goca

Šta posetiti u Alanji

392 poruke u ovoj temi

Cim se pomenje Alanja odmah moram da se ukljucim u diskusiju.

Izleti su sledeci(pisacu za one na kojima sam bila,a neka me neko dopuni za neke druge koje cu verovatno izostaviti)

1.Obilazak dim caj reke-ili popularno nazvan dzip safari(jedan prelepi izlet ,voznja dzipovima kroz nepristupacnije predele(ne bukvalno,ali neasfaltirani putevi,tako da morate da budete spremni da se nagutate prasine,ali sve to ima svoju draz).Rucak se sluzi na prelepoj,ali bukvalno prelepoj dim caj reci(sedite u restoranu tipa manjih splavova,na samoj reci,mozete i noge da brckate),sve je uradjeno u tipu sofa,znaci turski sed prekrstenih nogu,nema stolica,nego sedite na cilimima)Voda je prelepa,bistra ,ali hladna(iskreno ja sam samo usla do kolena,jer sam zimogrozljiva),ipak bilo je onih odvaznijih devojaka koje su se skupale,i skakale sa mosta u reku)

2.Rafting(po meni najlepsi izlet,putuje sa autobusima neka 2 sata,i dolazi se na predivnu reku sa brzacima(normalno ne kao na tari),ime reke sam normalno zaboravila,priroda je predivna.Znaci dobijate opremu kacigu,prsluke,vesla(sto je obavezno),i ona nepromociva odela za one koji ne podnose hladnocu(za divno cudo ja ga nisam koristila),Spust traje neka 2 sata(na mirnijim delovima reke se staje,kupa se,igraju se neke igre sa animatorima),i onda kad se vratite na rucak pustaju vam cd koji snimaju u toku spusta,i koji je odradjen fantasticno uz adekvatnu muziku,i mislim da je steta ne kupiti ga.Taj izlet bi preporucila svakom(ostaje se ceo dan),i preko nasih agencija je kostao 35e,cd je bio 25e

3.Voznja brodicem(izlet koji na mene nije ostavio neki utisak),mislila sam da cemo se kupati na lepsim plazama,ali jedina plaza koja je vredela je pored nekih pecina gde je voda nestvarno plave boje.Drugo stajanje je bilo na nekoj plazici u kojoj je bilo vise nafte nego morske vode,od silnih brodica koji su se tu usidrili(tu nisam ni pokusavala da se kupam).Uz put je stigla i trbusna plesacica koja je igrala nekih 10 minuta,a onda bukvalno od muskog dela publike pokupila baksis(da ne kazem da je bila toliko napadna,da mi je to delovalo kao otimacina).Nije mi se dopalo,a izlet kostao 20e.

4.Poludnevni obilazakAlanje(radio se odmah sledeceg dana po dolasku u Alanju,simbolicno da se ljudi upoznaju uz pomoc vodica sa gradom.Uz ukljucen rucak simbolicna i cena 5e.Nema potrebe ici,jer cete i sami sve to videti u toku boravka.

5.Lov na ajkule(ide se u vecernjim satima),dok plovite u more se bacaju neke iznutrice da bi se privukle male slatke pitome ribice.Ako imate srece mozda vam se posreci da vecerate filete od ajkule,a ako ne onda bar neke vece ribe,ali utisak je super.Cak imate priliku da ponesete sliku sa ovog izleta(cena prava sitnica 50e).

6.Poseta fabrici koze i najvecoj zlatari u toj regiji(za mene cisto smaranje).I ako kazu da je tu zlato najpovoljnije ja nisam stekla takav utisak).Tu nemam sta da dodam ,ne dopada mi se.

7,Plovidba po reci managvat(ok izlet,isla prve godine kad sam obisla Alanju,ali kad sam sledece videla dim caj reku nekako mi izbledeo utisak)Simpaticno ako nemate gde pametnije da utrosite vreme.

Uz neku od ovih ekskurzija se obilazi i Side stari grad,ali sad pojma nemam gde je to ukljuceno(sta cu kad sam zaboravna)

Sigurno ima jos nesto sto ja nisam obisla,ali dopunice vec neko.Rekla sam da cu biti kratka kad se pomene Alanja,ali izgleda da je ovo jace od mene

Super grad,jos lepsi izleti :srce:

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cim se pomenje Alanja odmah moram da se ukljucim u diskusiju.

Izleti su sledeci(pisacu za one na kojima sam bila,a neka me neko dopuni za neke druge koje cu verovatno izostaviti)

Goco hvala,sa zakasnjenjem, na ovom divnom opisu izleta iz Alanje.Na zalost,zbog citavog niza okolnosti necu videti taj grad ovoga leta ali svakako mi ostaje u planu za dalje.

Da li smo se ti i ja vec dopisivale na temi o Tunisu,izlet za Saharu?

Izmenjeno (Infoputnik)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moguce je,ja uglavnom pisem na temi Turske i Tunisa.Alanja je grad koji ja obozavam,i ako si sprecena da odes ove godine nije tako strasno,vazno je da je i dalje imas u vidu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Темa да су на једном месту  информације о самој понуди Алање. Као што наслов каже од излета : обилазак тврђаве, обилазак бродићем, хамам, Црвена кула, Дамлаташ пећина... до оних практичних шта где купити, који ресторан посетити... све оно што интересује особу када се нађе на улицама Алање.

Напомена :

Неке од фотографија су личне, неке су преузете са интернета.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Један од првих излета које се нуде, преко наших агенција или локалних, јесте обилазак тврђаве. Да ли је у истом пакету или не, не знам, али уз тврђаву се може, у зависности од времена, обићи Дамлаташ пећина и Црвена кула.

Дамлаташ пећине се налази на Клеопатра плажи у подножју тврђаве. Ако идете сами, можете стићи до тамо аутобусом или таксијем. У зависности где вам је хотел, можете ићи и пешке до ње. Није претерано дубока, чак шта више , сасвим је мала. међутим, због своје високе влажности ваздуха боравак у њој прија организму, поготово људима који имају проблеме са дисањем.

alanja-1.jpg

За тврђаву не препоручујем да идете пешке до ње, боље шетњу оставите за то када се будете враћали. Ипак је лакше за организам по сунцу да иде низбрдо него узбрдо. Аутобус полази из подножја тврђаве, испред Дамлаташ пећине.

alanja-2.jpg

Када будете силазили са тврђаве, имаћете поглед на марину, али и Црвену кулу. Њу бих препоручила свакоме да је види јер је претворена у музеј, а даје изузетан поглед на једну од мањих плажа у подножју тврђаве. такође, обавезно равну обућу за њу спремите јер су степенице унутар ње доста стрме, без обзира на то што стоје гелендери за које се држите.

alanja-3.jpg

r_5k9n5k2ek8ryqesguy1q.jpg

За оне који су мало већи истраживачи, уколико је отворено, пошто се тај део реновира, обавезно када кренете према самој Црвеној кули, скрените са пута и крените ка старом бродоградилишту. Оно се налази на грбу Алање, међутим пошто се реновира није још отоврено за туристе. Туда обично пролази локално становништо да би стигло до те мале плаже па су и радници тамо навикли да се нађе по који " залутали " туриста и испрате вас пажљиво са упутствима где да се крећете и на шта да пазите.

alanja-4.jpg

Izmenjeno (mikap)
smanjene fotografije
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da postavim i ovde

Marijamv, mi smo bili u Alanji 2007 i to mi je jedno od lepših letovanja. Što se tiče obilazaka, ne znam koliko će ti sa decom to biti moguće, možda pećina Dalmatas i Crvena kula. Ostale znamenitosti (bar po meni) su već malo dalje. Ono što je jedino loše kod Alanje je to što ima skoro 2 sata od aerodroma, ali dobro, vredi. Ronjenje ili odlazak u aqua park ili vožnja brodom. To mi za sada pada na pamet, ako se setim nečega, pisaću.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Нисам још била на вожњи бродом, међутим, како сам информисана од стране наших туриста, полази се из марине и иде око тврђаве где су најчешћа заустављања због Пећине љубавника и наставља ка Улаш плажи која је удаљена од Алање 6 км.

Они чији је хотел у Конаклију могу ту да долазе на плажу, ако желе мало да мењају плаже у току одмора. Изнад плаже је уређен део са зеленилом, клупама и местима предвиђеним за роштиљ. Не препоручујем је викендом јер је препуна.

Нисам успела да нађем лепу фотографију, па остављам линк од МФТ где се види, додуше у октобру месецу.

http://www.putovanja.info/sr/moja_foto_tura/galerija/5748#21

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Мало даље од саме Алање, неких 10-ак км, се налази река Димчај. До ње је могуће доћи преко агенција, таксијем или градским превозом. Са таксистом се договарате и за време повратка који је урачунат у цену. Бус иде сваких сат времена.

Посета овој реци подразумева да ћете или бити у неком од ресторана дуж ње ( поједини имају у својој понуди да ручате оно што упецате ) или камповати сами.

184_1.jpg

http://www.alaturka.info/images/images_content/turkische_riviera/alanya/dimcay_2.jpg

Боја воде је невероватна, као и њена хладноћа. На то посебно обратите пажњу.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Joj mili moj Boze ovo je sve divno!Prelepe su fotografije i opisi su odlicni klap.gif Jedva cekam leto i prelepu Alanju!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Сама марина је најскупљи део града.

Ресторани су са врхунским куварима, рибљи специјалитети су нешто неописиво, а да се не лагимо... спрам тога је и цена. Међутим, и поред тога ови рсторани су препуни па уколико желите да вечерате у једном од њих, или резервишите на време место или крените мало раније на вечеру.

alanja5.jpg

Фотографија је мало старија, али даје представу како изгледа марина. На самом шеталишту се види доста скулптура од камена јер у Алањи се одржава у новембру ( ако се не варам ) међутарнодно такмичење у прављењу скулптура од камена. Најлепши комад купује град. Тако да их по читавом граду можете пронаћи.

2011-169118.jpg

Код марине су сконцентрисани готово сви ноћни клубови. Да се разумемо, ретко који ради целу ноћ. Већина затвара у периоду између 04 и 05 ч ујутру.

У готово сваком хотелу постоји тим аниматора који рекламирају те клубове и нуде сервис тамо и назад у одређено време и улаз у клуб.

Havana-Club.jpg

Summer garden је највећи и по речима посетилаца и најбољи клуб. Налази се у Конаклију, има посебно свој аутобус за госте. Могу вас покупити негде у граду или договорено преко аниматора из хотела.

03.jpg

Izmenjeno (mikap)
smanjene fotografije
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Петком долази до проблема у саобраћају у Алањи.

Петак је свети дан, сви иду у џамију и сви иду баш у 12ч ( оквирно ) што повећава број возила на улицама и непрописно паркирање истих тих, а петком и домаћице крену у већем броју него обично да се гурају у градском превозу због једног шареног разлога...

DSC_0073.jpg

Обично тада купују за наредну недељу. Цене су много приступачније него по продавницама, а избор много већи. Има доста " чудног " воћа које још увек не знам шта је, али се купује на киле.

Meyve_Sebze_Karaman.jpg?0.22621628292078

Сви хотели дозвољавају унос хране у собе, тако да, ако желите свеже воће, посетите петком овај базар. Налази се у самом центру града, он је и смерница где се шта налази у односу на њега.

Овај базар је само петком и само воће и поврће се продаје. Од јутра до неких 20ч увече. Турцима је добра храна нешто најбитније ( барем колико сам ја из боравка тамо закључила ), а и омиљена тема за разговор чак и код мушкараца тако да није ни чудо што је баш ова врста базара петком.

Дуж главног булевара су засађена дрва наранџе и мандарине. То су дивље и не берите их зарад јела. Нико вам ништа неће приговорити, али ће се ваш стомак после бунити. Оне су ту због украса и предивног мириса који чак надјача ауспухе када оне крену да цветају.

Иначе, мандарине су зелене боје. таква је сорта. Такође постоји и црвени лимун који јако личи на наранџу па пазите шта купујете, да не буде изненађења после.

У Алањи има сваки дан неки базар на другој локацији у граду и сваки је са одређеном робом. На страни града код Клеопатрине плаже, уторком је базар гардеробе, међутим долазак до њега је мало тежи јер је више увучен у град. Није при главном булевару. Налази се иза Alanya Can Hastanesi болнице. Од булевара до тамо пешке је неких 7 - 10 минута, у зависности од ваше брзине кретања и почетне локације, а може и градским бусом да се стигне до тамо.

На путу до тамо, прво ћете наићи на базар који је свакодневни Halk pazarı који је у суштини рибљи базар. Поред рибе имате и других ствари попут воћа и зачина, нешто мало гардеробе и обуће, али му је главна намена риба. Тако да када је купујете, они вам је одмах очисте и спреме, само да се баци у тигањ па можете да је оставите у неком од ресторана у склопу самог базара па вам је они спреме.

Има јако пуно врста риба, јефтина је и свежа. Чак шта више, уме да буде и жива. Нудили су ми мрдајућег рака да држим у руци, али сам била кукавица за тако нешто.

Оне скупље врсте риба, чији килограм иде и до 30 тл ( око 15 евра ) су стигле из другог мора, нису пецане код Алање.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Када кренете да се шетате улицом, прво што ће вам улетати у очи и што ће вам се нудити на све стране јесте Хамам - Турско купатило.

Треба га посетити из неколико разлога, а ви себи изаберите онај разлог који вам је најинтересантнији :

Хамам је нешто што је део турске културе па отићи у Турску и не пробати га некако није баш потпун осећај и доживљај те земље.

Боравком у хамаму чистите своје тело од свих мртвих ћелија и свега што нам се накупи у кожи, а није могуће тако лако га уклонити редовним туширањем.

Зарад добијања боље боје, идите у хамам већ у року од првих дан - два. Скину се мртве ћелије са коже, па нова много лакше и брже прима боју.

Уколико вас нешто боли , упала мишића или прехлађени бубрези, јајници ... топао мермер на коме лежите је феноменалан лек за то.

Е, сад... процедура боравка у хамаму изгледа овако:

Сваки хамам се чисти редовно са хемикалијама после сваког госта. Тако да када уђете затичете га оваквог.

hamamm.jpg

Већина већих хотела га има у својој понуди, међутим то не значи да не можете да уђете у хамам од неког другог хотела без обзира што нисте гост. Докле год се држите тога да идете само у хамам.

Агенције нуде хамаме који су већи, луксузније урађени и сами за себе тако да тиме добијате онај прави осећај како је то некада изгледало, за разлику од ових хотелских.

Уколико постоји сауна при хамаму, процедура је таква да идете прво у њу, неких 10 -ак минута , а потом у хамам. Ако не постоји сауна, онда вас остављају мало дуже у хамаму пре почетка.

hamamda-2.jpg

Поента тога је да је потребно да вам се добро отворе поре и омекша кожа за оно што следи. Само то лежање на том топлом мермеру је идеално за оне све упале и болове које сам раније навела.

Затим, улази особа која ће вас " третирати ". Ако сте у пару, свако добија своју, најчешће се гледа да иде спрам полова ко кога добије, али ако су гужве или је масер-ка заузет онда како коме се заломи. Ако не идете преко агенције, већ сами себи сте уплатили негде онда при резервацији термина напомените , ако желите посебно женског масера за даму. Нису ништа нежније од мушкараца, одмах да напоменем.

scrub1.jpg

Почиње пилинг тела са рукавицом која је мало грубља. Ту ћете видети како вам силазе мртве ћелије у облику прљавштине. Нема стида, то је сасвим нормално за некога ко не иде редовно у хамам на те пилинге. Ја сам први пут тврдила да није све то моје, не може бити јер ја имам своју мрежицу за туширање са којом стружем све са себе! :blush: Ово траје око 15-ак минута и прелази се преко целог тела. Осим одређених делова. Уколико имате неку повреду или бол, напомените да знају да туда иду лакше.

После овога иде масажа у пени.

resimdosyatrhichamam.jpg

Пена је од сапуна који се прави за хамам. Има посебан неки мирис. Сама пена чисти поре и омакшава кожу. Осетићете под прстима попут најмекше и најлепше - бебеће постане после тога. Ово , такође, траје око 15-ак минута.

Затим вас исперу. Пере се и коса, тако да уколико не желите да вам се кваси, напомените раније да би вам је пре почетка било чега завили у пешкир.

113turkhamami.jpg

Потом вас умотају као кифлицу у пешкире и пуштају напоље да мало одморите. У зависности од хамама и програма ставља се после овога и маска за лице ( и мушкарцима ) и ту вас пуштају са њим да седите и нешто пијуцкате још неких 5 минута.

У зависности од цене и пакета, постоји и наставак после маске. Код неких је у цену урачунато и 30 минута масаже целог тела после тога. То већ зависи од саме цене. Када видите да је негде написано , на пример, хамам 10 евра , а негде 20 - 25 евра добро се распитајте шта је у цени. Јер ови за 10 вам обично нуде само ону основу, а додатно се плаћа маска и масажа, док код ових за 20- 25 све буде урачунато.

Такође, ако идете на своју руку у хамам, тражите да га видите. Већина ће вам и понудити да баците поглед како изгледа.

Оно што је јако битно и што треба да избегавате и одмах питате јесте да ли сте сами. Када вам кажу да хамам траје 2ч, само хамам... поставља се питање шта то значи. Најчешће то значи да нисте сами већ вас унутра има као на утакмици па док дођете на ред ( а то онда не буде по 15 мин. по процедури већ 5 ) изађе да сте потрошили 2ч.

Тако да ово избегавајте.

p0001.jpg

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Super je sve ovo! Nego bojim se da se ne navucem na sve ove lepote i uzivanjaosmeh.gif Pisi,pisi jos molim te alanya84 da malo skrenem misli sa ovog groznog snega i zime.Juce smo dali kaparu za hotel,a pored tvojih opisa vec razmisljam sta da pakujem u kofer i u cemu da putujemlaugh.gif .....kao da ce sutra jun

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Што се продавница и супермаркета тиче, ту нема ценкања.

Најјефтинији маркети су Шок, А 101 и Бим маркети ( Şok, Bim, A 101 ). Мигрос и Бим су најраспрострањенији, међутим Мигрос је много исплативији ако узмете катрицу Money club kart.

27106_377009528650_168652428650_3899890_

Продавала се на каси Мигроса за 1 тл и носи доста попуста са собом ( шампон од 15 тл буде 10, а артикли на попусту имају тачно наведен износ попуста ), a односи се на још неке маркете који су наведени на њеној полеђини. При плаћању је извадите у случају да вас не питају да ли је имате јер сте туристи. Та картица важи у свим тим маркетима у Турској.

Могуће је, уколико вам је хотел на другој плажи, Оба део града да идете у неки од највећих тржних центара у Алањи.

Зарад лакше оријентације убацићу мапу коју је Mikap навела у теми " Хотели Алање " .

http://www.select-a-room.com/map/turkey/alanya-area

У том делу града, се налазе Metro, Kipa Alanym. Сва три су један поред другог.

http://www.alanyum.com/#

alanyum-shopping-centre-.jpg

За Метро, уколико имате картицу од нашег, може да се користи. Колико сам информисана , исти је у свим земљама па се признаје. То ћу тек да испробам јер сам свеже набавила картицу код нашег Метроа.

Што се куповине гардеробе тиче, то можете да радите код продаваца на главном булевару. Већина то тамо ради. та роба, најчешће има веће цене него што је реално. На главном булевару се налазе LC Waikiki са квалитетнијом робом, а приступачним ценама,

lc-waikiki-rusya-pazarina-girdi-hedef-50

Rodi Mood мало је скупљи док, на пример, Static outlet је продавница која је јефтина јер имају готово константно акције које гласе " Све за 15 тл ". То не значи да се неће наћи и јефтиније и скупље, али то скупље је најчешће до неких 40 тл ( 20 евра ) са тиме да постоји разлика у квалитету између нечега из Ваикикија и ове продавнице.

За сувенире се ценкате, а за гардеробу само на базарима и продавницама поред њих које су отворене, онај класичан тип продавница у Турској.

street-shopping-in-old.jpg

Све што је затвореног типа попут бутика има своје цене и ту нема ценкања.

Ако кренете у куповину од споменика Ататурку ( Atatürk anıtı ) од којег почиње шеталиште ка марини и креће да се видно дели град на две плаже у подножју тврђаве и кренете према Клеопатриној плажи, на десној страни ћете наћи бутике који се утркују по ниским ценама, али зато на левој страни ћете наћи Старбакс кафић.

2011-06-starbucks-alanya.jpg

Најјефтиније ћете проћи, ако купујете у априлу - почетак маја када је распродаја зимске гардеробе и у октобру - новембру када је распродаја летње гардеробе и за време верских празника. Тада су готово смешне цене.

У међувремену вам саветујем да прошетате мало унутар града, у споредне улице јер ћете наћи исто све то, а по нижим ценама. На пример, продавнице у околини Болнице, код Халк базара су понекад и дупло јефтиније од оних на булевару.

Још информација о куповини се могу наћи на овој теми...

Izmenjeno (alanya84)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Код споменика Ататурку се налази већи парк за децу, ботаничка башта, а у близини је и терен за мини голф или мини голф терен. Извињавам се на непознавању онима који тај спорт воле.

134_2.jpg

Башта је предивно уређена са фонтанама и мостовима изнад ње. Фотографија је са краја октобра, зато није у свом пуном сјају.

tokom_godine-104597.jpg

Мањи паркови се налазе свуда по граду са тобоганима, некаквим локомотивицама или бродићима за децу на којима је у већини случајева наведено за који узраст детета су. У релативној близини се налазе мини теретане на отвореном. Тачније справе за вежбање намењене старијима, слободне за корићшење. Рано ујутру буду шеталишта испуњена људима који џогирају или вежбају на некој од тих справа.

Сам град је украшен са цвећем на све стране и представља одмор за очи и стално нешто мењају и додају од цвећа. Увек је у некаквом облику, дезену, посејано.

2011-169127.jpg

На шеталиштима можете видети и тоалет за псе.

2011-169128.jpg

Ту се налази чинија за воду па кад видите да је празна сипајте им нову. У току лета су честе кампање да се вода даје луталицама. Са друге стране је посуда за храну која вам је преостала. На врху су кесице да покупите после свог љубимца.

Izmenjeno (alanya84)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka