•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Scorpio

  Malta

  Autor Scorpio, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 30.06.2013.
  Malta je mala država u Sredozemnom moru koju čine tri naseljena ostrva: Malta, Gozo i Comino, i veći broj malih nenaseljenih ostrva. Iako ne spada u red destinacija koje su pretjerano popularne među našim turistima, ova država ima mnogo toga za ponuditi. Malta je članica Evropske Unije, glavni grad je Valletta, službeni jezici malteški i engleski, vozi se lijevom stranom.
  Malta je destinacija za one koji na odmoru vole kombinovati sunčanje i kupanje sa obilaskom kulturno-istorijskih lokaliteta. Potrudiću se da u ovoj sekciji opišem ono što ova država nudi, a što bi moglo da bude interesantno potencijalnim turistima.
   

   
  PLAŽE


  U želji da za sedam dana (koliko traju aranžmani naših agencija) obiđem što veći broj lokaliteta na Malti, svaki dan sam posjećivao drugu plažu, trudeći se da poštujem geografsku disperziju. Prije toga bih napomenuo da svi hoteli koji se nalaze u Sliemi i St Juliansu, dakle gradski hoteli, nemaju plaže, nego se gosti mogu kupati na stjenovitoj obali u blizini. Stijene su glatke i može se bez problema staviti peškir, ali obzirom da ne postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a ulaz u vodu nije najsretnije riješen, ta opcija mi se nije dopala.
   
  Golden bay 


  Plaža se nalazi na sjeverozapadu ostrva Malta i jedna je od najvećih pješčanih plaža. Obzirom da sam ja u nedjelju (neradni dan) bio na plaži, bila je poprilična gužva. Pijesak je žućkaste boje, a ulazak u vodu relativno dobar, osim kamenja na početku plićaka. Plićak nije pretjerano veliki, tako da ima dosta prostora za plivanje. Nije mi se pretjerano dopala boja mora na ovoj plaži, ne znam da li je to zbog boje pijeska ili velike gužve zbog koje je voda djelovala zamućeno. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ne sjećam se tačno cijene, ali na skoro svim plažama na Malti komplet od dvije ležaljke i suncobrana varira u rasponu od 10-14 eura. Cijena tuširanja slatkom vodom na ovoj plaži iznosi 50 centi, a u blizini je i kafić sa restoranom.
   
  Mellieha bay


  Mellieha bay je nešto manja pješčana plaža na sjeveroistoku ostrva Malta. Za raliku od Golden bay-a, ovdje je pijesak sivkastobijele boje, a ulaz u vodu bolji od Golden baya, iako je plićak za moj ukus dug. Jedina meduza koju sam vidio na Malti je bila baš ovdje. Na Malti su dosta česte morske struje, pa se nemojte iznenaditi zbog naglih prelaza u temperaturi vode. Na plaži se nalazi i mali restoran u kojem možete naručiti hamburger, voćnu salatu, pomfrit, piće i sl. Sviđa mi se udobnost ove plaže, vjerovatno zbog narandžastih suncobrana koji reflektuju prijatnu svjetlost.
   
  Paradise bay


  Mala plaža u uvali, na samom sjeverozapadu ostrva Malta, u blizini trajektne luke za Gozo. Plaža je kombinacija pijeska i šljunka, nedovoljno uređena, tako da ako idete na nju, iznajmljivanje ležaljke je neminovno radi udobnosti. Iako sama plaža nije nešto, more je prelijepo, plićak je taman, i cijelo vrijeme hodate po pijesku tako da nema bojazni da ćete pasti ili se nabosti na nešto. Jedan od ljepših lokaliteta za kupanje. Na plaži postoji i restoran gdje možete kupiti hranu i piće.
   

   
  Pretty bay


  U želji da istražim i južnu obalu Malte, odabrao sam odlazak na ovu plažu, koja se nalazi relativno blizu mjesta Marsaxlokk. Riječ je o velikoj i prostranoj pješčanoj plaži sa jako lijepim morem. Ova plaža bi se možda takmičila za jednu od najboljih da se odmah prekoputa ne nalazi ogromna luka čija veličina i izgled kvare inače savršen ugođaj mjesta. No, bez obzira na luku, voda je čista i izuzetno prijatna za kupanje.
   


  Ramla bay


  Ramla bay je velika plaža sa crvenkastim pijeskom, locirana na sjeveru ostrva Gozo. Boja pijeska je zaista fascinantna, a prostranost plaže i ambijent pružaju vrhunski užitak. Veliki minus ove plaže je katastrofalan ulazak u vodu. Dug plićak i ogromno kamenje obraslo travom i ko zna još čime, praktički onemogućavaju ulazak u vodu i plivanje na ovom lokalitetu, što je velika šteta. Kao i na svakoj drugoj, i na ovoj plaži postoji restoran gdje možete nabaviti hranu, ali su cijene obično paprene. Na Gozo se stiže trajektom sa Malte, cijena povratne karte je 4,95 eura. Karta se kupuje tek kada se vraćate sa Goza. Autobuske karte kupljene na Malti ne važe za Gozo.
   

   
  Blue lagoon


  Plava laguna se nalazi na malom ostrvu Comino (Komino). Na ostrvo se stiže brodićem sa Malte. Cijena izleta je 10-ak eura, a za te pare dobijate transport do plave lagune i obilazak brodićem oko obale i pećina na ostrvu. Možda postoje i neke skuplje varijante sa uključenim ručkom, ali nisam upućen. U plavoj laguni se nalazi definitivno najljepše more na Malti, kristalno čista voda, azurne boje, pećine kroz koje možete plivati ako se usudite... Nedostatak ovog lokaliteta je velika gužva, doslovno čovjek na čovjeku, a ležaljke (koje su zapravo više platnene stolice sa drvenim okvirom i mnogo su neudobne) i suncobrani su razbacani po stijenama jer prave plaže nema. Komplet od dvije stolice i suncobrana su 12 eura. 
   

   
  OSTALE ATRAKCIJE
   
  Valletta je glavni grad Malte i izgleda kao jedan veliki kulturni spomenik. Na svakom koraku možete vidjeti neku predivnu crkvu, fontanu ili neku drugu građevinu vrijednu pažnje. U centru Vallette se nalazi velika šetališna zona sa brojnim prodavnicama. 
   

   
  Sliema & St Julian's su možda i najbolje varijante za odsjedanje jer pružaju mogućnost najlakšeg transporta na sve druge lokacije. Da se ne biste zezali s noćnom vožnjom ukoliko izlazite naveče, preporučujem ovu varijantu. Ova dva grada, ako ih tako mogu nazvati, su spojena i najživlja su na Malti. Tu se nalazi veliki broj restorana, kafića i suvenirnica, međutim mjesto za kupanje ćete morati potražiti negdje drugo jer su ovdje plaže isključivo stjenovite.
   

   
  Mdina je nekadašnji glavni grad Malte i nalazi se u unutrašnjosti ostrva. Nisam imao mnogo vremena za detaljan obilazak, ali svakako vrijedi posjetiti stari grad i brojne građevine unutar njegovih zidina. Skupa s Medinom možete posjetiti i Rabat jer su blizu jedan drugome.
   
  Mosta je naselje poznato po čuvenoj rotundi Sv Marije, po mom mišljenju najljepšoj crkvi na Malti. Imaćete priliku da je vidite iz autobusa ukoliko idete iz Slime i St Julian'sa na Golden bay, ali bih preporučio da izađete na stanici koja se nalazi odmah kod crkve i zadržite se tu do polaska idućeg busa.
   

   
  Gozo je ostrvo sjeverozapadno od Malte. Manje je urbanizovano od same Malte, što je doprinijelo da zadrži svoju dušu. Glavna atrakcija na ostrvu je Ramla bay, ali za one koji vole arhitekturu i kulturu, ovdje se nalaze neke od najljepših crkava na Malti kao što su hram u Ta' Pinu, baptistička crkva u Xewkiji i još dosta toga.
   

   
  Preporučujem da uzmete i neki turistički priručnik (ja sam svoj platio 6,15 eura) jer u njima su vam slikovito prikazane lokacije, tako da i sami možete odlučiti da li vas nešto zanima.
   
   
   
  Zbog cjelodnevnog obilaska ostrva, nisam bio pretjerano zagrijan za noćni život, ali ono što sam vidio jesu prilično žive ulice, veliki broj restorana i kafića, tako da vam definitivno neće biti dosadno. Mislim da se za svačiji ukus može naći nešto. Česte su im i lokalne fešte u večernjim satima, a skoro svako veče sam viđao vatromete ili konfete.
  Za naše standarde cijene su im prilično visoke, što je razumljivo obzirom da oni žive od turizma. Voda od pola litra u prodavnici je 0,75 centi, gazirana pića od pola litra 1 eur do 1,4 eur, pizza u restoranima 5,5 eura margarita, a ove bogatije dosežu cijene i do 13 eura, mc donald's je standardno skup, cijene jela od govedine i svinjetine su čini mi se u rasponu od 15-20 eura, paste oko 8 eura, cijena sladoleda se ne sjećam tačno, ali nisu jeftini. Cijene suvenira su različite (razglednice od 20-40 centi, zvonca od 2,5-4 eura, šolje 3,5-7 eura, magneti se na nekim mjestima mogu kupiti po cijeni od 5 eura za 3 komada). 
  Što se šopinga tiče, ima solidan izbor svega, od suvenira pa do odjeće. Suvenirnice su na svakom koraku, a cijene i ponuda su relativno ujednačene, tako da je na svim mjestima slično. Najveći izbor butika imate u centru Vallette, ali se i u Sliemi i St Juliansu može naći dosta toga. Nisam bio baš pretjerano zadovoljan izborom hrane (prije svega mislim na grickalice) u marketima jer mi se čini da je i kod nas bogatija ponuda.
  Ovo je individualna stvar, jer pojam zabave ne znači isto za svakoga. U svakom slučaju Malta tokom cijelog dana pruža različit niz mogućnosti, od boravka i aktivnosti na plaži, obilazaka različitih lokaliteta, vodenih sportova, pa do noćnih izlazaka. Meni nijednog trenutka nije bilo dosadno.
  Ljudi na Malti su izuzetno susretljivi i ljubazni, a okruženje pruža nevjerovatan osjećaj sigurnosti. U prilog tome govori činjenica da smo zamolili neke lokalce da nas povezu do drugog mjesta jer nam je autobus otišao malo prije toga.
  Transport je odličan. Ranije su imali one karakteristične žute autobuse, a nedavno su ih zamijenili novim, zelene boje. Vidim da su se turisti ranije žalili na klimatizaciju u autobusima, ali i to je individualno i zavisi od preferencija vozača. Obično je u manjim autobusima bolje klimatizovano, a u onima sa harmonikom zna da bude jako toplo. Autobuska karta za sedam dana košta 12 eura po osobi, dnevna je 2,6 eura, a dvočasovna 2,2 eura. Autobuske karte kupljene na Malti, ne važe na Gozu, tako da ćete ako planirate izlet tamo morati da kupite dnevnu kartu. Na svakoj stanici piše koji brojevi autobusa voze, i jako je bitno da obratite pažnju da li čekate bus sa prave strane ceste. Mi smo u agenciji dobili karte sa autobuskim linijama, što nam je uveliko olakšalo snalaženje. Mada, vidio sam iste karte i kod dosta stranih turista. Snalaženje u prevozu nije teško, a pošto je Malta mala država, nije tragedija čak i ako uđete u pogrešan autobus. Uostalom, uvijek možete pitati vozača na ulazu da li je to pravi bus, susretljivi su. Jedina zamjerka je što ne staju uvijek na stanici, iako vide da na njoj ima putnika, pa je stoga poželjno da im mašete da bi se zaustavili (mada ni to nije 100%-tna garancija). Pri izlasku iz busa, poželjno je da malo prije stanice na kojoj izlazite, pozvonite na crveno dugme koje se nalazi na skoro svakoj šipci u autobusu. Autobusi obično saobraćaju na svakih pola do sat i po, zavisi od toga na koju lokaciju voze i koje je doba dana. Za noćnu vožnju se kupuju posebne karte, a dnevna vožnja se računa mislim do 23h. Što se tiče transporta za Gozo, sa Malte vozi trajekt iz Cirkewwe. Kada idete na Gozo ne plaćate kartu za trajekt, nego je kupujete u povratku sa Goza u trajektnoj luci i košta 4,95 eura.
  Hotelsku hranu neću posebno komentarisati jer nije vrijedna pažnje, a u gradu imate raznovrstan izbor hrane. Od restorana brze hrane (Mc Donald's, Pizza Hut, King burger, KFC) pa do različitih specijalizovanih restorana azijske, italijanske i turske hrane. Posebno bih preporučio "Trattoria Cardini" koji se nalazi odmah kod hotela Park u Sliemi. Tu sam probao najbolju pizzu sa morskim plodovima. Jeo sam pizzu i u restoranu "Basilico" i bila je očajna. O cijenama hrane sam napisao u sekciji "Cijene", pa tamo možete pogledati.
  Dalijaaa

  Zivot na Malti

  Autor Dalijaaa, za destinaciju Sent Džulians,

  Datum boravka: 31.05.2011.
  Na Maltu sam sam otisla sasvim slucajno. Prijatelj iz detinstva svake godine odlazi pa me je pozvao da dodjem. Trebalo mi je 4 dana da zavrsim sve u Bg-u, kupim kartu i spakujem se. Kupila sam kartu u jednom pravcu, ne znajuci kada se vraca, to je i bila poenta. Smucio mi se grad i sve u njemu te i nisam imala zelju da se vracam u skorije vreme, ali svima sam rekla da idem na nedelju-dve :) znajuci me, nisu shvatali ozbiljno. Isla sam Wizz-om preko Rima (Fiumicino) pa na EasyJet do Malte (verujte mi, najjeftinija varijanta, koshtalo me je 150e sa taxama i prtljagom) mada ima i varijanta mini busem do Budimpeshte pa na AirMalta (ali svakako proverite). A ako se ne plasite da date vishe para, idite do Minhena pa Lufhansom do Malte.
  Da ne preterujemo, Malta je kamen od ostrva. Lepo ostrvo, nije ocaravajuce. U malom deficitu sa florom i faunom. Plaze su mahom kamenite, postoje 4 pescane plaze, od kojih izdvajam Golden Bay, Pretty Bay...ova druga plaza se nalazi na juznoj obali Malte u mestu Bizerbudza (u kome smo mi stanovali), jako malo i slatko mesto gde su mahom englezi (penzionisani) pokupovali kuce i sada u starosti lepo zive. Porodicno mesto, sa skejt, basket i odbojkaskim terenom, par kafica u kojima mozete fino da prezalogajite.

  Glavni grad je Valleta, ali nije oduvek bio, pre njega, Mdina (u centralnom delu Malte) je bila glavni grad, obavezno obidjite, sjajno mesto. Pod obavezno otidjite u poznatu poslasticarnicu sa terasom, u zivotu nisam jela bolje kolace! Zove se Fontanella i ne mozete je promasiti, uvek je puna ljudi. Klopa im je sjajna a i cene su pristojne. Takodje uzivajte u sjajnom pogledu na celu Maltu, obzirom da se Mdina nalazi na jedinom brdu na ostrvu.

  Valleta je divan grad, jedno od najlepsih mesta na Malti. Posto je grad oformljen kao tvrdjava u obliku poluostrva, u kom god pravcu da krenete izlazite na vodu. Cim udjete u grad, skrnite prvu ulicu desno, i pronadjite divan vrt ,,Lower Barrakka Gardens,, sa terasom sa koje se pruza prelep pogled na stari grad. Takodje zagvirite u muzeje koji su otvoreni i istrazite malo o Malteskoj istoriji, jako je zanimljiva, ali ne samo zbog poznatih Malteskih vitezova, vec i zbog ratova koji su zadesili ovo ostrvo i kraljeva koji su drzavom vladali. Sami maltezani ne znaju puno o svojoj istoriji, sto je tuzno, vise su biznis orijentisani, nisu preterano kulturan narod, vole novac i velike su stipse. Nisu druzeljubivi i pomalo su prgavi. Vole da se hvale svojim bogatstvom koje su stekli tako sto su trgovali sa Libijom (dok je nije strefio rat). Govore malteski jezik, koji je cudna kombinacija arapskog, englskog, italijanskog i ne znam jos kojeg jezika, ali mahom saobracaju na engleskom jer su bivsa British kolonija. Takodje su uzasno lenji i debeli (izvinjavam se na prozivci ali neophodno je da shvatite kako se tamo zivi i kakvog su mentaliteta), uzasno puno jedu hamburgere i samo to. Ja kao vege, imala sam muku da pronadjem hranu koja nije od mesa. Povrce im je skoro pa plasticno, a imaju solidan izbor sireva koje uvoze iz Evrope pa sam se mahom time hranila, i ribom. U Srbiju sam se vratila kao kostur. U Valleti takodje imate sjajno mesto sa sjajnom klopom, zove se Waterfront, cela jedna ulica pokraj mora okruzena restoranima sa sjajnom klopom.

  Od Vallete krecu svi autobusi (prosle godine su uvezli nove Ariva buseve koji hlade do padanja u nesvest, te sam konstantno bila bolesna, pa i ako vas zadesi kao i mene bolest pregolema znajte da je dijagnoza lekara 20e, lekovi jako skupi te ponesite sa sobom neke antibiotike i fervexe). Ceo taj deo ostrva je jedan veliki grad u stvari, videcete. Posto je ostrvo malo, vremenom se izgradilo jako puno te su se ti gradovi (Msida, Gzira, Slima, St. Julian's...) spojili, te ako imate snage i volje, mozete peske ici uz obalu i obici ta mesta. Npr u Gziri (pre Slime) ima najvise srba, koji su se nastanili u neko doba, rade, zive. Nakon Gzire, ide Slima, shoping district, sa velikim trznim centrom i malom lukom iz koje isplovljavaju trajakti za sve ture na okolna ostrva (koja morate obici, Comino POD OBAVEZNO! Blue Lagoon! Gozo, ribarsko ostrvo, mirne naravi sa sjanom klopom i mirnim nacinom zivota, nesto sto nije karakteristicno za Maltu) i naravno BOAT PARTYs, uvek se odrzavaju i traju ceo dan, preterano dobro zezanje i kostace vas od 40-60e, zavisno preko kog kluba idete (meni licno, najbolje zurke pravi Nordic Bar ekipa (bar se nalazi u Pacevilu ili ti St. Rita's steps)). Posle Slime sledi St. Julian's. E, ako ste dosli da partijate, ovo je mesto! Paceville. Beskonacno klubova nacickanih jedno preko drugog, vriska, dreka, muzika, spektakl, to je to. Dodjete oko 10pm i zavrsite u 10 am na obliznjoj maloj plazi unezvereni od zivota. Ja sam na kraju nasla posao u pacevillu kao konobarica i tako sam prezivela do kraja sezone. Slobodne veceri sam provodila u Nordic baru, koji imaju najbolju ponudu koktela i cene su simbolicne, takodje imaju super dilove za shotove, bacanje kockica, pa ko ubode 6, placa 12 shotova 1e i tako te fore...Uvek, ali uvek, iz Nordica izadjete a da ne znate gde je levo, to vam garantujem. Ostali klubovi su, njaaa..ista muzika, pijani turisti, nista spektakularno...ako i zavrsite partijanje zozrom zoricom videcete jedan od najruznijih prizora ikada, svi ti fini ugladjeni ljudi koji su dosli skockani vece pre, sada spavaju na kesama djubreta ili po stepenicama klubova..ja sam imala tu srecu u nesreci da sam svaki dan gledala to, pa mi je jako brzo sve to postalo normalno.

  Vidim da sam se raspisala i bojim se da ce vecinu vas mrzeti da citate, te cu malo skratiti...

  Pak, ako niste party manijak i mazohista, rentirajte auto i obidjite Maltu, nije bogznasta lepa, ali ako zadjete malo u istrazivanje, videcete da ovo ostrvo zaista pleni nekom lepotom i mediteranskim duhom. Ako volite da plivate, preporucujem St. Peter's Pool, prirodno oformljeni bazen, a nalazi se izmedju ribarskog gradica Marsaxlokk-a i St. Tomas Bay-a. Jedinstveno mesto za plivanje, nema puno ljudi i jako je mirno. TAkodje, UPOZORENJE, pazite se meduza!! Ima ih puno, ali raspitajte se ili googlujte prognozu i temperaturu vode, jer kad naleti talas tople vode one se sjate oko malte. Videcete, na skoro svim plazama imate table sa upozorenjem i vrstama meduza koje obitavaju u tim vodama. Ali nemojte paniciti, ja nisam videla ni jednu jedinu a 3 meseca sam se kupala svaki dan...ali cisto da znate.

  Nemojte bookirati aranzmane preko agencija, preskupi su bez nekog velikog razloga. Potrazite na webu smestaj, nije skup ako vas ide par, moze se naci stan za 400-500e/m u Slimi ili Gziri. Avionski prevoz je jeftin. Cene su skoro pa kao u Srbiji (!!), pa umesto Crne Gore, isplanirajte odlazak na Maltu, izadje vas na isto, a opet je zanimljivije i drugacije. Plaze koje iole valjaju, osim onih gore navedenih, su i Mellieha Bay, Armier Bay, Paradise Bay (sve ove palze nalaze se na severnoj obali Malte), Golden Bay je na sapadu (sem te plaze, sve ostalo je stena) i Pretty Bay na jugu.

  Ja toplo preporucujem i odlazak na Siciliju (80-100e trajakt od Slime) 2-3 dana. Katanija sa sarenim pijacama i najsvezijom ribom, predivni Palermo, vulkan Etna...

  Nedelju dana je malo vremena, za to vam i pisem sve ovo jer je zaist potrebno vreme da se sve obidje i sagleda. Takodje vam savetujem, jos jednom, idite u sopstvenoj organizaciji, znatno je jeftinije i jako moguce!

  Nadam se da vas nisam udavila ovim referatom, ali ipak 3 meseca je dosta vremena a Malta, koliko god da se cinila malim ostrvom, shvaticete kad otkrijete da nije sve na povrsini ostrva, treba obici i podzemlje (Paola drevni grad, koji je kilometrima proteze pod zemljom, na par nivoa, Fascinantno)...

  Zato, bukirajte kartu, nadjite smestaj i put pod noge!

  Hvala na paznji i srecan put :)PACEVILLE: Nordic Bar (imaju tematske dane, maskembale, pustaju hop, drum, alternativu, 70', 80', komercijalu, imaju dobre dilove za pica i najbolje koktele, opasno luda ekipa i najopustenija) Native Bar (radi 365 dana u godini, uvek je pun i najduze radi, muzika, komercijala), Barcelona lounge (sjajni kokteli i malo elegantnija varijanta provoda) , Moskow( tamo sam radila, krcato mesto, dobre zurke, dodushe skupi kokteli :/) Shisha Bar (explikacija je suvisna)...odlican provod!!!! 
  LIDL! Cene kao u Srbiji, da se kvalitetno prehranite 2 nedelje treba vam po osobi 100e max. Garderoba je pristupacna pa i jeftinija nego u srbiji. Suveniri skupi ali nemojte bas kupovati u centrima, nadjite male shopove, tamo je jeftinije..
  Ariva autobusi su prosle godine instalirani. Ja sam stigla dan posle uvodjenja nove tarife. Karte za strance( osim ako ne znate malteski, cena karte je duplo jeftinija): Ceo dan: 2.50e, 2h: 1.70e, Nedeljna: 17e-22e. Sa aerodroma idu X4 do Vallete,  a odatle, 1, 2, 3 i 7 idu prem St. Julianu. Takodje ako vam je smestaj u St. Julianu, X2 bus ide direktno. Za sve ostale informacije, uzmite kartu i timetable u Valleti na glavnoj stanici.
  Osim kupovine u marketima i zdranje po fast foodovima, raspitajte se malo oko ribarskih mesta na ostrvu, moze da se lepo i kvalitetno pojede za simbolicnu cenu :) 
  Guest

  Valeta

  Autor Guest, za destinaciju Valeta,

  Datum boravka: 30.04.2009.
  Malta je zaista interesantna, ostrvo kao iz prohujalih vekova. Valeta je mala, slatka, romanticna sa bogatom istorijom na svakom koraku. Medjutim, ono sto mnogi ne znaju je da je i raj za soping, cene su vrlo popularne, daleko nize nego kod nas za
  brendirane stvari i zlatan nakit.
  Obavezno obidjite palatu malteskih vitezova, setajte gradom i posmatrajte neobicne fasade i masonska obelezja na gotovo svakoj zgradi, provozajte se u kocijama koje su dominantno prevozno sredstvo u valeti i uzivajte u basti kafica u centru ovoga grada.
  Vodenica

  Sliema

  Autor Vodenica, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 31.07.2008.
  Ja sam bila prosle godine sa deckom i nama je bilo fantasticno. Mi smo rezervisali preko Dertoura, tako da smo sami sredili avion, vizu i tako to. Bilo je sjajno. Malta je mala, ali ima mnogo toga da se vidi. Obavezno uzmite neko krstarenje, mi smo uplatili krstarenje preko Kapetana Morgana, oni lepo dodju kolima po tebe u hotel i onda te voze do pristanista. Ima raznih krstarenja mi smo isli na Komino i Gozo i na vecernje krstarenje koje obuhvata nocno kupanje, Komino i stari deo Valete. Nazalost zbog kratkog vremena nismo mogli da se organizujemo da idemo na Siciliju, ali ko ostaje duze, neka obavezno ide, svi koji su isli kazu da je super. Sto se tice sopinga, najbolje u Bizara Street-u, gde ima i Plaza soping centar. Imaju razne robne marke. I u Pacevilu ima soping centar, ali rnismo tamo nasli nista zanimljivo. Plaza kod Pacevila je bezveze, mala i prljava, imate super kamenite plaze u Slimi, a ima i lepih plaza koje su udaljene i kojima se ide autobusom. Sto se tice hrane mi nismo ekperimentisali po njihovim restoranima, nego smo isli u Mek, Burger King i Pizza Hut. Akva Park je mali, ali lep i u njemu smo se takodje super proveli. Mozete i da idete na show koji organizuju sa delfinima, fokama, itd. Mdina stari grad, obavezno obici, veoma simpaticno mestasce. I tu idite da gledate film o istoriji Malte, jako jako lepo uradjeno. Pacevil je odlican za nocni zivot, ima diskoteka do diskoteke. Kokteli su bili oko 10evra.
  Svi koji idu na Maltu ove godine, srecan put i lep provod!
  Guest

  Sent Džulians

  Autor Guest, za destinaciju Sent Džulians,

  Datum boravka: 30.06.2008.
  Pa, ovako
  Ja sam isla na Maltu zbog jezika, a usput bilo je i dosta provoda. ja nemogu da kazem da sam odusevljena, ali nije bilo tako lose. Bile su mi predivne one poludivlje plaze koje sam posetila... zaista predivne. Najvise mi se svidela plaza na ostrvu Komino sa prozirnom vodom. Sve plaze su mi se svidele osim Golden Bay. Sto se smestaja tice u mom slucaju nije bio na zadovoljavajucem nivou. Smestaj mi je bio u porodici i nisu bili bas previse gostoprimljivi. Provod za mlade ljude extra... one internacionalne zurke koje je skola organizovala bile su malo dosadne, ali u pachevilu............ luuuuuuuuuuuuuuuuuuuudiiiiiiiiiiiiiiiiiiiillllllllllloooooooooooooo....... Samo i to vremenom smori ipak za dve nedelje sjajno
  Guest

  Sent Džulians

  Autor Guest, za destinaciju Sent Džulians,

  Datum boravka: 30.06.2006.
  Malta je divno ostrvo, nikada se nisam negde tako dobro provela kao ovde! Ja sam pretprosle godine boravila u manjem mestu blizu Slieme-San Juan-u. Ljudi su super, prijatni i opusteni uvek spremni za zabavu. Ovo je sigurno najbolje mesto za letovanje mladih jer dolaze mnogi teenejdzeri sirom sveta da usavrsavaju Engleski. Klubovi su odlicni, a muzika je pogotovo extra. Plaze su ok, a voda divna i kristalno cista. Mdina je na mene ostavila najveci "turisticki"utisak, stvarno je, kao najstariji grad, magicna! U svakom slucaju sigurna sam da svako ko jednom poseti ovo rajsko ostrvo mora ponovo da mu se vrati, kao sto cu i ja uostalom ove godine=))!!!
  Guest

  Sliema

  Autor Guest, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Sliema je gradić koji se nalazi odmah do Valete i St. Julians-a. Ono što su u Francuskoj Kan i Nica, to je na Malti Sliema. Mnoštvo prodavnica najpoznatijih svjetskih brendova, koje često tokom ljeta objavljuju rasprodaje, tako da se originalna roba može kupiti po iznanađujuće niskim cijenama (ja kupio Tom Teilor košulju za 23 €).
  Nedaleko od Slieme je St. Julians i Pacevil, najbolja mjesta za provod na Malti, mada ima dosta mladih ispod 20 god. Sliema je jedan od najgušće naseljenih mjesta na Malti, te su konstantno velike gužve. Ima dosta odličnih hotela koji, razumljivo, nude i najskuplji smještaj. Međutim, neopravdano je provesti odmor samo u Sliemi, obzirom da je ostrvo malo, te se može prečešljati za jedan dan. Malta je zaista muzej na otvorenom, prebogato znamenitostima koje treba obavezno posjetiti, a posebno:
  1. Valeta- katedrala i oratorijum Sv. Jovana i palata vitezova, velika luka, biblioteka, popiti kafu u kafe Cordina, koji postoji još od 1837-e.
  2. Mdina - grad tišine, bivša prestonica u kojoj danas živi samo 300 ljudi, i to 25 najbogatijih porodica na Malti, crku Sv. Pavla, te grad Rabat.
  3. Mosta - Crkvu Sv. Marije, koja ima 3 najveću kupolu u Evropi.
  4. Ostrvo Gozo
  5. Plava laguna (kod ostrva Komino), koja je zaista predivna i za koju kažu da je najljepša u Evropi.
  6. Popaj selo - bajkovito selo koje je ustvari bilo filmski set tokom snimanja filma o Popaju 70-ih godina (glavna uloga Robin Wiliams).
  Kada su plaže u pitanju, prporučujem Meliha bay i Golden bay, pješčane plaže.
  Cijene su visoke, ali ne nepodnošljive. Mislim da nisu skuplji od Crnogoraca (pivo 2. 5 €, kafa 1. 25 € itd.)
  Preporučujem Maltu kao destinaciju, a smatram da ima podjednako dobrih mjesta pored Slieme.

  Guest

  Sliema

  Autor Guest, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Sliema je gradić koji se nalazi odmah do Valete i St. Julians-a. Ono što su u Francuskoj Kan i Nica, to je na Malti Sliema. Mnoštvo prodavnica najpoznatijih svjetskih brendova, koje često tokom ljeta objavljuju rasprodaje, tako da se originalna roba može kupiti po iznanađujuće niskim cijenama (ja kupio Tom Teilor košulju za 23 €).
  Nedaleko od Slieme je St. Julians i Pacevil, najbolja mjesta za provod na Malti, mada ima dosta mladih ispod 20 god. Sliema je jedan od najgušće naseljenih mjesta na Malti, te su konstantno velike gužve. Ima dosta odličnih hotela koji, razumljivo, nude i najskuplji smještaj. Međutim, neopravdano je provesti odmor samo u Sliemi, obzirom da je ostrvo malo, te se može prečešljati za jedan dan. Malta je zaista muzej na otvorenom, prebogato znamenitostima koje treba obavezno posjetiti, a posebno:
  1. Valeta- katedrala i oratorijum Sv. Jovana i palata vitezova, velika luka, biblioteka, popiti kafu u kafe Cordina, koji postoji još od 1837-e.
  2. Mdina - grad tišine, bivša prestonica u kojoj danas živi samo 300 ljudi, i to 25 najbogatijih porodica na Malti, crku Sv. Pavla, te grad Rabat.
  3. Mosta - Crkvu Sv. Marije, koja ima 3 najveću kupolu u Evropi.
  4. Ostrvo Gozo
  5. Plava laguna (kod ostrva Komino), koja je zaista predivna i za koju kažu da je najljepša u Evropi.
  6. Popaj selo - bajkovito selo koje je ustvari bilo filmski set tokom snimanja filma o Popaju 70-ih godina (glavna uloga Robin Wiliams).
  Kada su plaže u pitanju, prporučujem Meliha bay i Golden bay, pješčane plaže.
  Cijene su visoke, ali ne nepodnošljive. Mislim da nisu skuplji od Crnogoraca (pivo 2. 5 €, kafa 1. 25 € itd.)
  Preporučujem Maltu kao destinaciju, a smatram da ima podjednako dobrih mjesta osim Slieme.

  Anne

  Sliema

  Autor Anne, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Ja sad dođoh sa Malte, pa prenosim utiske. Slima je lepa i lepo je šetalište koje povezuje nju i St. Juilans. Po mom mišljenju, bolje je biti smešten u Slimi pa prošetati do St. Juliansa, nego biti u tom delu jer je tamo užasna buka od kafića i diskoteka. Inače, u tim diskotekama su sve deca od oko 15-16 godina koja su došla da uče jezik, tako da ako imate oko 25 nemate puno izbora u tom delu koje se zove Pacevil. Starija ekipa je uglavnom u pojedinim kafićima tu ili na terasama restorana.
  Plaža je kamenita, ravne stene, more je nemirno, duva jak vetar i jake su struje. Nema baš mnogo kupača i niko ne pliva u dubinu. U periodu kada sam ja bila nisam videla meduze mada su ožarile neke ljude. More je inače jako čisto i malo je slanije nego Jadransko.
  Ima dosta radnji za kupovinu, cene variraju, zavisi koliko ste spremni da platite određenu stvar.
  Valetu i ostale kulturne znamenitosti obavezno obići!! Obavezno ići na Komino u Plavu lagunu jer je more tu kao iz bajke.
  Malta je generalno jako lepa jer ima taj stari mediteranski šmek, ima puno istorije tu i lepo je za one koji ne vole samo da leže na plaži nego i da vide nešto novo.
  Sama Malta je zaista jedan kamen na sredini mora, nema zelenila, voće i povrće sve uvoze iz Italije, kad uđete u radnju osećate se kao u Italiji.. hrana je isto uvezena odatle, voda....
  Koga zanima još nešto neka pita....
  pozdrav
  Guest

  Sliema

  Autor Guest, za destinaciju Sliema,

  Datum boravka: 30.06.2007.
  Sliema ili kako je oni zovu Slima je pravi trgovački centar, odličan za kupoholičare. Slima je centar dnevnog života, tu ima za svakog po nešto. U Slimi možete kupiti po povoljnijoj ceni nego u Bg, original naočare poznatih brendova.. al moram priznati da je to jedino jeftinije nego u Srbiji, sve ostalo je znatno skuplje. Naprimer, jedna velika pizza košta 12 eura, a isto toliko koštaju npr. i tri sendviča, al se ne mogu pohvaliti da su baš ukusni.
  Plaže u gradu su stenovite, al reč je o ravnim stenama. Ali autobuski prevoz je jako jeftin i redovan, tako da nije problem da odete do vrha ostrva gde su peščane plaže.
  Centar noćnog života je St. Đžulian i Pačevil i tamo radi sve non-stop, tu su svi klubovi, diskoteke, kazina... Udaljeno je od Slime nekih 20 minuta peške, a možete tamo ići i busom. Sve je blizu, al i sve je puno onih žutih, prozirnih Engleza, Nemaca, Amera koji su već u 10h ujutru pijani, pa ako van to ne smeta, onda samo napred....
  Ne propustite da obiđete Glavni grad Valetu, zatim Mdinu, Rabat, zanatsko selo...
  Ne znam kako da najbolje opišem Maltu.... imate utisak da ste u istom trenutku u Tunisu, Italiji, Grčkoj, Španiji... treba to videti i osetiti, vredi.