ne brinite odmor vac nece biti upropascen jer Bali ima sta da ponudi svakom svom gostu pod bilo kojim uslovima.

Na Bali mozte stici nekim od letova azijskih cater kompanija.TigerAir I Air Asia, koje odrzavaju vezu sa Balijem iz Singapura, Malezije ili Vijtnama. Ovde mozete stici I direktnim letom iz Dubaija ali I sa mnogih aerodroma iz zapadne Evrope ali su te veze znatno skuplje.

 

NAPOMENA: Ovaj video prikaz Balija je u trejanju od 42 minuta I pozeljno ga je gledati na velikom ekranu. Dakle, povezite vas racunar sa televizorom I – uzivajte !

 

 

 

Komentari

ljerka

ljerka

2016-12-11 05:14:44

Odlična video prezentacija turisticke ponude Balija,čestitam na sadržaju!Prelepe pirincane terase,sjajne pozicije  "morskih" hramova, tradicionalni ples, divna narodna radinost, korisne informacije za turiste, sve objedinjeno ukazuje na uloženi trud.

Imajuci u vidu sušni period kada je po tvom mišljenju najbolji period za posetu a da nisu paklene vrucine ? Koliko dana  je optimalno potrebno za obilazak Balija koje me više interesuje od izležavanja na plaži? Da li su česti veliki talasi kada je zabranjeno kupanje ? Plaža za preporuku?

Batke

Batke

2016-12-11 14:40:21

Hvala na podrsci ali nisam siguran da cu moci da dam odgovor na sva postavljena pitanja.

Zbog svog polozaja (8 stepeni juzno od Ekvatora) klima je tropska. Temperaturne razlike izmedju leta I zime su 1-2 stepena maksimalno. Duzina trajanje dana (obdanice) se vrlo malo razlikuje u vreme leta ili zime. Na samom Ekvatoru je uvek ravnodnevica (dan traje isto koliko I noc) pa se to menja udaljeavanjem od Ekvatora. U vreme kada smo mi bili bio je teoretski kraj zime (kraj Septembra ove godine). ja sam bio na plazi prvog dana nekih dva sata I trudio sam se da budem u hladu ali sam vrlo ozbiljno izgoreo da sam mora da potrazim pomoc apotekara (nisam isao kod lekara). Padala je kisa par puta a jednom malo ozbiljije. Ta ozbiljnija kise je jako obilna ali ne traje predugo. Istina je da ako vas zadesi negde napolju izgledace te kao da ste izasli iz bazena.

Za sve koji zele d aistrazuju Bali preporucio bih da ostanu 2-3 dana u mestu UBUD koji nije na moru. Vrlo lepo mesto I ima puno turista bez obzira sto nema plazu. Iz Ubuda , kao baze, moze se lepo obici Bali I videti sve drugo sto nije vezano samo za more. Inace najvise ima turista iz Australije koji ovde dolaze jer je jevtino I dobro za surfvovanje. Talasa ima uglavnom stalno ali ih na nekim plazama nema uopste (Padang Beach) jer su recimo u uvali.