•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Paprika

  Lavov (rus.Львов, ukr. Лвiв)

  Autor Paprika, za destinaciju Lavov,

  Datum boravka: 30.06.2003.
  O istoriji ovog grada sigurno ima na netu. Kazu da je u arhitekturi veliki uticaj Poljske - nisam bila u Poljskoj, pa eto, verujem sta mi kazu. Kao filolog primetila sam uticaj poljskog jezika. Kao osoba koja govori ruski u par navrata dozivela sam ne bas prijatne situacije. Elem, u Lavovu bukvalno svi znaju ruski. E sad, ukoliko zelite nekog da pitate za bilo sta (u prodavnici, kaficu, na ulici), topla preporuka je da to uradite sledecim jezicima: ukrajinski, poljski, engleski, nemacki, srpski, madjarski, japanski, svahili, ali nikako ruski. Retko ko je zeleo da mi pomogne kada bih se obratila na ruskom: najblaza varijanta bilo je ignorisanje i okretanje glave, al' bilo je i socnih psovki na ukrajinskom (toliko razumem :D ). Zao mi je sto mi je ovo ostalo u secanju kad pomislim na Lavov. Inace, grad je simpatican, centar obidjete peske za jedan dan i to detaljno, mnostvo prijatnih kafica, odsustvo gradjevina socrealizma u strogom centru grada. Porcije u restoranima su male, kao i u skoro svim nekadasnjim republikama SSSR (govorim o evropskom delu bivseg SSSR). Bila sam tamo u vise navrata na dan - dva, poslednji put 2003.
  Guest

  Kijev

  Autor Guest, za destinaciju Kijev,

  Datum boravka: 31.03.2006.
  Preporučujemo vam da posetite ovaj jeftin i prelp grad Kijev koji je bio prva prestonica Rusije. Ja sam uživala u lepotama ovog nama bliskog grada. Ovaj grad i ovaj narod je nama itekako blizak.
  Za vožnju po gradu koristila sam metro, jeftin je i efikasan ali nisu im loši ni busevi ni trolejbusi. Što se tiče šopinga, veliki molovi rade op pon do petka do 19h, a oni manji butici se zatvore i ranije. Neke retke rade i do kasnije.
  U Kijevu ima baš svašta da se vidi, preko 2. 000 spomenika kulture. Ima i drevnih zamkova u starom delu grada. Preporučujem.