Olimpska regija, Grčka

52

26.08.2015

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Izbor izleta na letovanju ove godine pao je na Olimp.izlet sam izveo u sopstvenoj režiji sa suprugom.Krenuli smo iz Leptokarije u 8h i posle jednog sata vožnje preko Litohora,vidikovca Stavros(ovde smo ostavili sunce iza nas i ušli u kanjon pod oblacima) stigli u Prioniju na 1100m.n.v. polazište jedne od najpoznatijih pešačkih staza E4.Staza je dobro obeležena i uređena i vodi vas do Spilios Agapitos Refuge-Planinarskog doma na 2100m.n.v. Da napomenem da se ulazak u Nacionalni park ne naplaćuje niti vam treba bilo kakva dozvola ili vodič za uspon, jednostavno idete na svoju sopstvenu odgovornost! 

U početku do visine oko 1500m.nv.preovlađuje listopadna ili mešovita šuma.Na 1350m.n.v. je uređeno odmorište sa česmom.Iznad 1500m.n.v. staza postaje sve zahtevnija, strmija.Oblaci su čas ispod a odmah zatim iznad što je otežavalo vidik.Posle skoro 4h stigosmo do pomenutog planinarskog doma, veoma dobro snabdevenog i opremljenog tako da se možete osvežiti kafom,toplom čokoladom ili sokovima, možete ručati a i prespavati po veoma pristupačnim cenama.Na stazi sam sreo od profi planinara sa punom opremom do mladih parova koji su izgledali kao da su pošli na plažu, roditelja sa malom decom a jedan je na leđima u korpi nosio sina od 2godine.Takođe smo sreli i transportne konje sa vodičima i psima koji sve potrpepštine od hrane i goriva iznose do planinarskog doma.Posle odmora i slikanja odlučili smo da za neku drugu priliku ostavimo još onih 800m visinske razlike do najviših vrhova Olimpa i da se uputimo nazad ka Prioniju.Spust je trajao nešto kraće od uspona,oko 3h. Naravno mojjoj supruzi je spust bio mnogo teži od uspona a ja sam bio kriv za bolove u njenim nogama. Na povratku smo zastali kod Stavrosa da razgledamo obalu Olimpijske regije okupanu suncem, činilo nam se da smo upravo izašli iz jednog drugog sveta koji je povremeno u oblacima u neki novi svet gde vladaju neki drugi bogovi.

Stigli smo u Leptokariju oko 17h i 30min. i dmah se uputili ka plaži.U vodi dok smo gledali onu traku snega na Livadakiju južnom kraku Olimpa, bili smo jako zadovoljni što smo tog dana makar na kratko bili među Helenskim bogovima.

Ipak želim da upozorim one koji nemaju ama baš nikakvog planinarskog iskustva da se prikladno obuju makar bolje patike sa debljim đonom ako nemate planinarske cipele, kišnu kabanicu obavezno ponesite jer za tili čas se na vas može sručiti pljusak, takođe ponesite štapove jer će vam mnogo olakšati hodanje i daće vam neophodnu sigurnost.Naravno i nekoliko majica i duks kada dođete na preko 2000m.n.v.

Ako ste željni adrenalina jedino što vam je potrebno pored gore nabrojanog, jeste malo kondicije i dobra volja i napred u visine Olimpa.