•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Scorpio

  Bukurešt

  Autor Scorpio, za destinaciju Bukurešt,

  Datum boravka: 30.04.2011.
  U Bukurešt sam doputovao u sklopu aranžmana "Drakula tura i Bukurešt", koji je organizovala turistička agencija Karpati iz Novog Sada. Iako smo se u ovom gradu zadržali nepuna dva dana, moram reći da me je oduševio u svakom pogledu. Odsjeo sam u hotelu Ambasador, koji se nalazi maltene u centru grada i sve je relativno blizu, naročito ako ste u dobroj kondiciji. Jedino se moram požaliti da su im kreveti neudobni, a na gorem jastuku nisam spavao u životu. Što se tiče samoga grada, fasciniran sam. Građevine su ogromne i prelijepe, da vam naprosto stane dah od pojedinih. Ulice su široke i prostrane, a infrastruktura je planski raspoređena, tako da grad djeluje dosta skladno. Ima mnogo parkova i zelenila, cvijeća i fontana. Ono što možda malo kvari sliku grada su nebrojeni kablovi na stubovima jer su im sve žice na banderama umjesto ispod zemlje.
  Što se tiče kulturnih spomenika i muzeja, grad zaista ima šta da pruži. Obavezno posjetite palatu parlamenta jer je impozantna. Fotografisanje unutra se plaća 30 leia (1 eur = 4 lei). Dakle, novčana jedina u Rumuniji je LEI, mada ponegdje se može sresti i natpis RON, ali je to zapravo jedno te isto.
  Osim palate parlamenta, tu je i veliki broj muzeja, od etnografskog, istorijskog, prirodnjačkog... Ja ih nisam posjećivao jer nisu bili u programu, ali nam je rečeno da za svaki od njih treba barem pet ili šest sati da se pregleda (za etnografski čitav dan), tako da posjetu preporučujem ukoliko se duže zadržavate u Bukureštu.
  Grad djeluje prilično sigurno. Išao sam i u noćne šetnje i nisam imao nikakvih neprijatnosti. Što se hrane tiče, postoji dosta restorana, pa se nadam da ćete uspjeti da nađete nešto za sebe. Najtoplije preporučujem italijanski restoran "Trattoria del Tatoli", imaju fenomenalnu hranu i ambijent. Na google-u potražite tačnu lokaciju. Cijene su pristojne. Bio sam i u restoranu "La mamma", nedaleko od hotela u kom sam bio smješten. Ok je, mada nisam previše oduševljen servilnošću konobara, a priloge uz jelo morate odvojeno naručiti jer će vam u protivnom donijeti samo šniclu kao što se meni desilo. Isti slučaj i sa hljebom. U Bukureštu takođe imate i Mc donald's, kao i dosta drugih restorana brze hrane. U svakom slučaju nećete ostati gladni (to vam kaže neko ko je prilično izbirljiv što se toga tiče).
  U Bukureštu postoji više tržnih centara, i svi su prilično dobro opremljeni, tako da možete pronaći i solidan izbor garderobe. Mjenjačnice imate na svakom koraku. Međutim predlažem vam da eure ponesete u što manjim apoenima jer ukoliko im u mjenjačnici date 50 eura i kažete da vam zamijene samo 30 neće htjeti. Isto tako, ne mijenjajte više novca nego što vam treba jer vam neće htjeti zamijeniti leje ponovo u eure.
  Ako ste u prilici obavezno posjetite park "Ćišmiđiu", u kome je zasađeno 17. 000 stabala, a tu je i obilje cvijeća i malo jezerce u kojem mislim da možete iznajmiti i čamac na veslanje.
  Što se tiče taksija, u par navrata sam pokušao da ih zaustavim na ulici, ali bezuspješno.
  Sporazumijevao sam se na engleskom, uglavnom ga razumiju u dovoljnoj mjeri za elementarnu komunikaciju, tako da nije bilo većih problema. U restoranima obično ima i meni na engleskom, tako da je i to bila izuzetno olakšavajuća okolnost.
  Zaista mi je žao što nisam bio u prilici da ostanem duže, i svakako bih se ponovo vratio u Bukurešt jer taj grad zaista ima šta da ponudi turistima.
  ArsicSasha

  Brašov

  Autor ArsicSasha, za destinaciju Brašov,

  Datum boravka: 31.10.2010.
  Vredi posetiti ovaj grad, mi smo u Brašov otišli samo da bi u spisak posećenih zemalja uvrstili i Rumuniju i nismo se pokajali. Brašov je uređen i lep grad, sa vrlo korektnim cenama i novim htelima. U blizini su prelepi dvorac Peleš i zamak Bran(Drakulin), koje ne smete propustiti. U gradu posetite Crnu Crkvu, dobrih restorana ima dosta, shopping u glavnoj ulici se isplati a uveče pravac u odlični klub Kasho - mi smo toliko uspeli da obiđemo za 2 dana. Sve preporuke
  ena bgd

  Bukurešt

  Autor ena bgd, za destinaciju Bukurešt,

  Datum boravka: 30.04.2008.
  U Bukurešt sam doputovala avionom. Pošto nema direktnog leta, išla sam Beograd-Beč, Beč-Bukurešt. Ono što mi je prvo upalo u oči bila je nenormalna saobaraćajna gužva. Razdaljinu od aerodroma do centra grada, za koju bi u normalnim uslovima trebalo 20 minuta vožnje automobilom, prelazili smo sat vremena! Bukurešt je pretrpan automobilima i bez obzira što u nekim ulicama ima i po 6 traka, gužva je preko dana neopisiva! Zaboravite na opciju rent-a-car, jer ćete poludeti! Vožnja je prijatna jedino uveče.
  Odsela sam u hotelu Golden Tulip Times 4*, koji se nalazi u centru grada (booking preko interneta) Hotel je odličan, apsolutno opravdava kategorizaciju.(Ne znam koja je cena smeštaja jer je moja poseta bila službena) Za 5 minuta hoda stiže se do metroa, a gradski autobus staje preko puta hotela. Na samo par minuta šetnje od hotela nalazi se Unirea tržni centar i Bucharest Mall u kojima ima stvarno svega, ponuda i cene su iste kao i u Beogradu. Menjačnice i banke imate, bukvalno, na svakom koraku, razlike u kursu su minimalne. Retko ko govori engleski jezik, tako da računajte na problem u komunikaciji.
  Ono što ne treba propustiti da se vidi je svakako Parlament. Ja sam ga obilazila službeno, ali mi se čini da je za turiste otvoren svakoga dana u prepodnevnim časovima. Sam dolazak do njega je jako lep, ulica je puna fontana. Ne preteruje se kada se kaže da je Čaušesku hteo da napravi mali Pariz. Bukurešt ima nekoliko jezera u samom gradu. Obišla sam jezero Herastrau i bilo je veoma prijatno pobeći od gradske gužve, a i vrućina se ne oseti toliko kao u gradu. Mogu se iznajmiti pedaline i mali čamci, postoji dečiji zabavni park i nekoliko restorana i kafića uz samu pešačku stazu koja ide oko jezera. Preporučujem riblji restoran Isoleta, hrana, usluga i atmosfera su stvarno odlične, a i pogled na jezero je divan. U blizini Herastrau jezera nalazi se Seoski muzej, na otvorenom, koji se sastoji od velikog broja starih kuća, koliba, crkvi i mlinova iz svih krajeva Rumunije, vredi ga posetiti. Trijumfalna kapija je bila u fazi rekonstrukcije, a i to je nešto pored čega samo prođete i napravite neku fotku. Šetajući kroz stari deo grada, slučajno sam naišla na srednjovekovnu rezidenciju princa Cepeša (to su samo ruševine i mogu se obići u bilo koje vreme, bez plaćanja bilo kakve ulaznice) gde se nalazi spomenik Vladu Cepešu. Zanimljivo je da u celom gradu, postoji 5-6 kafića koji imaju baštu i one su naravno pune. Bila sam u Irish pubu, smestila se unutra i maltene vrebala kada će se osloboditi neki sto u bašti! Parkovi su veoma lepo uređeni, stvarno polažu na održavanje, tako da su prijatni za šetnju, a ima ih puno. Postoji samo jedan otvoreni bazen koji nije radio jer još uvek nije počela sezona (kažu da je leti prevelika gužva) i aqva park koji je van grada i nije ništa specijalno ako ste bili po aqva parkovima u Turskoj, Grčkoj i sl. Eto toliko, u svakom slučaju, mislim da vredi videti!

  Aiko

  Bukurešt

  Autor Aiko, za destinaciju Bukurešt,

  Datum boravka: 31.03.2008.
  Zao mi je sto niko nije napisao neko slovo o Bukurestu, odvojeno. Grad je prelijep i ne nazivaju ga bez razloga mali Pariz. Trijumfalna kapija je bila pod skelama, jer je rekonstruisu i u predvecerje mi se ucinila malo zuca nego Trijumfalna u Parizu. Hotel Ambasador, u koji agencija smjesta turiste, nalazi se u centru grada i moze se pjesice sve obici. Hotel je sasvim solidan, uredan i sto je najvaznije... na recepciji mjenjaju pare, sto nije slucaj u ostalim gradovima.
  U blizini hotela, nalazi se i trzni centar Unirea, za one koji vole sopingovati. Najljepsa stvar, bar za mene, od tog sopinga, koji me ne zanima je... zadnji sprat. Na vrhu soping centra su razliciti lokali, razlicite vrste klope, pica, kolaca u divnom ambijentu, sirina. Ako ko ogladni, ne mora zavrsiti u maleckom Meku, koji je uz centar, nego moze kvalitetno jesti i piti na vrhu.
  Divne gradjevine, sirina ulica, trgova... i malo blesavo voze... pazite se. U blizni hotela sam pronasla divan bistro, u kome mozete probati rumunski specijalitet, gulas. Fora je osim sto je sa povrcem i kobasicom, nego se sluzi uz kacamak, a preko njega jaje na oko, pa sir. Piva su odlicna, ali i vina.
  Postoje i radnje suvenira, ali u njima je izbor daleko manji, nego u Brasovu, Sigisoari i sl., ako idete nekom slicnom marsutom, pa ako neko ima zelju za kupovinom raznih dzidza, bolje da to uradi u manjim gradovima. U Bukurestu, toga nema na taj nacin.
  Patrijarsija se takodje rekonstruise, Parlament je veleljepan i grandiozan, muzeji, fakulteti, parkovi su fantasticni. I sve je uredno... do savrsenstva. Umjetnost gradjenja.
  Biciklisticke staze su svugdje predvidjene.
  Steta je sto sam bila samo 24 sata u Bukurestu. Taj grad treba vidjeti i dozivjeti.
  Guest

  Temišvar

  Autor Guest, za destinaciju Temišvar,

  Datum boravka: 31.10.2006.
  DRAKULA TURA

  Počelo je kao otkazan put u Istambul… a završilo kao jedinstveno putovanje u kategoriji do 5 dana! Fantastično osmišljno i organizovano tako da se za kratko vreme vidi bar tećina Rumunije. Naše predrasude o Rumuniji su neoprostive!

  Put nas je vodio preko Vršca do Rumunske granice na kojoj nije bilo gužve.
  Nakon što završismo formalnosti, pođosmo put Temišvara iliti „malog Beča“ kako ga odavno zovu. Iako je boravak u Temišvaru trajao kratko, i to oko ponoći, tek da se popije kafa i protegnu noge po trgu Opere, odnosno trgu Viktorija kako je prozvan nakon svrgavanja Čaušeskua 1989. god., mogli smo da osetimo deo Rumunije. Tu saznasmo da se Rumuni prilično diče svojim latinizmom, te u svakom većem gradu imaju po jednu statuu vučice koja doji Romula i Rema! Inače, Temišvar je među prvima dobio električno osvetljenje i tramvajski saobraćaj. Verovali ili ne.

  Nastavak puta: Arad – Deva – Sebeš (Sebeş) – Sibiu – Sigišoara, sa pauzom za klopu u motelu „Drakula“ sa farmom nojeva i konja!
  E! Sigišoara! Rodni grad Vlada Cepeša Drakule (1431)! To je stari grad koji je autentično očuvan iz perioda 15. veka i kao takav zaštićen od UNESCO-a. Bili smo u glavnoj kuli od 14 (danas ih je ostalo samo 9) zanatskih kula koje opasuju grad.

  Tu je srednjevekovna muzejska postavka o gradu, soba za mučenje, oružarnica, ali i fenomenalan vidikovac na kome se mogu naći i pločice sa ispisanim svetskim metropolama i udaljenošću u kilometrima od istih. Do vrha kule, i pomenutog vidikovca vode strme stepenice koje škripe pod nogama i prave pravi ugođaj…Ulice su još uvek kaldrmisane.
  Popili smo kafu u rodnoj kući konraverznog Vlaškog vladara Vlada Cepeša Drakule. Naime, danas se tu nalazi adekvatan restoran u srednjevekovnom fazonu, sve sa svećama umesto električnog osvetljenja.

  A znate šta me posebno oduševilo? Na vrhu brežuljka do koga se stiže dugim balvanima natkrivenim stepeništem, se u dva mala “dvorca“ nalazi GIMNAZIJA! Klinci, nestvarno, van vremena, na odmoru slušaju „tehnić“ okruženi šumicom i gledaju na grad u podnožju!

  Sledeća stanica nam je grad Brašov, centar jugoistočne Transilvanije. Prelep, veliki trg pun golubova. Crna crkva (Biserica Neagră) iz XIV veka (najveća gotska crkva između Beča i Carigrada), sinagoga, poslastičarnica La Vatra Ardealului, poznato skijalište…

  Konačno, dugo i željno iščekivana SINAJA! Osnivač manastira Sinaja došavši sa Svete gore Sinaj, sagradi manastir na ovih 2500 m nadmorske visine koji postade „embrion“ grada. Dodade imenu Sinaj slovo a, te manastir nazva Sinaja (XVII vek), nakon čega tu prođe i pruga, a zatim poče da raste i grad!

  A grad, grad je nestvaran! Poznato mondensko skijalište u Karpatima nije džabe to što jeste! Mnoštvo hotela i vila u specifičnom arhitektonskom maniru daju vam osećaj da ste u nekom drugom, prošlom, bajkovitom vremenu…
  Smeštaj u hotelu koji nosi ime grada je bio vrlo prijatno iznenađenje! Tu se vraćamo na neoprostive predrasude o Rumuniji: dakle hotel koji nosi samo 3 zvezdice, a izgleda i nudi mnogo, mnogo više od toga! Nudi više nego mnogi „evropski“ hoteli sa većim brojem zvezdica! Pravi planinski hotel, sa svim mogućim sadržajima, toplim i ušuškanim a prostranim sobama, bilijarom, internet kafeom, teretanom…Doduše prilično skupim espresom: 8 lei-a tj. 2. 3 €!
  Zamak Bran iz XIV veka je zamak dinastije Basarab, a kasnije i rezidencija Ferdinanda i Marije u kojem je Vlad Cepeš – Drakula bio zatvoren je posebna atrakcija za turiste!

  Naime tu ga je kraće vreme držao zatvorenog, ugarski vladar – sin Sibinjanin Janka (sa kojim je Drakula drugovao!), jer je sa Turcima sklopio dogovor. Trebalo je da eliminiše Vlada Cepeša, u zamenu za to da Turci dalje ne napadaju Ugarsku. Međutim, zbog očevog prijateljstva sa Drakulom, nije mogao da ga ubije već ga samo zatočio u zamak Bran, odakle ga odvodi u Ugarsku. Koja vrsta zarobljeništva je to bila govori činjenica da se Vlad Cepeš Drakula ženi sestrom svog tamničara.

  Inače tokom prve polovine XX veka zamak Bran bio je rezidencija Ferdinanda i Marije, drugog rumunskog kraljevskog para, te je celokupna unutrašnjost preuređena u odnosu na srednji vek. Čak je probijen i tajni prolaz za bežanje. Kraljevske prostorije izgledaju kao…kraljevske prostorije. Svaki opis je izlišan… Napomenuću samo da je u „Muzičkoj sobi“ držao mini koncert i Goran Bregović!
  U podnožju zamka Bran nalazi se etno selo – muzej, a sam prilaz zamku, pored jezera, sa prvim snegom ove zime, vratio nas je u segmente prošlih vremena…
  E! Ali zamak Bran je tek početak… Luksuz drvoraca nas je tek čekao… Kroz šumicu, putićem stiže se do Dvorca Peleš i manje varijante dvorca Pelišor… Neko je rezbario drvo, a onda ga postavljao na fasadu… Peleš je bio letnja rezidencija Karola i Elizabete, prvog rumunskog kraljevskog para. Ovaj dvorac je jedan od najlepših dvoraca Evrope. I to ne samo po mom skromnom mišljenju.

  A dvorac Pelišor je ovaj kraljevski par predvideo za sebe „kad odu u penziju“. Morali smo papuče da obujemo na ulazu da ne oštetimo svu tu lepotu. Nažalost, fotografisanje unutar dvoraca nije dozvoljeno…moraćete da odete na lice mesta i da vidite svojim očima .

  Jezero Snagov… sunčan, prolećni dan… iznenađenje nakon prvog snega…Plovidba brodićem do ostrva sa istoimenim manastirom omogućila nam je da izbliza vidimo mnoštvo kajakaša na treningu… Dalje na obali, na putu ka ostvu, belasa se kraljevska vila, koju je Čaušesku uzeo za sebe i napravio stakleni krov koji se otvara, kako bi mogao da direktno ulazi u kucu helikopterom i iz koje je krenuo u beg ka Trgovištu u koje nikad nije stigao…“Mučenik“  razgnevio je i zapad i sopstveni narod u pokušaju da vrati državne dugove…zna se preko čijih leđa…
  Stigosmo na ostrvo. Dočeka nas seoska idila, prava seoska okućnica, kuče žućko i jedan jedini monah u Manastiru. Manastir se još uvek oslikava i sređuje - i monah je bio u radnom odelu!
  Unutar manastira je, kažu, sahranjeno telo Vlada Cepeša Drakule, pošto mu je glava odsečena u zaveri i odnesena u Stambol...... a on sam tu je držao državni trezor.
  Ostalo je nedorečeno, kako to ta jedan vladar kao što je Drakula, koji se (i pored zasluga u borbi protiv Osmanlijskog carstva) ponašao i vladao vrlo ne hrišćanski, može sahraniti u Manastiru pod okriljem crkve? Verovatno zarad turizma…

  Kad rekoh da je Drakula vladao i ponašao se ne hrišćanski, ne mislim, naravno, na legendu o vampiru, već o načinu kažnjavanja neprijatelja, ali i sunarodnika za najmanje moralne prekršaje. Naime, ovaj vladar je znao za ukradenu kokošku da počinioca nabije na kolac! Ime Cepeš i znači Kolac! Ovu školu Drakula je ispekao duboko u Turskoj gde je odveden još kao 13-togodišnjak zajedno sa mlađim bratom, „na prevaspitavanje“ dece vladarskih porodica, ne bi li, kasnije kad budu došli na mesto svojih očeva, vladali narodom u skladu sa željama Turaka.
  Krajnja destinacija na ovom našem malom putovanju kroz vreme i prostor bio je Bukurešt zvani „mali Pariz“. Ovaj laskavi nadimak, Bukurešt je dobio, ne samo zbog Trijumfalne kapije, već i zbog zrakastih trgova i širokih bulevara… Stvarno ima šta da se vidi… Palata Parlamenta, Rumunski ateneum, bivša Kraljevska palata (danas Muzej umetnosti), Kraljevska zadužbina (danas Univerzitetska biblioteka), zdanje Senata, crkva Kreculesku (Creţulescu) …i još preko 200 crkava, tragovi metaka iz skorije istorije…
  Jedina moja zamerka ovoj turi jeste upravo suviše kratko vreme za obilazak Bukurešta. Potrebno je bar 3 dana za ovaj grad…
  Od svega viđenog ja bih izdvojila Patrijaršiju i zgradu Parlamenta. Parlament je toliko velik da, kako neko reče – ne može da stane u objektiv! Čaušesku je nameravao da u tu zgradu smesti, ako se ne varam, 200 000 ljudi – tj. celokupnu administraciju!
  Mi smo malo toga stigli da vidimo, jer htedosmo i da osetimo atmosferu grada…pošto baš nešto i nema restorana tradicionalne rumunske kuhinje, bili smo na kafici… u centru…
  Zatim malo pazarili (cene su vrlo povoljne)… Rumunsko crno vino Murfatlar je delikates! Preporučujem! Obavezno ga kupite u Bukureštu u supermarketu kod MacDonalda, ni slučajno na tezgicama u okolini zamka Bran gde su cene bezobrazno visoke!
  Kad već pređoh na praktične stvari, moram vam reći da je odnos lei-a i eura 3, 5:1. Najbolje da menajte valutu u bankama. A ako prvo naletite u menjačnicu onda birajte onu koja ističe 2 a ne 3 kolone za promenu novca. U ovoj sa 3 kolone kurs je najnepovoljniji. Ne treba da naglašavam da tražite menjačnicu gde piše „comision 0%“. Al’ snaći ćete se već…

  Na kraju moram da se vratim na naše neosnovane predrasude o Rumuniji. Da li vam nešto govori činjenica da nigdje u Rumuniji nisam videla klupu na kojoj su urezani inicijali? Da na ulicama ne vidoh pikavce (jedino ako su sve vreme ispred nas išli čistači ), da su Rumuni vrlo smireni (u fazonu „lako ćemo“) i ljubazni. Da su im putevi savršeno glatki (eee, kad ćemo mi to dočekati?).
  A kakva je situacija kod nas?

  Ovo bi bila Drakula tura ukratko… Kraće ne može .  Magdalena M. Mihailović

  Guest

  Sigišoara

  Autor Guest, za destinaciju Sigišoara,

  Datum boravka: 31.12.2006.
  Sigishoara je predivan srednjovekovni gradic! Nalazi se u Transilvaniji, oblasti za koju se vezuje legenda o Drakuli.
  Unutar zidina gradske tvrdjave zaista se moze osetiti atmosfera Drakulinog grada. Tome doprinose sarenoliko okrecene, pomalo nakrivljene kuce stare stotinama godina i uzane, krividuve, kaldrmisane ulice. Sve deluje pomalo nestvarno. Tvrdjava ima devet kula, a izmedju njih smestena je SAT kula. Tu se nalazi i muzej grada.

  Drakulina kuca, gde je princ Vlad Drakul od Valahije ziveo nekoliko godina, danas je turisticko mesto i misteriozni restoran inspirisan zivotom princa Vlada Cepesa.

  Stvarno nezaboravno mesto posebno ukoliko ste raspolozeni za izmestanje iz gradske vreve i nervoze i spremni za dozivljaj necega potpuno drugacijeg!
  Guest

  Sinaja

  Autor Guest, za destinaciju Sinaja,

  Datum boravka: 31.07.2007.
  Ja sam u Rumuniju isla individualno posto sam cula samo reci hvale od jednog prijatelja koji je vec nekoliko sezona skijao u rumunskim Karpatima. Nisam skijas, ali bez obzira na tu cinjenicu, u Sinaji i okolini stvarno ima sta da se vidi i kako da se provede vreme.
  Sinaju nazivaju i biserom Karpata. Mali grad i odmaraliste okruzeno je visokim impresivnim planinama. Zicara vodi prvo na 1400 metara nadmorske visine, gde se nalazi hotel i malo turisticko odmoriste, a zatim i na 2000 metara nadmorske visine, odakle se pruza predivan pogled na panoramu Bucedji planina i doline Prahova.
  Preko zime, Sinaja je i veliki ski centar, a razdaljina od samo 120 km od Bukuresta, ucinila je da Sinaja postane atraktivan turisticki centar tokom cele godine.
  U Sinaji -kraljevskom mestu-nikako ne smete propustiti obilazak bajkovitog i vrlo autenticnog dvorca Peles, rezidencije porodice prvog rumunskog kralja Karola I.
  Tu su i dvorac Pelisor (gde je cesto boravila nasa princeza Marija, poreklom Rumunka) i manastir Sinaja. Mnoge kuce i vile u Sinaji odlikuju se prepoznatljivim lokalnim arhitektonskim stilom.
  Smestaj u ovom turistickom centru je raznovrsan, tu se moze naci smestaj u luksuznim hotelima, ali i u nesto skromnijim privatnim vilama i pansionima. Zabave ne manjka jer samo ukoliko se prosetate po glavnoj ulici ovog gradica naici cete na veliki broj restorana, kafica, barova i diskoteka. Ipak, do najcuvenijeg restorana stize se krivudavim planinskim ( ali asfaltnim putem), a ne mozete da zalutate jer ispred restorana je uvek mnostvo parkiranih automobila. To je restoran srpske nacionalne kuhinje TAVERNA SARBULUI - SRPSKA TAVERNA! Tamo sam imala prilike da se ispricam sa vlasnikom restorana, poreklom iz Timocke krajine, a posebno sa glavnim kuvarom, takodje nasim covekom, koji je zaduzen za autenticnost pripreme srpskih specijaliteta. Neverovatno je koliko je ovaj restoran popularan medju Rumunima.
  Na samo oko 50 km od Sinaje nalazi se i cuveni DRAKULIN DVORAC- Bran. Tvrdjava deluje "dramaticno", posto se nalazi na vrhu stene sa koje se pruza pogled na okolne planine. Zamak ima zanimljivu i burnu istoriju, a danas je pretvoren u muzej inspirisan legendom o Drakuli.
  Ovaj opis je vise informativan, posto bi mi trebalo mnogo vremena da docaram sve impresije. U svakom slucaju, iskreno preporucujem destinaciju!


  Guest

  Sinaja

  Autor Guest, za destinaciju Sinaja,

  Datum boravka: 31.03.2004.
  Rumunija je mnogo lepsa nego sto se ocekuje, sve je cisto i uredno, a gradjevine u Bukurestu i u citavoj drzavi apsolutno fantasticne! Dvorac Peles vredi videti, to je kao da ulazite u bajku o Pepeljugi. Fenomenalna tura i predivni pejsazi, obavezno idite!
  Guest

  Bran

  Autor Guest, za destinaciju Bran,

  Datum boravka: 30.06.2003.
  sve je bilo jako uzbudljivo i misteriozno. to je bila jedna uzbudljiva avantura. zamak bran su u 13. vijeku podigli vitezovi tevtonskog reda na jednoj nepristupacnoj stijeni u samom podnozju juznih karpata. u zamku se nalaze stari muzicki instrumenti, kamini. srednjovjekovni namjestaj. u dvoristu zamka je bunar u koji turisti bacaju novcice jer prema legendi grof drakula svake noci dolazi kod bunara i ispunjava zelje. u podnozju nalazi se muzej. postoji vjerovanje da u odredjeno doba godine svi vampiri ustaju predvodjeni grofom drakulom i krecu u demonske pohode. na putu ka zamku nalazi se motel drakula sa farmom konja i nojeva mogu se kupiti suveniri, privjesci u obliku mrtvackih sanduka, drakula otvaraci za vino i, mnogo toga. sluze se specijaliteti koji su dobili ime po grofu drakuli, poput drakulinih medaljona i vampirskih vina,
  Guest

  Temišvar

  Autor Guest, za destinaciju Temišvar,

  Datum boravka: 31.03.2007.
  Dolazim ovde cesto jer je SUPER!
  Rumunija je super posebno Teisvar i Surduk Frdja
  Pozdrav za sve Cencne posebno za Dunju Kacarevic, Dunju Petrovic, Anju Vidosavljevic i jos poneke.
  POzdrav i a ANDRIJU!