•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Guest

  Maskat

  Autor Guest, za destinaciju Maskat,

  Datum boravka: 30.06.2004.
  U Omanu sam bila tri nedelje i mogu reci da je zemlja potpuno drugi svet u odnosu na nas. Ako budete imali priliku da je posetite nemojte ocekivati razvijeni turizam, ali zemlja definitvno ima potencijala i sta da pokaze strancima samo ih to ne zanima. Plaze su stavrno fenomenalne, ali bez sadrzaja. Moze vam se desiti da se vozite autoputem i da odjednom ugledate plazu kao sa razglednice a da na njoj nema nista i nikog.

  Muskat je glavni grad i nema apsolutno nikakve veze sa gradovima u Evropi. Ne postoji centar grada, sve je podeljeno na veca ili manja naselja, nema zgrada, pogotovo nema solitera, ne postoji mesto za setnju... Grad je inace uredjen i cist. Highlight zabave su shopping mall-ovi u kojima ima svega. U vecim i poznatijim hotelima se organizuje zabava za strance kojih u Muskatu ima dosta s obzirom da njihovu naftnu tj. plinsku kompaniju 'drze' Englezi. Grad je inace gradjen pod uticajem Portugalaca koji su dolazili na te prostore morem tako da je stari deo slican Mediteranu. Mestani Muskata su vrlo ljubazni i devojke i zene nemaju razloga da se plase da izlaze same, bar sam ja stekla takav utisak.

  Glavna radna snaga su Filipinci, Pakistanci i Indijci, njihov deo grada je prilicno zivopisan, kao da ste dosli u pravu Aziju.

  Sem, glavnog grada Oman je pustinja. Cim se malo mrdnete od Muskata mozete videti beduine i sirotinju. U sustini i Muskat je bio takav do pre 30-tak godina, tj. dok nisu pronasli plin.

  Meni je zao sto nisam mogla da posetim neku od oaza jer sam bila u periodu najvecih vrucina, ali slike ljudi koji su bili "govore" da je fenomenalno.

  U svakom slucaju, treba videti i jedan drugaciji svet od naseg, potpuno drugaciji nacin zivota i neotkrivene prirodne lepote bez guzve turista, tj. bez ijednog turiste:))) To sve daje jos vecu car Muskatu i Omanu.