•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Mladen Vodalov

  Oktoberfest

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Minhen,

  Datum boravka: 21.09.2012.
  Davno sam imao želju da odem na ovaj najveći vašar na svetu I želja mi se ispunila prošle godine kada sam slučajno video oglas neke turističke agencije u novinama.
  Mesec dana sam se spremao za posetu ovom dogadjaju I gotovo sve sam predvideo osim nekoliko bitnih sitnica. A to su. Ako planirate više dana da boravite, onda izbegavajte subotu.  Drugim rečima, ako planirate da još nešto uradite, recimo da razgledate Minhen, onda tog dana više vremena posvetite drugim obavezama, a manje vremena provedite na Oktoberfestu. Jer od svih posetilaca, 2 trećine su Bavarci I njima je subota najudarniji dan. Nedeljom je malo manja gužva, a radni dan je idealan. To najviše govorim zbog slobodnih mesta u pivnicama (šatorima).
  Ako dodjete na dan otvaranja (subota), onda obavezno idite do centra grada gde je defile svih pivara koje učestvuju na ovom festu. Od centra idu ka mestu održavanja. Zatim gradonačelnik Minhena ispija prvu kriglu piva I time zvanično u 12h počinje Oktoberfest. Ja sam prisustvovao ovom defileu  I zaista vredi videti.
  Inače, dnevni boravak u krugu Oktoberfesta može da se podeli u nekoliko etapa I svaku vredi probati I doživeti da bi utisak bio kompletan.  Neka prvo obavezno bude razgledanje, a poslednje konzumiranje piva. Izmedju, vožnje na vratolomnim atrakcijama, konzumiranje hrane i kupovina suvenira.      
  Prvo sve detaljno obidjite, vidite šta se gde nalazi I sve isplanirajte. Obavezno probajte bavarske bele kobasice i bavarsko pecivo I videćete da kod nas to pecivo nije ni nalik originalu. Naravno, postoje razne vrste slatkiša, koji vas svojim primamljivim izgledom neće ostaviti ravnodušnim. Ringišpili su priča za sebe. Koštaju oko 4-9 evra. Ja sam probao Alpinaban koji košta 6 evra. Savetujem da prvo pogledate kako izgleda vožnja I procenite da li možete da izdržite. Pored ringišpila, postoje I razne druge atrakcije, kao madjioničari, tuča sundjerastim loptama I još mnogo toga. Suvenira ima veliki izbor. Od majica, krigli, raznih ukrasa do bavarskih nošnji. Majice su 15 evra. I posle svega, ostaje vam još da probate pivo. Pivo se toči u litarskim kriglama I košta oko 9,5 evra. Možda malo skuplje za naš standard, ali kada probate neće vam biti žao što ste ga toliko platili. Za najatraktivnije šatore vikendom je potrebno da nekako rezervišete, makar preko interneta, jer šanse da udjete su minimalne. Ipak, vredi pokušati, pogotovo ako ste u manjoj grupi. Muzika, sa nekim izuzecima, je bavarska narodna. Ako vam je potpuno nepoznata, savetujem vam da se malo pripremite, da bi mogli potpuno da uživate. Pravi doživljaj će vam biti ako ne budete vi I vaša grupa izolovani, nego ako se stopite sa masom.
  Negde sam pročitao da malo njih prima platne kartice. Naravno da se podrazumeva da imate keš. Neko je napisao na nekom forumu da se razočarao, jer nemaju strana piva. Slatko sam se nasmejao ovakvim izjavama. Koliki je krug, reći ću vam da mi je trebalo sat vremena da ga obidjem sa spoljne strane.
  Zaista vam preporučujem da ga doživite, jer će te se provesti kao nikad u životu I ostaće vam u nezaboravnom sećanju. Želim vam lep provod I sretan put.
  Mladen Vodalov

  Augzburg

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Augzburg,

  Datum boravka: 31.08.2012.
  Augzburg je treći grad u Bavarskoj po broju stanovnika i ovom predivnom gradu sam boravio prošle godine kada sam išao na Oktoberfest u Minhen. Naime, ovde smo spavali 2 noći i uspeo sam da ga bolje upoznam poslednji dan. To je drugi najstariji grad u Nemačkoj, posle Trira.
  Ovde se nalaze rodne kuće Bertolda Brehta i Leopolda Mocarta, oca kompozitora Wolfganga Amadeusa. Sada su to muzeji, a ako ih obilazite ponedeljkom, nećete moći da udjete, jer su muzeji u Augzburgu tog dana zatvoreni. Svejedno, zanimljivi su i spolja. Ono po čemu je ovaj grad možda najpoznatiji je Fugeraj. Jakob Fuger je bio bankar u srednjem veku i odlučio je da sagradi i zbrine 150 najsiromašnijih porodica ovog kraja i tako je ova četvrt postala prvo socijalno naselje u svetu. I danas tu žive odredjeni stanovnici. Ulaz košta 4 evra. Možete videti kako sve to izgleda, a jedna kuća je pretvorena u muzej, pa možete videti enterijer stambenog prostora, a u nekim sobama postoje stalne izložbe koje dokumentuju taj period. Postoji u krugu i jedan mali restorančić koji je zadržao stari izgled. Naravno, tu su i neizbežni suveniri. Ovo srećom radi ponedeljkom.
  Centralna ulica je Marijenštrase koja je I najinteresantnija. Vredi prošetati, jer ćete pored Gradske većnice (Rathauz), nekoliko crkava I zanimljivih gradjevina videti I nekoliko jedinstvenih fontana. Preporučio bih vam da obidjete Katedralu koja je na pola puta od te ulice prema Mocarthauz, a ako budete imali sreće kao ja da čujete zvuk orgulja, vaš doživljaj će biti potpun. Nije bila u pitanju misa, nego je orguljaš došao, verovatno da nešto odsvira za svoju dušu.
  Može još mnogo toga da se priča o ovom jedinstvenom gradu, ali ne bih da zauzimam suviše prostora. Možete se informisati na Internetu, a kada se nadjete u ovom gradu, idite do Turističkog informacionog centra koji se nalazi na Rathauzplacu, gde ćete pronaći sve informacije koje vas zanimaju, a preporučujem vodič koji košta 9 evra gde se nalazi sve o Augzburgu sa brojnim fotografijama. Prijatno će vam biti da posedite u brojnim baštama u centru.
  Ako dolazite iz Minhena, najbrže I najudobnije je da idete lokalnim šinobusom. Razdaljinu od 60 km uz 7-8 stanica prelazi za 40 minuta. Stigao je tačno na vreme. Poredjenja radi, mesec dana kasnije sam se vraćao iz Lajkovaca. Ista je razdaljina, ali po redu vožnje trebalo je da stigne u Beograd za sat I 15 minuta, ali je kasnio oko 15 minuta, tako da mi je trebalo sat I po da stignem.
  Napominjem da Augzburg pripada trasi Romantiše štrase. To su 20-ak gradova koji se nalaze u jednoj liniji koje preporučuju da se obidju.
  Svima koji se odluče da posete ovo divno mesto želim sretan put I udoban boravak!
  Mladen Vodalov

  Minhen 1

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Minhen,

  Datum boravka: 31.08.2012.
  Ako može da se definiše u jednoj rečenici kako je u Minhenu, onda bi glasilo da je sve suprotno nego kod nas. Zapanjiće vas kako sve funkcioniše u savršenom redu. Poznata nemačka vodilja ‘’Rad, red I disciplina’’ vidljiva je na svakom koraku.
  Prvi put sam bio u ovom gradu 2007. I pošto je bio januar I napadao je sneg, nisam imao volje da ga razgledam. Ali sam tada obilazio pivnice. Paulaner, Augustiner I najpoznatiju, Hofbrojhauz su ostavile na mene fantastičan utisak. Pivo je 3 evra I naravno, vrhunsko je. Posebno preporučujem Hofbrojhauz u kojoj možete da slušate uživo muziku. Zapanjiće vas kako su Bavarci, kada se vesele, potpuno opušteni I druželjubivi. Muzika je tipično bavarska tradicionalna I nemačka birska (pivska). Ako vam je makar malo poznata, uživaćete.
  Zato sam drugi put doživeo Minhen u punom sjaju. Išao sam zbog Oktoberfesta, ali o tome u posebnom članku. U svim turistički vodičima sam čitao da na prvom mestu treba videti Pinakoteke. Ima ih 3, stara, nova i moderna. Pojedinačno, svaka košta 7 evra. Možete da kupite vezanu ulaznicu koja košta 12 evra. Obilazite ove 3 pinakoteke I još 2 muzeja. Ako se odlučite da obilazite nedeljom, ulaz za svaku pinakoteku ćete platiti po 1 evro, što sam sasvim slučajno otkrio I iskoristio. Za tu cenu dobijate flajer na kojem je ucrtano šta se gde nalazi I negraničeno razgledanje tog dana. Možete da iznajmite vokmen za 4,5 evra koji vam služi kao audio vodič. Za svaku Pinakoteku može da se kupi mala knjižica koji služi kao vodič sa fotografijama I detaljnim objašnjenjima slika I muzeja. Košta 9 evra za svaku Pinakoteku. Naravno, postoje razne monografije, knjige I suveniri o skoro svim slikarima I raznim pravcima u velikim prodavnicama u okviru Pinakoteka. I kod izlaza se nalaze prijatni kafići gde možete da proćaskate o onome što ste videli. Stara I nova su muzeji umetničkih slika, a u modernoj pored slika, nalaze se još I ultra moderni dizajni I još nešto. U svakom slučaju, vredi videti. Ja sam ukupno proveo  nekoliko sati. Još da napomenem da se ostavljanje stvari u kasetama plaća 2 evra, ali vam kada izlazite vrate novac.   
  Ipak, moja lična preporuka su Dojčes muzeum I Englišen garten, ako je lepo vreme. Dojčes museum je najveći muzej nauke I tehnike u svetu. Zanimljiv je I po svojoj atraktivnosti. Nalazi se na jednom od ostrva reke Izar koja protiče kroz Minhen. Ulaz je oko 8,5 evra i nećete uopšte zažaliti novac. Kao I za prethodne muzeje koje sam opisao, važi šta dobijate za ulaznicu. Takodje se nalazi ogromna prodavnica suvenira, knjiga I DVD-a o svim oblastima nauke I tehnike, kako za totalne laike, tako I za doktore nauka. Preporučujem da nabavite knjižicu, koja košta 9 evra  I koja će vam dati sve moguće odgovore o muzeju. U svakom odelenju, pored eksponata ima po nekoliko video bimova koji će vam dati detaljnija obaveštenja. Postoji I dečje odelenje gde najmladji posetioci mogu da se upuste u praktične čari nauke I tehnike.
  Englišen garten je najveći park u Minhenu I gde stanovnici Minhena, ali I stranci rado dolaze da se opuste. Pored uobičejenih aktivnosti vezane za svaki park, možete da upražnjavate vodene sportove u rečici koja prolazi kroz park, voziti se fijakerom koji košta 40 evra za pola sata vožnje. U sredini parka, kod Činezis turma se nalazi nekoliko letnjih restorana sa samoposluživanjem. Klopa, pivo I ambijent su nezaboravni. Tu sam se baš prejeo I napravio prijatnu pauzu za dalje šetnje. Slušaćete I uživo bavarsku I animir muziku. Na sredini parka se nalazi ogroman proplanak gde u letnjem periodu dolaze masovno nudisti da se izležavaju. Ovo znam iz drugih izvora, a lično nisam video nijednog. Valjda što je bio kraj septembra.Predlažem da iz parka izadjete na izlaz prema Švabingu, boemskoj četvrti. U odnosu na beogradsku Skadarliju je mnogo veće I ima malo drugačiju namenu. U odnosu na druge atrakcije u gradu, Švabing je manje atraktivan za strance, ali je za Minhen I Nemačku odigrao presudbu ulogu u oblasti umetnosti, posebno moderne. Po lokalima I samoj atmosferi, totalno se razlikuje od ostalog dela grada I toplo ga preporučujem.
  Opisivao sam mesta koja sam obišao I doživeo. Ostaje još mnogo toga da se obidje. Želja mi je da sledeći put vidim Olimpija park, Muzej BMW, Bavarski filmski grad, Alpski muzej, muzej piva, kao I Bavarski I Gradski muzej. Ali o tome ću u putopisu Minhen 2.
  O svemu može mnogo detaljnije da se priča, ali nisam hteo da opterećujem ovaj prostor. Preporučio bih vodič na srpskom o Minhenu u izdanju Mono I Manjana.
  Svima koji budu išli želim sretan put I lep provod!           
  ada

  hanover

  Autor ada, za destinaciju Hanover,

  Datum boravka: 30.09.2012.
  hanover-grad koji je meni bar bio potpuno nepoznat (kao turisticka destinacija) pre ovog puta.verovatno mi nikad ne bi ni palo na pamet da krenem u obilazak ovog dela nemacke medjutim sticajem okolnosti nasli smo se tamo i proveli 3 divne nedelje.Hanover je grad na reci Lajni, koji je takodje i glavni grad Niedersachsen pokrajine pa i najvazniji kulturno-administrativni centar.kazu da je hanover jedan od gradova koji je najvise bio bombardovan u 2.svetskom ratu,a da je sam grad postao turisticka destinacija tek od 2000.godine zahvaljujuci CEBIT-u. Sam grad je karakteristican i po cinjenici da bas zbog teskog bombardovanja koje je pretrpeo tokom 2.svetskog rata, ostalo je jako malo srednjevokovnih istorijskih obelezja, pa ipak to ne umanjuje sarm ovog grada.
  grad je na mene  ostavio jako pozitivan utisak, grad je predivno upakovan sa mnostvo parkova i zelenila u blizini pa i samom gradu.ljudi, bar oni sa kojima sam ja imala prilike da komuniciram bili su jako ljubazni i predusretljivi.stekla sam utisak (bar u sirem centru) jednog jako cistog i mirnog grada,medjutim ne bih znala kako je nocu s obzirom da smo se fokusirali na dnevne izlete i obilaske grada.u sustini vrlo lako i bez lokalnog vodica mozete obici sve.grad je lak za snalazenje,bilo da li cete koristiti gradski prevoz,auto,ili pesaka...vrlo jednostavno za snalazenje. postoji mogucnost i iznajmljivanja bicikla naravno posto je ceo grad prozet biciklistickim stazama.mi smo uglavnom koristili gradski prevoz koji je zaista super organizovan i jednostavan za koriscenje.kada nam je trebala koristili smo group day ticket-karta za grupu do 5 osoba koja vazi 24h i pri tom se moze koristiti bilo koji javni prevoz u tom periodu.od ljubazne gospodje na stanici dobili smo informaciju da nije lose da se izbegava prevoz taxijem posto je dosta skup, tako da smo taksi izbegavali a na kraju zaista nije ni potreban.sta obici?pre svega nesto sto ne sme da se propusti su the rozal gardens of herrenhausen predivno ostavila me je bez daha i pored jako hladnog dana proveli smo par sati tamo, na drugom mestu city hall sa preidvnim parkom koji okruzuje velelpnu gradjevinu.maschsee gde ukoliko je lep dan moze da se provede divvno vreme pored jezera u setnji,voznji biciklom odmaranju u kaficu sa predivnim pogledom ili voznja brodicem...hanover zoo za ljubitelje zivotinja,i ako malo skuplja karta vredi videti,kropcke najveca setalisna zona u hanoveru potom alt stadt koji je nezaobilazan deo grada zatim ima par muzeja koje vredi posetiti (Landesmuseum sa predivnom postavkom slika sprengel museum-moderna umetnost itd....koristeci DB mozete lako obici i okolinu hanovera recimo braunschweig je u blizini poznat po katedrali iz 12.veka i td...lako snalazenje i dobar prevoz.
  nismo isprobali :) skoro u samom centru hanovera se nalaze red light district a sto se tice nekih klubova i slicnog provoda ne znam uglavnom smo bili previse umorni od obilazaka da bi smo se uvece posle vecere upustali u dalji provod :)
  nije bas jeftino,kafa recimo se kretala od nekih2-4 evra obroci opet zavisi gde ali bez dobrih 15 evra nema pravog obroka.naravno tu su pekare restorani brze hrane a na ulici su bili standovi sa onim tipicnim njihovim perecama i hot dogovima medjutim to nismo isprobali
  ima svacega od outleta do novih kolekcija,sve glavne prodavnice su skocentrisane u centru.kaufhaus i karlstadt su 2 najpoznatije.ima i jeftinijih radnji i skupih pa sad sta ko zeli
  ne znam da li smo mi imali srece ali uglavnom smo nailazili na jako ljubazne ljude.primetila sam da ima dosta turaka medjutim to je karakteristicno za celu nemacku
  odlicno organizovan prevoz
  lazara

  Frankfurt

  Autor lazara, za destinaciju Frankfurt,

  Datum boravka: 30.04.2010.
  Frankfurt je veliki poslovni grad, meni jako hladan (u dusi, a i ovako) i skup. Ali ima jako dobre muzeje, jedne od najboljih, kao i puno galerija.
  s bogdanovic

  Keln

  Autor s bogdanovic, za destinaciju Keln,

  Datum boravka: 31.01.2010.
  Po ukidanju viza, prva destinacija nam je bila Keln. Najpre zbog jeftinih avio-karata preko low cost agencije, Lufthanzinog German Wingsa, a zatim i zbog cuvene Kelnske katedrale. Ali, pre svega, zbog cuvenog Muzeja cokolade!
  Povratna karta nas je kostala, sa svim taksama i cekiranjem prtljaga, nesto manje od sto evra. Obratite paznju kad elektronski kupujete kartu- ukoliko ne rezervisete mesto u avionu karta ce vam biti jos jeftinija, a mi smo to prevideli, s obzirom na to da nam je to bio prvi put da na taj nacin kupujemo avionsku kartu (sad smo se vec ispraksovali). Maksimum dozvoljenog prtljaga je 20 kg, za razliku od Vizz Aira gde je 15 kg. Kod Nemaca funkcionise sve u sekund. Nema kasnjenja. Nema ni, hvala bogu, bajatog posluzenja u avionu tipa JAT-a, ali su mnogi putnici zbog toga bili razočarani i ljutili se sto treba da plate sendvic i kafu koju su narucili.
  Za smestaj smo odabrali hotel Miler u samom centru. Pre bi se moglo reci da je to veoma solidan pansiončić. Rezervisali smo ga preko Interneta, 60 evra je dvokrevetna soba bez dorucka. Izuzetno je cist i prijatne su sobe. Kako u Nemackoj ama bas nigde ne mozete u zatvorenim prostorijama da zapalite cigaretu, najmanje vremena smo provodili u sobi. Nikako nemojte da propustite da vidite gorespomenuti Muzej cokolade. Osim sto cete videti citav proces pravljenja cokolade i degustirati istu, upoznati se sa istorijatom kakaoa, saznati koja zemlja u svetu statisticki najvise konzumira cokoladu, oduseviti se izgledom prvih bombonjera i pratiti dalji razvoj dizajniranja proizvoda... imacete jedinstvenu priliku da u prodavnici cokolade u okviru Muzeja kupite i najkvalitetnije brendove cokolada. Cene su visoke, ali vrsni poznavaoci i ljubitelji pravog kvaliteta cokolade nece zažaliti. Imacete šansu da, po prvi put u životu, vidite toliko mnogo luksuznih pakovanja cokolade od sto grama na jednom mestu, a kada na primer iz metalne kutije, nalik pernici, izvadite cokoladu i degustirate je, reci cete: hm, ima i boljih od Lindta! Preko puta Muzeja cokolade nalazi se Muzej senfa iz 19. veka, ali toliki poštovaoci senfa bas i nismo.
  Taksi po gradu i nije toliko skup, ali sve mozete i peske.
  Sto se tice sopinga, osim svih robnih marki koje imate i u Beogradu, preporucujem jeftinu robnu kucu, a ima ih dve, C und A. Tamo su vrlo pristojne cene i ono što se zove prava rasprodaja, tipa dzemper koji je kostao 39 evra, snizen je na 29, onda na 19, a mi smo ga kupili za 9 evra.
  Nemojte da se vratite iz Kelna a da ne probate kobasice koje se prodaju na ulici! Lep obrok za dva i po evra. Pekare su im fantasticne, ali su i cene. Restorani, takodje. Ipak, u poredjenju sa Italijom, jesu jeftiniji.
  Ukoliko imate srece, a pušač ste, naletećete na argentinski restoran kod robne kuce C*A, gde ce vas nasmejani konobar jedini u Kelnu priupitati odakle ste i izvaditi pepeljaru na sto. Hrana im je odlicna, a pivo ocekivano dobro!
  I jos nesto. Za razliku od Italijana kome li spomenete da biste potvrdu o tax free, i povracaju poreza, koji se namrsti i pocne da vas folira da je to vec uracunato u cenu, svaki Nemac ce vam, cak bio to iznos od desetak evra, uredno popuniti formular i predati vam ga u koverti. To je nesto sto se podrazumeva. Pa makar na aerodromu u povratku dobili i dvadesetak evra, isplatiće vam to sa osmehom i postovanjem prema vasem novcu.
  Grad je u vecernjim satima radnim danom potpuno mrtav i sablasan.
  Ali ipak, sve u svemu, četiri dana u Kelnu vam neće biti protraćeno vreme. Ono sto je sigurno jeste to da će svi kojima pokažete fotografije Kelnske katedrale, i pri tom im ispričate njen istorijat, biti fascinirani!
  Srecan put u Cologne!
  Sne

  Minhen

  Autor Sne, za destinaciju Minhen,

  Datum boravka: 31.08.2007.
  Ovo je moj omiljeni evropski grad, pa evo kratkog opisa o tome sta se sve moze videti.

  Grad je prelep, cist, pun zelenila i prelepe arhitekture. Ljudi su ljubazni, predusretljivi, nasmejani.
  <U>Mesta koja preporucujem za obilazak:</U>
  <B>Englischer Garten</B> - Ogroman park (veci od Central Parka u NYC. Povrsina od 3. 7 km² pogodna je za razne sportove, ali je najpoznatija po nudistima koji se tu suncaju kada je lepo vreme i dva biergartena - Seehaus (na obali malog jezera gde mozete iznajmiti i camce i uzivati medju labudovima i raznim patkama :)) i Chinesischer Turm biergarten.
  Ovde cak mozete videti i surfere na recici Eisbach!
  <B>Marien Platz</B> je glavni i najveci trg. Tu se nalaze Neues Rathaus i Altes Rathaus (stara i nova gradska vecnica). U blizini je <B>Hofbrauhaus</B>, nemacka pivnica gde je fenomenalna atmosfera, svira nemacki orkestar i to je nesto kao Oktoberfest u malom :) Trgovi koje vredi videti su <B>Odeonsplatz</B> gde mozete videti <B>Theatinerkirche</B>, <B>Siegestor</B> (mala trijumfalna kapija) i dalje niz Ludwigstrasse Univerzitet, pa u nastavku Leopoldstrasse koja prolazi kroz <B>Schwabing</B> - najpopularniji kraj u Minhenu. Pored gore spomenutog Odeonsplatza se nalazi Hofgarten, prelepi vrt pored koga je i Kraljevska rezidencija koja se pruza do <B>Max-Joseph-Platz</B> gde se nalazi Bayerische Staatsoper (Opera). Odatle se pruza Maximilianstrasse (gde mozete naci najekskluzivnije modne brendove) koja vodi preko reke Isar do <B>Maximilianeum</B> - sediste bavarskog parlamenta. Zanimljivi su i mostici preko Isara, svaki vodi do neke zanimljive tacke npr statua <B>Friedensengel</B> (andjeo mira) ili <B>Deutschemuseum</B> i <B>Müllersches Volksbad</B> (javno kupatilo).
  Takodje je neophodno videti nekadasnje kapije grada (kojih je nekada bilo pet, a ostalo ih je tri) <B>Isartor, Sendlingertor i Karlstor</B>. Karlstor se nalazi na <B>Karlsplatz (Schtahus)</B> odakle se pruza <B>Neuhauserstrasse</B> - pesacka zona gde mozete obaviti shopping :) i videti simbol Minhena <B>Frauenkirche</B> - crkva sa cijih se kupola vidi ceo grad, a kad je vedro i Bavarski Alpi.
  Neophodno je spomenuti i <B>Königsplatz</B> trg koji je uradjen u grcko-rimskom stilu, zatim <B>Pinakothek</B> - stara i nova - koje ce oduseviti ljubitelje umetnosti. To je sve sto se tice centra grada. Naravno, ima tu jos mnogo zanimljivih stvari koje cete usput videti - fontane, parkovi i sl.
  Malo dalje od centra je i <B>Schloss Nymphenburg</B> barokna palata koja je bila letnja rezidencija kraljeva Bavarije. Oko palate je ogroman park koji vredi obici, a pored njega je i botanicka basta.
  Sto se tice sportskih znamenitosti, tu je <B>Olympiapark</B> pored koga se nalazi <B>BMW Welt</B> i, naravno, neizbezna <B>Allianzarena</B> koja se nalazi severno, na izlazu iz grada.
  Sto se tice izlazaka i provoda, dnevna varijanta je neki biergarten (probajte Weißbier - u bukvalnom prevodu belo pivo, inace moje omiljeno ali samo ako je proizvodjac Franziskaner ili HB) a neki od dobrih klubova su <B>Milchbar</B> koji se nalazi u <B>Kunstpark Ost</B> - sada poznatijem kao <B>Kultfabrik</B> - mesto na kome se nalazi gomila klubova - za svakog po nesto.
  Mislim da ce vam trebati bar dve nedelje da sve ovo vidite i uzivate u svemu sto ovaj grad pruza!
  Naravno, idealna je poseta krajem septembra za vreme Oktoberfesta - jer to je neverovatan dogadjaj koji mora biti zanimljiv cak i onima koji nisu ljubitelji piva. Jer to i jeste mnogo vise od piva :)
  I, da ne zaboravim, nadjite vremena za neki izlet npr. do dvorca Neuschwanstein i Hohenschwangau, Garmisch-Partenkirchena, Bavarskih jezera, itd :) :) :)
  Guest

  Minhen

  Autor Guest, za destinaciju Minhen,

  Datum boravka: 31.07.2007.
  Zovem se Stojanka Maksimovic, dolazim iz Bijeljine i 1987 sam godiste. U Nemackoj sam bila prosle godine 3 meseca, uspela sam da preko fakulteta sredim sebi posao, poslali su me u Minhen gde sam dozivela najlepse trenutke u svom zivotu. Prvo grad je predivan i prelep, ima dosta toga da se vidi i obidje, ja cak i nisam stigla sve da posebim. Zivela sam kod Olimpia Park, pa je bas sredinom jula poceo Summer fest, gde su svaki dan gostovale neke grupe, djeca su imala cime da se zabave, odrasli gde da sjede i zezaju se sa drustvom. Ljudi su veoma humani i dobri, kad god mi je trebala pomoc nije me bilo sramota nikoga pitati, niko se nije smijao ako ti nesto ne znas kao sto to rade kod nas, rado ce svi da ti pomognu bilo sta. Nisu agresivni, cak i u najgorim situacijama su smireni. Krajem septembra pocinje October fest, najveci festival u Nemackoj, gde se 15 dana pije samo pivo i luduje okolo, ja mislim da to svako treba da poseti, jer se to ne moze opisati recima, to mora da se dozivi, ljudi iz celog sveta dolaze da to vide........ Ne zelim da vise da pisem, ustvari zelim, ali da ne budem malo dosadna... Ako Bog da odo i ovo ljeto ponovo u Minhen na 3 mjeseca.......
  Guest

  Minhen

  Autor Guest, za destinaciju Minhen,

  Datum boravka: 31.05.1993.
  ja sam ivan bio sam 1993 u minhenu da vam kazem da sam se odusevio bio sam na svim mestima, majka mi je radila tamo u ulici planiger strase 14 nazalost tamo je umrla 1996 od tada nisam isao ni jedanput, imam zelju da odem posto sam zavrsio vojsku i ostale obaveze, najvise sam voleo da idem na marijan plac imam dosta uspomena odatle, minhen je fenomenalan kao grad sa svim lepotama koje ga krase. isao sam na bazene, posetio olimpiski stadion i sve znamenitosti minhena, imam zelju da idem tamo ali mi je tesko, potrebna mi je pomoc. pozz
  Guest

  Štutgart

  Autor Guest, za destinaciju Štutgart,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Štutgart je prelep grad. Sam grad sa okolinom čini jedan kulturno-istorijski-studentski centar. Da bi samo glavne atrakcije obišli treba vam skoro mesec dana. Pored mnogih muzeja, galerija, opservatorijuma mene su najviše fascinirali muzej Mercedesa, muzej Poršea i botaničko zoološki vrt. Za obilaženje muzeja Mercedesa i zoološkog vrta treba vam po ceo dan. Ulaznice su uglavnom od 8 do 15€, sa mogućnosti studentskog popusta(50%).
  Što se šopinga tiče na König-Strasse nema šta nisam našao. H&M, NewYorker, Zara, Puma, Hugo Boss... Ma sve što čovek poželi. Još me zakačile letnje rasprodaje. Uf. :) Interesantni su i outleti poznatih marki koji se nalaze u industrijskoj zoni.
  Što se provoda tiče ima ga u izobilju, ali velike dobre diskoteke su smeštene malo van grada. Meni se najviše dopala neka u industrijskoj zoni. Ne mogu da se setim imena. Cene pića su na nivou Beograda, i u diskotekama i u kafićima.
  Što se nemačke hrane tiče prijatno sam se iznenadio. Odlična je. Svakako probati Rote Wurst(cvena blago ljuta kobasica), to je za njih kao nama hamburger. Služe ga sa pomfritom. Imaju dobre salate takođe.
  Piva... E tek tu ima da se priča i uživa. Tamo se pije pivo uz svaku priliku. Stutgartsko pivo je super, mada mi je Becks-gold i wild lemon favoriti. Aromatizovana piva su ima dosta slabija, ali su ujedno i jako moderna njihova jaka piva(sa više alkohola). Svuda ima i pšeničnog piva, pa treba paziti pri izboru. Inače svaki grad i selce u okolini ima svoju pivaru. Divota. Generalno sva svetla njihova piva su super. Uživanje je predveče kulirati u pivarama, sa sveže točenim hladnim napitcima! :) Iznenadilo me je što od silnih Nemačkih piva, jedini brend koji svuda možeš pronaći je Becks, ostalo na meniju su lokalna.
  U oklini Štutgarta je zanimljivo još posetiti fabriku Mecedesa (zovu ga i srcem jer je prvi pogon, sa najvećim istraživačkim centrom) u Sindelfingen-u. Poseta je besplatna samo se na vreme treba prijaviti. Voze vas vodićima po pogonima uz priču. Odlična tura.
  Obavezno posetiti i dvorac u Ludwigsburg-u. Tek je to priča za sebe. U sklopu dvorca se nalazi i "svet bajki". Više se mi oduševljavamo od dece.
  Ne propustiti spa-centar u Böblingenu, vrhunsko relaksiranje i uživanje. Sa 16 vrsta sauna, turskih kupatila, toplih mazena, masaža,đakuzija.
  Inače sva ova mesta se nalaze pored Štutgarta na 15-20km, i može se stici S-Bahnom(kao metro.)
  Inače u bližoj oklini posetio sam Tübingen(najveći studentski grad-centar), naravno Donauequelle (sam izvor Dunava-da ne veruješ da odakle to sve potiče, ne možeš da poveruješ da možeš da prekoračiš početni tok jedne tako velike reke), Schwarzwald šumu i rekreacioni centar u istom Titi See(sa jezercem), prelepo mestašce, i da bio sam na Boden See-u na samoj granici sa Švajarskom. Za ove ostale posete već vam je potreban auto. :)
  Nemci jesu hladni ljudi, ali vrlo uslužni i ljubazni.
  Sve u svemu fascinirao sam se ovim delom Nemačke, sledeće na listi je Berlin.
  Postaviću i foto-ture nekih predela.