•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • bvnn128

  Dubai, najjeftinije, 5 dana

  Autor bvnn128, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 01.08.2016.
  Bio sam u Dubaiu i Abu Dhabiju 5 dana, od 02 do 07. avgusta 2016. Nadam se da će ovaj tekst nekome pomoći, jer i ja koristim ovaj forum pre putovanja.
  Za Emirate morate imati vizu, a za vizu je potrebno da pozovete ambasadu, koja se nalazi pored Hajata, u zgradi Savograd, na nekom 10. spratu. Oni vam zakazuju razgovor. Viza košta 6000 din po osobi, a za vizu je potrebno popuniti i odštampati obrazac zahteva na engleskom koji se nalazi na sajtu, potvrda da su deca redovni učenici (iz škole, može i ćirilična), potvrda iz banke za svakog punoletnog potnika da na deviznom računu ima 500e (na engleskom, košta 300 din u banci), po 1 slika za pasoš i kopije pasoša.
   Dakle, moja dva glavna utiska su: puno veoma bogatih i veoma siromašnih i puno radilišta. Nemoguće je gotovo uhvatiti kadar fotoaparatom, da se u pozadini ne vidi dizalica.
  Putovao sam iz Sofije, od Bgd do Sofije kolima, oko 5.5h, auto sam parkirao na oko 200m od terminala 1, kod Ibis hotela. Tu je puno malih privatnih parkinga, koji rade 24h, osvetljeni su i sigurni. Unapred sam rezervisao mesto, mada nije bilo potrebe. Mail parkinga je office@parking-airportsofia.eu i jako su ljubazni. Cena za 5 dana je bila 34bgn ili oko 17e. Odatle se vidi Terminal 1, koji je mali i veoma pristupačan. Ko putuje Wizzom mora doći 2h ranije i čekirati (besplatno) karte. Karte sam kupio 4 meseca unapred i koštale su 70e po osobi, povratna. Avion putuje oko 4.45 min. Aerodrom u Dubaiju Al Maktoum je mali, sve se brzo završava i dočekuje vas 50C. Sa aerodroma vozi bus F55 do IBN Batuta stanice, a odatle imate i metro i sve ostale vrste prevoza - morate proučiti. Na izlasku iz aerodroma (poslednji šalter) je mesto za kupovinu karata. To su kao naše Busplus, čipovane kartice, (silver card)izrada košta 6drh (1e=4 dirhama), a moraju se dopuniti (isključivo na metro stanicama i tu na aerodomu) sa nekim iznosom. Planirajte duze relacije po 7 drh, a kraće od 3-5. Čitao sam ovde da je taksi jefti, pa i nije baš. Računajte na 80centi kilometar, a u Dubaiju je sve daleko. Npr, od aerodroma do starog dela grada ima bar 30km. Da ne zaboravim, kartice se čitaju pri ulasku i izlasku iz prevoza. Kontrole su česte, nema igranja. U prevozu je strogo zabranjeno jesti i piti. Ne ulazie u prvi i poslednji vagon metroa, jer je to biznis klasa. Busevi i tramvaji su podeljeni crvenom linijom, tako da je jedan deo samo za žene i decu, a u metroima su to fizički odvojeni delovi vagona. Takođe, kontrolišu i ovo pravilo.
  Šta videti? Ja sam bio sa suprugom i dvoje dece (13 i 11), mi puno putujemo, uvek u sopstvenoj režiji, tako da smo uigrani. Bili smo smesteni u Holiiday inn express hotelu, u Dubaiju ih ima 3, sasvim su pristojni i sa taksama smo 5 noći platili 310e (sa doručkom), na Bookingu.
  1. Dubai Marina-ludilo, novi deo grada sa oblakoderima i velikom uvalom. Tu funkcioniše vodeni bus, važe silver kartice. Možete koristiti i brodiće, koji obilaze ceo Dubaji, ali oni koštaju 20e po osobi. Do dubaji marine ide bus 8 i tramvaj T4.
  2. Palma, do nje možete doći sa busom 8, a takođe i crvenim metroom uz malo pešačenja i busom 89. Sa početka palme kreće monorejl, povratna karta košta 25drh za odrasle i 15 za decu. Drugačije ne možete ništa videti. Na kraju je drugi hotel sa 7 zvezdica i veoma skup akvapark, gde se osim ulaznice od 35e, posebno plaća svaka vožnja. Tu možete izaći i obići mali tržni centar.
  3. Deira, po meni odvratno mesto, mada sam u forumima svasta lepo pročitao. Do tamo ide crveni metro. Ima nekoliko pijaca, na samom izlasku iz metroa, začini, parfemi, zlato... Previše su napadni i sve je prljavo. Možete se cenkati i jeftino kupiti. Odeća i obuća se prodaje isključivo na više komada. U blizini je muzej Dubajia, karta košta 20drh i tu možete videti razvoj Dubaija u poslednjem veku. Ništa posebno. Do muzeja dolazite malim čamcima preko kanala Creek, ne možete ih promašiti, idu na 2 min i koštaju samo 1drh po osobi. Polaze od Spice Souka.
  4. Burj Kalifa, nešto izuzetno. Karte kupite preko neta, na zvaničnoj stranici, ja sam platio 10 dana unapred 120e za 2 odraslih i 2 dece. Vredi. Na licu mesta je 100e. Dođite tačno u zakazano vreme, nema kašnjenja. Pogled sa 142. sprata je ekstra. Do lifta dolazite od metroa dugačkim tunelom (računajte na 15min hodanja!!!), ulazite u Dubaji mail tržni centar i spuštate se na nivo LG. Svuda je obezbeđenje, svi znaju engleski i ljubazni su. 
  5. Magične fontane - ništa posebno, bolje su one u Barsi. One su iza Burj Kalife, a možete ih videti i sa nebodera. Program traje do 10 min, u 18, 19, 20 i 21h. Može se doći do fontana ili sesti u neki kafić i gledati besplatno.
  6. Burdž al Arab - Hotel sa 7 zvezdica, do njega ide više buseva, X39, 8, 84 i 82. Pored njega je super plaža i veliki zatvoreni pijac, dosta skuplji i kulturniji nego u Deiri. Ne pomišljajte da uđete, jer morate nešto naručiti.
  7. Šoping molovi Emirates i Dubai. Prvi je dosta manji, za drugi vam treba pola dana. Cene su po mojoj proceni 20% više nego kod nas, mi smo uglavnom kupovali u Carefouru, veoma je povoljan. U ovim molovima možete jeftino jesti, slično kao kod nas, ima bezbroj restorana na poslednjem spratu. U Emiratima je skijalište, ali 1h košta 60e.
  8. Plaže - mi smo bili na JRB plaži kod Dubai Marine tramvajem 4 i na Jumeirah plaži kod Burdž al Araba. Ekstra su, svuda su skoljke, voda je bila oko 38C. Na plazu smo isli od 7.30 ulutru do 11h. Posle je u avgustu nemoguće.
  Tako, napolju je bilo oko 45-52C, ali je sve i svuda klimatizovano, nema prženja sunca... Svi pišu o nekoj vlagi, ali meni je teže u Bgd na 35C. Nama je avgust bio iznuđena varijanta, zbog dece i posla moje supruge. Ali, svakako mi temperatura nije predstavljala problem.
  Poslednjeg dana smo bili u Abu Dhabiju... 130 km, 1h15min,  autoputem sa 12 traka, busom sa IBN batuta stanice, važe silver kartice i karta u jednom pravcu košta 75drh (morate toliko imati uplaćeno na kartici) , a nazad (iz Abu Dhabija ne važe silver kartice) 50drh!? Bus staje samo na Central bus Station, manja je od naše BAS stanice.
  Abu Dhabi je drugačiji grad. Manje je solitera, svuda je zelenilo i uglavnom nema gradskog prevoza. Svuda morate taksijem. Ja sam bio na Korniš plaži, u par šoping molova, od kojih je najveći Marina mol. Taksi sam plaćao po 5-8e po relaciji. Bili smo u hotelu Hajat, gde je moguće popeti se na 18. sprat besplatno. Zgrada Hajata je sa težištem pomerenim van dna zgrade, nagnuta 20 stepeni. Tu je i Hotel Palas sa 7 zvezdica, nešto impozantno, može se besplatno videti. Na kraju nešto najlepše u Emiratima je džamija Al Zajed. Nešto impozantno. Besplatan je ulaz, žene i devojke uzimaju burke, za to daju pasoš ili LK, a muškarci  ne mogu u kratkim pantalonama. Sve je u mermeru i zlatu, treba vam bar 2h da je razgledate. U Abu dhabiju su nešto strože norme oblačenja i poštovanja pravila, dok u Dubaiju ima i minića u tržnim centrima, ovde postoje patrole koje vas upozoravaju da ste neprikladno obučeni. Na Korniš plaži, možete se presvući u kabini i ponovo preko obući stvari, koje ćete skinuti na plaži, pored mora. Nema šetanja u kupaćim ti 50m. 
  Avio za Sofiju kreće oko 19.30 po lokalnom vremenu (3 sata napred u odnosu na naše). U Sofiju se sleće oko 23h po bugarskom (1h napred u odnosu na nas). I na ovaj aerodrom morate doći 2h ranije radi čekiranja, čak i kada nemate prtljag, kao mi sada. Inače, mi uvek putujemo sa rančevima. Od Sofije ponovo nazad 5.5h do Beograda, put je super, kroz Bugarsku nema radara, ali vozite po ograničenjima. Na ulasku u Bugarsku, 300m iza graničnog prelaza se kupuje vinjeta (10e, 7 dana) i lepi se gore desno na staklo.
  Sve u svemu, treba videti, ali ne bih ponovo otišao. Naravno, ne bih ni živeo tamo. Sigurni ste, nema kriminala, mada svi oni Pakistanci i Filipinci ne odaju takav utisak. Arape gotovo da i nisam video, sem u tržnim centrima i menadžera hotela. Za Dubai vam je dovoljno 3-4 dana i još 2 za Abu Dhabi. Ako još nešto mogu pomoći, moj mail je bojan.sekularac@gmail.com.
  Ovo je najjeftinija opcija, ali svakako ima draži i avanturizma.
   
   
  Draganbgd

  Dubai

  Autor Draganbgd, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 31.12.2011.
  U Dubaiu sam bio pocetkom januara 2012. godine. Bio sam ukupno 8 dana. Nekoliko meseci pre mog odlaska za Dubai, pocela je da leti niskobudzetna avio kompanija FlyDubai od Beograda do Dubaia, i povratnu avio kartu sam platio 365 evra. Kartu sam kupio preko neta, a vizu za Dubai preko sedista ove avio kompanije koja se nalazi u Knez Mihajlovoj ulici i kosta 65 evra u dinarskoj protivvrednosti. U Beogradu je bilo oko 4 stepena iznad nule kada sam ga napustio, a stigao sam na neverovatnih 30 stepeni u Dubai. Let traje nesto manje od 6 sati. Od aerodroma do centra Dubaia sam isao metroom. Avion slece na terminal 2, ali metro krece od terminala 1 i 3. Nije bilo autobusa koji povezuju terminale, tako da sam od terminala 2 isao peske do metro stanice nekih 15 minuta. Metro karta do centra grada kosta 4 AED, nesto manje od 1 evra. Na kraju mog boravka u Dubaiu, slucajno sam otkrio da autobus C2 ide bas do terminala 2 na aerodromu, tako da sam u povratku isao ovim autobusom od centra grada do aerodroma. Primetio sam da se ovaj autobus provlaci skoro svuda u Dubaiu. Sto se zamene novca tice, preporucujem da menjate u centru u delu grada koji se zove Deira. Ima mnogo menjacnica i banaka i odnos je svuda razlicit. Za 1 evro sam dobio 4. 75 AED, dok je na aerodromu taj odnos bio 4. 50, a u trznim centrima 4. 60 AED. U vezi sa transportom u Dubaiu, preporucujem Vam da kupite dnevnu kartu koja vazi i u metrou i u autobusima i kosta 14 AED, znaci manje od 3 evra. Samo prvi put sam platio 16 AED, jer 2 AED kosta izrada karte, a posle tu istu kartu samo dopunjujete sa 14 AED i vozite se po ceo dan. Savetujem da sacuvate racun te karte, jer su karte automatske i desilo mi se u toku dana da se karta razmagnetisala i bilo je potrebno da je zamenim sto sam mogao da uradim samo uz racun. Srecom sacuvao sam ga. Kupovinu karata mozete obaviti na svakoj od metro stanica. Tu mozete da zatrazite i mapu metro stanica. Metro je poceo sa radom 2009. godine i zaista je besprekoran. Imaju dve linije, crvenu i zelenu, koje se ukrstaju na dva mesta, na stanicama Union i Khalid Bin Al Waleed.
  Radi od 6 ujutru do 23 30. Petkom pocinje sa radom u 14 00.
  Dubai je ogroman grad. Jedna velika gradjevina. Stalno se nesto novo izgradjuje i dodaje. Ono sto bih preporucio da posetite je Palm Jumeirah, vestacko ostvro koje lici na palmu. Ako idete metroom, sidjete na stanici Nakheel i odatle morate taksijem, jer nema autobusa koji voze tamo. Taksi sam platio 4 evra u jednom pravcu. Na ostrvu sam ocekivao da cu videti palme, drvece, zelenilo, a video sam pravo veliko naselje. Isao sam skroz do hotela Atlantis sto je na samom kraju ovog ostrva, izasao obalu Persijskog zaliva, prosetao malo ostrvom i vratio se nazad. Ono sto zameram ovom gradu je sto nije predvidjen za pesacenje. U nekoliko navrata sam procitao ovu konstataciju na internet, ali sam bio sumnjicav, jer sam strastveni zaljubljenik u pesacenje i prepesacio sam sve gradove u kojima sam bio do sada. Medjutim, Dubai je nesto sasvim drugo. Siroke magistrale, autoputevi su u samom Dubaiu. Zatim cini vam se da je nesto blizu, ali nije sve je nekako daleko i ja sam se prevario tako da sam vec treci dan zaradio infekciju stopala od silnog pesacenja. Jedino deo Dubaia koji se zove Deira je predvidjen za pesake i deo oko zaliva(Creek). Zatim, obidjite i najvisu zgradu na svetu, Burj Khalifa, za koju silazite na metro stanici Dubai Mall. Najbolje je da kupite ulaznicu preko neta. Kada sam licno tamo bio, najranija karta je bila za tri dana i to preko noci. Ulaznica je oko 20 evra. U obilasku sam bio u poslednjoj grupi od 22 30 i sama voznja liftom gore je fascinantna, sam dozivljaj gore je takodje sjajan. Receno mi je da je utisak mnogo bolji preko dana. Od znamenitosti Dubaia treba videti i hotel sa 7 zvezdica Burj Al Arab do kojeg mozete stici tako sto sidjete na metro stanici Dubai Internet City, a zatim odmah tu hvatate autobus broj 88 i idete do ovog hotela, a u blizini je i ogromna dzamija Jumeirah, pa mozete obici oba lokaliteta odjednom. U hotel ne mozete uci i razgledati, morate pozvati telefonom unapred i rezervisati, a pritom morate nesto naruciti, minimum je kolac sa kafom koji kostaju oko 80 evra. U blizini ovog hotela je i Jumeirah Medina(Souk Madinat Jumeirah), mala pijaca, prodavnice u zatvorenom prostoru, kao neka kula, a okolo su palme i voda. U Deiri videti Burj Nahar, kula sa satom, zanimljiv lokalitet sa lepom bastom. Zatim, na drugoj strani u Bur Dubai su Dubai muzej, Al Fahidi Fort, stara dzamija, kuca seika Zajeda, i po nekima najlepse mesto u tom delu grada-Bastakija; svi ovi lokaliteti su jedan pored drugog. Ulaz u muzej kosta samo 3 AED i vredi videti istoriju i razvoj Dubaia. U muzeju ce biti objasnjen znacaj zaliva, creek, u Dubaiu. Taj zaliv je oko 10 kilometara dugacak i sirok oko 100 metara. Jednu i drugu stranu zaliva povezuju 3 mosta. Na obalama ovog zaliva je i poceo da se razvija Dubai. Ne bi bilo lose i da odete do parka (Dubai creek Park) u okviru kojeg se nalazi i zicara za turiste koja kosta oko 5 evra i traje oko 20 minuta. Sve ove lokalitete i mnoge druge mozete i obici turistickim autobusom bez krova, BIG BUS TOURS. Karta u trajanju od 24 casa kosta oko 45 evra za odrasle i 20 evra za decu(5-15 god.) Mozete izaci gde zelite, zadrzati se koliko zelite i posle opet tim autobusom nastaviti dalje voznju. Ja nisam to koristio tako da vam ne mogu reci da li vredi ili ne. Sto se kupovine tice, mozete obici pijace(souk) Pijacu tekstila, zacina, zlata. Cenjkanje se podrzaumeva. Pijace se nalaze u starom delu Dubaija, Deira, pored samog zaliva(Creek). Za one koje vole trzne centre tu su Dubai Mall, zatim Mall of the Emirates, deira City Center. Do svih ovih trznih centara mozete doci metroom. Uglavnom svi rade od 10 ujutru do ponoci. U trznom centru Dubai se nalazi veliki akvarijum i u okviru njega je i ulaza za Burj Khalifu. U trznom centru The Mall of the Emirates je skijaliste i iznajmljivanje opreme i skjianje kosta oko 20 evra. U okviru ovog trznog centra u prizemlju se nalazi ogroman megamarket Carrefour gde mozete kupiti sve od hrane do obuce i odece. Nesto poput Metroa Cash and Carry i Tempa u Beogradu. Na poslednjem spratu svih trznih centara su odeljci sa brzom hranom, restorani. Preporucujem da probate Tajlandsku hranu brzog lanca Lemongrass Express u okviru Dubai Mall-a. Velika porcija zacinjenog pirinca, pikantne piletine, dinstanog povrca i pecurke sa picem kosta oko 5 evra. Za one koje vole manje trzne centre poput Usca u Beogradu mogu posetiti Dubai marina Mall, metro stanica Dubai Marina, i Reef Mall, metro stanica Salah Al Din.
  Zatim mnogo prodavnica i standova na otvorenom ispred prodavnica imate u delu koji se zove Karama (Karama Souk) Ako idete metroom, sliazite na istoimenoj metro stanici (Al Karama), a zatim autobusom dve ili tri stanice. Prodavnice i standovi su podeljeni po onome sta se prodaje, tako da imate deo gde su samo tepisi i staze, zatim deo gde je odeca i obuca, itd. Odeca i obuca su tu mnogo povoljniji nego kod nas. Primera radi, tu sam kupio Reebok patike po ceni od 35 evra, a iste takve patike u Beogradu su 90 evra. Cenjkanje se I tu podrazumeva. Suvenire mozete kupiti po mnogim prodavnicama koje bas prodaju samo suvenire ima nekoliko lanaca ovih prodavnica. Jedan od tih lanaca je Day to Day Discount Center, Gift Land Center, koji se nalazi u Al Makthom ulici na trgu Al Baniyas, istoimena metro stanica(Baniyas Square). U toj prodavnici takodje imate i odecu i obucu na spratu, a suveniri i parfemi su u prizemlju. Inace, u toj ulici i okolnim ulicama ima zaista svega da se kupi i morate je obici. Jos jedna velika prodavnica suvenira, parfema, odece i obuce se nalazi preko puta trznog centra Reef Mall, metro stanica Salah Al Din. Prodavnica se zove Gift Village Discount Center. Tu sam kupio plisane igracke, strumpfove, po ceni od 2 evra komad. Takav je U Beogradu 10 evra. Restorana imate na svakom koraku, a najvise u ulici Al Dhiyafah u delu Satwa, metro stanica Al Jafiliya. Probajte obavezno savarmu, Shawarma, nesto poput girosa u restoranu Beirut. Tu probajte i koktel koji se zove Beirut. Tu su dobri i restorani Al Mallah, Labneh Wa Zataar i Sidra. Zatim ulica koja spaja metro stanice Union i Al Rigga je pravi raj za poklonike brze hrane, iranske, indijske, pakistanske…
  Ne bi bilo lose da skoknete i do glavnog grada Abu Dabija. Sidjete na metro stanici Al Ghubaiba odakle idete autobusom do Abu Dabija. Voznja traje oko 2 sata, a cena karte od Dubaia do Abu Dabija je 5 EVRA (25 AED), a u obrnutom smeru 3 evra (15aed). Ne znam zasto je to tako.

  lolam

  Dubai

  Autor lolam, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 31.08.2009.
  ila sam u dubaiju i utisci su mi podeljeni... mozda dve nedelje nije dovoljno za pravu ocenu. prvi utisak u 2 ujutru po izlasku iz aviona-visoka temperatura i visoka vlaznost vazduha, skoro da ne mozete da disete. kazu da je u zimski mesecima mnogo bolje. aerodrom ogroman. savet za one koji konzumiraju alkoholna pica da kupe u free shop-u, moze 4l po osobi jer u molovima nema, a u restoranima je preskupo. bila sam u stanu svog strica koji se nalazi u dubai marina, 400m od plaze i mogu vam reci da iako sam u odlicnoj kondiciji, bio mi je ogroman napor da idem i vracam se sa plaze zbog neverovatne klime. 50 stepeni i 95% vlaznost vazduha, a ljudi koji tamo zive, rekli su mi da je predhodna 2-3 meseca bilo jos gore. znaci-dubai samo u zimskim mesecima. more je bilo pretoplo oko 37 stepeni. plaza duga, pescana i nekako nesredjena. primetila sam da se vecina hotela, osim hiltona, burdz el araba, dzumeira bic-a i slicnih sa 6 i 7 zvezdica, ostali nalaze dalje od plaze. ako kupujete parfeme, sminku i ostalu kozmetiku poznatih svetskih brendova, kupite u free shop-u na aerodromu, mnogo je jeftinije. generalno, dubai nije neko mesto za letovanje ili odmor. sve mi je nekako vestacko i bez duse. staklo, beton, metal sa puno, puno peska i sunca i oazom u svemu tome-madinat dzumeira-lepse od venecije i svega ostalog sto sam u dubaiju videla! svakako je drugaciji od bilo koje destinacije i osecaj je kao na drugoj planeti ili u nekom drugom vremenu iz dalje buducnosti, na arapski nacin...
  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 30.11.2008.
  uh da li da pisem ili ne?svi ovi komentari su tacni. mada realno za jednog turistu ako zeli odmor na suncu nije bas sjajno mesto. plaza mi i nije najlepsa. nekako mi je sterilna. a kupovina bilo cega je preskupa, posebno po shoping molovima. i naravno dosta stvari nije izgradjeno tako da ne znam zasto turisti mnogo idu tamo. mene je zanimao za eventualni zivot ali sam se mnogo razocarala kupovinom nekretnine tamo da imam negativno misljenje o dubaiju kao i o turistickoj destinaciji. mada jeste luksuzan, lep itd. najvise sam volela da pijem kafu u medinat jumeirah. kanal me podsetio na veneciju. mislim da nasi srbi deru sa cenama aranzmana. iz evrope je nazalost mnogo jeftinije. srecan out svima
  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 30.11.2007.
  Dubai
  Sta reci o ovom fascinantnom gradu. Bio sam vise puta i idem opet za mesec, dva. Ovo je najlepsi grad koi sam ikad posetio i svako ko ima mogucnosti treba da ode i da vidi ovo cudo koje se razvija brzine svetlosti. Ima svega od shoppinga, safari ture, plaze, nooooocni zivot..........
  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 30.11.2007.
  jednostavno rečeno... sve je savršeno, luksuzno, uređeno,čisto.
  još uvijek sam pod dojmom dubaia i akobogda sigurno ću se vratiti opet.
  prvo me fascinirao ogroman aerodrom i pokretne trake u njemu tako ako ti je lijeno hodati staneš na traku koja te vozi.
  hotel admiral plaza me oduševio i sve je u njemu savršeno. od soba, hrane, osoblja,čistoće do lokacije gdje je smješten.
  prvo što sam obišla je prelijepa džamija, najveća u dubaiu i velika,široka plaža preko puta. fantastično more.čisto i toplo. plaže se prostiru cijelom dužinom dubaia i svejedno je gdje se kupate, ali za mene je bila fascinantna plaža kod hotela sa 7*(burj al arab).
  posjeta burj al arabu se ne smije propustiti, a ulaz je 50eura po osobi i u njega je uključeno piće. hotel, nemam riječi. sve je u zlatu od lifta do rama za akvarijum. ima podvodni restoran, a na vrhu hotela je heliodrom i teniski teren, a oko hotela je, kao i u cijelom dubaiu, predivna plaža.
  dva tornja koji su jedan do drugog su prelijepa i zovu se blizanci. jako su visoki, lift koji penje na vrh u kafić je predivan.
  o skijalištu nemam riječi. nevjerovatno je da sam skijala, a vanjska temp. 40 step. nalazi se u ogromnom tržnom centru. karta za 2 sata skijanja je oko 20 eura s tim da dobiješ kompletnu opremu. u skijalištu je temp.-4, ostakljeno je i okruženo restoranima tako da možeš iz njega vidjeti ljude u tregeračama kako sjede i jedu dok si na žičari i dok skijaš.
  u istom tržnom centru je i ledeni bar. stolovi, stolice,šank, ukrasi, figure, sve je od leda, a piće drže u posebnom frižideru da se ne sledi... neopisivo dobro.
  plažu park beach obavezno posjetiti. oduševiće vas, kao i medinu koja je u blizini hotela burj al arab, a u kojoj se nalazi puno umjetnih jezeraca, puno butika, restorana, kafića, mostića, kanala.
  ne propustiti odlazak do palme tj. umjetnog ostrva kojeg užurbano rade, a na kojem su svoje vile već kupili poznati širom svijeta.
  odlazak u abu dabi(glavni grad)je predivan. plaže, građevine nemam riječi. odlazak u palaću koju su 2 šeika poklonila gradu i grad je pretvorio u hotel sa 7*je nevjerovatan. sve luksuzno u zlatu. za ne povjerovati. jedete zlatnom kašikom iz zlatnog tanjira dok sjedite na zlatnoj stolici.. ulazak u hotel je besplatan, a večera i nije tako skupa(za dvoje 40eura)
  sve se može obići busom, jer neprestalno voze, prejeftini su, a čekaonice su kimatizirane za razliku od taxija koji su skuplji 7-8 puta od busa.
  u koliko imate mogućnost da odete u dubai iskoristite to. ne kažu đaba da je to najluksuzniji grad na svijetu.


  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 31.10.2007.
  Odakle poceti ?
  Vratili smo se pre 5 dana a ja po ceo dan razmisljem kako da se sto pre vratim...
  To je toliko ispred nas, takva ekspanzija i razvoj... o tome zaista mozemo samo da sanjamo.
  Dubai je kosmopolitski div u narastanju... Sta li ce tek od njega nastati kada se zavrsi prva faza gradjevisnkih cudesa sto se planira za 2009/2010 godinu ?
  Vec sada su kao sto neko rece 23 vek.
  Kada se udruzi mudar vladar koji ima novca ali i maste i viziju dobijete grad u koji svi hrle, i koji iako ponekada na granici kica u odredjenim delovima nikada, ali bas nikada ne razocarava.... Dubai je tako divan spektakl, i ja mu od srca zelim da raste i da sija... Divno smo se druzili...
  Ko moze neka ide nema sanse da ce se pokajati
  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 31.07.2007.
  Savrseno!!!23. vek...!!!Boravili smo u hotelu four points sheraton u samom centru grada!!!bilo je fantasticno!!ne propustiti ni slucajno ekskurzije u BURJ EL ARAB i SAFARI kao ni izlet u ABU DABI!!!!temperature u avgustu su jako visoke oko 48c, to je jedina mana!!!SAVRSENO
  katarinak

  Dubai

  Autor katarinak, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 31.07.2007.
  Upravo sam se vratila iz Emirata, pa jos uvek razmisljam o svemu sto sam tamo videla i dozivela. Iako je leto, i temperature su jako visoke, u Dubai i Abu Dabi bih isla uvek i iznova. Nisam toliko impresionirana sjajem i glamurom, u gradovima koji izgledaju kao iz 23. veka, vise sam impresionirama mirnocom, ljubaznoscu, i kulturom ljudi. Ogroman trud je ulozen u stvaranje gradova buducnosti, i to mi se jako dopalo, osecala sam se kao da sam na mestu za koje ce svet tek cuti i da njihovo vreme tek dolazi. Ipak, Dubai pomalo podseca na Las Vegas, sjaj te zaslepljuje, a meni se vise dopala mirna gracioznost Abu Dabija i njihova namera da u buducnosti ulazu u kulturu i umetnost, umesto iskljucivo u zabavu.
  Sto se cena tice - bilo je vreme rasprodaja. Razumem ja zasto je benzin jeftiniji u Emiratima, nego u Srbiji, ali ne razumem - kako je voda jeftinija?
  Guest

  Dubai

  Autor Guest, za destinaciju Dubai,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Otišla sam u Dubae 10 jula. Wreme nije bilo tako loše i tako wrelo, kao što mnogi pričaju da se Dubai nikako ne posećuju za wreme letnjeg perioda. Definitiwno, najlepši dan u mom žiwotu je 13. 07. 07. kad sam otišla u Safari. Nikako, ali nikako, nemojte da propusti, ukoliko idete u Dubae, safari. Wožnja je izwanredna i najopasnija koju ste ikada imali, a wečera je fantastična. Nešto nezaborawno, što se samo jedanput doživljava. Još ako imate dobrog vozača...